Csillagok ​háborúja (Csillagok háborúja 4.) 416 csillagozás

George Lucas: Csillagok háborúja George Lucas: Csillagok háborúja George Lucas: Csillagok háborúja George Lucas: Csillagok háborúja

Réges ​régen, egy messzi-messzi galaxisban…

Luke Skywalker a nagybátyja farmján dolgozik a félreeső Tatuin bolygón. A hétköznapi munka unalma helyett izgalmas csillagközi kalandokról ábrándozik. Kalandokról, melyek a legtávolabbi galaxisok idegen világaiba vezetnék.
Luke álma hamarosan teljesül: titkos üzenet birtokába jut, miszerint a gyönyörű Leia hercegnőt Darth Vader, a hatalmas és gonosz sith nagyúr tartja fogva. Eddig soha nem hallott a nőről, de tudja, hogy meg kell mentenie, méghozzá késlekedés nélkül.
Összetalálkozik a jedi Ben Kenobival, akinek az útmutatójával, a tőle kapott fénykarddal és bátorsággal felfegyverkezve Luke hirtelen a valaha volt legkegyetlenebb űrháború kellős közepén találja magát, és hamarosan egy elkeseredett összecsapásban vesz részt a Birodalom rettegett űrállomása, a Halálcsillag ellen…

A Csillagok háborúja 1976-ban indult útjára, és a későbbi mozifilmek a sci-fi legnépszerűbb és legnagyobb hatású alkotásává… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1976

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Valhalla Science Fiction · Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
246 oldal · ISBN: 9786155468469 · Fordította: Gömöri Péter
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9786155468476 · Fordította: Gömöri Péter
>!
LAP-ICS, Debrecen, 1997
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634342507 · Fordította: Gömöri Péter

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Star Wars

558 tag · 1937 karc · Utolsó karc: 2023. január 29., 13:02

!

Star Wars könyvek/képregények

17 tag · 4 karc · Utolsó karc: 2022. december 6., 19:04 · Bővebben


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Darth Vader · Han Solo · Luke Skywalker · Leia Organa · Chewbacca · R2-D2 · C-3PO · Wilhuff Tarkin · Beru Whitesun Lars · Biggs Darklighter · Owen Lars

Helyszínek népszerűség szerint

Anchorhead


Kedvencelte 53

Most olvassa 13

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
George Lucas: Csillagok háborúja

Gondoltam a könyvtárban készítek egy kvízt a Csillagok Háborúja (nekem első részéből), ezért előszedtem az otthoni példányt. A párom örök rajongó (mondjuk az első bocsánat második három részt még én is szeretem) így természetesen megvan otthon. A kvízhez tökéletes volt a könyv, de másra nem igen. Ha a filmet nem láttam volna százszor nem is érteném. Teljesen követi a film mozzanatait, de nem magyaráz meg semmit, ugrál a térben, és nagyon tömény. Folyamatosan kellett koncentrálnom, hogy épp mi történik, hol vagyunk és kiről van szó. Kimerítő olvasmány volt.

csartak P>!
George Lucas: Csillagok háborúja

(Újraolvasás) Furcsa robotok esetlenkednek a homokban. Egyiknek be sem áll a szája, a másik meg egyre csak sípol, meg csipog. Tejfelszőke ifjú legény űrhajózásról álmodik. De zavar támadt az Erőben. Érzi is az öreg Kenobi. Maguk nem ezeket a robotokat keresik! Nem bizony. Halálcsillag, ahol a Sötét Nagyúr kinyújtott kezével fojtogat. Lenyűgöző, félelmetes! Aztán jött a Millennium Falcon, az ezeréves fémkaszni, a nagypofájú Soloval, meg a szőrös nagy állattal, aki csak üvölteni tud. Majd Leia a csigahajával. X szárnyúak, TIE Vadászok, és igen, azok a csodás fénykardok. Mondtam már, hogy Jedi lovag akartam lenni? ;)

