Magánügy (Dave Bexley 1.) 43 csillagozás

George Cooper: Magánügy

Milyen lenne egy regénye, ha Rejtő Jenő napjainkban írná meg? Talán ilyen:
Csodálatos dolog egy örökség! Főleg akkor, ha van kinek átadni. De ha nincs, az sem baj. Egy tévútra tévedt magánnyomozó, és egy nyugdíjazás címén félreállított detektív csatasorba áll az örökös felkutatásával megbízott lelkes ifjú titánnal, hogy végül – egy észbontóan észbontó nővel kiegészülve – gyökerestül felforgassák a világ ellen szövetkező bűnös elemek életét. Könyvünk hősei – vérfarkas és vámpír rokonok híján – súlyosan sebezhetők, legyen szó akár szerelemről, akár egyszerű ólomgolyókról, nem laknak koporsóban, és a napvilágnál sem porladnak el hideglelős sikoltozás közepette. Jól bánnak a szavakkal, tudnak kávézaccból jósolni, és kis szerencsével bármit képesek túlélni, ami nem halálos. Figyelem! A könyv klasszikusokat is feldolgozó író tollából került ki, ezért nyomokban mondanivalót is tartalmazhat. Kizárólag olvasni tudóknak!

>!
Álomgyár, Budapest, 2014
420 oldal · ISBN: 9786155252525
>!
Álomgyár, Budapest, 2014
420 oldal · ISBN: 9786155252532

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Bill · Dave Bexley · Mike Hudson · Tom Marshall


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Gorkie P>!
George Cooper: Magánügy

Mégis hol járt ez a könyv eddig? Miért nem olvastam előbb?? Miért nem olvassák többen??? Egyszerűen érthetetlen számomra.

Ismét egy remek történetet olvastam, magyar író tollából, ami megint csak megerősített abban, hogy milyen tehetséges szerzőket találhatunk kis hazánkban.

Adott egy magánnyomozó, egy hajléktalanná vált csinos nő, egy lefokozott felügyelő és egy biztosítótársaság alkalmazottja. Ez már helyből érdekes felállás, mi sülhet ki ebből?

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.com/2017/02/george-cooper-m…

Mrs_Curran_Lennart P>!
George Cooper: Magánügy

Haláli volt ez a könyv, Rejtő rajongóknak a Hold árnyéka mellett ez is kötelező. :)
Már az elején egy piszkosfredes kocsmai szituációba csöppenünk, ahol főhősünk ismerettségbe kerül a fiatal Tommal, aki fontos szereplővé válik. A rengeteg humor mellett, sok lehetetlen akció is tarkítja a művet, a krimi szál pedig gordiuszi csomóvá válik. Nem tudom, van-e folytatás, de én még szívesen olvasnék az írótól.
Jó a stílus, a cselekmény és igazán szimpatikus hősöket alkotott.

