34. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján
82. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

1984 4030 csillagozás

George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984 George Orwell: 1984

1988-ban ​kommentálva az 1984-et, a valóságos és jelképes évszám között tűnődően botorkálva szükségszerű a kérdés: a történelmi rémképet illetően érvényes-e, érvényes maradt-e Orwell regénye? Nem és igen. Igen és nem. Nem, ha megkönnyebbülten nyugtázhatjuk, hogy az a totalitárius diktatúra, amely az 1984-ben megjelenik, a regény megírása óta nem valósult meg a valóságos történelemben, és a kommentár fogalmazása közben nincs jele – kopogjuk le, persze – , hogy a közeljövőben bármelyik nagyhatalom megvalósítani kívánná. Igen, ha a tegnapi történelem némely államalakzatára gondolunk. Nem a náci Németországra, nem a sztálini Szovjetunióra, hanem időben közelebbi képződményekre: Enver Hodzsa Albániájára, Pol Pot Kambodzsájára. Hogy jelen idejű államképződményeket a diplomáciai illem okából ne említsünk. Röviden elmerengve ennyit mondhatunk ma az 1984 történetfilozófiai érvényességéről. És a regény? Ünnepelték és kiátkozták a hidegháború hosszú évei során. A sorompótól balra ezért, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1949

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Diákkönyvtár Európa · Európa zsebkönyvek Európa · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Európa Diákkönyvtár Európa

>!
Lazi, Szeged, 2021
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632675077 · Fordította: Stier Ágnes
>!
Európa, Budapest, 2021
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635043989 · Fordította: Szíjgyártó László
>!
Európa, Budapest, 2021
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058342 · Fordította: Szíjgyártó László

33 további kiadás


Enciklopédia 47

Szereplők népszerűség szerint

O’Brien · Winston Smith · Julia


Kedvencelte 1436

Most olvassa 370

Várólistára tette 1310

Kívánságlistára tette 881

Kölcsönkérné 18


Kiemelt értékelések

Papusz>!
George Orwell: 1984

Annyira sokkolt, hogy utána csak A neveletlen hercegnő naplóját tudtam elolvasni.

3 hozzászólás
Karinthy P>!
George Orwell: 1984

„A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. "

Az 1984 egy bűnöző története.

Bűnözőé a Párt szemszögéből, míg korunk szabad világából olvasva semmi egyéb magányos szabadságharcosnál.
Azok a történelmi körülmények,amelyek a regény írása idején fenn álltak; a hidegháború kezdeti, pattanásig feszült napjai, a harmadik világháború kitörésének lehetősége 1948-ban soha nem látott közelségbe hozta a totális diktatúrák kialakulásának korszakát.
Ebben a tekintetben az 1984 kordokumentum is – konzerválja a múlt század közepének félelmeit, végletekig feszített, önmagából kifordult világot festve egy olyan lehetséges jövőről, ami hajszál híján nem valósult meg.

1984 világa egy eltúlzott Szovjetunió tulajdonképpen.
Az a megdöbbentő és szomorú valóság, hogy ilyen diktatórikus államok igenis léteznek.
Ahol nincs szabadság és ahol egy elnyomó hatalom irányít egy egész nemzetet.
Nehéz az igazságot választani a közösség ellenében. Egyén és hatalom kapcsolata…
Ha az ember hisz valamiben, amit rajta kívül senki sem hisz, úgy gondolja, nála van az igazság, de már senki sem vallja ugyanazt,mint ő: meddig tudja megtartani a hitét? Mi a fontosabb: az igazság vagy a közösség? Az emberek általában az utóbbit választják, inkább mennek a tömeggel, mint hogy kiálljanak a saját véleményük mellett. Egy darabig talán állják, de aztán elbizonytalanodnak: nem lehet, hogy nem nekem van igazam, hanem mindenki másnak? Inkább válassza az ember a hazugságot, hogy a többiek közé tartozónak érezhesse magát, vagy maradjon kívülálló az igazság kedvéért? Ezt mindenki maga dönti el.