2 hozzászólás
ggizi P>!
George Lucas: Csillagok háborúja

Előre jelzem: elfogult vagyok. Ez van.
Amikor egy jól ismert, látványban és akcióban dúskáló film történetét olvassuk könyvben, mindig benne van a pakliban, hogy az olvasott verzió sokkal visszafogottabb, szürkébb és kevésbé lehengerlő érzéseket válthat ki belőlünk. És úgy örülök, hogy mégsem éreztem így. Persze képtelen voltam elvonatkoztatni a filmtől, a jelenetek ott peregtek a szemem előtt és a filmzene is folyamatosan szólt a fejemben. De azért a könyv előnye itt is megmutatkozott: rengeteg aprócska, szinte jelentéktelen információmorzsával volt teli, amik a filmben nem szerepelnek, viszont kicsit kerekebbé tették a történetet. A végső csatajelenetet is sokkal jobban tudtam lekövetni így olvasva, mint filmen nézve.
És látszik, hogy nem vagyok egy nagy SW olvasó, mert rögtön az elején fennakadtam C3PO és R2D2 neveinek majdhogynem fonetikus írásán. De miután kicsit keresgéltem, feltűnt, hogy más magyar SW könyvekben is így vannak megnevezve, úgyhogy gyorsan elengedtem a témát. De azért azt észrevettem, hogy Szi Thripionak kevésbé volt választékos a beszéde, mint a filmben. Kicsit meglepődtem, mikor Artu Detuval jóval lekezelőbben és csúnyábban beszélt, mint számítottam rá. Darth Vader is sokkal emberibb volt így, hogy egy icipicit beláthattunk a sisakja alá. A hörgése nyilván itt nem játszott szerepet (bár én azért hallottam valamit :P) és kevésbé volt félelemkeltő, mint a filmben, de ott is inkább az aláfestő zene gerjeszti azt a sajátos hangulatot, ami hozzá kötődik.

Hát igen… Csillagok Háborúja… Nem hagyhatok ki egy kis nosztalgiázást, bocs.
Kb. 6-7 éves voltam, mikor apámmal megnéztük az újpesti Alkotmány moziban a filmet. Abból a vetítésből sok mindenre nem emlékszem, de arra határozottan, ahogy lebuktam a székek közé, mikor elsüvített „a fejünk felett” a Millenium Falcon a hatalmas mozivásznon. Lézerkardunk is volt és nagy bőszen azzal hadonásztunk az öcsémmel a lakótelepi áramszünet izgalmas perceiben. Utaztunk hiperűrsebességgel is, mikor hóesésben felkapcsoltuk az autó (nemtudomkié, mert nekünk tuti nem volt) reflektorait. És fogalmam sincs már honnan (már tudom: a tévéből vettük fel :P), de megvolt a film hanganyaga kazettás magnószalagon (a még nem elterjedt videomagnó korszak előtt járunk, csak jelzem) és azt hallgattam, mikor újra akartam élni a film hangulatát…
Ez nekem a Csillagok háborúja.

19 hozzászólás
ViraMors P>!
George Lucas: Csillagok háborúja

Nosztalgiavonat, Star Wars állomás.
Nem sokkal azután, hogy rákaptam az X-Wing járékokra (amikre már alig emlékszem), és ennek örömére unokatesómékkal megnéztem a régi trilógiát (a videótékának hála visszafele sorrendben), felfedeztem, hogy apám kislétszámú sci-fis polcán ott csücsül ez a rész. Természetesen el kellett olvasnom. Azonnal.

Az a bizonyos – meglehetősen leharcolt – könyvpéldány azóta átköltözött az én polcomra, túlesett pár újraolvasáson, most már szinte rutinból megy.
A filmhez képest elég kevés pluszt hoz. Biggs karaktere kicsit többet szerepel, ezzel hangyányival többet tudunk meg Luke hátteréről, meg itt-ott tán egy-két bekezdésnyi plusz, de lehet, hogy ezt csak képzelem. A fordítás szóhasználatán viszont időnként elég magasba szaladt a szemöldököm, aktuális kedvencem a kipufogóakna arra a bizonyos szellőzőnyílásra :P
Kellemes esti kikapcsolódás, akár csak a filmet, a könyvet is élveztem, sokadjára is. Kalandos, izgalmas, vicces, fénykardos, droidos. Bár azért motoszkál bennem, hogy lehetett volna kicsikét alaposabb.

