Ha ​maradnék (Ha maradnék 1.) 2048 csillagozás

Gayle Forman: Ha maradnék Gayle Forman: Ha maradnék Gayle Forman: Ha maradnék

És te hogyan döntenél?

Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.

Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted.

Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz.

Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2014
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399024 · Fordította: Rudolf Anna
>!
Ciceró, Budapest, 2014
204 oldal · ISBN: 9789635399161 · Fordította: Rudolf Anna
>!
Ciceró, Budapest, 2012
258 oldal · ISBN: 9789635397501 · Fordította: Rudolf Anna

2 további kiadás


Enciklopédia 44

Szereplők népszerűség szerint

Adam Wilde · Mia Hall · Kim Schein · Denny Hall · Kat Hall · Teddy Hall


Kedvencelte 413

Most olvassa 110

Várólistára tette 728

Kívánságlistára tette 786

Kölcsönkérné 26


Kiemelt értékelések

Nita_Könyvgalaxis>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Nap mint nap több ezer döntést hozunk: mikor kelünk fel, melyik ruhánkat vesszük fel, mit reggelizünk, mit ebédelünk, melyik buszra szállunk fel, kitakarítunk-e, mikor hazaérünk, vagy inkább leülünk molyolni kicsit. Ezeknek a döntéseknek alig vagyunk tudtában. Nem úgy azokkal, amelyek az egész életünket meghatározzák.

Miának autóbalesete után nem kevesebbről kell döntenie, minthogy az életet választja, vagy a halál karjaiban hunyja le szemét. Szerencsére az író képes volt arra, hogy mindezt a dilemmát a lehető legkevesebb giccsel, szinte teljesen hétköznapian tárja elénk. Mintha ez tényleg megtörtént volna, vagy megtörténhetne.

Elhangzik a regényben az a jól ismert mondat, hogy meghalni könnyű, élni nehéz. Én még annyit tennék hozzá: lehet, hogy élni nehéz, de ez után a regény után még inkább úgy érzem: mégis érdemes.

8 hozzászólás
Lillsz P>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Nagyon szomorú történet! :( Elszomorított, megsiratott. Szörnyű, hogy milyen balesetek vannak és, hogy ilyen ártatlan, szerető, kedves emberek halnak meg! Én is gyászoltam az olvasás közben. Ahogy haladtam a könyvvel, meg kellett állnom és feldolgoznom az eseményeket. Volt olyan ahol nem teljesen ment. :( 5/5

schesztiஐ>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Annyira felhőtlenül és édesen kezdődik mindig… annyira szerettem ezt a családot, a különc szülőkkel… de néha annyira hirtelen véget ér minden…

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet, de közben megszakadt a szívem. Mert hogyan is lehetne dönteni, hogyan is lehetne így életben maradni, hogyan is lehetne folytatni, ha egyszer annyival könnyebb, békésebb, puhább lenne az elmúlás?

Nagyon tetszett a könyv felépítése, a szerkezete, ahogyan a régi jelenetek, pillanatképek felelevenednek. És ahogy átitat mindent a zene.

Szomorú és gyönyörű történet, a polcom dísze.

2 hozzászólás
FairyDust P>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Sok ideig vonakodtam a könyvtől mert a film nem igazán jött be. Végül a könyvtárban kiszúrtam, el is hoztam és rájöttem, hogy nagyon jól tettem. Nehéz a menni vagy maradni kérdés az élet minden területén, de ha halálról és életben maradásról van szó, még nehezebb. A könyv teljesen átadja Mia küzdését, és gondolatvilágát. Nagyon örültem, hogy úgy lett az egész ábrázolva, hogy nem éreztem sehol túlzásnak a döntésképtelenséget. Ott voltam Miával, és együtt átéltem vele a lehetetlent. Annak ellenére, hogy előbb láttam a filmet, nem ölte meg az olvasási élményemet. Elhangzott egy mondat a könyvben, amely arról szólt, hogy vagy a Juilliardot válassza vagy Adam-et, mindenképp nyer valamit és vele együtt veszít is valamit. Ez a mondat nagyon meg fog maradni bennem, ugyanis teljesen igaz a legtöbb ember mindennapjára. Lemondani valamiről egy másik dolog kedvéért…
Boldog vagyok, hogy elolvashattam ezt a „rövidke” könyvet, és ezzel újabb kedvencet avattam. Mindenképpen szeretném elolvasni a második részét is, amit lesz rá lehetőségem.

Orsi_olvas>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Azt hiszem, egy kicsit jobban felkavart ez a könyv, mint amire fel voltam készülve. Megindító, elgondolkodtató, szép és szomorú egyszerre. Egyszerűen csodálatos könyv!
Mia 17 éves, mindene megvan: szerető család, jófej pasi, a legjobb kilátások, hogy felvegyék álmai iskolájába, mikor egy szürke téli reggelen bekövetkezik a tragédia. Egy autóbaleset következtében Mia félúton ragad élet és halál között. Nincs fény az alagút végén, nincs lepergő film élete jelentősebb élményeiből. Van helyette kétségbeesés, fájdalom, bizonytalanság. Mián múlik, hogy megy vagy marad. Feladja vagy küzd tovább. Örökre megpihen vagy a romajiból újjáépíti az életét.
Mia emlékeiből megismerhetjük a családját, egy olyan családot, amit azt hiszem minden fellengzősség nélkül, minden hibájával együtt, tökéletesnek lehet mondani. Megismerjük Adam-et, kettejük kapcsolata olyan mély és igazi, amilyet ifjúsági könyvekben ritkán látunk csak: küzdelmes, életszerű és mégis különleges.
Megviselt a könyv, a saját 17 éves koromban történt autóbalesetemre emlékeztetett, olyan emlékeket, élményeket hozott a felszínre amikkel csak ritkán van erőm szembenézni.
Ez a könyv számomra az életről szól. Arról, hogy merjünk élni. Élni mindennap, szembenézve a veszteségeinkkel, a hibás döntéseinkkel, de élni annak reményében, hogy mindent megteszünk, hogy próbáljuk kiteljesíteni önmagunkat, hogy a körülöttünk lévő emberek életébe szeretetet hozhatunk.
„… meghalni könnyű. Élni nehéz.”

9 hozzászólás
Kikiriki>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Szerettem, de csupán ennyi. Nem váltott ki belőlem érzelmeket. Pedig azt hittem, nagyon meg fog érinteni a könyv, de semmi. Jó volt, de mostanában érzelemmentes életet élek, és mást nem is tudok rá mondani. Max. annyit, hogy jobb a filmnél. :)

Fay>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Meghalni könnyű. Élni nehéz.
Rá kellett jönnöm, hogy leginkább a lélektani és halállal foglalkozó könyvek az én terepem. Annyira szívfacsaró, gyönyörű és őszinte könyv, hogy nem találok rá megfelelő szavakat.
Valahol sejtettem, hogy ez lesz a vége, de az írónő végig kétségek között tudott tartani. A visszaemlékezős részeket imádom a könyvekben, az meg, hogy a könyv több, mint fele ebből állt, csak még inkább beleszerettem. Mia átlagos tinédzser, átlagos gondokkal, mégis olyan döntés elé állította a sors, amit sokan nem tudnának meghozni, vagy csak félelemből. Nem csak a szereplők nagy része különc, hanem a könyv is a maga módján.
Teljes szívemből ajánlom.

9 hozzászólás
AniTiger P>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Egyedi, baljóslatú – ha két szóval kéne értékelnem, akkor ezekkel írnám le ennek a bájos, okos csellista lánynak a történetét… és marhára nem mondanék el semmit arról, amit éreztem, miközben visszatekintésről-visszatekintésre összetörte ez a kiscsaj a szívemet. Durva volt.

A történet egyik különlegessége, hogy a fejezet számok/címek helyett az aktuális időt ismerjük meg (pl.: 8 óra 17 perc a 2. fejezet), a másik érdekesség, hogy a Mia kómája alatti jelen időbe bele-beleszőnek egy-egy visszatekintést a múltba. Egy esemény, egy találkozás, egy randi – egy történet, ami miatt csak még jobban fáj a szívünk a családért, a lányért. Imádtam az édesapát, Willowt, a nagypapát, Adamet, Kimet, Miát, Teddyt… egyszerűen mindenkit, akit egy kicsit is megismertem. Szerettem a szövegüket, szerettem az egymással való kapcsolatukat.

Összességében jó volt, nem átlagos, bár nem is átütő siker. Tulajdonképpen ez egy szépen felépített, jól kitalált és elmesélt „síróskönyv”.

Bővebben (könyv és film): http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/ha-maradnek.html

Smurfettereads>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Nagyon nehezen tudtam vele haladni, de tetszett. Nem a történettel volt bajom, se a szereplőkkel, mert megkedveltem őket. Szerethető páros volt Mia és Adam. Teddy nagyon cuki volt imádtam. Kimet is megkedveltem, és Mia szüleit is nagyon lazák voltak mind végig. Csodás, és egyben szomorú a történtet.

GytAnett>!
Gayle Forman: Ha maradnék

Jó ideje húztam már ennek a könyvnek az elolvasását, és általában ilyenkor járok úgy, hogy nem nyeri el maradéktalanul a tetszésem a könyv. Sajnos most is ez az eset állt elő. Őszintén szólva nem tudom, hogy miért, hogy most vagy a könyv egyszerűen nem teljesen nekem való, vagy lassan az életem összes területén jelen lévő gondok nyomták rá a bélyeget a könyvre. A lényeg, hogy az aktuális hangulatomban, állapotomban nem bírt magával vinni a könyv.
Akármennyire is érzelmes (akar lenni), egyetlen egyszer sikerült egy könnycseppet kicsikarnia belőlem, pedig én sírós vagyok.
Időnként olyan érzésem volt, mintha oldalak hiányoztak volna, pedig tudom, hogy nem. Sokszor zavartak a hatalmas ugrások a múlt eseményei között. Egyértelműen a jelen idő tetszett a legjobban, abba valahogy sokkal jobban bele tudtam magam élni. Még ha a múlt kellett is a jelen tökéletes megértéséhez. Olyan volt, mintha csak a húgom mesélte volna, de én csak kötelességtudatból figyelek rá.
Mindezek ellenére azt kell mondanom, hogy nagyon érdekes kérdést teszt fel: vajon hogyan döntenél, ha élet és halál között lebegnél, és befolyásod lenne a későbbi sorsodra? Elgondolkodtam rajta, mert ennyire azért hatott rám, de egyáltalán nem találtam választ.
A másik, ami most kifejezetten jól esett, hogy nagyon gyorsan lehetett vele haladni. :)
Nem mondom, hogy egyszer nem fogom elolvasni a második részét, de nem ez lesz az elsődleges célom. :)


Népszerű idézetek

Koksa>!

Most először értem meg, hogy meghalni könnyű. Élni nehéz.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
Petra_c33 I>!

– Az emberek mindig csak azt hiszik el, amit el is akarnak hinni.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kim Schein
torbet>!

Néha magad hozod meg a döntéseidet, néha pedig egyszer csak megtörténnek veled.

195. oldal

Petra_c33 I>!

– Nincsenek második lehetőségek az elszalasztottak helyett.

206. oldal

No_Exist>!

Hiszen erről szól az egész, nem igaz? Hogy miként birkózunk meg a veszteségekkel. Mert a szeretet nem tud meghalni, nem tűnik el, nem halványul el. Addig nem, amíg fontos számodra.

239. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Koksa>!

– Kérlek szépen, kérlek szépen, kérlek szépen, kérlek, kérlek, kérlek, kérlek, nagyon szépen kérlek!
Mikor abbahagyja, egyenest az arcomba néz.
– Kérlek, Mia – könyörög. – Hadd ne kelljen dalt írnom rólad.

201. oldal

1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

– Decemberben nyolcéves leszek. Az már férfikor, és attól kezdve Tednek kell hogy hívjatok – közölte Teddy.
– Igazán? – A nevetéstől az orromon is narancslé spriccelt.

224. oldal, 5 óra 42 perc

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · Teddy Hall
Ninácska P>!

[…] az élet nem habostorta és nem mindig kaphatod meg, amit akarsz.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
1 hozzászólás
ildisz>!

Mert a szeretet nem tud meghalni, nem tűnik el, nem halványul el. Addig nem, amíg fontos számodra.

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
tataijucc>!

Mindig is úgy hittem, hogy a cselló magányos hangszer, de most először jutott eszembe, hogy talán inkább én vagyok magányos alkat.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cselló, gordonka · hangszer · magány
4 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Ha maradnék sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Katie McGarry: Crash into you – Szívkarambol
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Stella Albright: Holdfény szonáta
Kasie West: Szerelem karnyújtásnyira
Kelly Oram: Cinder és Ella
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Ava Dellaira: Hazatérés
Erin Watt: Megtört herceg
Axie Oh: XoXo