1984 világában a világ állandó háborúban áll, senki sem szabad és mindenki tudatlan.
Orwell fizikai harcok helyett egy lélektani csatát mutat be, melyben a főszereplő, Winston küzd a Párt hatalma és elnyomása ellen. Winston a regényben, a humanista eszmék utolsó képviselője, lázadó személyiség, mert emberi gondolatai vannak. Az egyetlen jellemzésre érdemes alak Óceániában.

Képzeljünk el egy olyan társadalmat, amelyet három részre lehet osztani:
-Belső Párt: nagy hatalmú, magas bérekért dolgozó államhivatalnokok, melynek különleges jogkörei vannak, gyakorlatilag szabad kezet kapnak bármiben.
– Külső Párt: a leginkább korlátozott réteg: minden percüket meghatározza a Belső Párt, a legkisebb gondolatbűnt is munkatáborral büntetik. Általában minisztériumokban dolgoznak.
-Prolik: pártonkívüli népek, a Párt számára csak munkaerőt képviselnek,primitív szinten élnek és kommunikálnak, a hivatalos ideológiát nem értik. Csak az ő számukra adott a szabadság – élni azonban nem tudnak vele. Gettósított körülmények között laknak, rakétabombákkal tartják őket féken.

És ha ez még nem elég elrettentő társadalmi példa,mindezek mellett el lesznek gázosítva mindazok, akiknek túlzott intelligenciájuk van – noha párthűek – nem számít.

1984. London. Angszoc. Ahol mindennap újraírják a történelmet – egy sajátos logikai axióma teszi ezt jogossá és elfogadhatóvá : „ Aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is; aki uralja a múltat, az uralja a jelent is."

Értékelésem befejezéséül elmondom a titkot, hogy életem legmeghatározóbb olvasmányai közé sorolom ezt a könyvet, elsősorban aktualitása miatt.
Minden, amit az 1940-es években megírt az indiai író, ráhúzható a mai civilizáció helyzetére.
Nagy életbölcsességeket fogalmaz meg, ugyan drasztikus módon.
Gondolhatjuk, 1984 elmúlt, és nem jött be a jóslat, ha ez valami jövendölés akart volna lenni a jövőre vonatkozólag – ugyanakkor számos módon alátámasztható, hogy sajnos az „orwelli" világba tartunk.
Vajon 1945-ben látta az író az Európai Unió létrejöttét?
Vajon tudott a kialakuló Észak- Amerikai Unióról?
Kétségtelen,hogy ezek a szuperhatalmak jelen vannak, és elképzelhető, hogy egy háttérhatalom irányít mindent. Politikai regényről van szó, és érdemes elgondolkozni egyen s másról.
Majdnem elfelejtettem említést tenni az újbeszélről . ( rossz fordítás: newspeak = újbeszéd, de mindegy, különben is az újbeszél sokkal jobban hangzik)
Óceánia hivatalos nyelve, mely az egyetlen a világon, amelyik évről évre egyre kevesebb szót tartalmaz. Mi a helyzet a mai internetszlenggel? Facebook? Viber? Messenger? …hmm…gondolatébresztő…

Nem írtam le a mű cselekményét, hátha valaki csak most kap észbe, hogy jó volna mégis elolvasni. :) Nekem határozottan nagy kedvencem lett.

5* ( 5.0 )

18 hozzászólás
zcserei>!
George Orwell: 1984

Újbeszélül talán csak annyit mondanék: duplapluszjó. Óbeszélül meg ki értékel könyveket 2010-ben?

14 hozzászólás
Ottilia P>!
George Orwell: 1984

Évtizedekig a várólistámon „porosodott”, és idővel egyre csak hátrébb sorolódott. Eleinte attól tartottam, hogy nem fogom megérteni, később meg már attól, hogy végtelenül megvisel majd. Úgy tűnik most jött el az ideje elolvasásának. Mindig is tudtam, hogy kihagyhatatlan mű.

Előbb megnéztem a filmet, borzasztóan nyomasztónak találtam. Érdekessége számomra, hogy nem a beszédre, hanem a gondolatokra épül, és hatásosak voltak az egyhangú és lehangoló színek, vagy inkább a színtelensége, és a semmibe révedő tekintetek. A könyv elolvasása után ismét meg akartam nézni a filmet, de nem tudott lekötni, az egész lényemet a könyv uralta már.

