Robin ​Williams 9 csillagozás

1951-2014
Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams

"Azért kezdtem el komédiázni, mert más színpadra nem engedtek
fel." – emlékezett vissza karrierjének kezdetére minden idők egyik legnagyobb nevettetője. A füstös klubokból egyenes út vezetett a televízióba, majd a mozivászonra. Munkáját díjak sokaságával ismerték el, csillagászati gázsikat kereső hollywoodi sztárrá vált, de lélekben mindvégig megmaradt az éjszakai lokálok örült temperamentumú, borotvaéles elméjű humoristájának. A kamerák össztüzében és a színpadi reflektorok fényében élt és dolgozott, sikerei és kudarcai nem maradtak rejtve. Mindemellett a nyilvánosság kevésbé ismerte a nemes ügyek mellett mindig kiálló, kiterjedt humanitárius tevékenységet folytató embert, a nagylelkű barátot, a gondoskodó és szerető apát. S bár sem magánélete, sem szakmai pályafutása nem volt mentes a törésektől, hitvallását sohasem hazudtolta meg: „Született szórakoztató vagyok: amikor kinyitom a hűtőt és felgyullad a fény, rögvest dalra fakadok.”
A kötet előszavát Gálvölgyi János írta.

A művek szerzői: Bajtai András, Bakó Krisztián, Baski Sándor, Hajdók Dávid, Hercsel Adél, Huber Zoltán, Miklya Anna, Sepsi László, Soós Tamás, Szalontai Anita, Teszár Dávid, Vágvölgyi B. András

Róla szól: Robin Williams

>!
Duna Könyvklub, Debrecen, 2014
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155390821 · Fordította: Pálffy András Gergely

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Woody Allen · Christopher Reeve · Robert De Niro


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
TiaRengia IMP
Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams

Máig emlékszem a napra, amikor meghalt. Még annál a multinál dolgoztam, ami azóta már megszüntette azt a bizonyos tevékenységi körét, mindenesetre amikor egyik kollégám elkiáltotta magát, hogy ”Meghalt Robin Williams, felakasztotta magát!” kábé mind a negyven ember a szobában abbahagyta, amivel éppen foglalkozott. Igazából a mai napig nem tudom felfogni, hogy így ment el közülünk, önkezűleg, egy öv segítségével.

Egyébiránt nem vártam túl sokat ettől a könyvtől, belelapozgatva elég felszínesnek és darabosnak találtam. Szerencsére ezzel együtt adtam neki esélyt és egyáltalán nem bántam meg. A töredezettség abból is fakadhatott, hogy jópár újságíró/filmkritikus/humorista működik közre a könyvben, Robin Williams életútját elég szépen felosztották egymás között, korabeli Filmvilág-kritikákat is beemelve az egyes filmekhez kapcsolódóan, nekem ez határozottan bejött. A filmográfián végigmenve pedig azt hiszem, elő fogok venni pár régen nem látott darabot, ahogyan kedvet csinált a könyv olyan filmjeihez is, amelyekhez nem volt még szerencsém.

Tetszettek nagyon a stand-up előadásokból vett szemelvények is, szépen kiemelték a tényt, hogy címszereplőnk sokkal érzékenyebb és boldogtalanabb volt, mint amit kinéztünk volna belőle. Azt hiszem, ezek a humoristák tudnak igazán nagyot alkotni. Tudjátok, ahogy az édes süteménybe is kell egy pici só.
Halála után Facebook-on megosztottam ezt a képet, azt hiszem, önmagáért beszél: http://www.myawesomequotes.com/wp-content/uploads/2015/…

A tragikus téma dacára érdemes elolvasni azoknak, akiket egy kicsit is érdekel ennek a kivételes tehetségű színész-komikusnak az életútja, ha nem is a legmélyebb alkotás, de szép emléket állít.

>!
MissTimon
Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams

2014. augusztus 11-én épp molyoltam, mikor már futótűzként terjedt el a hír az inetrneten és egyéb médiákban, hogy elhunyt Robin Williams. Először nem akartam elhinni, reméltem, hogy kacsa, de mikor már a TV-ben is elhangzott a megerősítés, kénytelen voltam. Nagyon elszomorított a távozása, és annak módja még inkább. Gyorsegymásutánban kezdtük újranézni barátnőmmel – akivel mindig is kétszemélyes mini R. W. fanklubbot alkottunk – a kedvenc filmjeinket tőle.

Ez a könyv meglepetésként talált rám egy vásárlás alkalmával, és nem hagyhattam ott. Nem bántam meg. Részletes betekintést nyújt a színész és komikus Robin karrierjébe, közben jól összefoglalja életpályájának fontos állomásait. Emlékezetes szerepeitől a kevésbé emlékezetesekig mindent körbejár, tűzdelve filmkritikákkal, és ami a legikább tetszett, idézetekel magától a színésztől. Könnyen követhetjük őt a küzdelmes kezdeti évektől a hirtelen jött sikeren át a hanyatlás éveibe. Sokszor hangosan felnevettem a könyet olvasva, máskor elszorult a ketyegőm odabent.
A könyvtervező és szerkesztő kitett magáért, nagyon szép ez a könyv, és remekül lettek összeválogatva a benne található írások és képek.
Ez a könyv pontosan azt támasztja alá, amit én is sejtettem: életében zseniális színész és komikus, érzékeny és nagylelkű ember volt, de nem szent és nem tökéletes. Nem, mert ő is csak EMBER volt. Így, nagybetűkkel.

>!
Edit_Slezák_2
Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams

Egyik nap elsétáltam egy könyvesbolt előtt, a kirakatában ez a könyv nézett velem farkasszemet. Másnap elmentem a könyvtárba és kikölcsönöztem. Mindenkinek ajánlom.
Nagyon jól összeszedett a tartalma, alátámasztja, hogy Robin Williams milyen nagyszerű ember, színész volt.
A borítója nyerte meg először a tetszésem, emellett a címe is… Igényes külső nagyszerű belső.


Népszerű idézetek

>!
TiaRengia IMP

Olyan jól éreztem magam az első AA gyűlés után, hogy végigittam a következő napot. Ettől aztán olyan rosszul éreztem magam, hogy a következő gyűlésen felálltam és bevallottam: “Elszúrtam. Nem jöhetek többé.” Egy barátom megkérdezte: “De miért?” Erre én: “Ittam a gyűlés után.” Mire ő csak annyit felelt, hogy “Hé, mi itt nem lőjük le a sebesültjeinket. Gyere vissza.” (Parade, 2013. szeptember)

175. oldal

>!
TiaRengia IMP

A színész élete egy rendkívül kockázatos műtéttől függött, és [Christopher] Reeve már feladni készült a küzdelmet, amikor kétségbeesését el nem oszlatta barátja váratlan látogatása. „Bent voltam a kórházban, és sötét gondolatok kínoztak. Egy különösen nehéz pillanatban egyszer csak kivágódott az ajtó, és beviharzott egy fura sapkát és műtősköpenyt viselő alak, aki erős orosz akcentussal közölte, hogy ő az urológusom, és most azonnal rektális vizsgálatot kell végeznie rajtam. Amikor megláttam, az első reakcióm az volt, hogy hallucinálok a bennem lévő nyugtatóktól és gyógyszerektől.” Reeve balesete óta ekkor nevetett először. „Hála Istennek volt öv a kerekes székemben, mert ha nem lett volna, egészen biztosan kiesek belőle a röhögéstől. Az én jó öreg barátom segített nekem abban, hogy elhiggyem: jobban leszek, és tévedés azt gondolni, hogy már nincs értelme az életemnek.”

30-31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christopher Reeve
>!
TiaRengia IMP

Bárhol és bármikor képes volt fergeteges paródiákat rögtönözni, és ha tréfáról volt szó, nem kímélt senkit, még saját magát sem. Erőteljes testszőrzete miatt például gyakran megbámulták a tengerparti strandokon; ilyenkor majomszerű mozgással közelebb ugrált a gyanútlan szemlélődőhöz, és kedves csimpánzhangon makogva kurkászni kezdte.

21. oldal

8 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP

Talán mert ötvenéves lettem, vagy egyszerűen csak eléred azt a bizonyos kort, de a dolgok már nem működnek úgy, mint régen. A prosztatád nagyobb, mint az egód, és a negyvenes éveidben kezdesz járni a dokihoz arra a jó kis cuppanós vizsgálatra…érted?! Az első alkalom így zajlott le:
– URAMISTEN!!!
– Még csak a kesztyűt veszem fel, Williams úr.

146. oldal

>!
TiaRengia IMP

Robin Williams korábban ugyan pár pillanatra feltűnt már a televízió képernyőjén, de ekkor még az éjszakai klubok világán kívül teljesen ismeretlen előadónak számított. Mikor a meghallgatáson Marshall hellyel kínálta, Williams a legnagyobb természetességgel foglalt helyet a széken – fejjel lefelé. Azonnal megkapta a szerepet.

51. oldal

2 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP

Williams energikus előadói stílusa azonban komoly kihívást jelentett tanárai számára: egykori professzoruk, Edith Skinner, minden idők egyik legjobb beszédtanára teljesen tanácstalanná vált, amikor rájött, hogy nem tud neki mit tanítani, mert bármelyik akcentussal és dialektusban tökéletesen meg tudott szólalni. A drámatanáruk is gyakran elveszítette a kontrollt az órák felett Williams miatt, akinek különleges tehetsége volt ahhoz, hogy jambikus pentameterben beszéljen: amikor Shakespeare-szövegeket olvastak, mindig megragadta a lehetőséget, hogy saját szöveget improvizáljon a klasszikus műbe. A professzor egy darabig mellőzte a Shakespeare-drámákat, vagy letiltotta Williamset az olvasásról, de ő mindezek ellenére is megtalálta a kiskapukat, hogy humoros kommentárokat fűzhessen a klasszikusokhoz.

28. oldal

2 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP

A környezetvédelem ügyében is számos alkalommal felszólalt, gyakorta vetette be komikusi képességeit, hogy felkeltse a közvélemény figyelmét az adott program iránt. 2001-ben egy kaliforniai környezet- és állatvédő egyesület kampányában vett részt, amelynek során találkozott Kokóval, a jelnyelven tökéletesen kommunikáló gorillával. Bár Williams nem ismerte a jelnyelvet, kis segítséggel remekül megértették egymást a gorillával. Elképesztő látni, ahogy a komikus a 160 kilós, félelmetes megjelenésű Kokóval bohóckodik, és együtt nevetnek; olyan természetes módon kommunikált a gorillával (holott Koko többek között még a zsebeit is kiforgatta és megnézte a jogosítványát), hogy még az állat gondozóit is meglepte.

125. oldal

>!
TiaRengia IMP

Ahogy filmbeli karaktere, úgy Williams is hajlamos viccelődő, cinikus énje mögé rejteni sérülékeny, befelé forduló személyiségét. Elmondása szerint még az általános iskolában fejlesztette ki ezt az önvédelmi technikát az őt folyamatosan szekáló és alkalomadtán meg is verő osztálytársai ellen. Interjúiban is könnyen ki lehet szúrni, hogyan tereli el a komolyabb kérdéseket egy-egy jól irányzott viccel. Ahogy azt kritikusai, Robert Ebert vagy David Haglund is megjegyezték, a Jó reggelt, Vietnam! azért is fontos film a pályáján, mert a karakterfejlődést a nyilvánosság előtt viselt maszk levétele jelenti.

85-86. oldal

>!
TiaRengia IMP

[Richard] Pryor az Illinois állambeli Peoria városában született 1940-ben. Hányattatott gyermekkora legendás: apja strici volt, az édesanyja pedig abban a kuplerájban dolgozott, amelyet a nagyanyja üzemeltetett, és mindezek ellenére a kis Richard katolikus általánosba járt.

42. oldal

>!
TiaRengia IMP

[John Belushit] csak „Amerika vendégének” nevezték, mivel gyakran előfordult, hogy miután teljesen kiütötte magát, idegen házakba hatolt be, ahol előbb kifosztotta a hűtőszekrényt, majd békésen nyugovóra tért egy kanapén.

74. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Morton: Angelina
Amy Schumer: A deréktetovált lány
Ruttka Ildikó: Bajorimi, a Kicsihuszár
Phil Doran: Csábító Toscana
Huszár Károly – Papp Olivér (szerk.): Egy kövér ember meséi
Shirley MacLaine: Póráz nélkül
Andrew Eastman (szerk.): Sylvester Stallone a színfalak mögött
Bradányi Iván: James Dean
Donald Spoto: Marilyn Monroe
J. Randy Taraborrelli: Elizabeth