Géher István (szerk.) · Mesterházi Márton (szerk.)

Vadnyugat 6 csillagozás

Huszonkét elbeszélés
Géher István – Mesterházi Márton (szerk.): Vadnyugat

A ​"vadnyugat" a filléres regények és a filmipar jóvoltából a minden ármányon győzedelmeskedő, daliás, talpig becsületes cowboyok, aranyhajú leányok, pórul járt banditák és postarablók, valamint a szilaj paripák világaként él az olvasók képzeletében. Csak kevesen tudják, hogy ez a világ csupán a képzelet világa: Amerika egy nehéz történelmi korszakának, ridegpásztorok, tehenészek, gulyásbojtárok, aranyásók, telepesek küzdelmes életének romantikus visszfénye. Kötetünkben az igazi „vadnyugatot” kíséreltük meg bemutatni az olvasónak, úgy, ahogyan az az irodalomban tükröződik, kezdve a korabeli, szociográfiai hitelességű feljegyzésekből a „western”, a vadnyugati történet kiemelkedő íróinak – mert például Andy Adamst, Bret Harte-ot, Zane Greyt, Owen Wistert, O. Henryt ugyanúgy írónak kell tekintetünk, mint a kötetünket záró remek elbeszélés íróját, John Steinbecket – legjobb elbeszéléséig. Az itt közölt írások alapján a vadnyugatról kialakult kép talán nem egészen olyan lesz, mint… (tovább)

A művek szerzői: Owen Wister, Bret Harte, Zane Grey, Vardis Fisher, Mark Twain, Max Brand, Stephen Crane, William MacLeod Raine, O. Henry, John Steinbeck

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek


Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Texas


Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Hoacin>!
Géher István – Mesterházi Márton (szerk.): Vadnyugat

„- Tanító néni, merre van a vadnyugat?” *Lelkes, 6 éves Hoacin az iskolában*
„- A VADNYUGAT MÁR NEM LÉTEZIK!”
*fatal error fej, lelki törés, gyászinduló a háttérben*

Nos igen, gyerekként rendszerint a tévé elé ragadtam, ha feltűnt Davy Crockett szőrös sapkájában a képernyőn (irigyeltem, szerettem volna olyan csíkos fejfedőt), kiskamaszként pedig kész fantáziavilágot gyártottam Billy, a Kölyök köré. Vakációk alkalmával nem győztem nagyapa vadnyugatos könyveit böngészni, olyannyira lenyűgözött a banditák és cowboyok világa. Valószínűleg ha akkoriban kezembe kerül ez az olvasmány, stílszerűen indiánugrálást lejtek körülötte, majd elbújok vele a világ szeme elől (mondjuk az asztal alá).
Aztán a novellákban elmerülve először egészen biztosan kiábrándultságot éreztem volna. Hisz csillogó szemekkel várom én a kalandokat, a hősöket, ugyan ki olvassa el a hátoldal tartalmát, hogy ez nem mese lesz habbal, hanem józan realitás? A cowboyok pisztolypárbaj helyett békésen vonatra ülnek, amit még csak ki se rabol senki… ki hallott még ilyet. Azt hiszem, elég hamar kimásztam volna a már említett asztal alól.
Felnőtt fejjel már jobban lelkesedem ezért a valóságosabb megközelítésért. Igaz, az első pár írás még untatott némileg, de aztán egyre színesebb, és egyre érdekesebb novellákat kapunk. Nem egy túlmisztifikált western világ, nem egy Sergio Leone kaland, hanem hihető elbeszélések hétköznapi emberekről… és ettől az igazibb hangulattól lesz igazán megragadó élmény betekinteni az aranyásók, farmerek, haramiák világába.
Igazi vadnyugat! Zsályaillatú, fogmosópor-rózsaszín dombokkal teli, tükörként villogó pusztaság!
Néhány jótanács: ne froclizzuk a kocsmárost, és becsüljük meg a szamarunkat! Rejtélyes források után kétes ötlet nyomozni, a kulacsunkat másra bízni pedig még ennél is rizikósabb. Árnyékunkat ne hagyjuk mocsárba ragadni, és vigyázzunk értékeinkre!
„- Szégyen és gyalázatmondta Butch –, hogy őriztetnünk muszáj a piánkat, míg a templomban vagyunk. Az ember azt hinné, hogy a templomba aztán igazán a legbiztosabb helyen van a pia. De nekem több piámat lopták már el innen, mint akárhol másutt. Egyesek idejárnak, oszt sose szagolnak be, csak körülrohanják a templomot pogány rablók módjára, és gugyi után kutatnak. Itten folyton strázsálni kell.
Kedvenc történetek: Állati üzlet, A fegyvereké a szó, Az elvarázsolt völgy, Borús Bölény váltságdíja, Hopalong beszáll. Bátran ajánlom mindenkinek, aki igazi vadnyugati hangulatba merülne, én most jelképesen beülök az asztal alá, és további western olvasmányokat tárazok be, pisztoly híján. :)

