Pokolkő 6 csillagozás

Mai angol elbeszélők
Géher István (szerk.): Pokolkő

Antológia mai angol elbeszélők írásaiból.
A szerzők közül egy pár név : Samuel Becket, John Wain, Jean Rhys, Margaret Drable, Allan Sillitoe, Doris Lessing, Muriel Spark, Malcolm Lowry…
Az angol novella konzervatív műfaj. Modellje mindmáig: a jól épített történet, a tökéletesen megragadott helyzet- és jellemrajz, a pontosan kidolgozott életkép.
Samuel Becket kegyetlen képzelete egy halottat üldöz ki sírjából; Malcolm Lowry keserves látomása elevenen taszítja az embert a sírba, vagy a pokolra…
A kötet huszonhárom elbeszélést tartalmaz. Az olvasó, ha belelapoz a gyűjteménybe, szeszélyes egymásutánban találja az ismert és kevésbé ismert neveket, a született briteket és a bevándorlókat, a fájdalom hangját és a kellemes hangulatokat – akárcsak az élő angol irodalomban.

A művek szerzői: John Wain, Samuel Beckett, Elizabeth Taylor, Jean Rhys, Olivia Manning, Sylvia Plath, Frank O'Connor, Margaret Drabble, William Sansom, Alan Sillitoe, Doris Lessing, Lawrence Durrell, Muriel Spark, Kingsley Amis, B. S. Johnson, Edna O'Brien, Malcolm Lowry, V. S. Naipaul

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek


Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Géher István (szerk.): Pokolkő

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők

Kedveltem ezt a novelláskötetet. Egy kis időutazás is volt ez az olvasás, vissza 1971-be, amikor a mostanra jelentős hírnevet, rangos díjakat szerzett írókat fiatal pályakezdőként mutatott még be a kötet végén az életrajzi jegyzetek rész. Vagy ha nem is pályakezdők voltak, de magyarul alig-alig jelent még meg tőlük valami. Túlnyomórészt csak egy-egy elbeszélés, a Nagyvilág irodalmi folyóirat 1960-as évekbeli számaiban.
Egy-két (unalmasabb) kivételtől eltekintve nagyon élveztem a novellákat, az különösen tetszett, hogy rövidebb műveket választottak be a kötetbe, így sok író kisebb elbeszélését olvashattam. Olyan íróktól is, akiktől már remek regényeket olvastam, és olyanoktól is, akiket eddig nem ismertem.

Márta_Péterffy P>!
Géher István (szerk.): Pokolkő

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők

Szeretem a novellákat, mindegyik egy kis világ.Olvasván ezt a régebbi válogatást, érdekes volt látni az ismert neveket, némely akkoriban divatos szerző ma már szinte ismeretlen.
Főleg a szatirikus-humoros írások tetszettek, és/vagy a kevéssé ismert írók művei.
Samuel Beckett kifejezett csalódás volt, mivel a drámáit szerettem-persze ez csak egy novella…
Kiemelném azokat, akik itt a legjobbakat írták, szerintem:
Elizabeth Taylor spoiler
V.S. Naipaul
Frank O'Connor
Lawrence Durrell
J.P. Donleavy
Edna O'Brien
Jean Rhys /itt egy olyan műve szerepel, ami a Legyen nekik jazz c. kötetben is olvasható/

akire P>!
Géher István (szerk.): Pokolkő

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők

A pokolkő az ezüst-nitrát másik megnevezése.
Thomas Wedgwood 1802-ben arról számolt be, hogy ezüst-nitráttal kezelt papíron vagy bőrön képeket tud előállítani.
A Pokolkő Malcolm Lowry egy korai kisregénye, de már felvonultatja az író teljes eszköztárát. Érzékeny ember fuldoklik az alkoholizmus rabságában, de amikor képes – akár minimális időre is – megszabadulni a függőség keltette álomvilágától, tűpontos látleletet ad az ideátról. …és ez a hihetetlen élesség különbözteti meg a kötetben szereplő többi írótól Lowryt. Még Beckettnél is fájóbban talál rá azokra a helyzetekre, ahol már kénytelenek vagyunk igazat adni neki a menekülésben. Ennek az írásnak a városi Közkórház pszichiátriai osztálya a helyszíne – akár párhuzamot is lehetne vonni a bezárt budapesti Elmegyógyintézettel. De Lowry nem magából az intézetből menekül, ahol az adott helyzetben normálisan viselkedő barátokat is lel. Ő az ideátról menekül, mert rájön, hogy még ebben az elzárt környezetben is túl sok a konfliktus. Hajnóczy Péter a Finomfőzelék, feltéttel című novellájában írta meg a teljes szabadsággal szembeni választás miértjét.
A Pokolkőben a főszereplő – aki az író alteregója – testébe ég a világ. Azután ő papíron rögzíti azt.

Noro >!
Géher István (szerk.): Pokolkő

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők

Vegyes felhozatal. A rövid szatirikusok nagyon tetszettek (pl. Wilson, Taylor, Naipaul, Donleavy, Sillitoe, Durrell vagy Warner). A szürreálisok jellemzően mind ugyanarra futnak ki: spoiler, ez pedig sztem a szerkesztő/válogató hibájául róható fel. Végül Samuel Beckett írását, aki miatt elkezdtem az egészet, szó szerint olvashatatlannak találtam – most komolyan, mi abban az élvezet, hogy 25 oldalon egyetlen végeérhetetlen mondat szerepel?


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Már nem tudom, mikor haltam meg.

54. oldal, Samuel Beckett: Nyugtató (első mondat)

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők

ppeva P>!

A lányt Roisin Mooneynak hívták, és szó, ami szó, Jimmy jól választott. A lány kedves volt és csinos, az a fajta, akiről úgy gondolja az ember, hogy az igazán érdemdús férfiak megjutalmazására tartogatják. Rajongott a vallásért, a szentségekért, az imákért, mindenért, ami a vallásban az érzelmekre hat. És ezen a házasság sem változtatott. (…) Az ilyen átszellemült nőknek örökösen a szűzanya, a szentek a szenvedések járnak az eszükben, és éppen ezért ők tudják igazán méltányolni azt a csodát, hogy reggel, amikor felébrednek, egy férfi van az ágyukban.

152. oldal, Frank O'Connor: A nők iskolája

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők

ppeva P>!

Abból is elég sok mindent meg lehetett ítélni, amennyit Alec látott most Frankből, amennyit nem takart el belőle a templomi pad. A vastag szálú, fekete haja alaposan be volt kenőcsözve; a nyaka duzzadt volt, láthatta az ember, hogy jókor zsírpárna fog lerakódni oda nemsokára; és a hófehér ingből, a sötétszürke ruha szövetéből is valahogy sugárzott, no nem éppen az ízléstelenség, de mindenesetre az a meggyőződés, hogy az ízlésnél fontosabb a pénz. De hát legyünk elnézőek. Ezé az emberé volt minden mosoda Deptfordban és környékén, nem várhatta tőle senki se, hogy kedve vagy ideje legyen, mondjuk, vadászkürtön játszani. Kár, hogy ennek a gyerekek isszák meg a levét, hiszen kivált egy olyan anyagias korban, mint a miénk, a szülő kötelessége volna felhívni a figyelmet arra, hogy vannak olyan értékek is, amiket nem látni a televízió hirdetéseiben, amiket nem esznek, isznak, szívnak, hordanak, vezetnek, még mosogatni se lehet velük. Persze, aztán csodálkoznak az emberek, mi az oka ennek az egésznek…

305-306. oldal, Kingsley Amis: Minden cseppnyi vér szívemben

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők

ppeva P>!

A fiú egy előkelő középiskola növendéke, folytatta Silcox, és nem árulja el a barátainak, hogy a szülei mivel keresik a kenyerüket. Edith tisztelettel vette tudomásul, hogy Silcox annyira előkelő, hogy még saját magát is lenézi.

74. oldal, Elizabeth Taylor: Aki a hivatásának él

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők

ppeva P>!

Fredet nem kellett sajnálni. Boldog ember volt. Nem mondom, piszkálta az asszony, de aki azt akarja, hogy ne piszkálják, az ne nősüljön meg.

31. oldal, John Wain: Rettenetes Kalibán

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők

ppeva P>!

– (…) Vagy lehet, hogy én is Amerikába szerettem bele? Tudja, magukra néha rájön az érzelgősség ezzel a marhasággal a drága Shakespeare-ről meg a jó öreg Angliáról. Igen, ez az érem másik oldala. Csakhogy itt volt Eddie Lang, és Joe Venuti, és Bix halála… No, megiszunk együtt egy pohárral? És azt is látni akartam, hogy hol élt Melville. Fogalma sincs, mekkorát csalódtam, mikor New Bedfordban nem találtam egy fia bálnavadászt sem.

361. oldal, Malcolm Lowry: Pokolkő

Géher István (szerk.): Pokolkő Mai angol elbeszélők


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Géher István (szerk.): Ellenfelek
Ruttkay Kálmán – Budai Katalin (szerk.): A három idegen
Vic Parker (szerk.): Klasszikus rémtörténetek
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota
Joseph Sheridan Le Fanu – George Eliot – Robert Louis Stevenson – Oscar Wilde: Különös históriák
Borbás Mária (szerk.): 21 rémes történet
Szilárd Gabriella (szerk.): Drága illúzió
Greskovits Endre (szerk.): Huszadik századi indiai novellák
Whodunit?