Shakespeare-olvasókönyv 8 csillagozás

Tükörképünk 37 darabban
Géher István: Shakespeare-olvasókönyv Géher István: Shakespeare-olvasókönyv

Aki ​Shakespeareről beszél, az életről beszél. S aki az életről, az önmagáról. A magánbeszéd pedig, amennyiben hiteles, óhatatlanul rólunk szól.
Géher István Shakespeare-esszéi vallomások: mind egy-egy szerelmi vallomás, hitvallás az irodalomról, az életről. Tükörképünk: mondja tárgyáról — a kötet előzményének tekinthető nagy sikerű rádiószemináriumra emlékeztetve — , s joggal, hiszen a sorra tárgyalt 37 színpadi mű létünk teljes enciklopédiája. Példatár. Élethelyzetek, emberi kapcsolatok, erkölcsi konfliktusok ősképeinek tárháza, amely jelen esetben még a lírikust is ellátja szereppel, hogy tárgyszerűen lehessen „alanyi".
A változatos szerepjáték Géher irodalmi megnyilatkozásainak állandó kerete és közege. A Mondom: szerencséd szemérmesen „hallgatag" költője utóbb a „szabadszájú" Catullus meztelenségét öltötte magára, majd a mesterségében szerényen „világhódító" amerikanista könyvkiadói munkamezét. Nőst Shakespeare-en keresztül szólal meg. Ismét esszében,… (tovább)

>!
L'Harmattan, Budapest, 2015
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632369921
>!
Cserépfalvi, Budapest, 1993
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638364165
>!
Cserépfalvi / Szépirodalmi, Budapest, 1992
382 oldal · ISBN: 9631540855

1 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

EmmanuelleKant P>!
Géher István: Shakespeare-olvasókönyv

Géher István: Shakespeare-olvasókönyv Tükörképünk 37 darabban

Vizsgára készültem belőle, és nagyon megszerettem, olvasmányos, nem száraz. Eddig is szívesen olvastam Shakespeare drámákat, ez a könyv viszont nagyon jól bemutatja az Erzsébet- kori társadalmi folyamatokat, és ennek fényében magasabb szintű élményt ad az olvasás. Talán van remény, és nem ostoba a poszt posztmodern néző/olvasó a shakespearei művek többrétegű értelmezéséhez.

Luszie>!
Géher István: Shakespeare-olvasókönyv

Géher István: Shakespeare-olvasókönyv Tükörképünk 37 darabban

…"Ha még a hölgyek is kapnának a drogból, kitörhetne a csoportszex, a cserebere orgia." (részlet a Szentivánéji álom c. részből)
Ez mi?

Megértem, hogy közel akarja magát hozni az olvasóhoz, de azért nem egy Borsot, vagy egy Blikket akarok olvasni. Tudom, hogy Géher nagy szaktekintély (Isten nyugosztalja), de ezt a könyvet harmadannyi tintából és papírból össze lehetett volna hozni. Nagyon sokat fecseg.. Ezeknek a fecsegéseknek sokszor se eleje, se vége…illetve amint említettem, a szóhasználat se a legelőnyösebb sok esetben.

Ezért számomra ez egy 3-as, mert ezeket leszámítva egyébként olvasmányos darab.. Viszont ha nem lenne kötelező forgatnom, valószínűleg sose vettem volna kézbe.


Népszerű idézetek

Odett>!

Aki Shakespeare-ről gondolkodik, soha nincs egyedül. Gondolatait mindig benépesítik a néhai elmék, mondataiban tudósok és laikusok, írók és olvasók társalgása visszhangzik, négy évszázadnyi világirodalom… A tudománytörténet megnevezi, rendszerezi és idézetekkel helyükhöz köti a hazajáró lelkeket.

7

Géher István: Shakespeare-olvasókönyv Tükörképünk 37 darabban


Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: Tükörfolyosó
Kosztolányi Dezső: Nyelv és lélek
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját
Szerb Antal: A kétarcú hallgatás
Szerb Antal: Hétköznapok és csodák
Nemes Nagy Ágnes: Metszetek
Halmai Tamás: Az anyagtalan morfológiája
Babits Mihály: Babits Mihály levelezése 1911–1912
Ágoston Vilmos: Humanizmus: ettől – eddig?
Rózsa Gyula: Hordozható emlékműveink kora