Gelléri ​Andor Endre válogatott művei 3 csillagozás

Gelléri Andor Endre: Gelléri Andor Endre válogatott művei

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1981
884 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631517470

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Gelléri Andor Endre: Gelléri Andor Endre válogatott művei

A két világháború közötti magyar prózairodalom egyik, méltán nagy tehetségének tartott Gelléri Andor Endre elbeszéléseiből, novelláiból került több mint száz ebbe a kötetbe, mely végén félbemaradt önéletrajzi regénye, az Egy önérzet története olvasható.

A fiatalon elhunyt író tehetsége már korán megmutatkozott, publikált különböző napilapokban, jelent meg több regénye. Ezek közül A nagymosoda -val 1931-ben a Mikszáth Kálmán-regénypályázat díját is elnyeri. Életét kezdettől fogva a szegénység, a megélhetési nehézségek, majd a történelem, a zsidótörvények, a folyamatos üldöztetések nehezítik, teszik kilátástalanná. Írói pályáját korai, tragikus halála töri ketté.

Novellái, regényei témájául saját életéből, tapasztalataiból merített. A társadalom perifériáján élő, egyszerű emberek, munkások, munkanélküliek, csavargók életét jelenítette meg érzékletesen, igazi Gelléri érzékenységgel ábrázolva. Nem ítélt és ítélkezett, nem hibáztatott és bántott – csupán szembesített. Hogyan kérgesedik a lélek a szegénység súlya alatt, hogyan sikerülhet mégis embernek maradni.

E kötetben megjelent elbeszélések, novellák közül már többet is olvastam más gyűjteményben, éppúgy az önéletrajzi regényét is, nem voltak ismeretlenek. De most is ugyanazt az élményt jelentették, mint első alkalommal, jó őket újraolvasni.

Gelléri a „tündéri realizmus” írója, ahogy Kosztolányi jellemezte, kinek nemcsak kifinomult, érzékeny stílusa, kimunkált, szép művei, hanem tragikus élete és sorsa érintik és hatják meg olvasóit. Egyik kedvenc magyar íróm és novellistám, gyűjtöm a műveit.

2 hozzászólás
MortuusEst>!
Gelléri Andor Endre: Gelléri Andor Endre válogatott művei

Méltatlanul elfeledett(vagy közel hozzá) író Gelléri. Kár érte. Ha nem is mondhatom rá, hogy a legnagyobb magyar novellista, akkor is nagyszerű novellák ezek. Ráadásul a szegények, a nincstelenek, a nyomorultak alakjait megfesteni mindig aktuális, meg hát elfogult is vagyok ezzel. Ha nem lennék ilyen hulla, ki kéne találnom valamit, hogy a novelláira felhívjam a figyelmet. Érdemes olvasni. De holnap korán kell kelnem, mert a számlákat senki sem fizeti ki helyettem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Haraszti Sándor: Befejezetlen számvetés
Valentyin Katajev: Ifjúkori regény
Kacsó Sándor: Nehéz szagú iszap fölött
Hatvani Dániel: Tilalomfák árnyékában
Tereza Bouckova: Ha szeretsz egy férfit
Majtényi Erik: Tejfehér éjszakák / Hajóharang a Hold utcában
Max von der Grün: Ifjúságom a Harmadik Birodalomban
Bruck Edith: Ki téged így szeret
Daniel Florion: Hogyan haltak meg?