Szinte mindig és most is a könyv az, ami erőteljesen hatott, és letaglózott. Szerencsére a film nem tudta befolyásolni a fantáziámat se a képi világ, se az események tempója tekintetében.

Különösen megdöbbentő, hogy ez a ma is brutálisan aktuális mű 71 éve született, és a történet időpontja is 36 évvel ezelőtti.

Orwell látta a jövőt és mintha a fejembe is belelátott volna, mert idővel elkezdte a kétségeimet feloldani, hogy működhet-e egy ilyen világ. A függelékben, az „újbeszél” nyelv bemutatása is egy kuriózum.

Zseniálisan megírt alapmű, amit mindenkinek el kell olvasnia, még akkor is, ha néhol nem igazán olvasmányos és iszonyatosan nyomasztó. Mélyen elgondolkodtató mondatok tömkelege, a történet is érdekes, amely köré szövődik a diktatúraellenes politikai írás. Lelketlen és visszataszító rendszer.

„Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos.”

Életre szóló irodalmi élmény! Mindenkinek el kell olvasnia!

5 hozzászólás
tataijucc>!
George Orwell: 1984

Vitathatatlanul 5*.
És nem azért, mert 2+2=5

Megyek az Állatfarmért.

6 hozzászólás
gabiica P>!
George Orwell: 1984

Zseniális alkotás, nem is találom a megfelelő szavakat az értékelésére.
Hihetetlen, hogy Orwell már 1949-ben mennyire tökéletesen tudta bemutatni azt az disztópikus világot, amelyet majdhogynem éltünk és élünk.
Tökéletesen mutatja be, hogy milyen az, ahol a szabadság pusztán merő ábránd, hiszen még csak gondolkozni sem tudsz anélkül, hogy figyelnének. Félelmetesen visszataszító, vagy visszataszítóan félelmetes, nem is tudom, melyik a találóbb megfogalmazás.
Jól tükrözi azt a gondolkodásmódot, amely a könyv íródásának az idején az embereket átjárta. Nem lehetett tudni, mi jön, nem lehetett tudni, mit hoz a jövő, lesz-e még egyáltalán jövő. És úgy vélem, nem sokon múlt, hogy így valósuljon meg.

1 hozzászólás
Gréta_Ürmösi>!
George Orwell: 1984

A háború: béke
A szabadság: szolgaság
A tudatlanság erő
Kicsit ijesztő, ahogyan Orwell már a saját korában megírta ezt a disztópiát, ami a mai társadalomra, társadalmi életünkre szinte mértani pontossággal ráhúzható. Igaz ezt a könyvet már másodjára olvastam, de most nagyobbat ütött, mint három évvel korábban. Nyilván ebben az is szerepet játszik, hogy minden változott/változik.

Madama_Butterfly>!
George Orwell: 1984

"A hatalom célja a hatalom maga
Mindenkinek mást rejt a 101-es szoba …"

Orwell zsenialitása ott kezdődik, hogy egy 1949-ben íródott regény szinte a kiadás napjától napjainkig aktuális, valóságos és életszerű – és valószínűleg ez még egy jó darabig így is marad…
Megdöbbentő, sokkoló és kegyetlen módon egy olyan témát boncolgat, amely egyidős ugyan az emberi társadalommal, ám amelyre – sajnos – még megoldás nem született….
Egy könyv, amelyet mindenkinek el kell(ene) olvasnia – talán megértenénk, és talán tanulhatnánk belőle…

"Azt mondtad, találkozunk még,
Ott ahol nincsen sötétség,
Zúg a fény, nincs sötét soha,
Vár ránk a 101-es szoba"

Xoxoribizli>!
George Orwell: 1984

Teljesen lehozott az életről.
Hónapokig nem tudtam semmibe belekezdeni, ezt meg nem tudtam befejezni.
Majdnem egy évig húzódott a kapcsolatunk, majdnem egy évig nem tudtam hozzányúlni és folytatni.
Nem tudnám megmondani mi nem tetszett, maga a történet, vagy az amivel azonosítani lehet. Nem tudom, hogy jó ötlet volt-e a választások előtt befejeznem ezt a könyvet.
Talán a legjobban attól ráz ki a hideg, hogy ez a kifacsart világkép nagyon szépen ráilleszthető a mai társadalom politikai rálátására.
Inkább nem is folytatom, mert még elvisz a Gondolatrendőrség…