3 hozzászólás
csillagka>!
George Lucas: Csillagok háborúja

Csillagok háborúja igazi pasi film, sorozataival egyetemben mindig húzott a párom moziba, de bevallom nagy rajongja nem vagyok. Elismerem az elsőséget és a hatalmas pénzügyi bázist amit Lucas köré épített. Emlékszem milyen csodálatos mesékkel kábították egymás a osztálytárs fiúk akik 198xben már látták az első három rész.
A könyv a film alapján készült és bizony nekem hiányzott valami plusz, valami meglepetés, egy olyan csekélység ami nincs benne az ezerszer látott filmben. Rajongókat legalább nem éri csalódás. Kicsit jobbra számítottam, de legalább a nyelvi atomrobbanások elmaradtak, amelyek jellemezték az univerzum általam olvasott másik kötetét.

6 hozzászólás
ppuummukli>!
George Lucas: Csillagok háborúja

A filmeket mindig szerettem és sokáig úgy gondoltam, hogy a könyv nem tud többet adni, de tévedtem. Olvasmányos volt, nagyon gyorsan haladtam vele és hiába tudtam, hogy mikor mi fog történni mégis izgultam, sőt már előre izgultam, hogy jaj mi lesz… :) A szereplők jelleme és belső tulajdonságai, indokai sokkal jobban kirajzolódtak előttem és ettől kicsit több volt az egész történet. A kedvencem a két robot volt, nagyon érdekes volt, hogy az eseményeket az elején az ő szemszögükből követhetjük nyomon. Ez is felturbózta a könyvet.

tmezo P>!
George Lucas: Csillagok háborúja

Kismilliószor megnéztem már a filmet, és most a könyv olvasása után azt mondom, hogy a látvány, és a hanghatás nagyon sokat tesz hozzá a történethez. Nem is tudok elvonatkoztatni, hiszen szinte hallom a fejemben R2-D2, és Chewbacca hangjait, vagy éppen a fénykardod, és nem utolsó sorban a Tie-k jellegzetes hangját.
DE, olvastam itt apró-cseprő részleteket, amik kerekebbé, jobban érthetőbbé tették számomra a nagy egészet.
Jó volt, nagyon élveztem, és sokat mosolyogtam azokon a részeken, ahol R2 vagy Csubi "beszélt".

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
246 oldal · ISBN: 9786155468469 · Fordította: Gömöri Péter
2 hozzászólás
pwz I>!
George Lucas: Csillagok háborúja

