Egy ​fillér 4 csillagozás

Gelléri Andor Endre: Egy fillér

„Micsoda gazdagság és változatosság, a lehetőségek milyen szép ígérete s a művészi eszközök milyen kemény kezelése. Költő ez a fiatalember, és művész is. Ha valaki naturalistának nevezi, nyíltan szemébe nevethet. Nála a valóság csak ugródeszka. Képzeletéből alkot. Ahhoz, hogy egy szállítómunkást megformáljon, több képzelet kell, mint bármi holdbéli ábránd kimódolásához. Tündéri realizmusa fölött könnyűség és fényesség lebeg.” (Kosztolányi Dezső)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Millenniumi Könyvtár Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2000
208 oldal · ISBN: 9633798051

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Bolondkandúr>!
Gelléri Andor Endre: Egy fillér

Régi adósság az író, ez a kis kötet (Réz Pál válogatása) pont megfelelőnek tűnt az ismerkedéshez. Jó novellát írni nem könnyű, de Gelléri mestere a műfajnak, néhány oldalban életek, sorsok bontakoznak ki, egyetlen felesleges mondat nélkül. A nyomornak döbbenetes mélységeit tudja megmutatni, de nem hatásvadász vagy érzelgős módon. A háttér a nagy világgazdasági válság, rengeteg a munkanélküli, a lakásából kidobott, utcákon, tereken alkalmi munkára váró szerencsétlen. Vannak, akik minden helyzetben megőrzik méltóságukat, de az emberi aljasság is teljes dicsfényében tündököl. Mindezt árnyalják a játékos, finom humorú mondatok, amelyek valami mesés könnyedséget adnak az egyébként súlyos és sötét történeteknek.
Naponta két-három novella az ajánlott adag, mert megterheli a lelket, de érdemes belevágni, mert egy csodálatos írót fedezhetünk fel.


Népszerű idézetek

dapi>!

Az elöljáró:
– Nézzétek csak, a lakást ki kell üríteni…
– Jó vicc! Hallottuk! Templomot csináltak kettőt is, miért nem csináltak inkább nekünk valamit! Majd idejövünk az elöljáróságra lakni! Akaszd föl magad, szegény proli! Hiszen látod, hogy mi az ember?…takony, poloska, tetű, így csinálnak vele…szétpattintják!
– Nem megyünk, elöljáró úr! Nem megyünk! – kiáltozták.
Ez a tömeg – gondolja az elöljáró úr –, ez a tömeg, amely fölé diktátor kell.

143. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Őszi vásár
Gárdonyi Géza: Messze van odáig!
Kosztolányi Dezső: Kínai kancsó
Hajnóczy Péter: Hajnóczy Péter összegyűjtött írásai
Szabó Magda: Alvók futása
Lázár Ervin: Csillagmajor
Fejes Endre: A hazudós
Gárdonyi Géza: Mi erősebb a halálnál?
Markovits Rodion: Sánta farsang
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem