Tompkins ​úr kalandjai a fizikával 13 csillagozás

George Gamow: Tompkins úr kalandjai a fizikával

Kisgyermekkorunktól ​fogva fokozatosan megszokjuk a környező világot abban a formájában, ahogyan azt öt érzékszervünkkel észleljük: szellemi fejlődésünknek ebben a szakaszában alakul ki a tér, az idő és a mozgás alapvető fogalma. Tudatunk csakhamar annyira hozzászokik ezekhez a fogalmakhoz, hogy később hajlamosak vagyunk azt hinni: a külvilág rájuk épülő képe az egyetlen lehetséges kép… Ha azonban más világokat képzelünk el, amelyeknek fizikai törvényei azonosak a mi világunkéival, de más a régi fogalmak alkalmazhatóságának határait megszabó állandók számszerű értéke, akkor a tér, az idő és a mozgás új, korrekt fogalmai… magától értetődő dolgokká válnak… Az itt következő történetek hősét – álmában – több olyan világba helyeztük át, ahol a mindennapi észleléseink számára rendszerint hozzáférhetetlen jelenségek annyira eltúlzottan érvényesülnek, hogy azok a mindennapi élet eseményeiként könnyen megfigyelhetők. Tompkins úr fantasztikus, de tudományosan korrekt álmát alátámasztja egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

>!
Gondolat, Budapest, 1976
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632803329 · Fordította: Tarján Rezsőné · Illusztrálta: George Gamow, John Hookham

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dokijano>!
George Gamow: Tompkins úr kalandjai a fizikával

Jó lett volna akkor olvasni Gamow írását, amikor megjelent. Talán kevesebb gondom lett volna a relativitáselmélet megértésével. De szerencsére remek előadónk volt fizikából, így a szigorlatra sikerült elsajátítani a legfontosabb részeit, a matematikai leírást is beleértve. Ezt szerettem volna kicsit felfrissíteni, sikerült is.
A borítókép ugyan egy kicsit meglepett, mert erről a grafikáról Nemtudomka kalandjai ugrottak be, de ezen gyorsan túltettem magam. Tompkins úr, a főszereplőnk banktisztviselő, tehát tényleg laikusként kezd ismerkedni a téridő sajátos tulajdonságaival a fénysebességhez közeli sebességek tartományában és az atomok világában egyaránt. Valóban jók a példák, néhol talán túlontúl le is lettek egyszerűsítve. Kíváncsi lennék arra, egy mai egyetemista (nem fizikus- vagy villamosmérnök-hallgató) is érthetőnek találná-e, vagy undorral ellökné, és keresne helyette egy jó kis magyarázó videót a közismert videomegosztón.
Változnak az idők, változnak az emberek. Nosztalgiázásnak azért jó volt. :-)

Zizzer>!
George Gamow: Tompkins úr kalandjai a fizikával

Gimiben negyedikben a fizikatanárunk olvasott fel belőle egy-egy történtet, így a baráti körömben azóta is híres-hírhedt Tompinks úr.
Az biztos, hogy akkor nagyon sokat segített megérteni a fizikát, és ha valaki érdekeset akar olvasni, annak ajánlom, habár nem biztos, hogy könnyen beszerezhető könyv.

Szilvia_Varga_Fogarasi>!
George Gamow: Tompkins úr kalandjai a fizikával

Kötelező olvasmány mindazoknak, akik a modern fizika alapgondolatait laikusként meg szeretnék érteni. Elképzelhetővé teszi az elképzelhetetlent, megfoghatóvá az absztrakt gondolatokat. A magyarázós részek nehezek lehetnek.


Népszerű idézetek

>!

Nincs annál nagyobb bűn, mintha valamit varázslattal akarnak megmagyarázni – válaszolta a professzor.


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlo Rovelli: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk
Carlo Rovelli: Hét rövid fizikalecke
John Archibald Wheeler – Edwin F. Taylor: Téridőfizika
Gyarmati Péter: A tér szemlélete, a dimenziók
Gennagyij Jefimovics Gorelik: Miért háromdimenziós a tér?
V. I. Szvigyerszkij: Tér és idő
Mike Goldsmith: Tudomány 30 másodpercben
John Gribbin: 13,8
Albert Einstein: A speciális és általános relativitás elmélete
Sík László Tamás: Az időtér elmélete