Nézzük csak, mi is a kiindulási alap ennél a könyvnél: azok közé tartozom, akik 79-ben – 10 évesen – tátott szájjal bámulták a „Csillagok háborúját”, mivel az akkori, általunk is látott sci-fiknél – Alfa Holdbázis, Orion, Pirx kapitány kalandjai – klasszisokkal jobb, lenyűgözőbb, igazi újdonság volt. Még mindig emlékszem rá, hogyan szippantott be ez a világ.
Helyszín: Eger
Idő: @Stone mondta, 79 nyara :)
Nyári szünet volt. Apuval meg Anyuval a vállalati üdülőbe, Szilvásváradra kaptunk beutalót. Anyám azt hallotta bent a munkahelyén, hogy lesz valami jó film otthon, a Vörös Csillag moziban, amit érdemes lenne megnézni. A plakát, meg a főutcán a MOKÉP moziajánló vitrinjében látható filmfotók alapján izgalmasnak tűnt. Én még a suliban hallottam a haveroktól, hogy lesz ez a film, erősen ajánlott a Alfás- és az Orionos-bagázsnak. (Ezek voltunk mi!) Anyuval megegyeztünk, hogy ezt ketten megnézzük, bemegyünk Egerbe, aztán este Apu felszed és visszamegyünk Szilvásváradra. Szerencsére Apunak még a szabadság alatt is volt egy kis ellenőrizni valója a gyárban, ezért megegyeztünk, hogy vesz nekünk két jegyet két nappal későbbre, a premierre. Nem tudom, hogy intézte – szerintem telefonált és eltettek neki két jegyet – de az elsők között voltunk, akik látták a filmet itthon. Az a hang- és képi hatás akkor teljesen hatalmába kerítette a nézőtéren ülő embereket, így engem is. Ami nagyon megmaradt, az a végén a csönd. Általában ha megy a vége-zene, akkor már nagy a zsivaj. Akkor és ott nem! Mindenki a látottakat próbálta feldolgozni. Azért a feliratokra is kellett figyelni, a film feliratos volt. Milyen jó, hogy akkor már folyékonyan tudtam olvasni :)! Csak akkor szakadt át a gát, amikor kiértünk a moziból. Be nem állt a szája az embereknek. Megfertőződtünk, innentől kezdve nekünk annyi volt… Írhatott is nekünk a helyi sajtó mozifigyelője bármilyen blőd dolgokat, nekünk tetszett és amikor valakinek az apukája NSZK-ba ment kiküldetésre, akkor nem is hittük el, hogy ott volt, ha nem hozott Krieg der Sterne képeket, vagy olyan Bravo újságot, amiben ilyen képek voltak :D. Ja, és akinek megvolt az első kiadásos Kozmosz Könyve, az űber király volt :) Amikor kijött a második kiadás (84-ben), mint a kisangyal, úgy mentem beteget jelenteni a suliban, és sipirc megvenni. Most is megvan. Nekem így eredeti, ahogy akkor írták. Lehet benne néhány, ma már megmosolyogtató rész – ahogy arról többen is írnak, szóvá is teszik – de ez akkor, 1975-76-77-ben így volt természetes, így kell elfogadni. Később jött az extended version, magyar szinkron, újrafordítás… Lehet, de ez kimondottan az új generációs olvasóknak, filmnézőknek szólt. Mint ahogy az SW-4-5-6 „optikai tuningja” is az időközben elkészült 1-2-3. részek miatt vált szükségessé. A történet vázát GL 1-9. részre dolgozta ki, ami menet közben is változott. Nem baj, én így szeretem a filmet – és a forgatókönyv alapján készült könyvet. A terjedelem is mutatja, hogy a történetet olvasóknál számítanak a filmben látottakra. A background, a háttér – mint az Erő – veled van…, a fejekben. Film-könyv :)

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1984
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632115759 · Fordította: Gömöri Péter
10 hozzászólás
Chöpp >!
George Lucas: Csillagok háborúja

Nekem ez az egyik legnagyobb könyv-és filmélményem. Rengetegszer olvastam és láttam. Képes voltam huszadjára is elkésni otthonról, hogy a sci-fi klubban megnézhessem. Ennyi.
Most, hogy belegondolok, én Star Wars fan vagyok.

2 hozzászólás
mandris>!
George Lucas: Csillagok háborúja

Nehéz anélkül értékelni ezt a könyvet, hogy ne gondolnék arra, hogy ezzel indult minden idők harmadik legjövedelmezőbb film franchise-ja és második legjövedelmezőbb media franchise-ja. Ha nem láttam volna a filmet, és nem gondolnám filmtörténeti jelentőségűnek, ha másért nem is, a speciális effektekért mindenképpen, pusztán a könyv alapján azt kéne mondanom, hogy ez érthetetlen. Azt hiszem, hogy jó, hogy nem ezen a könyvön múlott, mert különben szegényebben lennénk jó néhány jó vagy épp kevésbé jó filmmel, könyvvel, számítógépes játékkal, és jelentős személyes érintettségem okán ezt mindenképpen nehezen élném meg. Ugyanakkor önmagában szemlélve, ez a könyv véleményem szerint nem egy nagy durranás. Csak ezért biztosan nem lettem volna a franchise elkötelezett rajongója. Nem tudom, ez mennyiben múlott a könyvet ténylegesen megíró Alan Dean Fosteren, és mennyiben az ötletgazda George Lucason, mivel írott formában mindkettejükkel most találkoztam először (ráadásul, ugye, a fordító közvetítésével). Túlzás lenne csalódottságról beszélni, mert kivételesen tényleg nem fűztem vérmesebb reményeket a könyvhöz. Talán el sem olvastam volna, ha nem ad hozzá jó apropót egy Carrie Fisher emlékkihívás. És valószínűleg jobban jártam volna, ha a Birodalom örököseit olvasom újra. De nem baj, ezzel a könyvvel ideje volt megismerkednem. Ugyanakkor pluszt sem adott a filmhez képest, amely alaposan beégett a memóriámba, mivel a könyv gyakorlatilag jelenetről jelenetre a film forgatókönyvét követi (oké, tudom, hogy a film és a könyv között van néhány különbség, de ezek többé-kevésbé elhanyagolhatók). Néhány ponton talán kibővíti (van egy a filmben nem megjelenő jelenet, és vélhetően néhány apróság – egy-egy bolygóra, régi esetre való hivatkozás, vagy épp egy birodalmi rohamosztagos azonosítószáma, amit megváltoztathattak), de ezek nem számottevőek, és valószínűleg legtöbbször fel sem tűntek. Vicces ugyanakkor, hogy még egy-egy vágókép is megjelenik írott formában (ld. őrszem a Yavin IV-en). Sebaj, úgy is rég láttam már a filmet, nosztalgiázásnak jó volt. Ha lehetne egy javaslatom: ha új kiadásra kerül sor, és ha belefér, az Erővel fojtogatós jelenetben én átvenném a filmben is elhangzó: „Sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd” sort. Ehelyett: „Úgy érzem – jegyezte meg szelíden (sic!) Vader –, hogy kissé zavaróan hat a hit ilyen fokú hiánya.” Most ez komoly?! (Oké, tudom, hogy az angol: „I find your lack of faith disturbing”-nak ez hitelesebb fordítása, de talán más szempontokat is érdemes mérlegelni). A szöveg máshol is lehetett volna jobb, de ez konkrétan kiütötte nálam a biztosítékot.
(És ezt csak úgy a teljesség kedvéért: C3PO sorait olvasva szinte hallottam a magyar hangját a fülembe csengeni – bár nem ez a legerősebb része a filmnek, úgy tűnik, mégis maradandó élmény)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bellatrissa>!

Artu panaszosan csippantott egyet.
– Nem – felelt Thripio –, nem hiszem, hogy kedvel téged.
A második csipogás sem enyhített a magasabbik robot szigorú hangján.
– Nem, én se szeretlek.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: C-3PO · R2-D2
4 hozzászólás
Vizsla>!

– És a lovagiasságodat hová tetted, Han?
– Amennyire emlékszem – tűnődött el Solo –, vagy öt évvel ezelőtt elcseréltem egy tízkarátos topázkristályért és három palack príma konyakért a Commenoron.

Nyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Luke Skywalker
ppayter>!

– Negola devdzsi vuldegger!

104. oldal, hatodik fejezet (Kozmosz Fantasztikus Könyvek, 1980)

2 hozzászólás
Constance>!

A lehető legrosszabb helyen, a lehető legrosszabbkor éltek. Nem csoda, ha hőssé lettek.

6. oldal, Előszó (Agave könyvek, 2014)

Somogyip>!

– Az én szótáramból hiányzik ez a szó; hogy szerencse, fiatal barátom, legföljebb a különböző tényezők kedvező találkozásáról lehet szó, ami az események ránk nézve előnyös alakulását idézi elő.

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · szerencse
Hippoforaccus>!

Két méter magas. Két lábon jár. Fekete köpönyege a háta mögött hullámzik, az arc örökké láthatatlan marad a sisak célszerű, mégis bizarr fekete fém légzőrostélya mögöt:ez volt a Szith rendjének nagyura; tiszteletet és félelmet ébresztett, ahogy végighaladt a lázadó hajó folyosóján.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
Constance>!

– De hisz annak a lánynak az életéről van szó!
– Boldog vagyok, hogy egyelőre még nem az enyémről.
– És a lovagiasságodat hová tetted, Han?
– Amennyire emlékszem – tűnődött el Solo –, vagy öt évvel ezelőtt elcseréltem egy tízkarátos topázkristályért és három palack príma konyakért a Commenoron.

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
PAVideoStudio>!

