A ​párválasztó agy 8 csillagozás

A párkapcsolat szerepe az emberi agy evolúciójában
Geoffrey Miller: A párválasztó agy

Az ​ember szellemi képességei nemcsak aszerint alakultak ki, hogy evolúciónk során mi volt hasznos az életben maradáshoz, hanem aszerint is, hogy őseink mit találtak egymásban rokonszenvesnek a nemi partner kiválasztásánál – állítja Geoffrey Miller. Az evolúciós pszichológus feltételezése szerint ez a „szexuális szelekció” teszi lehetővé, hogy a párválasztás és udvarlás során olyan tulajdonságok is kialakuljanak, melyeknek közvetlen nincs túlélési hasznuk, viszont a szexuális partner kiválasztását pozitívan befolyásolják. Ilyen például a pávakakas nagy és szépséges farktolla, mely a túlélésben amúgy inkább akadályozná a pávát, a pávatyúk szemében azonban a „fit” gének jelének bizonyul, s minél nagyobb és díszesebb, annál valószínűbb, hogy a kakas génjei továbbélnek. Miller érdekes, nagyszerűen összegyűjtött példái azt mutatják, hogy az emberi elme „díszes” tulajdonságai mögött a szexuális szelekció elve húzódik meg. A nézőpont forradalmi, az eredmény pedig egy zseniálisan… (tovább)

>!
Typotex, Budapest, 2006
456 oldal · ISBN: 9639548855

Kedvencelte 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

vargarockzsolt P>!
Geoffrey Miller: A párválasztó agy

Geoffrey Miller: A párválasztó agy A párkapcsolat szerepe az emberi agy evolúciójában

A legbotrányosabb az evolúció elméletében az, hogy feleslegessé teszi Isten létét, legalábbis azét az Istenét, aki hat nap alatt teremtette a világot.
Azt még valahogy el tudja fogadni az ember, hogy a dinoszauruszokból madarak, a négylábú emlősökből meg delfinek és bálnák fejlődtek ki a környezethez való alkalmazkodás, a természetes szelekció, a DNS mutációja, és a genetikai öröklődés révén.
Ha viszont az ember is így emelkedett ki az állatvilágból, és nem egy mindenható szellemi lény formálta a maga saját képére, akkor honnan a csudából származnak az olyan képességeink, mint a kreativitás, a nyelv vagy az erkölcs?
Lehet-e magyarázatot találni az emberi agy túlfejlettségére, bonyolultságára?
Ez a könyv leíró formában megírt értekezéseket tartalmaz az evolúcióról, és hipotéziseket az emberi tudat fejlődéséről, benne a párválasztás szelekciós szerepéről.
A párválasztás kapcsán szóba kerül érdek és szerelem, udvarlás és szex, rengeteg pikáns részlettel, a hímvessző evolúciójától a csiklóig, és az orgazmusig. Megtudhatjuk például azt is, hogy az emberszabású lényeknél (majmok és emberek) milyen összefüggés fedezhető fel a herék nagysága és a között, hogy az illető faj milyen családmodellt kedvel. Elárulom, a szerző, és a mai tudományos konszenzus szerint, az ember genetikailag meghatározottan hajlamos hűtlenségre, de alapvetően az ősidőktől kezdve monogám kapcsolatok sorozatában él. Hogy ez mit jelent, a könyvből megtudható részletesen.

Az evolúciós pszichológiában a legbotrányosabb nem az, hogy az ember viselkedésének, kultúrájának, erkölcsének természeti, biológiai okait és meghatározottságait mutatja meg, hanem hogy látszólag megfoszt bennünket a szabadságunktól. Isten a jó és rossz közötti választás képességével ruházta fel az embert, tanítják a vallások, és ha ez nincs, ha minden determinált ok-okozati összefüggésekre vezethető vissza, akkor hol marad az egyén felelőssége a tetteiért?
A válasz benne van a könyvben, ha nem is didaktikusan. Az emberi intelligencia bonyolultsága teremti meg a jó és a rossz közötti választás lehetőségét, és ez az intelligencia egy cseppet sem lesz sápadtabb attól, hogy nem teremtett, hanem szerzett képesség.

Nő és férfi kapcsolata, egymásra találása a kulcs, amely minden zárat megnyit, amely az emberről szóló titkos tudáshoz elvezethet – vezeti le a szerző kissé hosszú, de rendkívül szellemes és szórakoztató könyvében, amely a nálam hozzáértőbb recenzensek szerint Darwin és Dawkins művei mellé állítható alapmű.

LuPuS_007 P>!
Geoffrey Miller: A párválasztó agy

Geoffrey Miller: A párválasztó agy A párkapcsolat szerepe az emberi agy evolúciójában

Oly sok mindent nem értek és nem is fogok , de oda se rettye-ttye.

A könyv nagyszerűen tálalja fel az evolúció nagyságát és egyben egyszerűségét.
Minden okkal történik, minden amit most látunk tapasztalunk a világban, egy apró hiba, önzés, vágyakozás eredménye. Igaz a változás századokon keresztül tartott van amikor becsúszott mellé , még néhány millió év is.
A változás ami bekövetkezik lehet jó és rossz is egyben, de időnk van és majd korrigáljuk azt is.

Ami biztos adott egy egyenlet amelyben a HÍM és NŐSTÉNY már ismert csak az az ismeretlen tényező kell ami által az egész, valamilyen értelmet kap.
Ez lehet a kreativitás, a szépség iránti vágy vagy éppen nevén nevezve az utódlás biztosítása MINDENÁRON.
Nehéz elhinni, hogy az egyetlenben/egyenletben szerepel a belénk kódolt hűtlenség, a mélyen eltemetett állat és a vágy a pusztításra is.

El kell fogadni, hogy mindezekkel együtt vagyunk mi EMBEREK……(ezt dobta az evolúció)

Szianett>!
Geoffrey Miller: A párválasztó agy

Geoffrey Miller: A párválasztó agy A párkapcsolat szerepe az emberi agy evolúciójában

Csak ajánlani tudom a könyvet: érthető, világos, érdekességekkel teli alapmű.

Gladiator>!
Geoffrey Miller: A párválasztó agy

Geoffrey Miller: A párválasztó agy A párkapcsolat szerepe az emberi agy evolúciójában

Lehet, hogy ez valakinek kiábrándító, de itt a szekszuális kiválasztódás segítségével tudományos magyarázatot kapunk lelkünk sok mélységének kialakulására. Miért kedveljük a szép dolgokat, művészi alkotásokat, a zenét? Miért szeretünk nagylelkűek és igazságosak lenni? Miért éppen három hónap alatt ismerik meg a párok egymás összes történetét? Az benne az élvezetes, hogy az evolució tudománya olyan részleteket is megragad érzelmi világunkból, amire eddig csak léha irodalmárok voltak képesek …


Népszerű idézetek

vargarockzsolt P>!

A férfiak gyerekszáma sokkal szélesebb skálán szóródik, mint a nőké, ezért számukra a szaporodással kapcsolatos viselkedésnek sokkal nagyobb tétje van. A nők nagyjából ugyanannyi gyereket szülnek, így a köztük folyó vetélkedő inkább a minőség dimenziójában folyik. Mire fordítódik hát a férfiaknál az a megmaradt energia, amivel a nők kihordják a magzatot és táplálják az újszülöttet? Nyilván már kitalálták: arra, hogy egymással versenyben minél több partnert szerezzenek. Az udvarlás és a gyereknevelés fordított arányban állnak egymással, ami a rájuk szánható erőforrásokat illeti. Minél több időt és energiát kötnek le a gyerekek, annál kevesebb marad szexuális partnerek meghódítására és a vetélytársak elhessegetésére.

84. oldal

Geoffrey Miller: A párválasztó agy A párkapcsolat szerepe az emberi agy evolúciójában

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Carl Sagan: Az éden sárkányai
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány
Richard Dawkins: Az önző gén
Luigi Luca Cavalli-Sforza: Genetikai átjáró
Carl Sagan: Elfeledett ősök árnyai
Richard Dawkins: Isteni téveszme
Richard Dawkins: A hódító gén
Felipe Fernández-Armesto: Szóval emberek vagyunk?
Richard Dawkins: A valószínűtlenség hegyének meghódítása