"Sehol egy lélek az utcán. Ránéztem azokra a sötét, mogorva hegyekre, belészippantottam a hideg levegőbe, amitől lefagyott volna tőből a reménység szakálla is, és uccu neki, söpörtem mindjárt az első világos ablak alá. Felirat volt fölötte:
EZ EGY MULATÓ.
Mélységes hálával olvastam. Az életben rá nem jövök különben. Egy tizenöt éves gyerek volt a csapos, játék semmi, a helyiség meg tök üres."

pwz IP>!
Géher István – Mesterházi Márton (szerk.): Vadnyugat

Ez nem Karl May és az „indiános” vadnyugat! Az itt közzétett történetek inkább közelebb állnak a valós vadnyugathoz, mint amit – mondjuk – a hollywoodi filmekben láttunk. Ettől még nagyon is jók, sőt! Annak is megvan a maga rajongói tábora, meg szerintem ennek is. Átfedések lehetnek – mint pl. én :)!
Az itt „csatasorba” állított írók nem éppen a vadnyugati ponyva zászlóvivői – bár Zane Grey abban is nagy volt.
Az USA 26. elnöke, akit szokás cowboy-elnöknek is nevezni, vagyis Theodore Roosevelt éppúgy benne van írásával ebben a válogatásban, mint a klasszikusnak számító Bret Harte (a máshol is olvasható A Ricsaj Tábor Szerencséje c. novellájával), a már említett Zane Grey (Tappan szamara a jobbak közül való írása), aztán Owen Wister, Max Brand, Mark Twain és még a Salinas-völgy is „beköszön” John Steinbecknek – nézz csak ide, @worsi:) – köszönhetően.
Szóval ez egy minőségi, jó kis válogatás – eddig méltánytalanul kevés olvasással :D! Ezen lehet változtatni, tudom, hogy van egy pár vadnyugat kedvelő a Moly rendszerében…
* * * * *
Ez az összeállítás a Európa Zsebkönyvek, mint sorozat első kötetei közül való – a 9. volt a sorban! Érdekesség, hogy a később a sci-fi „nagyhatalmú magyarországi helytartójaként” számon tartott Kucka Péter itt – és alkalomadtán később is, a Kozmosz könyvek :) sorozatban – szívesen beszállt a cowboyos „bizniszbe”. Az utószót ő követte el. :)

SignorFormica>!
Géher István – Mesterházi Márton (szerk.): Vadnyugat

Tisztességesen megírt elbeszélések, kisregények gyűjteménye a nagy mítoszt megélő kortársak tollából. A Nyugat fikcióba öntött apró irodalmi dokumentumai. A western műfaj emígyen született, mégis a mozi, a film lett és maradt a legadekvátabb, legerősebb megjelenési formája. A revizionista western több mint 50 éve után, így visszanézve semmi formai, stilisztikai maradandó nincs ezekben az írásokban. A filmekből jól ismert helyzetek, karakterek, hangulatok, konfliktusok ősnyomatai csupán.
Steinbeck reflektált nosztalgikus remeklése kiemelkedik a gyűjteményből, ahogyan Vardis Fisher: A madárijesztő szívfacsaró története is.
A többi elbeszélés is kellemes érzéssel töltött el, mint amikor hosszú vágtázások után az ember komótosan poroszkál musztángja nyergében hátában a naplementével.
Meglepetések nélküli, ilyen kellemes könyvecske ez az én drága Amerikám gyerekkoráról..


Népszerű idézetek

pwz IP>!

De 1882-ben liberális szelek fújtak Texasban, a liberalizmus éltető levegőjén nőtt föl az a nemzedék, s ilyenformán a „marhatolvajlás” igen erős kifejezésnek számított akkoriban néhány jószág alkalmi eltulajdonítására. Fejedelmi vagyonok alapjait vetették meg abban az időben egy szál pányvával és egyetlen billogvassal.

76. oldal, Andy Adams: Nyeregben - Kornyad a jószág

Kapcsolódó szócikkek: 1882 · Texas

Hasonló könyvek címkék alapján

Moldován Tamás – Rapcsányi László (szerk.): Az arizonai farkas és más vadnyugati történetek
Ernest Hemingway: Elbeszélések
Karl May: A sivatag haramiája
Sherman Alexie – Rick Bass: Ha azt mondjuk: Phoenix, Arizona / A Disznószemű legendája
B. Traven: Makrancos hölgy Mexikóban
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
James Fenimore Cooper: Vadölő / Az utolsó mohikán
James Fenimore Cooper: Nyomkereső / Bőrharisnya
James Fenimore Cooper: A méhvadász
Karl May: Winnetou – Winnetou