Eltévedtem 65 csillagozás

Gayle Forman: Eltévedtem

A Ha ​maradnék szerzőjének újabb New York Times bestsellerlistás műve

Megrendítő… ha készen állsz egy újabb érzelmi K.O.-ra, ez a te könyved!

Egy kis híján végzetes baleset egyetlen nap leforgása alatt sorsközösséget teremt három idegen között.
Freya a hangját vesztette el első önálló albumának felvétele közben.
Harun szökni készül, menekül mindentől és mindenkitől, akit szeret.
Nathaniel egyetlen hátizsákkal és szörnyű tervvel érkezett New Yorkba, mert már nincs vesztenivalója.
Telnek az órák, és egyre-másra lepleződnek le a titkaik, és lassan ébredezik bennük, hogy saját veszteségeikből, bánatukból egyvalami jelenthet kiutat: ha osztoznak a másik fájdalmában, ha segítenek a másik kiútját megtalálni.

Gayle Forman legújabb regénye, az Eltévedtem megrázó, sőt katartikus történet a szerelem elvesztéséről, a szerelem megtalálásáról, az önismeretről és az önámításról.

“Csodásan megkomponált szerelmes dal… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2018
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320838 · Fordította: Merényi Ágnes

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Freya Kebede · Harun Siddiqui · Nathaniel Haley


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Gayle Forman: Eltévedtem

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/02/gayle-forman-el…

"Ha valaki azt mondja nekem, hogy Gayle Forman könyvet fogok olvasni az év első negyedében, biztos hevesen ráztam volna a fejem. Mivel a szerzővel sosem volt kapcsolatom – és egyelőre nem is éreztem kiolthatatlan vágyat ennek a megváltoztatására – így nem hittem benne, hogy ez megtörténhet. Mégis megtörtént. Mondhatjuk szerencsés véletlennek, megfelelő időzítésnek, a Sors kegyes tréfájának, számomra akkor is meghatározó volt. Noha magam sem tudtam, mire van szükségem, mégis megkaptam a helyes iránymutatást. Ilyen az, mikor a könyv talál meg téged és nem fordítva.
A történet sokatmondó szépsége mellett az írói kifejezőmód is elvarázsolt. Gayle Forman nem az átlagos módon meséli el a történetét. Apró, finom ismétlések, rövid, gondolatnyi elválasztások jellemzik a könyvet, melyeknek megvan a maga varázsa, bája. Engem teljesen megvett magának. Jó szívvel merem ajánlani bárkinek. Noha ifjúsági irodalom kategóriába tartozik, véleményem szerint a felnőttek számára is kiváló olvasmány lehet. Olvasási válságra pedig egyenesen gyógyír."

5 hozzászólás
>!
ggizi P
Gayle Forman: Eltévedtem

Három különböző hátterű fiatal, és egy váratlan találkozás, mely mindhármuk életére hatással lesz. Nagyjából erről szól a történet, de mégsem ilyen egyszerűen. Nagyon tetszett a könyv felépítése, ahogy a jelen történései mellett párhuzamosan villantak fel a múlt meghatározó eseményei, melyből megismerhetjük Freya, Harun és Nathaniel titkokkal teli érzelmi hátterét. Szimpatikus karakterek voltak, jó volt olvasni, hogy erőt és merszet adtak egymásnak megélni és felvállalni a valós érzelmeiket. Egyik fiatal élethelyzete sem volt könnyű, de Nathaniel története kimondottan megrázó volt.

2 hozzászólás
>!
Pandalány P
Gayle Forman: Eltévedtem

Gayle Forman. A nő, akinek eddig egyetlen regényében sem csalódtam. Mindig meglep, mindig tud újat mutatni és megvan a könyveinek a sajátos hangulata témától függetlenül.
Ez a könyv nem egy tipikus ifjúsági regény, hiába szól fiatalokról. Teli van a történet érzelmekkel, rejtett humorral, és súlyos témákkal kapcsolatokról, családról, szülő-gyerek viszonyról. Gayle Forman titka az, hogy a komoly témák ellenére könyvei könnyen olvashatók és sodornak magával.
Mindhárom főszereplő nagyon rokonszenves és szerethető figura volt számomra. Különböző karakterek, de az összhang megvan közöttük. Tudtam volna még olvasni róluk, hogy mi történt velük a végkifejlet után, mit csináltak, hova mentek a Nagy Almában.
Ami igazán tetszett és vitt magával, az a történet kiszámíthatatlansága. A háromféle sors kíváncsivá tett, hogy vajon miért kellett nekik találkozniuk. És megkaptam rá a választ: hogy segítsenek egymásnak. Talán ez a könyv legfontosabb üzenete. A segítségnyújtás, támogatás. Az Eltévedtem regényben mindez megjelenik fizikai síkon (a nyitójelenet, az "esés"), de érzelmi síkon is. Egyrészt egy szoros érzelmi kapocs, a támogatás érzése alakul ki hármójuk között, másrészt ez nagyon hamar barátsággá fejlődik közöttük.
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2018/08/gayle-forma…

>!
tmezo P
Gayle Forman: Eltévedtem

Három fiatal egy furcsa(?) véletlennek köszönhetően találkozik, és tulajdonképpen egymás életét mentik meg. Egyetlen nap alatt játszódik az egész, de rengeteg minden történik. Olyan mértéken hatással vannak egymásra, hogy fel merik vállalni addigi problémáikat, félelmeiket, gondjaikat.
Mindegyikük erőt merít a másik kettőből, és meglépik azokat a lépéseket, amiket már korábban kellett volna.
Egyik szereplő sorsa sem mondhatni túl egyszerűnek, hiszen mindenkinek vannak, lehetnek problémái. Mégis a lelkiismeretük spoiler nem engedte őket, hogy elismerjék ezeket a problémákat, és benne ragadtak egy olyan helyzetben, ami számukra nem megfelelő. Szerettem a múltról olvasni, még úgy is, hogy egy-egy esetben fájdalmas volt. Nathaniel élete kifejezetten nehéz, de Harun titka, és Freya vesztesége sem elhanyagolható.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Gayle Forman: Eltévedtem

Még mindig annyira jó érzés Gayle Forman könyvet olvasni! Van valami különleges az írónő stílusában, olyan egyedien alkotja meg a történetét, a karaktereit és a sorsukat, amit isteni olvasni, pláne mert sodró lendülettel ír, és tudja hogyan tartsa fent a figyelmet. És bár a Ha maradnék, vagy a Csak egy nap is jó volt, úgy érzem, az Eltévedtem az írónő legjobb regénye.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/08/konyvkritika-gayle-forma…

>!
rebeka202 P
Gayle Forman: Eltévedtem

Gayle Forman nagyon belopta a szívembe magát a Ha maradnék sorozatával. Ezért gondoltam, nem csalódhatok benne, ha kezembe veszek tőle még valamit.

Összeségében a sztori, amiről irt, elég érdekes és egyedi. Nem nagyon hasonlít egy eddigi általam olvasott könyvre sem. Különleges volt. Három fiatal, akik nem tudják merre tart az életük, akik véletlenül találkoznak és véletlenül helyre hozzák egymás életet.

Aranyos történet volt, de ha belegondolunk talán mégsem az aranyos szó illik rá. Tanulságos, megrendítő… és olyan evilági. Olyan dolgokról irt Gayle Forman, amibe általában nem látunk bele. Például egy celeb lány élete. Egyáltalán nem az, ami külsőre látszik. Vagy a vallással kapcsolatos gondok, problémák. A másság felvállalásának a nehézségei.

Kicsit darabosan ment az olvasása a könyvnek, valamiért nem tudtam egyben lenyelni a könyvet, de lehet hogy ez igy volt jó.

