Hal ​Jordan: Élve vagy halva (Zöld Lámpás 3.) 19 csillagozás

Geoff Johns: Zöld Lámpás – Hal Jordan: Élve vagy halva

HAL ​JORDAN: ÉLVE VAGY HALVA
Eredeti megjelenés: Zöld Lámpás 14-20. szám, 2006. szeptembere és 2007. júliusa között

Hal Jordan vadászpilótára esett a választás, hogy egy, a valaha élt legősibb élőlények által létrehozott intergalaktikus rendfenntartó erő tagja legyen – az Univerzum Őrzőié. Jordan zöld fényével ragyogva büszkén védelmezi a Földet, és a 2814-es űrszektort Zöld Lámpásként minden elképzelhető idegen veszéllyel szemben!

Azonban a gonosz elleni, véget nem érő harcba a Zöld Lámpás nem ismer el semmilyen határt vagy szabályt – lényegtelen, mit ír a nemzetközi törvény. Így, amikor megpróbálnak rákenni egy gyilkosságot, amit állítólag az orosz légtérben engedély nélkül tartózkodva követett el, Jordan körözött bűnözővé válik.

Magára maradva, a Smaragd Harcosnak tisztára kell mosnia a nevét. Mindeközben régi ellenségei és rég elfeledett arcok gyülekeznek a múltból, eltökélve, hogy véget vetnek ennek.

ZÖLD LÁMPÁS 16.… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény

>!
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788375662382 · Illusztrálta: Ivan Reis, Oclair Albert, Daniel Acuña

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Hal Jordan: Élve vagy halva

Eddig relatíve kevés tisztán Zöld Lámpás-sztori volt az Eaglemoss DC-sorozatban (ráadásul azzal kezdtünk, ami már korábban is megjelent itthon), és most az Élve vagy halva után nem tudom eldönteni, hogy ez tulajdonképpen baj-e vagy épp ellenkezőleg.
Érzésem szerint ugyanis ZL-nél főleg hosszabb történetfolyamokban gondolkodnak az alkotók, vagy legalábbis sokkal inkább úgy van értelme belekezdeni: ha kell, persze értelmezhetőek az egyes ciklusok önállóan is (lásd a mostanit), de tulajdonképpen minek, ha együtt egy sokkal kerekebb és élvezetesebb történet áll össze.
Pedig ha kozmikus távlatú szuperhősökben gondolkodunk, ZL szerintem nagyon erős lehetőség: az érzelmi skála különböző alakulatai önmagukban olyan távlatot adnak, ami elvisz a hátán egy sorozatot. A mostani kötetben ennek még csak a kibontakozását látjuk – szó se róla, érdekes felvezetés, de mégiscsak felvezetés. Ennek hatására a legjobban pont az Amon Surral kapcsolatos történetek tetszett a legjobban, illetve amíg még ZL bőrére ment a játék, a Zafírcsillagos bohóckodások és szerelmi kavarások már kevésbé.
És hát az egészen az sem segít, hogy az eléggé sajátos stílusban dolgozó Daniel Acuña vette át a rajzokat a végére, az ő technikája szerintem abszolút nem illik ehhez a sorozathoz.
Az mindenesetre biztos, hogy szívesen látnám a Sinestro Corps War / Blackest Night irányvonalát is a sorozatnak magyarul, de egyelőre azért olyan nagy késztetést nem érzek iránta.

>!
fowler P
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Hal Jordan: Élve vagy halva

A Zöld Lámpások bosszúja értékelése kapcsán már kifejeztem értetlenkedésem és gratulációm a kötet megjelenésének körülményei kapcsán, így most ennyivel le is tudnám ezt a kötelező kört azzal a megjegyzéssel, hogy konkrétan ez a kötet az előző nélkül nagyon nehezen érthető és élvezhető.

Hal Jordant tovább kísérti a múltja, ezúttal a 2814-es Űrszektor korábbi Lámpásának, Abin Surnak a fia feni rá, és a gyűrűjére a fogát – nekem az a szál kifejezetten tetszik, és szuperül ágyaz meg a Sinestro Corps War-sztorinak. Amellett, hogy fontos a földi/szerelmi szál is a cselekmény szempontjából, a Zafírcsillagos füzeteket már kevésbé szerettem, de ebben azért talán Daniel Acuña khm… egyedi stílusa is közrejátszott (ahogy láttam, az ő rajzai mások szemét is szúrták).

Távol álljon tőlem, hogy bárkit megbántsak, de a 81-120. kötetek közt tervezett Booster Gold: Blue and Gold vagy The Brave and the Bold: The Book of Destiny helyett sokkal szívesebben olvasnám a sztori közvetlen folytatását (ami a fentebb említett Sinestro Corps War)…

>!
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788375662382 · Illusztrálta: Ivan Reis, Oclair Albert, Daniel Acuña
2 hozzászólás
>!
ftamas
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Hal Jordan: Élve vagy halva

Alapvetően szép, legalább is a feléig, de utána is elfogadható rajzokkal rendelkező képregény. A sztori pörgős, akciódús, mintsem gondolkodtató.

Sajnos a második 3 számot már Daniel Acuña rajzolta, aki sokkal gyengébb Reisnél.

2 dolog:
1 Nem értem, ha kiadják a zöld lámpásnak a történetét 1-20ig, akkor miért a7-13 jön legutoljára?
2 nem lényeges, de az Eaglemos igazán vehetné a fáradtságot arra, hogy az elején a várható kötetek számát és a hogy meddig tart kijavítják. Ugyanis fura, hogy 60 szám fog megjelenni és ez abból a 64.

