Megtorlás 18 csillagozás

George Jonas: Megtorlás George Jonas: Megtorlás George Jonas: Megtorlás

1972-ben, a müncheni olimpián arab terroristák lemészároltak tizenegy izraeli sportembert. A terror sújtotta évtizedben, amikor ártatlanok százai estek áldozatul válogatás nélkül taroló géppisztolysorozatoknak, ez volt az utolsó csepp a pohárban: Izrael úgy döntött, hogy változtat a terrorizmus elleni harc módszerein. Avner, a frissen leszerelt katona, önmaga számára is váratlanul, titkos ügynökként, egy akciócsoport parancsnokaként találja magát: négy társával együtt meg kell semmisíteniük a müncheni merénylet szervezőit. A feladatot Avner és kis csapat – ha nem is maradéktalanul – végrehajtja. Ami e könyvben olvasható – amennyire a konspiráció szabályai megengedik –, hiteles, dokumentumértékű. Miután elvégezte, amit rábíztak, Avner lelkiismereti okokból szakított megbízóival, és elmondta néhol hihetetlennek tűnő, ám más források által is alátámasztott, ellenőrizhetően igaz történetét a szerzőnek.

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Partvonal, Budapest, 2006
454 oldal · ISBN: 9639644013 · Fordította: Szántó Péter
>!
Budapest, Budapest, 1990
308 oldal · ISBN: 9632920678 · Fordította: Szántó Péter
>!
Fordította: Szántó Péter · Felolvasta: Gépész

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

BakosJuci>!
George Jonas: Megtorlás

A maga nemében elég jól megírt könyv volt. Jó, persze, hosszú, tömény, de hát végülis évek eseményeit írja le részletesen, milyen legyen?
Bár azért néhány helyen már vergődtem, hogy mikor lesz már vége, meg nem igaz, hogy ez meg az lesz még.
Egyébként érdekes. Pici bepillantás a Moszad életébe, Izrael életébe
Egyébként nagyon nehéz értékelni ezt a könyvet. Mert bár felületesen volt/van kapcsolatom a zsidósággal, a valóságben nem sokat tudok róluk és pillanatok alatt lehet belecsúszni egy-egy sztereotíp és/vagy antiszemitának kikiáltható gondolatba, amit nem szeretnék magyarázni.
Annyit azért ide írnék, hogy valamiért nekem erről a Bosszú népe kifejezés jutott az eszembe, és azt, hogy nagyon-nagy békétlenség van ott a lelkekben.

>!
Fordította: Szántó Péter · Felolvasta: Gépész
Papírszárnyak>!
George Jonas: Megtorlás

Érdekes volt arról a világról olvasni és a „másik” oldalról megélni az eseményeket.

jaspi>!
George Jonas: Megtorlás

Egy izraeli antiterrorista csoport igaz története

A könyvben leírt megtörtént események az 1972-es müncheni olimpián kezdődnek. Terroristák támadják meg a versenyre érkezett izraeli sportolókat és sokukat megölik.
Az izraeli kormány válasza egy titokügynökökből álló csapat, melynek feladata a terroristák megsemmisítése.

Szerintem jól megírt érdekes könyv, amely alapul szolgált Spielberg filmjéhez.

nyolcadikutas>!
George Jonas: Megtorlás

A valódiságát ugyan, mi olvasók, sosem fogjuk tudni leellenőrizni, de elhittem, amit olvastam. Rendkívül informatív „tényregény”, kifogástalan tálalásban. Meglepődtem, mert rosszabbra számítottam. Talán kevesen tudják, e műből született Spielberg München című filmje, ami a regényhez képest nekem kevésbé tetszett.
Egy biztos: Gyilkosság és gyilkosság között nincs különbség. A bűn mindig bűn marad. Nem mindenkinek fog tetszeni, de akinek igen, azt leköti majd.

ryzsy>!
George Jonas: Megtorlás

Számomra végig kérdés, milyen műfajú könyvet is olvasok. Szakszerű, már-már tudományos munkának hat, szerkezete, nyelvi tulajdonságai azonban mégis regényként definiáltatják. Ügyesen eltalált ritmusérzék és jól megírt stílus jellemzi. Sehol egy fölösleges mondat, ugyanakkor a végletekig tud egyszerre informatív és érzelemgazdag, megdöbbentő és megható lenni. Ritkán mondhat ilyet egy kritikus, de ezt a könyvet el kell olvasni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kutas István – Lakatos György: München ’72
Robert Capa: Kissé elmosódva
Kéri Katalin: Decemberi csillagok
Alexandre Dumas: A három testőr
Robert Harris: Führer-nap
Giorgio Vasta: A megfogható idő
Patricia Highsmith: A tehetséges Mr. Ripley
Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa
Michel Tournier: A Rémkirály
Jean-Luc Godard: Bevezetés egy (valódi) filmtörténetbe