7 hozzászólás
GytAnett>!
George Cooper: Magánügy

Már több mint egy éve megvan ez a könyv. Az egyik áruházban sikerült rátalálnom akciósan. Gyorsan ránéztem a moly adatlapjára, és szomorúan láttam, hogy akkor (ha jól emlékszem), még csak 4-5 ember csillagozta. Úgy gondoltam, hogy nem gond, rápróbálok a könyvre, ha nem is tetszik, akkor sem bukok rajta sokat. :)
Maradéktalanul az én hibám, hogy nem 5 csillagos a könyv, mert amúgy az. Azt viszont meg kellett állapítanom, hogy nem az a történet, amit fáradtan szabad olvasni. A legjobb akkor, ha van 2-3 napod, amikor több órát is rá tudsz szánni. Sajnos most olyan időszakom van, hogy nem igazán kötnek le a könyvek, ráadásul hamar beájulok. A legtöbbször úgy jártam, hogy 10-20 oldal elolvasása után egyszerűen elaludtam rajta, pedig annyira érdekelt! Komolyan mondom, furdal miatta a lelkiismeret, mert nem ezt érdemli ez a könyv. Mivel ilyen lassan, és kis részletekben tudtam haladni vele, nem mindent sikerült teljesen felfognom.
Négy főszereplőnk van, mindegyik eszméletlen jó karakter, és még hasonlóan jó mellékszereplők is társulnak a történethez. Nagyon jól kidolgozott, pedig tényleg sok szálon fut a cselekmény, majd a végén egy komplett nagy egészet képez.
Az elején még kicsit furcsállva néztem, mert nem értettem, hogy most akkor itt mi is lesz, de ahogy fogytak a lapok, úgy lett egyre világosabb. (Annak ellenére, hogy még a végére sem fogtam fel mindent, azért a lényeget megértettem. :D Fránya fáradtság…)
Bevallom töredelmesen, nem olvastam még Rejtő könyvet, így nem tudom, hogy a hozzá való hasonlítás megállja-e a helyét. Én inkább a korai Vavyan Fable-t fedeztem fel benne, aminek nagyon örültem, mert a kedvenceim között van számon tartva az írónő. Azt hiszem, hogy ezt a fajta humort csak a magyarok tudják leírni, nekünk van meg ehhez a megfelelő szókincsünk. (Lehet, hogy csak elfogult vagyok. :P)
Amúgy úgy indultam ezzel a könyvvel, hogy ténferegtem a polcom előtt, mert nem tudtam, hogy mi legyen a következő olvasmányom. Levettem a többi mű közül, elolvastam az első oldalt és már ez az egy oldal alatt felröhögtem, úgyhogy ez lett a nyerő. :) Amikor tényleg rá bírtam koncentrálni, nem volt ritka a hangos felvihogás. :D
Őszintén szólva a borító nekem nem tetszik, viszont a történethez tényleg nagyon illik.
Sajnálom, hogy ennyire ismeretlen könyv, mert megérdemelné, hogy többen olvassák.
Nem tudom, hogy G.C. tervez-e még másik könyvet, ha igen, akkor egyáltalán valamelyik kiadó megadja-e neki a lehetőséget, mivel ez sem volt egy sikeres mű, de nagyon örülnék neki, ha még olvashatnék tőle. :)
Egyszer, pár év múlva mindenképp szeretném majd újraolvasni, mert szeretném, ha egyszer minden összeállna a fejembe. Tényleg nagyon sajnálom, hogy nem jókor vettem a kezembe. :/

7 hozzászólás
Cicu>!
George Cooper: Magánügy

Borító 5/5
Történet 5/5
Karakterek 5/5
Humor 5/5
Amikor először megláttam a könyvet, a borítója fogott meg.
Aztán persze elolvastam a fülszöveget:
„Milyen lenne egy regénye, ha Rejtő Jenő napjainkban írná meg?”
Rejtő nálam örök kedvenc, így egyből megrendeltem a könyvet.
És nem csalódtam. Az első pár oldalon tényleg Rejtő feelingem volt, a Szőke ciklon ugrott be. De ahogy tovább olvastam elmúlt az összehasonlítgatási kényszerem.
Egy nagyon jól megírt, szórakoztató, szövevényes történetet kaptam.
Az író első könyve és remélem nem az utolsó.
Várom a következőt! :)

4 hozzászólás
mezei P>!
George Cooper: Magánügy

Felfoghatatlan, hogy egy ilyen jó könyvnek miért ilyen kicsi az olvasottsága. Pedig minden benne van, ami – legalábbis számomra – egy igazán szórakoztató könyv sajátossága:

1. Humor
2. Nagyon jó karakterek, főszerepekben, mellékszerepekben egyaránt
3. Egy többszálon futó izgalmas történet
4. Minimális romantika (na jó, az nem igazán, de nem is hiányzott)

Várom a következő könyvet kedves George Cooper/Bodnár Gyula.

7 hozzászólás
Dinah >!
George Cooper: Magánügy

Elég sokáig volt kívánságlistán ez a könyv, míg végül a birtokomba került.
Az egyik első dolog, amire az ember szinte azonnal felfigyel, az a borító. Egyszerű, és felkeli az érdeklődést. (Amiről nem tudom, miért került oda, az az alján lévő mondat.)

A történetbe kicsit nehezen rázódtam bele, az első jeleneteknél még nem tudtam, merre is halad majd a sztori. De ahogy fogytak az oldalak, úgy nyílt meg a világ és lettek szerethetőek a karakterek (fő- és mellékszerepekben egyaránt), és érdekfeszítő a cselekmény.

Bevallom – szégyen ide vagy oda – Rejtőt még nem olvastam, így összehasonlítási alapom nincs. Persze nem szó szerint értem, pusztán nem tudom, sikerült-e a fülszöveg első mondatát beváltani. (Azonban Vavayan Fable neve és humora felsejlett a humorosabb részeknél.)

Ami azonban biztos, hogy egy igazán remek humorral megáldott magyar író első könyve, amiben nem erőltetettek a poénok, és mindig jön valami váratlan fordulat.

Könnyed és szórakoztató, a cselekmény több szálon fut. Persze amiről az elején még nem is sejtjük, arról pár oldallal/fejezettel később kiderül, hogy nagyon is köze van az eredeti ügyhöz.

Csak ajánlani tudom!

Ami kicsit szomorú, hogy a könyv már két éve megjelent, és igen csak kevesen olvasták (legalábbis molyon).

A könyvet köszönöm az Álomgyár Kiadónak. És természetesen George Coopernek is, hogy megírta, és ezzel színesítette a magyarok palettáját. Alig várom, hogy olvashassam a folytatást! :D

5 hozzászólás
NewL P>!
George Cooper: Magánügy

Egy jó kis krimi jó humorral megáldva. Jól szórakoztam a magánnyomozó és a hozzá csapodó segédek történetén. Az írónak sikerült jó szereplőket, izgalmas történetet kitalálni, amit megfelelő mennyiségű humorral spékelt meg. Ajánlom.

FreeAngel>!
George Cooper: Magánügy

Az előttem értékelők már szinte mindent elmondtak és helytállónak érzem a könyv fülszövegének első mondatát is, miszerint ez egy modern köntösbe bújtatott Rejtő-regény. Mivel Rejtőt is szeretem, ez is bejött, bár egy idő után elkezdett csömör lenni. Végig szórakoztató és vicces volt, jöhet a folytatás is. Talán egy gondolatnyival lehetett volna rövidebb.

2 hozzászólás
kritta>!
George Cooper: Magánügy

A történet egyszerre több szálon fut, ami szerintem nagyon jó, mert emiatt nem válik egy pillanatig sem unalmassá, amikor már-már lankadna a figyelmünk rögtön ugrunk is egyet és egy másik esemény közepén találjuk magunkat, ahol ismét történik valami érdekes, ami előre mozdítja a majdan összefutó szálakat. Jön egy újabb fordulat, egy újabb szereplő, egy újabb gondolkodásra és nevetésre ösztönző szituáció.
Egy maréknyi csapat kezd neki egy nyomozásnak, ahol a karakterek között mindenki megtalálhatja a neki szimpatikusat, legyen az a vagány, a dögös, a csábos, a kicsit esetlen ,vagy éppen a jó öreg megbízható. Az egész történet egy örökös felkutatásával kezdődik, de ennél valami sokkal több alakul ki, amikor már a titkos fegyver és a kábítószer is jelentős szerepet kap a történet folyamán, ahol ismét mindenki megtalálhatja az a szálat, ami őt a leginkább érdekli. Szinte tálcán kínálja a lehetőségeket, hogy mi magunk válasszunk karaktert és történetet. Mindeközben remekül szórakozhat az olvasó, köszönhető ez a remek szófordulatoknak és az eddig csak Vavyan Fable-nél megismert letisztult, intelligens humornak. Én magam lepődtem meg a legjobban, amikor egyik kedvenc írónőm annyira egyedi humorát viszontláttam, csak férfiasabb formában, úgy ahogy azt csak egy férfi tudja előadni és megírni.
Sikerült azt elérnie a történetnek, hogy végig a nyomozás részesének éreztem magamat, mert sodortak az események, ez igen ritkán szokott előfordulni, de most ezt éreztem.

Véleményem bővebben: http://konyvlelo.blogspot.hu/2015/02/george-cooper-maga…

2 hozzászólás
MasonMurray I>!
George Cooper: Magánügy

Örülök, hogy nem hagytam ki! Elég sokszor elém ugrott a reklámja, hogy felkeltse az érdeklődésemet, de más esetekkel ellentétben ezúttal nem bánom.
Egy egészen kitűnő tollú (klaviatúrájú?) magyar szerző bukkant fel a színen, akit valóban jó szívvel tudok ajánlani mindenkinek. A fülszöveg egyfajta Rejtő-reinkarnációként mutatja be, nekem sokkal inkább a korai Vavyan Fable jutott eszembe többször is olvasás közben. Jó néhány szó-lelemény és szóvicc szórakoztatott, mindezt anélkül, hogy tolakodó vagy éppen öncélú lett volna. A történetről egyrészt azért nem írok semmit, mert fölösleges bármit kiemelni és végül is, nem volt benne semmi extra, semmi különlegesen meglepő, mégis a magánnyomozós krimi jól bevált paneljei már-már szépirodalmi olvasmányélményt nyújtottak.
Ha mindenképpen meg kellene említenem valami negatívumot, akkor azt emelném ki, hogy menet közben néha kissé szétcsúszott a cselekmény, de ez pont azért volt, hogy a leülő részeken átlendüljön, a végére úgyis összeszaladtak a szálak. A másik pedig az, hogy mivel ez a könyv tele van intelligens humorral, könnyed és szórakoztató meséléssel, kissé elengedi magát a sztorit, biztonságos „magasságból” mutatja, mi történik, így az izgalmasnak látszó eseményeknél sem izgulunk, nem rágjuk tövig a körmünket, vajon mi történik a következő oldalon.
Száz szónak is egy a vége, hogy azért egy közhelyszerű fordulat se maradjon ki az értékelésből, jól szórakoztam, tehát tényleg ajánlom mindenkinek. Ami pedig az én magánügyem (hogy igyekezzek stílszerű is lenni), hogy mivel magam is író ember vagyok, bizony olvasás közben több alkalommal is vágyakozva sóhajtottam: bárcsak én is így tudnék írni…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cicu>!

A mondás szerint élj úgy, hogy ha lepereg előtted életed filmje, ne tudd eldönteni, akciót vagy pornót láttál.

38. oldal

4 hozzászólás
Cicu>!

Olyan ember úgy sincs, aki hibátlan. Rajtam kívül. És én is csak azóta vagyok tökéletes, mióta sikerült úrrá lennem túlzott szerénységemen…

109. oldal

Cicu>!

Úgy néztünk ki, mint egy csendélet két idiótával…

20. oldal

Cicu>!

A hízelgő embereket nem bírom, de az őszinte dicséret az más.

47. oldal

Cicu>!

Vannak helyzetek, amikor az ember azt gondolja, ennél rosszabb már nem lehet. Aztán persze utólag kiderül, hogy tévedett.

7. oldal

Cicu>!

Ki érti a nőket? Azt elismerem, hogy én nem, de szerintem ők sem magukat. Míg mi logikával játszunk, addig ők játszi könnyedséggel ismerik ki magukat az érzelmeinken. Ha meg akarod tudni, mit érzel éppen, csak kérdezd meg egy nőtől.

121. oldal

Cicu>!

– Te is csak férfiból vagy – nevette el magát Carol. – Még mi, nők is nehezen találunk szavakat az érzelmeinkre. Hidd el, a hallgatás is tud nagyon beszédes lenni annak, akinek jó füle van hozzá.

183. oldal

Cicu>!

Tapasztalataim szerint minél hamarabb túl kell esni a reggeli veckölődésen, mert különbem az egész nap nyögvenyelős lesz.

33. oldal

3 hozzászólás
Cicu>!

Hát nem lehet egy ízig-vérig férfi egyúttal előzékeny is? Hová lettek a lovagok a XXI. században…? Kevesen maradtunk.

188. oldal

Cicu>!

A hazugság nekem olyan, mint egy jó zenésznek a rosszul hangolt zongora: már az első hang is bántja a fülemet.

304. oldal


A sorozat következő kötete

Dave Bexley sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vavyan Fable: A pokol is elnyeli
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Rejtő Jenő (P. Howard): A boszorkánymester / A Sárga Garnizon
Duff Kerr: Árvácska rendet csinál
Ross Thomas: Hittérítőragu
Vavyan Fable: Mesemaraton – Emlékfutam
Vavyan Fable: Halkirálynő