Flashman 12 csillagozás

George Macdonald Fraser: Flashman

Kit ​érdekelnek ma már a hősök, az ő idejük lejárt. Utat Harry Flashmannek, aki miután részeges randalírozásai miatt kicsapják a Rugby bentlakásos iskolából, elcsábítja saját apja ágyasát, majd a seregben össze-vissza hazudozik, csal, és a harctéren példátlan gyávaságról tesz tanúbizonyságot, miközben végighempergi a viktoriánus Anglia budoárjait. Ne legyenek illúzióink Flashmannel kapcsolatban: a brit birodalom, sőt a világ nem hordott a hátán nála aljasabb gazembert. A hazudozó szerető, gyáva katona, botcsinálta titkosügynök, a politikai inkorrektség megtestesítője, megrögzött nőgyűlölő és nőcsábász egyben, akinek semmi sem drága, ha az irháját kell menteni. Ez pedig igen gyakran előfordul vele. George MacDonald Fraser megalkotta minden idők egyik legzseniálisabb áltörténelmi kalandregényét, amely fergeteges humorral és maró gúnnyal rajzolja meg a tizenkilencedik század legnagyobb gyarmatbirodalmának nem épp hízelgő képét, s kalauzolja végig olvasóit öt kontinens megannyi háborús… (tovább)

>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2007
406 oldal · ISBN: 9789637424281 · Fordította: Farkas Ákos

Kedvencelte 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Siegbald
George Macdonald Fraser: Flashman

Nagyon nagy kár hogy ez az egyetlen kötete Frasernek amit magyarra fordítottak…

Tudni illik RENGETEG Flashman regényt írt az öreg, és mindegyik mögött elképesztő történelmi kutató munka áll (legyen szó akár az utolsó kínai császári dinasztiáról, az amerikai polgárháborúról, a kor közel keleti eseményeiről, vagy épp az Osztrák-Magyar Monarchiáról)

A történelmi kutatásaiba pedig mesterien gyúrja bele saját fantáziáját és humorát, amivel megalkotta ezt az alávaló, gyáva, minden moráltól mentes szájhős szoknyapecért, akiből mégis minden olvasó kedvence lett :)

Aki szereti a könnyed-humoros kalandregényeket az utazás hőskorából, annak mindenképp érdemes megpróbálkozni ezzel a könyvvel.

És akik szeretnek angolul olvasni, azoknak mindenképp érdemes beszerezniük a többi példányt is.

>!
Andaxin P
George Macdonald Fraser: Flashman

Nagy meglepetés volt a könyv, a Deák téri papírboltban vettem, le volt árazva, megtetszett a fülszöveg és elképzeltem a kalandokat, ráadásul jó vastag is volt…Szóval kosárba került és azután vidám perceket hozott, kifinomult stílusa és imádnivaló humora miatt máig nagyon szívesen emlékszem vissza rá. Ha valóban van még ilyen sztori az írótól, akkor én is sajnálom, hogy nem olvashatom.

>!
JamiC
George Macdonald Fraser: Flashman

Igaza volt a fülszövegnek: „rejtős” katonakalandok az 1800-as évek közepéről, a messzi Afganisztánból.
Csak azt nem értem, hogy erről eddig miért is nem hallottam??

>!
Monty
George Macdonald Fraser: Flashman

Ha van könyv, aminél egyszerűen nem értem, hogyan válhatott ennyire népszerűvé, akkor ez az…
Végigolvastam és tiszta időpocsékolásnak éreztem. Történelmi oldalról hiteles, részletes, az akkori világot jól feleleveníti, de a humor… Én nem találtam benne. Pláne fergeteges humort. A főhős figuráját pedig ezzel tolták el. Ugyanis még ha antihős, akkor is kellene legyen valamiféle pozitív tulajdonsága – például humora. De nincs. Kicsinyes, gyáva, hímsoviniszta, stb. És akkor érte kéne izgulni? Na, ne. Azt hittem, olyasféle karakter lesz, mint a Fekete Vipera, és akkor talán működött is volna, de a közelébe sem ér. Unalmas, elnyújtott és számomra igen érdektelen sztori.
Ezek után kicsit se bánkódom amiatt, hogy a többi kötet nem érte meg a magyar kiadást. Bár ennek számtalan oka lehet az elégtelen reklámtól a gazdasági helyzetig, az is benne van a pakliban, hogy a hazai közönségnek nem jött be. Nem akarok rosszmájú lenni, de nem csodálkoznék ezen sem.


Népszerű idézetek

>!
JamiC

Akkoriban elterjedt szokás volt, különösképp a romantikusabb lelkületű ifjú hölgyek körében, hogy katonáskodó férjüket vagy szerelmesüket görög hősöknek, nem pedig kurvapecérnek meg részeges fajankónak lássák. Persze könnyen lehet, hogy a görög hősök sem voltak sokkal különbek, így a szóban forgó hölgyek nem is tévedtek oly nagyot.

244. oldal

>!
JamiC

Azonnal láttam, hogy tetszem Mrs. Parkernek, de hát ezen nem volt mit csodálkozni, hiszen a szerencsétlen teremtés Parker felesége volt.

245. oldal

>!
JamiC

Ide nekem a látszatot, a valóságot pedig tartsátok meg magatoknak!

346. oldal

>!
JamiC

Négy fej fordult felém, az ötödik meg bólintott is hozzá. Ez a fej Morrisonnéhoz tartozott, egy horgas orrú asszonysághoz, akiben még mindig felsejlettek egy keselyű hanyatló bájai.

77. oldal

>!
JamiC

Egy szép nyári estén történt, hogy Flashman kedvenc gin-puncsát hörpölgette a közeli Brownsoverben, s miután jócskán túllépte a szokásos kvótát, nagyokat kurjongatva hazafelé indult.

(első mondat)

>!
JamiC

A gyanú nem fokozatosan ébred fel az emberben. Hirtelen szökken szárba, és minden lélegzetvétellel nagyobbra nő.

380. oldal

>!
JamiC

Nincs az az ostobaság, amire egy férfi ne lenne kapható, ha pénzről, vagy nőről van szó.

71. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Dickens: Karácsonyi ének
Mac Hyman: Én meg az őrmester
Witold Gombrowicz: Kozmosz
Karel Čapek: Kulisszatitkok
Kerstin Gier: Rubinvörös
Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Julia Quinn: Mint a mennyben
Julia Quinn: Hogyan fogjunk márkit
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka