Tanítsuk ​a kisbabát! 7 csillagozás

Genevieve Painter: Tanítsuk a kisbabát! Genevieve Painter: Tanítsuk a kisbabát!

A ​gyermek születését legtöbbször igen nagy várakozás előzi meg. A szülők „készülnek” a gyermek fogadására. Ezt a várakozást át- meg átszövik az álmodozások, elképzelések arról, hogy milyen lesz majd a gyermek. Persze kedves lesz és barátságos, segítőkész, szeretni tudó és tiszteletteljes, szorgalmas, okos és tehetséges, jó tanuló és kötelességtudó, sikereket ér el az életben. Vajon van-e olyan gyermek- vagyis valamilyen ijesztő, sohasem létezett-létező csodalény –, aki maradéktalanul eleget tud tenni ennyi várakozásnak és követelménynek? El kellene gondolkoznunk azon, hogy milyen tehertétel, ha egy gyermeknek ennyi felfokozott követelménynek kell megfelelnie. S vajon a gyermek felelős-e azért, ha ilyen előzmények után a szülő előbb-utóbb csalódik várakozásaiban, bevallottan vagy be nem vallottan, úgy érzi, hogy gyermekét nem egészen ilyennek képzelte. Az igazi gyermekkel bajok is vannak, szemtelen is, lusta is, néha felesel és néha lóg az iskolából, néha nem olyan okos,nem olyan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Medicina, Budapest, 1984
212 oldal · ISBN: 9632412540
>!
Medicina, Budapest, 1974
212 oldal · ISBN: 9632407121 · Fordította: Kapus Gyula

Most olvassa 3


Népszerű idézetek

Iustitia>!

A szülőnek az a feladata, hogy a gyermeket tapasztalatoknak tegye ki, és nem az, hogy minden tapasztalattól megvédje; az a feladata, hogy megtanítsa őt a nehézségek leküzdésére, nem pedig az, hogy azokat útjából válogatás nélkül elhárítsa.

54. oldal

dtk8>!

Minthogy meg fogja érteni cselekedeteinket és szavainkat, mielőtt ki tudná azokat ejteni, használjunk rendkívül egyszerű nyelvezetet, amely csak kevés szót tartalmaz, hogy így meghallhassa és könnyebben megtanulhassa a fontosakat.

132. oldal

1 hozzászólás
dtk8>!

Előfordul, hogy még akkor is sír, ha minden szükségessel elláttuk, babusgattuk és éreztettük vele szeretetünket. Legjobb, ha nem karra véve nyugtatjuk meg. Ha nem vesszük fel, hamarosan meg fogja tanulni, hogy eredményesebb módszerek is vannak a szülő figyelmének felkeltésére: gagyogás, mosolygás stb. Orvosok és pszichológusok egyaránt uralkodó nézete, hogy a sírás egyáltalán nem árt a babának.

66. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
Barbara Coloroso: Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak
Rudolf Steiner: A gyermek nevelése szellemtudományi szempontból
Miriam Stoppard: Mit tud a gyerek?
Závoti Józsefné (szerk.): A család pedagógiai aspektusai
Lovász Károly: Élménypedagógia
Hermann Alice: A gyermekben érlelődik a jövő
Richard C. Woolfson: Kistestvér születik
Elisabeth Plattner: A nevelés mindennapi művészete
Buda Mariann: Tehetünk ellene?