Katonakönyv 17 csillagozás

Gazda Albert – Horváth Viktor – Hunčík Péter – Makai József – Tóth Tibor: Katonakönyv

Öt ember – öt hadsereg a béketáborban
Gazda Albert a szovjet, Tóth Tibor a román, Huncík Péter a csehszlovák, Horváth Viktor a magyar, Makai József a jugoszláv néphadseregben szolgálta le katonaidejét a nyolcvanas években. Az öt, írással is foglalkozó, középkorúnak számító férfi vállalta, hogy évtizedes távlatból felidézi, milyen volt a pártállami fegyveres erők katonáinak lenni. Magyarul. Szándékaik szerint messze túllépve az anekdoták világán.

>!
Cser, Budapest, 2019
280 oldal · ISBN: 9789632785912
>!
Cser, Budapest, 2019
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632785776

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Gazda Albert – Horváth Viktor – Hunčík Péter – Makai József – Tóth Tibor: Katonakönyv

Tizenéves korom emlékeiben még ott vannak a vonaton utazó, hétvégére eltávozást kapott sorkatonák, a laktanyák, az egyenruhák, ezért nőként is nagy kíváncsisággal fogtam kezembe a könyvet, de úgy gondolom, hogy még nagyobb érdeklődésre tarthat számot a férfiak részéről. Akkor még inkább, ha ők is érintettek a témában és saját katonaélményekkel is rendelkeznek.
Mind az öt történet egy igazi kordokumentum, saját személyes élményekkel, helyenként humorral átszőve. Nem volt mindenkinek egyformán élvezetes a stílusa, volt amelyik döcögősebb és volt amelyik modorosabb volt, de azért alapvetően szerettem olvasni mindenki írását.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2020/04/gazda-albert-hor…

bpatat I>!
Gazda Albert – Horváth Viktor – Hunčík Péter – Makai József – Tóth Tibor: Katonakönyv

Nem voltam katona, mégis (vagy ezért is) érdekes volt olvasni a keleti blokk hadseregeiben szolgáló magyarok élményeit. Az öt szerző eltérő terjedelemben/stílusban/irodalmi igénnyel írta le tapasztalatait, de ettől lett igazán sokszínű a könyv.

TexMex>!
Gazda Albert – Horváth Viktor – Hunčík Péter – Makai József – Tóth Tibor: Katonakönyv

Katonaviselt emberként egyszuszra elolvastam. Az ötlet nagyon jó (összegyűjteni öt pártállami hadseregben szolgált magyar sorkatona visszaemlékezéseit), a kivitelezés már egy kicsit döcögősre sikerült. A fejezetek enyhén szólva nem egyenletes minőségűek, a csehszlovákiai Huncik Péter része például kifejezetten gyenge, árad belőle a kényszeredettség, mintha kötelezőként írta volna meg a rá eső részt. Gazda Albert (SZU), Tóth Tibor (Románia) és Makai József (Jugoszlávia) jól írnak, az utóbbi két szerző szerintem egyedül is meg tudott volna írni egy-egy teljes kötetet, mindkettőt szívesen olvasnám. Horváth Viktor meg (aki a Magyar Néphadseregben szolgált) szerintem félreértette a feladatot és egy elvont, erősen irodalmiaskodó és gyakran modoroskodásba hajló fejezetet produkált, amit biztosan művészinek szánt, de mellélőtt (hogy stílszerű legyek).

A könyv esztétikailag is jó, a borítója anyaga és képi világa telitalálat, az ember szívesen veszi kézbe. És hogy nem csak katonaviselteknek szól: a feleségem és a 18 éves lányom is elolvasta, akárcsak a kötelező sorkatonaságot már megúszott 30 éves öcsém.

1 hozzászólás
János_Haász>!
Gazda Albert – Horváth Viktor – Hunčík Péter – Makai József – Tóth Tibor: Katonakönyv

Hogy a szocialista béketáborban mennyire másféleképpen működtek – és mégis mennyire azonos logika alapján – a néphadseregek, annak nagyon tanulságos lenyomata ez a könyv. Az olvasó szerencséjére az öt szerző nagyon más-más szempontokat ragadott meg a saját katonaságából, és nagyon más-más írói eszközökkel dolgozta fel az egyenruhás hónapokat, éveket. Miközben vezérfonalként térnek vissza az eltérő országok eltérő hadseregeinek uniformizált gyakorlatai és jelenségei, a kopaszok szívatásai, a tisztesek indokolatlan keménykedései – például a stokikon, szekrényekben elhelyezett cuccok szétszórása –, a sok ponton tetten érhető kontraszelekció, az egész rendszer hazugsága és abból fakadó értelmetlensége, kilátástalansága, más és más szemüvegeken más és más látszódik egyes hadseregekből és országokból.
https://index.hu/kultur/2020/01/02/katonakonyv_hadsereg…


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Katonának lenni szünet.
Annak a várása, hogy ez a szünet végre véget érjen, és folytatódhasson az élet. Lehetőleg ott, pontosan, ahol abbamaradt.

14. oldal, Gazda Albert

Bea_Könyvutca P>!

Akkor már nem volt kérdés, hogy mi is leszünk katonák. Ez magától értetődő volt, meg mondták is, ha kellett, ha nem. Úgy mondták, ott embert faragnak belőlünk. Férfit. Apád is volt, te is leszel, ez az élet: a lányok szülnek, a férfiak katonának mennek.

18. oldal, Gazda Albert

cs_szabosandor I>!

A gyerekek valamilyen rejtélyes okból, de általában szeretik a tankot. … Nagy gép, hatalmas ágyúval, rendszerint zöldre festve. Lánctalpas. Lenyűgöző. Félelmetes. Nem csoda, hogy a gyerekek felmásznak rá. Vagy éppen az apák biztatják őket, mert ők már röstelnék? Aztán a gyerekek felnőnek, menedzserek lesznek vagy hidegburkolók, és elfelejtik az egész katonásdit.

5. oldal

cs_szabosandor I>!

Éjszakánként (főleg, amikor a mi századunk adta az őrséget) átjártunk és ami mozdítható volt, azt leszereltük, átdobáltuk a kerítésen, majd összeváguk és vittük eltüzelni. Éjjeliőrt egyszer sem láttunk, az ég áldja meg ezért a Román Államvasutak szűkös költségvetését. Egyszer még egy népes roma társasággal is összefutottunk. Mindketten megijedtünk egy kicsit a másiktól, de miután tisztáztuk, hogy nem jelentünk egymásnak konkurenciát, mert őket a vas érdekli, bennünket meg kizárólag a fa, békében folytatta mindenki a munkáját.

111. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Matula és egyebek
Székely János: A nyugati hadtest
Anne L. Green: Törékeny vonzerő
Joachim Peiper: Farkashajsza
Farkas Pál: Egy önkéntes naplója
Nyitray György: A szállító zászlóalj
Joachim Peiper: A Tigris karmai
Csonkaréti Károly – Benczúr László: Haditengerészek és folyamőrök a Dunán
Szilvási Lajos: Csillaghullás
Bertha Bulcsu: Különleges megbízatás