Másik idő, másik galaktika.
A mesebeli Régi Köztársaság hatalmasabb volt, mint az idő, mint a távolság. Fölösleges tehát arról beszélni, hogy hol volt vagy miből lett, elég annyit tudni, hogy – az volt a Köztársaság.
Valaha, a Szenátus bölcs uralma és a Jedi-lovagok oltalma alatt, a Köztársaság virágzott és gyarapodott. De amint máskor is gyakran megesik, ha a gazdagság és a hatalom túllép egy bizonyos küszöböt, s dicsőségesből félelmetesbe csap át, most is megjelentek a színen a sötét erők, amelyeknek a gonoszsága csak a mohóságukkal vetekszik.
Tündöklése tetőfokán a Köztársaságot is utolérte végzete. Akár a leghatalmasabb faóriás, mely képes szembeszegülni bármilyen külső támadással, a Köztársaság, is belülről kezdett rothadni, noha az emésztő kór kívülről láthatatlan maradt.
A kormány néhány örökké nyughatatlan és hatalomra éhes tagjának, valamint a tekintélyes kereskedelmi szervezeteknek a támogatásával a nagyravágyó Palpatine szenátor ragadta magához a hatalmat: sikerült magát megválasztatnia a Köztársaság elnökének. Megígérte, hogy újra egyesíti a széthúzó népet, s visszaállítja a Köztársaság régi dicsőségét.
Amint azután biztosan ült az elnöki székben, kikiáltatta magát császárnak, s nem érdekelték többé a nép bajai. Nem sok idő kellett hozzá, s éppen az általa magas pozícióba ültetett tanácsadók és talpnyalók nőttek a fejére, és az igazságtalanságok ellen háborgó nép hangja nem jutott el a fülébe.
Miután csalással és árulással sikerült kipusztítaniuk a Jedi-lovagokat, akik ebben a galaktikában az igazság védelmezői voltak, a császári kormányzók és hivatalnokok hozzáfoghattak, hogy megszervezzék rémuralmukat a galaktika csüggedt világai fölött. Számtalan kis zsarnok használta fel a császári katonaságot és az egyre jobban elszigetelődő császár nevét arra, hogy saját személyes ambíciói előtt egyengesse az utat.
Az újabb gyalázatos gaztettek hírére azonban néhány bolygórendszer fellázadt. Az Új Rend ellenségének nyilvánították magukat, és megkezdték hatalmas harcukat a Régi Köztársaság visszaállításáért.
Kezdettől fogva nyomasztó hátrányban voltak azokkal a rendszerekkel szemben, amelyeket a császárnak sikerült igája alá hajtania. Azokban az első, sötét időkben szinte bizonyosnak látszott, hogy az ellenállás fennen ragyogó lángját elfojtják, még mielőtt az új igazság fénye bevilágíthatná az elnyomott és meggyötört népek galaktikáját…

A Whill Krónika Első Mondájából

„A lehető legrosszabb helyen, a lehető legrosszabbkor éltek. Nem csoda, ha hőssé lettek.”
Leia Organa, Alderaan szenátora

9-10. oldal, Előszó - Csillagok háborúja (Valhalla, 1993)

Agorion>!

– Ne feledd, Luke, az egyes ember szenvedése mindnyájunk szenvedése. Az igazságtalanság független a térbeli távolságoktól. Ha nem vetünk gátat neki idejében, a gonosz apránként egyre messzebb nyújtja ki a csápjait, s mindenkit felfal, azt is, aki ellene szegült, s azt is, aki közömbösen tudomást se vett róla.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
1 hozzászólás
Hippoforaccus>!

Leia Organa hosszan nézte a hajót, s most őszinte csodálkozással az arcán fordult Solóhoz.
– Ezzel a ronccsal jöttek idáig? Maga bátrabb, mint gondoltam.

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Leia Organa

A sorozat következő kötete

Csillagok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Scarlet
James S. A. Corey: Tiamat dühe
Alan Dean Foster: Terminátor – Megváltás
John Scalzi: Pusztító tűz
Joe Schreiber: The Mandalorian
Mur Lafferty: Solo
Keith R. A. DeCandido: Alien: Isolation – Izoláció
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom