Ha ​a macskák eltűnnének a világból 88 csillagozás

Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája és bizony felkészületlenül éri, amikor a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra.
De mielőtt nekiláthatna, hogy elintézzen mindent, amit feltétlenül meg akar tenni, megjelenik előtte az Ördög és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet.
És ezzel egy nagyon bizarr hét veszi kezdetét…
Kawamura többszörösen díjazott könyve hónapokig szerepelt a legfontosabb sikerlistákon, világszerte több mint egy millió példányban kelt el, harminckét országban jelent meg. Témája maga az emberi életút; azok a veszteségek, amelyeket óhatatlanul elszenvedünk. Eszünkbe idézi, miért kell szorosan magunk mellett tartanunk szeretteinket és hogyan fedezzük fel azt, ami igazán számít az életben.

Eredeti cím: 世界から猫が消えたなら

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155915987 · Fordította: Vihar Judit

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 23

Várólistára tette 240

Kívánságlistára tette 346

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Kkatja P
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Japán szerző és a macska párosítás nálam Murakami és a Bérelj cicát spoiler című film után mindenképp imádós kategória, így erre is rávetettem magam, ahogy szembejött velem és nem is csalódtam, mert nagyon kedves kis történet volt az élet végességéről és örömeiről. Elgondolkodtató, hogy mennyi remek dolog vesz minket körül és milyen lenne az életünk, ezek nélkül a most magától értetődőnek vett szépségektől, amikért érdemes élnünk és boldoggá tesznek minket nap mint nap. Pl. filmek, szerelmek, macskák…
Többször könnyesedett el a szemem, olyan szépen és ügyesen van megírva.
Konklúzió: vigyázzunk magunkra, a szeretteinkre és az apró örömeinkre, hisz csak ezek vannak nekünk, és nem tudni meddig élvezhetjük őket, mielőtt eljön értünk is az elkerülhetetlen Halál. :)

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155915987 · Fordította: Vihar Judit
9 hozzászólás
>!
robinson P
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

A Ha a macskák eltűntek a világból története egy egyszerű, könnyen érthető, mégis elgondolkodtató és önvizsgálatra serkentő, szokatlan próza.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/10/ha-macskak-eltun…

>!
Bélabá P
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Ahhoz, hogy valamit kapj, valami mást el kell veszítened.

Keserédes könyv, az elmúlásról, a veszteségről és egyben a reményről.
Egy 30 éves halálos beteg fiatalember utolsó napjait éli, de egy csodákra képes ördög a segítségére siet, és új esélyeket kínál neki. A történet a világ teremtés mítoszával indul és ebben a formában hét napig tart, amikor is a főhős elveszít ezt-azt a világból, eltűnnek egyes dolgok a környezetéből. Hogy mekkora dilemma, s mit érez közben, milyen érzelmeket vált ki belőle mindez, arról szólnak ezek a rövid történetek.
Nem olyan szépirodalmi komolysággal, inkább csak fantasy szemlélettel megírt meseszerű történet. Van jobb könyv is, ezért 4,5 csillagot (4,4) adok rá.

>!
kratas P
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Az alapjai jók. De nekem sem a stílus, sem a főszereplő nem tetszett. Az előbbi kusza, az utóbbi meg önző.

2 hozzászólás
>!
Jeffi P
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Japán szerző akkor azt nekem olvasnom kell! Legalábbis próbálkozom naprakésznek lenni, a Magyarországon megjelent japán szerzők műveivel. Persze nem fogok minden ilyen könyvet elolvasni, de azért próbálkozom azzal, hogy legalább tudjak róla, hogy megjelentek. Ez a könyv is olyan volt, amiről már egy ideje tudtam, de akkor még úgy gondoltam, hogy nem feltétlen nekem való. A macskák nem kifejezetten a kedvenceim (nem utálom őket, csak megvagyok nélkülük), de aztán kicsit jobban utánanéztem a könyv témájának, és így már átkerült az érdekes kategóriába.
És aztán az érdekes kategóriából, majdhogynem kedvenc lett. A könyv hangulata és elgondolkodtató részletei amik tetszettek, nem maga a történet, bár azzal sem voltak problémáim.
Te mit tennél, ha az orvos közli veled, hogy pár nap múlva feltehetően meghalsz, a rák elvisz, és semmi esélyed legyőzni a kort. Utolsó stádiumban vagy, tehát bármikor meghalhatsz? Ha megjelenne neked az ördög, és ajánlatot tenne, hogy eltüntet a világból egy dolgot, cserébe, te még egy nappal tovább élhetsz, élnél-e a lehetőséggel? Mi az, aminek az eltűnését még félvárról vennéd, és mi az, ami ha eltűnne inkább a halált választanád. Mi az a szint, amit már nem lépnél át?

Bővebben: https://jeffi-olvas.blogspot.com/2019/10/genki-kawamura…

4 hozzászólás
>!
Porcsinrózsa P
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Biztosan velem van a baj. Egyrészt nagyon távol áll tőlem ez a túlfilozofáló, ráérős gondolkodás. Vannak a könyvben szép, megszívlelendő gondolatok. Ám emberi kapcsolatainkat nem csak a halál fenyegető közelsége miatt kell rendeznünk, s nem az élet utolsó napjaiban. Ez a hozzáállás az én olvasatomban sántít, hiteltelen. Az élet pedig túl rövid ahhoz, hogy állandóan a macskák körül forogjon. Látom az értékeléseknél, hogy sokak számára jóval többet jelentett ez az írás annál, mint amit én leegyszerűsítve megfogalmaztam belőle. Nehezen rágtam át magam rajta, pedig karcsú kötet volt. Ez biztosan nem az én világom.

>!
Junes P
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Vegyes érzések kavarognak bennem ezzel a könyvvel kapcsolatban. Próbáltam nagyon szeretni, odáig lenni érte, ahogy az egy díjnyertes könyvhöz lenne méltó, de nem ment.
Az ötlet alapjáraton jó, a stílusa azonban meglehetősen hullámzó. Vannak benne érdekes gondolatok, egy-egy jól eltalált mondat, összességében azonban felszínesnek és sekélyesnek hatott.
Engem bizony nem tudott sem mélyen elgondolkoztatni, meghatni pedig még annyira sem. Azért a macskámat én sem adnám semmiért, és jó, hogy megengedik, hogy velük éljünk.

>!
SoulSeeker
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Nem értem a nagy hypeot körülötte, kérem alássan.
Alap ötlet jó lenne, de alap dolgokat szemléltet. Ja, meg nehéz volt megszokni az író stílusát, először olyan érzésem volt, mintha egy gyerek írását olvastam volna.
Nem értettem a barátnőt. Bár a főszereplővel sem tudtam azonosulni, kérem alássan.
Macska vitte a prímet.

3 hozzászólás
>!
csatacsita
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Mint szépirodalmi írás jó, élvezetes, de maga a téma nem fogott meg egyáltalán, nem adott semmi pluszt. Amit értékelni tudok benne nagyon, az az, hogy milyen szeretetteljesen írt a macsakákról és gazdilétről. Lehet bennem volt a hiba, remélem másnak tetszeni fog!

>!
Amanda90
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Egyszerre édes, szomorú és elgondolkoztató. Én nagyon szerettem, ezt a kis könyvecskét :)


Népszerű idézetek

>!
Ligeia P

A mobiltelefonok mintegy húszéves színre lépésük óta uralkodnak az emberek felett. Nem kellett húsz év, hogy megtudjuk, nélkülük is megvoltunk ugyan, mégis úgy uralkodnak felettünk, mintha erre lenne szükségünk.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mobiltelefon
1 hozzászólás
>!
shadowhunter1975 P

Miért van az, hogy az emberek olyasmit várnak el másoktól, amikre maguk sem képesek?

40. oldal, kedd ha a telefon eltűnne a világból (XXI. század, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: elvárás
>!
shadowhunter1975 P

Ha a macskák eltűnnének a világból.
Hogyan változik ez a világ
és hogyan fog változni az én életem?
Ha én tűnnék el a világból.
Ha a világ semmit sem változik,
akkor is ugyanúgy fogadjuk majd a holnapot?

5. oldal (XXI. század, 2019)

>!
shadowhunter1975 P

Más a gyaloglás, mint az út ismerete.
Ezt mátrixnak mondják.

63. oldal, szerda ha a filmek eltűnnének a világból (XXI. század, 2019)

>!
Kkatja P

Amikor az emberek létrehoznak valamit, valami mást el is veszítenek.

34. oldal

>!
shadowhunter1975 P

NO MUSIC, NO LIFE.

62. oldal, szerda ha a filmek eltűnnének a világból (XXI. század, 2019)

>!
_selene_ IP

Minél jobban hajszolod azokat a dolgokat, amelyek éppen előtted állnak, annál inkább elveszíted a valóban fontos dolgokra szánt idődet. Az a szörnyű, hogy egyáltalán nem törődünk azzal, ha elvesztegetjük a valóban fontos időt.

93. oldal

>!
Junes P

Számtalan szó aluszik bennem. Elmaradt üdvözletek. Érzések, amelyeket nem adtam tovább másoknak.

137. oldal

>!
Éva_Bátka

Az ajándék olyan dolog, amelynek önmagában nincs jelentősége, abban az időben kap értelmet, amikor a kiválasztásakor elképzeljük a másik örömteli, boldog arcát.

56. oldal

2 hozzászólás
>!
Masni_the_blogger

Minél jobban hajszolod azokat a dolgokat, amelyek éppen előtted állnak, annál inkább elveszíted a valóban fontos dolgokra szánt idődet.

93. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Stephen King: Állattemető
Stephen King: Kedvencek temetője
Garth Ennis: John Constantine, Hellblazer: Káros szenvedélyek
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Michael Ende: A Végtelen Történet
David Mitchell: Felhőatlasz
David Levithan: Nap nap után
Jonathan Swift: Gulliver utazásai