Magyar ​film 1.0 2 csillagozás

Gelencsér Gábor: Magyar film 1.0

Könyvünkben a magyar film alkotóiról, meghatározó műfajairól és stílusairól olvashatunk az első magyarországi vetítéstől, vagyis 1896-tól a Saul fia 2016-os Oscar-díjáig.

A 120 év történetét bemutató tíz fejezetben megismerhetjük az egyes korszakokat alakító társadalmi folyamatokat, a filmgyártás intézményrendszereit, amelyek segítségével a kortárs magyar film értelmezése is könnyebbé válhat.

A Magyar film 1.0 a Holnap Kiadó ismeretterjesztő sorozatában, a magyar művészet és művelődéstörténet fejezetei részeként jelenik meg. Reméljük, hogy olvasóink a könyv segítségével értőbb szemmel, több tudással és nagyobb élvezettel nézik majd a magyar filmművészet nagyszerű alkotásait.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Holnap, Budapest, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633491416

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
kedaiyun
Gelencsér Gábor: Magyar film 1.0

A tavalyi Könyvhéten vettem meg a könyvet, mivel már korábban is láttam, hogy megjelent. Egy magyar filmekről szóló könyv? Kell!
Szeretem a magyar filmeket, habár a 2000-es évek közönségfilmjei nem nagyon nyűgöztek le, emiatt is értettem egyet a régi Videómánia kritikáival.
Ez a könyv a magyar film történetét mutatja be a kezdetektől főként a 2000-es évekig, de a legfrissebb filmekre is kitekint. A könyv ismeretterjesztő, sok kép van benne, és felépítését tekintve kissé tankönyvszerű is, mivel különféle szakaszokkal jelzi, hogy éppen egy korszakot mutat be vagy egy rendezőt. 10 fejezeten keresztül láthatjuk az egyes korszakokat a némafilmektől a Saul fiáig. Érdekes az egyes rendezők életművének bemutatása. A könyvet elolvasva érződik, hogy mi az, ami olyan „magyaros”, amitől érezni, hogy ez egy magyar film. Pl. az „így jöttem”-filmek fogalma is felbukkan, ahol az adott rendező tulajdonképpen egy kicsit magáról is mesél. Helyet kapnak a művészfilmek, a közönségfilmek, a dokumentarista filmek is. Egyedül a magyar animációs filmről nem esik szó, viszont ebben a témában már korábban készültek könyvek (pl. Dizseri Eszter: Kockáról kockára – a magyar animáció krónikája).
A könyvet elolvasva rájöttem, hogy még van mit bepótolnom magyar filmek terén, de sokat láttam a könyvben felsoroltak közül. Például az egyik kedvencem, Dárday István Jutalomutazása is szerepelt a könyvben. Kíváncsi vagyok, hogy ennek a könyvnek lesz-e majd újabb kiadása, mint a 303 magyar film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz-nak.
Minden filmbarátnak ajánlom, különösen a magyar filmek kedvelőinek. De azoknak is, akik eddig csak a Honfoglalás vagy a Szuperbojz alapján utasították el a magyar filmek nézését, mert van miből válogatni, ami jó.


Hasonló könyvek címkék alapján

David Parkinson: A mozi
Robert Blofield: Forgass filmet 10 lépésben
Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat
Pintér Zoltán – Sipos Norbert: Kalandozások a kultúránkban
Fedezzük fel Európát!
Luca Novelli: Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt
Halmi István: Kerekespisti és a varázslatos laptop
Tészabó Júlia: Nagy karácsonyi képeskönyv
High School Musical – Kulisszatitkok és tesztek minden rajongónak