Titkos ​eredet (Zöld Lámpás 6.) 51 csillagozás

Geoff Johns: Zöld Lámpás – Titkos eredet

ZÖLD LÁMPÁS: TITKOS EREDET
Eredeti megjelenés a Zöld Lámpás 29-35. számában, 2008. május és november között

A kötetben, amely feltárja Hal Jordan „titkos eredetét”, az olvasók végigkísérhetik a valaha élt legbátrabb Zöld Lámpás eredettörténetét és hőssé válását. Kiderül, hogyan tett szert Hal az erőgyűrűre, valamint lehull a lepel Abin Sur halálának rejtélyéről is. Megtudhatjuk, miért vált Sinestro, Jordan tanára és mentora a „legsötétebb éjszaka” próféciájának megszállottává, amely megjövendöli a világegyetem végét.

SHOWCASE, 22. szám
Eredeti megjelenés 1959 novemberében.

Hal Jordan, az ezüstkorbeli Zöld Lámpás legelső színrelépése. Az „S.O.S. Zöld Lámpás” című történetben Hal Jordan, a félelmet hírből sem ismerő berepülő pilóta egy haldokló földönkívülitől megkapja csodálatos erőgyűrűjét.

Geoff Johns: Zöld Lámpás – A kezdet titka címen is megjelent.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény

>!
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9898377182154 · Illusztrálta: Ivan Reis, Oclair Albert

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Zöld Lámpás / Green Lantern (Hal Jordan) · Sinestro


Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Titkos eredet

A Zöld lámpás személyes kedvencem. Leginkább azért mert ez a karakter ötvözi a gyerekkorom kedvenceit, az utolsó csillagharcost és a jediket. Szerintem a DC univerzum legjobb karaktere. Igazi felüdülés a sok hűdeerős, húdegyors figurák sorában. Bár az is igaz, hogy a DC-nek fogalma nincs mekkora kincs van a kezében. Ezt azért is merem kijelenteni, mert olvastam több történetet, láttam a filmet és a rajzfilmeket is. A zöld lámpásból simán lehetne a DC Galaxis őrzői. Még jobb is. (Tudtátok, hogy a Galaxis őrzői is többször utal a csillagharcosra? Death blossom? :) )
Elmondom miért gondolom így. Adott egy földi ember akit kiválasztanak, hogy a zöld lámpás alakulatban szolgáljon, mely nem más mint egy galaktikus rendőrség. Egy végtelen univerzum, megszámlálhatatlan lénnyel és konfliktus lehetőséggel. Egy különleges „fegyverrel” a gyűrűvel mely szilárddá formálja a teremtő fantáziát és az akaratot. Ha ez nem elegendő arra, hogy filozofikus, kalandokkal teli szórakozást hozhassanak létre, akkor nem tudom mi lehet az. Tele lehetne szórni kedves, egyszerű bölcsességgel. Olyan szintűekre gondolok, mint „A félelem a kis halál”, „tedd vagy ne tedd de ne próbáld”, „Óvakodj az erő sötét oldalától, a düh, a félelem, az erőszak, ez mind az erő sötét oldala, könnyű a csapdájába esni, és ha egyszer megkaparint magának, el nem ereszt, míg végül felemészt!”. Lehetnének egyszerű tanulságok, hitről, bátorságról, lojalitásról stb. És majdnem elfelejtettem, de ott a kifogyhatatlan humor lehetősége is. Ez sajnos nem fog megtörténni, egyrészt mert engem nem kérnek fel tanácsadónak, másrészt mert DC mindent indokolatlanul komolyan vesz. Nem képesek elhinni, hogy lehet valami drámai akkor is ha közben humoros, laza és szerethető.
A képregény Hal Jordan eredettörténetét meséli el (ha címből nem derült volna ki :D) . Erről nincs is mit leírni, aki szereti a műfajt ismeri, aki nem, valószínűleg az is. A grafika pofás. A kihúzások szépek. A történet bár nem az én vágyaim szerint építkezik, egész jó. Hibaként azt tudnám felvetni, hogy történetdinamikailag összecsapottnak tűnik. A jelenetek szétcsúsznak és logikátlanul vannak egymásra vágva. Néha olyan érzésem volt, hogy panelek, oldalak maradtak ki és ezért vissza-vissza lapoztam hátha összefogtam lapokat, de nem. Ettől függetlenül is, ahogy fentebb írtam az egyik legérdekesebb figurája a szuperhős világnak és ezért mindképpen érdemes vele próbálkozni. Ha nem tetszik akkor is jó móka tovább gondolni, hogy miként is működhetne jobban. Én legalábbis úgy szoktam tenni.

>!
Dominik_Blasir 
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Titkos eredet

Bár nyilván én is szívom a fogam, amiért ennyi, a hazai megjelenéshez képest újrakiadás van az Eaglemoss sorozatában, valahol mégis szerencsés: mert rákényszerít arra, hogy újra elolvassak olyan sztorikat, mint Zöld Lámpás titkos eredete – amit egyébként biztosan nem tettem volna meg a következő évtizedben –, és emiatt újra végiggondoljak bizonyos dolgokat.
Persze a véleményem sokat nem változott a korábbihoz képest, lényegében egy az egyben be is másolhatnám – https://moly.hu/ertekelesek/2114038 –, mégis, most valamiért pozitívabb előjellel tudom ugyanazt mondani (ez is érdekes, hogy másodjára valahogy minden emészthetőbb és jobbnak tűnik).
Szóval nem, még mindig nem leszek ZL-fan, de a Titkos eredetet abszolút korrekt sztorinak tartom. Nem váltja meg a világot, de szépen építkezik, a furcsa kihagyásai ellenére tisztességesen végigviszi a koncepcióját, működnek a karakterek, kiválóan felkelti az érdeklődést a háttérmitológia iránt, még Reisnek is vannak jól eltalált rajzai – csak valahogy mégis kevés az egész. Kevés ahhoz, hogy megkedveljem Halt, hogy teljesen magával ragadjon a cselekmény, hogy igazán együtt érezzek a figurákkal, hogy órákat akarjak DC-wiki olvasgatással tölteni a Lámpások után nézelődve.
Stabilan tartja a szintet, bár lehet, pont onnan lenne emlékezetes, ahol már véget ér a kötet. De most szerintem nem fog annyira negatívként megmaradni ez a „korrektség” az emlékeimben: valahogy mégis sikerült jobban ráhangolódni, mégis sikerült mindent egy picit jobban élvezni, mint korábban. Úgyhogy: soha rosszabbat.
Ugyanakkor nem tudom, volt-e már ennyire felesleges retrósztori a sorozatban.

>!
marcipáncica P
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Titkos eredet

Kezdjük azzal, hogy én eddig nem különösebben szerettem Zöld Lámpást (mondhatni utáltam), ráadásul az egész lámpás-bizniszt egy baromságnak gondoltam, szóval mondhatjuk, hogy egy ilyen kezdetről szép ilyen csillagozást elérni.
Nagyon tetszett, meglepően érdekes volt a történet, és meglepően szimpatikusra sikeredett Hal is, teljesen eltérőnek tűnt a személyisége attól, mint amit az eddigi találkozásaink során leszűrtem belőle. A történet remek eredetsztori, kellő mélységgel, érdekes szereplőkkel, sok felvetett kérdéssel, kevés válasszal, elérte, hogy olvasni akarjam még ZL kalandjait.
A grafika nagyon szép (amit a borító egyáltalán nem tükröz), nem teljesen az én stílusom, de így is elismerem, hogy mesteri munka, az egész oldalas illusztrációk többségét poszterként is elnézegetném, de minden kocka részletgazdag, élettel teli, és illeszkedik a történethez.
Sajnálom, hogy ilyen rövidke kis metszet volt ez a kötet, mert látszik, hogy rengeteg megkezdett, de még függőben lévő szál maradt benne, amiket szívesen olvastam volna tovább.
Sok ilyet a sorozatba, köszi!

2 hozzászólás
>!
Kilgores
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Titkos eredet

Még 2016-ban, de már akkor is többszöri olvasás után ezt írtam a Cartaphilus kiadása kapcsán:

A tökéletes belépő azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a Zöld Lámpások világát. Élvezetes eredet sztori Geoff Johns epikus munkásságában, melyre ez a kötet biztos meghozza az olvasó kedvét. Korábban már volt szerencsém a Rebirth és a Blackest Night műveihez, de ez a kötet tette helyére a kirakós több darabját. Ha a filmet valaki nem szereti, annak is ajánlott, mert talán megváltoztatja a véleményét.
Kicsit sajnálom, hogy nem egy Ivan Reis borítót használtak hozzá, nagyon ritkán vagyok híve a filmes borítóknak, de ezen kívül erre a kötetre is igaz, hogy a Cartaphilus adta ki itthon a legszebb külalakú képregény köteteket. (De kár, hogy a Dark Knight Returns nem került náluk sorra…)

Továbbra is tartom, hogy aki meg akar ismerkedni a karakterrel, ez nem rossz kezdés és ha ezek után is érdeklődik a karakter iránt irány elolvasni a Rebirth mini-t. Én pedig még erőteljesebben agyalok a Green Lantern by Geoff Johns omnibusok beszerzésén.

>!
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9898377182154 · Illusztrálta: Ivan Reis, Oclair Albert
>!
Lamond
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Titkos eredet

Zseniális eredettörténet. Igazi coming-of-age sztori a Földről indulva jutunk el más bolygókra és közben rengeteget megtudunk Hal Jordanről, az elődjéről, a Zöld Lámpásokról, Sinestróról. Ez volt az a sztori aminek a végén még olvastam volna tovább a Legsötétebb Éjszakáról. Kiváló rajzokkal, ötletes párbeszédekkel halad előre a történet, amit a végére kicsit mindenki magáénak érezhet, mert az író rengeteg érzelmet mutat be a Hal Jordan és a Lámpások életéből.

>!
Csike_The_Techmarine
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Titkos eredet

Végre. Végre.
Nagyon jó eredet történet, gyönyörű rajzokkal.
Akik szeretik a másfajta hősöket is, mint Batman annak ajánlom.
De annyira rövid volt :(

>!
Banditaa P
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Titkos eredet

Zöld Lámpás valamiért sosem volt a kedvenc, bár azt sem mondhatom, hogy nem szeretem, inkább olyan „futottak még” a számomra. Az eredettörténetét ugyan a filmből ismertem, de ettől még érdekesen megírt, igényesen megrajzolt történet, ami ha kedvencem nem is lesz, de mindenképpen a színvonalasabb kötetek között lesz számomra a sorozatban.

>!
ftamas
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Titkos eredet

Igazából, most nem tűnt annyira nagyképűnek a főszereplő, mint első olvasásra. lehet más a fordítás, vagy csak más hangulatban olvastam. Ennek ellenére nem lettem Zöld lámpás fan.
A történet egy tipikus bemutató történet, amelynek eleje van de vége nincs. A rajzok egész jók a borító kivételével. ( Igaz a filmes borítót így is veri… )
Amúgy amit nem tudok, az az, hogy miért fért bele kevesebb oldalszámba úgy, hogy klasszikus történet is van benne mint az első kiadás? ( Azt meglehetősen régen olvastam… )


Népszerű idézetek

>!
TribeBubu

Mennyi időt elvesztegettem! Azzal, hogy gyűlöltem egy embert.

Titkos eredet (Eaglemoss Hungary, 2017)

>!
Fleur_Rouge_Cerise

– Salaak nem tanította meg, hogyan tárold a töltődet titkos zsebdimenziókban?
– Én a szekrényemben tárolom.
– Új értelmet adtál a „gondatlanság” szónak, Jordan.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene
Donny Cates – Chris Hastings – Kieron Gillen – Katie Cook – Ryan North – Al Ewing: Thanos győz
Brian Michael Bendis: Újvilág: Pókember – Erő és felelősség
Mark Millar: Marvel Könyvek: Pókember – Holtak között
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas
Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Rob Rodi: Loki
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.