Blackest ​Night 10th Anniversary Omnibus 1 csillagozás

Geoff Johns: Blackest Night 10th Anniversary Omnibus

The ​haunting epic that plunged the DC Universe into darkness collected in its entirety for the first time ever! The Blackest Night is now here. As black rings rain from the sky former, friends and loved ones rise from their graves as twisted monsters with only one mission: Death.

A war has been brewing between the different colored Lantern Corps--the Green fighting the Yellow, the Red trying to destroy all, the Blue attempting to broker peace between the tribes. However, the real battle is now here: the undead Black Lanterns are coming and seemingly nothing can stop them. Putting aside old vendettas, it's up to Hal Jordan and the Green Lantern Corps to lead DC's greatest champions as well as their deadliest foes in a battle to save the Universe from an army of the dead!

Written by comics superstar Geoff Johns (Doomsday Clock, DC: Rebirth, Justice League) and drawn by some of the hottest artists in the game such as Ivan Reis (Justice League, Superman, Aquaman),… (tovább)

>!
DC Comics, 2019
1664 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781401291198 · ASIN: 1401291198 · Illusztrálta: Peter J. Tomasi, Ivan Reis, Doug Mahnke, Patrick Gleason

Kedvencelte 1


Kiemelt értékelések

>!
LoneWolf
Geoff Johns: Blackest Night 10th Anniversary Omnibus

Az a baj az ilyen 1000 oldal feletti önvédelmi fegyvernek is beillő kötetekkel, (amellett, hogy félsz, hogy kettészakad, amint szétnyitod.) mire a végére érsz, már kiesnek részletek, így nem lesz könnyű összeszedetten és átfogóan értékelni, szóval inkább nem is próbálkozom vele. Amúgyis nehéz spoilerek nélkül.
Biztos sokan már a borító alapján elkönyvelik ezt egy Marvel Zombies koppintásnak, pedig ez nem egy szimpla harapdálós, húszabálós történet. Míg a konkurencia egy amolyan klasszikus zombi apokalipszist hozott össze, intelligens, falánkká vált karakterekkel, addig itt a holtaikból visszatérő hősöknek nem célja, hogy degeszre tömjék magukat társaik cafatjaiból. A fekete gyűrűk által, bábként mozgatott holttestek ugyanis először pszichológia hadviselést indítanak a hozzájuk kötödő családtagokkal, barátokkal, vagy épp ellenségekkel szemben, fejükre olvasva minden bukásukat, ballépésüket, majd amint az áldozatból kellő mennyiségű érzelmi energiát sikerült kicsikarni, learatják a termést, (Értsd.: Kitépik a szívét.) majd őket is besorozzák a fekete seregbe.
„Rise!”
Eme brutális és kissé túlnyújtott sakkjátszmának mégis mi a nagyobb célja? Azt nem árulom el, de legyen elég, hogy bőven záporoznak benne a fordulatok és a sokkoló momentumok. Ilyenkor jönnek a mosolygós megjegyzések, miszerint: „Áh, egy szuperhősös történetben mi lehet olyan sokkoló? ” Erre két példát említenék:
spoiler
spoiler
Szerintem ennél többet nem kell bizonygatnom…
Epikus momentumokból és nagyobb csatákból sincs hiány, hisz egy univerzális eseményről van szó, melyben a DC univerzum minden lényegesebb, illetve kevésbé fontos karaktere is helyet kap. Persze sok korábbi event-hez hasonlóan ez sem hibátlan, néhol ez a sztori is leül, kissé vontatottá válik, máshol pedig olyannyira felpörög és annyi szereplőt zsufol egy képkockába, hogy már-már követhetetlenné válik. Szerencsére bőven akad ellesúlyt biztosító pillanat, (spoiler) miáltal ezen problémák semmisnek tekithetők egy éveken át tervezett és előkészített, több különböző füzeten átívelő, hónapokig futó sztorinál. Ami ezt illeti, az olvasónak sem árt egy kis felkészülés, mielőtt belevág a dologba, mivel rengeteg korábbi történet említésre kerül. Fontosabb (Nekem is kimaradt pár és azok nélkül is érthető volt, mégis tanácsos előkeresni őket.) elolvasandó kötetek előtte:
Crisis on Infinite Earths
Green Lantern: Emerald Twilight / New Dawn
Zero Hour: Crisis in Time
Infinite Crisis
Final Crisis
Identity Crisis
Hogy csak párat említsek, de nem árt, ha tisztában vagyunk picit a lámpás alakulatok között folyó háborúkkal is, melyek folytatásaként szolgál a szóban forgó könyv, bár ezzel kapcsolatban nagyjából felzárkóztatnak bennünket.
Megjegyezném ezek mellett, hogy a kötet vaskossága ellenére sem tartalmaz minden kiegészítő füzetet, de ez ne riasszon el senkit, mivel észrevehetetlen a hiányuk. (Én is csak onnan tudtam meg, hogy néztem róla egy „szakértői” kritikát.) A fejezetek emellett időrendben vannak, olykor mégis van egy kis csúszás, mert egy-egy rész az azt megelőző közben játszódik. Engem ez annyira nem zavart, ráadásul hiába a kismillió különböző illusztrátor, a kötet nagyobb része egységesen minőségi rajzokkal lett elmesélve, leszámítva talán a Flash és a Question füzeteket.
A történet és minőség terén tehát nagyrészt kiváló a Blackest Night, és minden DC rajongó polcának kötelező dísze, azonban meg kell hagyni, hogy a végére bevágott extra történetek, illetve vázlatok helyett igazán betehették volna a kihagyott kiegészítőket, ha már egy évfordulós kiadásról beszélünk.


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Miller – David Mazzucchelli: Daredevil – Born Again
Warren Ellis – Stuart Immonen: Nextwave: Agents of H.A.T.E.
Jonathan Hickman: Secret Wars
Judd Winick: Batman – Under the Red Hood
Tom King – Joshua Williamson: Batman/The Flash: The Button
Mark Waid: Daredevil 1.
Gerry Duggan: Hawkeye vs. Deadpool
Javier Grillo-Marxuach – Dan Abnett – Andy Lanning: Annihilation: Conquest 2.
Jeph Loeb: Spider-Man: Blue
Bill Jemas – Paul Jenkins – Joe Quesada: Wolverine: Origin