18 hozzászólás
Regina_Elek>!
George Orwell: 1984

Egy olyan világban, ahol az ember számára biztosított alapvető jogok, mint az élethez, a szabadsághoz vagy pusztán a gondolkodáshoz való jog ki van zárva. Ahol a világ szinte minden egyes szegletében teljes megfigyelés alatt vannak, nem bízhatnak a kollégáikban, a párjukban még a saját gyermekeikben sem, hiszen gondolkodás nélkül feladnak a hatóságoknak. Egy olyan világban ahol az emberek pusztán csak léteznek, de nem élnek. Nem ismerik a boldogságot és annak értelmét. Az egyént oly módon akarják korlátozni szókincsében, mozgásában, gondolkodásában, hogy a végén nem marad más belőle csak egy elem a gépezetben.

A kor múltjaiban bekövetkezett nagyhatalmak bukásaiból tanulva nem egy személy irányítja a rendszert. Egy eszme uralkodik, ami nem öltött emberi formát, így nincs aki ellen a sanyargatott nép fellázadhatna. Egy kollektív hatalommal állnak szemben, aminek a száma határtalan. Láthatunk egy olyan állapotot, ahol az egyén, ha behódol, ha ellentmond a hatalomnak nem létezik, csak a második esetben meg is hal.

Winston szintén egy elem volt a Párt által alkotott gépezetben. Feladatait hűen végezte, míg meg nem ismerte Juliát aki a boldogságot jelentette számára. Bár csak egy pillanatra, de így megismerhette, hogy mi a szabadság és annak jelentése.

>!
Európa, Budapest, 2020
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058342 · Fordította: Szíjgyártó László

Népszerű idézetek

Boglinc P>!

Ha szeret valaki, viszontszereted, s ha semmi egyebet nem tudsz neki adni, szeretetet még mindig adhatsz.

182. oldal, 2.rész, 7.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
6 hozzászólás
Cardamon>!

A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy.

Kapcsolódó szócikkek: szabadság
zsofigirl>!

Semmi sem a sajátod azon a néhány köbcentiméteren kívül, ami a koponyádban van.

34. oldal, Első rész - 2. fejezet (Európa, 2005)

Szelén>!

Talán nem is annyira azt kívánja az ember, hogy szeressék, inkább azt, hogy megértsék.

zsofigirl>!

A legjobb könyvek, értette meg, azok, amelyek azt mondják el az embernek, amit már tud.

221. oldal, II. rész, 9. fejezet (Európa, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
1 hozzászólás
zsofigirl>!

Amíg nem ébrednek öntudatra, nem fognak fellázadni, s amíg fel nem lázadtak, nem ébredhetnek öntudatra.

81. oldal

Lizi_Eyre>!

Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos.

1 hozzászólás
Cardamon>!

A Gondolatbűnnek nem következménye a halál. A Gondolatbűn maga a halál.

Kapcsolódó szócikkek: halál
Boglinc P>!

Legfélelmetesebb ellenségünk, gondolta, a saját idegrendszerünk. A bennünk lévő feszültség bármelyik pillanatban kész átalakulni valamilyen látható tünetté.

73. oldal, 6. (Európa, 2003)

1 hozzászólás
Boglinc P>!

A magány, jelentette ki, nagyon értékes kincs. Mindenki vágyik egy olyan hely után, ahol időnként egyedül lehet.

Kapcsolódó szócikkek: magány

Népszerű triviák

Anno>!

Az 1949-ben kiadott mű Orwell legnépszerűbb munkája, és az „orwelli” jelzőt ennek világára használjuk.

[hu.m.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: George Orwell: 1984

George Orwell: 1984

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Aldous Huxley: Szép új világ
H. G. Wells: Az időgép
Robert Merle: Védett férfiak
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Robert Merle: Állati elmék
Robert Merle: Malevil
Szathmári Sándor: Kazohinia
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász