Itt ​voltam 365 csillagozás

Gayle Forman: Itt voltam

Codyt óriási megrázkódtatás éri, amikor a legjobb barátnője, Meg öngyilkosságot követ el egy motelszobában.
Mindent megosztott Meggel, és Meg is vele – hogy tehetett ilyet minden előzetes figyelmeztetés nélkül? Amikor Cody elutazik az egyetemi városba, ahol Meg tanult és szobát bérelt, és összeszedi a holmiját, rájön, mennyi minden titokban maradt előtte. Beszűkült kisvárosi életébe zárkózva alig tudott valamit Meg lakótársairól, ahogy a színpadon vadnak és lehengerlőnek tűnő, de közben fájdalmas titkokat őrző rockgitárosról, Ben McCallisterről sem. Sejtelme sem volt a jelszóval védett mappáról Meg laptopján, de miután váratlanul sikerül megnyitnia, lassan mindent kétségbe von, amit korábban a legjobb barátnőjéről tudott.
A világhírű írónő most sem okoz csalódást a Ha maradnék és a Hová tűntél? rajongóinak.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 17 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2015
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399420 · Fordította: Heinisch Mónika

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Ben McCallister · Cody Reynolds · Megan Luisa Garcia · Tricia Reynolds · Sue Garcia · Joe Garcia


Kedvencelte 32

Most olvassa 12

Várólistára tette 236

Kívánságlistára tette 209

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Bree_olvas>!
Gayle Forman: Itt voltam

Nagyon szeretem az olyan könyveket, amik hagynak gondolkodni. Amik olvasása közben én magam is keresem a válaszokat, elméleteket gyártok. Ez pont ilyen volt. Másik szempontból pedig megviselt. Mert ez az egész borzalmas. Ezt átélni és elfogadni szörnyű, a fájdalom pedig nem tűnik el csak úgy hirtelen. Hogy lehet ennek a könyvnek jó vége? Sehogy! Mert a tragédia már megtörtént, és nem tudunk, mi olvasók változtatni rajta. Figyelni tudunk, és segíteni a többieken.
És mindenesetre kapcsoljuk be a szűrőprogramot a számítógépen, hogy véletlenül se ugorjunk öngyilkosságba vezető oldalakba a böngészés során.

Lanore P>!
Gayle Forman: Itt voltam

Nehéz téma az öngyilkosság, és az embereknek általában megosztó a véleményük ezzel kapcsolatban: van, aki szerint gyávaság, van, aki úgy gondolja, mindenki azt kezd a saját életével, amit akar, és van, akit egyáltalán nem érdekel, hidegen hagy. De van egy olyan csoport is, aminek soha nem szeretnék a tagja lenni: azok az emberek, akik veszítették már el egy szerettüket így. A főszereplő lány, Cody, ebbe a csoportba kerül, és a lapokon keresztül az ő érzéseit ismerhettem meg: a fájdalmát, a szenvedését, a lelkifurdalását, a küzdelmét, az elutasítását, a nyomozását, a „hibáztatnom kell valakit” hozzáállását… hosszú és kemény út volt, tele kimondatlan szavakkal, kérdésekkel, titkokkal, de ez kellett ahhoz, hogy megtudjam, mit is jelent a cím: ITT VOLTAM. Minden ember itt hagyja a nyomát, az emlékét… ráadásul egy ilyen könyvre nem lehet azt mondani, hogy végül „minden a helyére kerül”, mert ebben a témában ilyen nincs. Az ember tovább gondolkodik, keresi a miérteket, és csak reménykedni tud, hogy ilyet soha az életben nem kell megtapasztalnia.

cicus61 P>!
Gayle Forman: Itt voltam

Az előző könyve nem annyira tetszett, de ez nagyon. Bár nem egy vidám könyv, mivel valaki meghalt aki fontos volt a barátainak és a családjának, ráadásul öngyilkos lett, ami még borzasztóbbá teszi. Cody utána akar járni, mi vitte a barátnőjét arra, hogy eldobja az életét. Fokozatosan kiderülnek dolgok Megről, arról hogy ki volt valójában és közben Cody szert tesz barátokra és talán a szerelemre is rátalál. Nem volt könnyű olvasmány, és sokszor szíven ütött egy-egy rész, de nagyon izgalmas volt és a vége is megdöbbentett.

WindStorm>!
Gayle Forman: Itt voltam

A legnehezebb talán saját magunknak megbocsátani.

Első olvasásom Gayle-től, és nem is az utolsó.
Összességében tetszett, nem volt ez rossz könyv, sőt, vannak ettől százszor rosszabbak ebben a műfajban. A témaválasztás szuper: beszélnünk kell az öngyilkosságról! Viszont nem így…
Nem éreztem annyira átütőnek, annyira megemészthetetlennek.
A történet háromnegyedéig gyorsan olvastam, csak úgy vitt magával előre. Aztán hopp, jött egy fordulat és belassultunk. Nagyon összecsapottnak éreztem, olyan semmilyennek. Azt hittem nagyobb titokra fog fény derülni, hogy a cselekmény egy hatalmasat fog robbantani, hát nem így történt. Ezért is a minusz egy csillag.
Amúgy rendben volt, a szereplők: kedvesek, könnyen szerethetőek és viccesek is egyben, szerettem, hogy a múltjukba is belepillanthattam, illetve megtudtam mindenkiről valamit; minden mozzanat kellőképpen volt adagolva és jó helyre került a könyv szempontjából illetően.
Csak a vége.. jajj!

Undorítóvá kell válni ahhoz, hogy megismerd az undorító dolgokat.

>!
Ciceró, Budapest, 2015
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399420 · Fordította: Heinisch Mónika
agi89>!
Gayle Forman: Itt voltam

Megviselt. Nagyon.
Nem gondoltam volna, hogy „ilyen” lesz.
Nem is tudom mire számítottam most Gayle-től. Őszintén valahogy nem erre. Pedig számíthattam volna rá..!
Gayle ismét zseniálisat alkotott.

Hozta azt az elgondolkodtató, torokszorító érzést amit a Ha maradnékkal is kaptam.

Elgondolkodtat az életen, az életeden. Az emberi kapcsolataidon.
Azt hiszed ismersz valakit, hisz együtt nőttetek fel, minden titkot megosztottatok egymással (legalábbis te ebbe a hitbe élsz)…
Közben kiderül hogy mégsem annyira, mint ahogy azt te gondoltad…
Az erre való ráébredés totálisan összetörheti az ember lelkét.
Keresed a hibát, az okot.
Keresed azt aki miatt történt, keresel egy bűnbakot.
Elhiszed hogy miattad történt az egész…
Persze a végén legtöbbször rájövünk, hogy nem minden a mi hibánk, sőt a legritkább esetben a MI hibánk.

Remélem, hogy SOHA nem kell átélnem amit Codynak át kellett!

DE!

Muszáj véleményt nyilvánítsak.
Azt gondolom van az az élethelyzet amikor igenis az öngyilkosság egy valódi lehetőség, egy elfogadható kijárat az életből.

>!
Ciceró, Budapest, 2015
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399420 · Fordította: Heinisch Mónika
KönyvMoly_1989>!
Gayle Forman: Itt voltam

Amilyen érdekes volt a fülszöveg és amennyire lekötött a regény eleje, akkora csalódás lett a végére a történet… Olyan „semmilyen” volt, nem fogott meg, pedig nagy reményeket fűztem hozzá, hogy új kedvencet avathatok. A szereplőket sem éreztem közel magamhoz, és ezt a komoly témát – öngyilkosság, depresszió – sem sikerült az írónőnek kellő érzékletességel elénk tárnia.
Egyszer érdekes kikapcsolódás volt, de többet nem olvasnám el.

10 hozzászólás
Kelemen_Hanna>!
Gayle Forman: Itt voltam

Kizárólag azért vontam le fél csillagot, mert az írótól olvasott eddigi négy könyv még ennél is jobban tetszett, de közben azért ez is nagyon.
Valahogy az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy az egész nem is igaz, és Meg előkerül épen és egészségesen. Közben meg szépen ment előre a történet, és lett egyre érdekesebb a nyomozás, és lett egyre közelebb hozzám, mint olvasóhoz az egész. Egy ponton szinte én is felelősnek éreztem magam, míg a végére megnyugodtam: igazából nem az a könyv állítása, hogy aki nem veszi észre és akadályozza meg az öngyilkosságot, az felelős, hanem hogy néha nem lehet mit tenni, de igyekeznünk kell a lehetőségeinkhez mérten megpróbálnunk tenni ellene.

deen>!
Gayle Forman: Itt voltam

Először nem tetszett a könyv, féltem, hogy csak a Meg utáni siránkozásról fog szólni, de pár oldal után megváltozott a cselekmény. Gayle Forman nagyon jól járja körül az öngyilkosság témáját, anélkül, hogy egyértelműen állást foglalna a kérdésben. Meg véget vetett az életének és erről e-mailben értesíti a hozzátartozóit. Cody a legjobb barátnője viszont nem tud kilábalni a bűntudatból. Vajon tehetett volna valamit? Miért nem látta a jeleket? Cody, Meg szüleinek kérésére elutazik Tacomába, hogy összeszedje barátnője holmiját, és ezzel kezdetét veszi az utazása, hogy kiderítse mi is történt Meggel. Miközben Cody a felelőst keresi, saját életét is átértékeli. Új barátokat szerez, megismerkedik a zenész Bennel, és rájön, hogy Tricia sem az a nemtörődöm anya, akinek hitte, sőt a szüleinek tekintett Garciáék is titkolnak dolgokat. Keserédes könyv, amiben Cody történetén keresztül szembesülünk azzal, hogy minden a döntéseinken múlik.

MissFortune>!
Gayle Forman: Itt voltam

Elmondhatatlanul örülök, hogy végre vége. 12 öngyilkosság címkét olvastam, kb. másfél hónap alatt az összeset, már a vége felé elég nehezen viseltem.
Nos, a könyv. Nem volt rossz. Főszereplőnket nem kedveltem meg annyira, azonban Ben aranyos volt a maga módján.
A történetnek a nyomozós vonala igazán tetszett.

Roni_olvas>!
Gayle Forman: Itt voltam

Tíz perce csak nézem a villogó kurzort és nem tudok kinyögni egyetlen értelmes mondatot sem, csak azt, hogy: „ jajj, istenem!”….
Sajgó módon megszerettem Ben MacCallistert és Cody Reynoldst. Ugyanúgy mint annak előtte Adam Wilde-ot és Mia Hallt. Miután elolvastam a Hová tűntél?-t, ugyanígy éreztem magam, szóval tudom mi vár rám: ez a sajgó érzés még velem marad néhány napig, és utána, akárhányszor csak a könyvre gondolok, megint előjön. És dédelgetem magamban és kitüntetett helyet kap valahol bennem. És a könyvespolcon…


Népszerű idézetek

No_Exist>!

Undorítóvá kell válni ahhoz, hogy megismerd az undorító dolgokat.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cody Reynolds
Fay >!

Mindig azt vallottam, hogy jobb, ha utálnak, mintha nem vesznek észre. Vagy úgy is fogalmazhatunk, jobb ezt érezni, mint nem érezni semmit.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Megan Luisa Garcia
No_Exist>!

Jegyezd meg: a bátorság ellentéte nem a gyávaság, hanem a beilleszkedés.

177. oldal

Pandalány P>!

A legnehezebb talán saját magunknak megbocsátani.

Ancsimoly>!

Ilyen a hazugság természete? Az első még nehezen jön, a második már könnyebben, végül már simábban siklik le az ember nyelvéről, mint az igazság – talán mert könnyebb nála.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cody Reynolds · hazugság
No_Exist>!

A vécék névtelenek. Nincsen mesélnivalójuk, nincsenek maró vádjaik. Egyszerűen befogadják a szart és leöblítik.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cody Reynolds
Balu_>!

Az ember soha nem ismerheti meg igazán a másikat ugye?

91. oldal

Fay>!

– A gyerekek előtt semmit sem lehet titkolni. Akárhogy próbáljuk őket megóvni.

259. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · Joe Garcia · titok
Fay >!

Ha valakinek meghal a gyereke, többé már nem lesz szülő?

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cody Reynolds · gyermek · halál · Joe Garcia · Sue Garcia · szülő

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Cat Clarke: Entangled – Összekuszálva
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Kelly Oram: Cinder és Ella
John Green: Alaska nyomában
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Leiner Laura: Maradj velem
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Erin Watt: Papír hercegnő