4 hozzászólás
>!
Th3DarkKn1ght P
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Hal Jordan: Élve vagy halva

Zöld Lámpás ellenfelei közül mindig is a többi lámpás osztag érdekelt a leginkább. Amikor belelapoztam a kötetbe és láttam, hogy két másik osztag is képviselteti magát, úgy döntöttem, hogy egyből elolvasom a képregényt.

A kötetet két részre lehet felosztani. Az első felében Hal Jordan-t gyilkossággal vádolják meg és szinte mindenki az Ő fejére hajt. Köztük van Amon Sur, Abin Sur fia, aki apja gyűrűjét szeretné visszaszerezni. Kettejük konfliktusára koncentrál ez az akciódús történet. A második felében Csillag Zafír keresi a megfelelő gazdatestet, hogy földi párjával egyesülve „megvédje” ezt a bolygót. Hal nem rajong túlzottan ezért az ötletért. Ez a rész már kevésbé akció orientált, viszont kapunk egy szerelmi háromszöget, Hal, Carol és Cowgirl között. A képregény legjobb pillanatai, ami a Sárga lámpásokra koncentrál, ezen belül is a történetek, amiket Lyssa Drak mesél el. Rövidek, de annál érdekesebbek és mindegyik egy-egy Sárga Lámpást mutat be. Ezen a ponton éreztem a legkreatívabbnak a képregényt. Olyan, mintha nagyon eltorzult népmeséket olvasnánk. Amit még nagyon vártam, az a Csillag Zafír(ok) eredet története és ezt maradéktalanul meg is kaptam. A képregény azon része, ami nem ezzel a két lámpás osztaggal foglalkozik, egy nyári akció mozi színvonalát hozza. Látványos, izgalmas, de nem maradandó.

Kedvenc részem, amikor a Sárga gyűrű megpróbál Batman-re ráakaszkodni, de végül nem sikerül. „Az akaraterő felülírja a félelmet.” :)

A két történeten két különböző rajzoló dolgozott és nagyon éles a stílusbeli váltás. Az egyik egy klasszikusabb képregény stílus, míg a másik inkább az Art Nouveau felé húz. Sajnos ez néhol nagyon zavaró tud lenni, pláne amikor az egyik stílusú oldalak közé be van szúrva két-három másik stílusú oldal.

Összegezve két egész jó Zöld Lámpás történetet olvashatunk, bár nekem a Zöld Lámpás – Titkos Eredet Geoff Johns-tól jobban tetszett.

>!
LoneWolf
Geoff Johns: Zöld Lámpás – Hal Jordan: Élve vagy halva

Nem terveztem ilyen 'gyorsan' kiolvasni, de az ilyen komolyabb ZL sztorik valahogy mindig beszippantanak. A kötet címe persze kissé megtévesztő, mert csupán a történetünk eleje szól a Hal fejére kitűzött vérdíjról, a maradék pedig előkészíti a lámpások közti nagy spektrum háborút, illetve a Blackest Night-ot is, amelyeket valószínűleg már nem olvasthatunk majd magyarul.
Többek közt ezért is vontam le azt a fránya csillagot, mivel ez csak egy ízletes kóstoló a javából, de a lényeg nélkül ez még mindig kevés. Szép és jó, hogy nagy ritkán ilyeneket is olvashatunk magyarul, de ismét olyan helyen szakad félbe a sztori, hogy nem tud mást tenni az ember, csak szidja az eget, hogy hol a többi… Valószínűleg én vagyok az egyetlen, (vagy egy a kevesek közül) aki egy Batman gyűjtemény helyett szívesebben fogadott volna egy nagyobb hazai ZL szériát, ami magába foglalja a Sinestro és a Vörös Lámpás háborúkat, illetve magát a 'Blackest Night' és 'Brightest Day' sztorikat is, (A Parallax általi megszállását is kiadhatnák, ha már kb. minden 2. JL és ZL kötetben megemlítik, amint Hal a képbe kerül.) de sajnos a magyar közönség továbbra sem túl nyitott ezen a fronton, szóval maradnak a külföldi kiadványok.
Egyébként akadnak igencsak fontos momentumai a kötetnek: spoiler
Cselekményét tekintve tehát egy erősebb darabról van szó, azonban belerondít, hogy a kötet 2. felével az illusztrációk teljesen új (értsd. rossz) irányt vesznek, pedig eleinte az általam megszokott, minőségibb DC / ZL rajzolást kaptuk.
Összesítve tehát egy fontosabb olvasmány a DC / ZL univerzum történetét tekintve, azonban a folytatások nélkül sajnos nem sokra megyünk vele, mert ez még csak a felszínt kapargatja.


Népszerű idézetek

>!
Altarus P

A bátorság nem a félelem hiánya, hanem az, hogy a félelem ellenére is képesek vagyunk cselekedni.


A sorozat következő kötete

Zöld Lámpás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kelly Sue DeConnick – Warren Ellis: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban
Nihei Cutomu: Rozsomák – SNIKT!
Jody Houser: Stranger Things 1. – A túloldalon
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Paul Tobin: Prometheus: Tűz és kő
Alexander Freed: Star Wars: The Old Republic 3. – Az elveszett csillagok
Henry Gilroy: Star Wars: A klónok háborúja – Titkos küldetés
Mark Verheiden: Lidérces utazás
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Peter J. Tomasi: Batman és Robin 1. – Született gyilkos