>!
Ella19
Gayle Forman: Eltévedtem

Tetszett. Három fiatalról szólt a történet, akiket összehozott a sors. A könyvben a jelen mellett a múlt is megjelent. Ez nagyon tetszett, mert így a szereplők múltja által megérthettem, hogy ők miért is azok akik. A három fiatal Freya, Harun, Nathaniel szimpatikusak voltak. Egyik fiatal élethelyzete sem volt könnyű, de legjobban Nathaniel története rázott meg. Kiszámíthatatlan volt a történet és ezáltal egy pillanatra sem untam meg. Mindhárom karakter különböző volt, de az összhang megvolt köztük. Még kíváncsi lettem volna a végén arra, hogy a Nagy Alma után mi történik velük. Ajánlom! :)

>!
moonchristal P
Gayle Forman: Eltévedtem

Nos, a helyzet a következő, nem volt rossz könyv, már csak azért sem, mert gyorsan haladós, és a Gayle Forman féle stílus is a megszokott, de azért akadt némi problémám vele:
– egyik főszereplő sem került semmilyen szinten közel hozzám, egyszerűen valahogy túl felszínes karakterek voltak az én ízlésemnek,
– a cselekményszálak mind jól megkezdettek, de szinte sehol sem megfelelően lezártak,
spoiler
Cserébe nagyon érdekes az alapkoncepció, van mondanivalója is, csak talán inkább tényleg az ifjúságnak. Általában szeretem az ifjúsági regényeket, szerintem sosem fogok kinőni belőlük, de ez akkor sem volt az igazi.
Kár érte, mert nagyon vártam anno. Mindenesetre, egyszer mindenképp megérte. :)

>!
Zoe27
Gayle Forman: Eltévedtem

Az Egy nap vagy Egy év című könyveinél egy fokkal jobb, mivel ezt legalább elolvastam, de ettől még eszméletlen nagy csalódás volt.
3 csillagot is csak a kiaknázatlan lehetőségekért adtam + a Ha maradnék című könyv tisztelete miatt.
Nem érintett meg. Egy kezemen meg tudom számolni hány olyan mondat volt benne, ami megérintett.
Egyébként ugrált a hangulatok között, így nem tudtam igazán elmélyedni benne.
Van aki tud több szempontból megírni egy történetet, de Formannek nem sikerült.
Üljön le, Forman kisasszony ez most csak egy 3- rá lett elég.
Javítási lehetőség: egy új Ha maradnék című regényhez hasonló mű megalkotása.
Leadási határidő: MINÉL HAMARABB! ;-)

>!
Emília5
Gayle Forman: Eltévedtem

Nagyon szeretem Gayle Forman könyveit, ha látom, hogy megjelent egy, addig nem nyugszom, míg meg nem szerzem. A kedvencem a Csak egy év, de az összeset imádom. Kár, hogy nincs Gayle Forman kitüntetés, hisz mindet olvastam, ami magyarul megjelent. :-)
Ez a könyve is emlékeztet a többi stílusára, itt is a remény felé mutat a végkifejlet. Kicsit kevésbé szájbarágós a befejezés, és az olvasóra van bízva, mennyi valósul meg abból, amit szeretnénk. Az igazi üzenete szerintem a barátságra való nyitottság fontossága, hogy legyen bennünk bizalom a másik felé, és segítsünk, támogassunk, ha arra van szükség. Merjük felvállalni az érzéseinket, merjünk továbblépni, sokszor éppen az a megoldás, ha kibillenünk a komfortzónánkból. Ez egy jól felépített remekmű, ami a bartáságról, a szerelemről, és különféle nehéz emberi sorsokról szól. Sok benne a jelkép, az érzelem, van benne humor, romantika és tanítás. Bár ifjúsági könyv, nem egy könnyed diáktörténet.


Népszerű idézetek

>!
Pandalány P

– Semmi nem változik meg, ha te nem akarod megváltoztatni.

>!
Niitaa P

Nem fedezhetsz fel semmit, ha nem vállalod a kockázatot.

82. oldal

>!
Niitaa P

Meg kell érteni, hogy néha a dolgok nem terv szerint mennek, nem lehet mindent siettetni. És ha siettetünk valakit, akkor hibázik.

152. oldal

>!
Pandalány P

– Ha egy törött csont összeforr, erősebb, mint a törés előtt – feleli Colette. – Ez az összetört szívekre is igaz.

>!
Niitaa P

Ha egy fa kidől az erdőben, és senki nem hallja, akkor is zajt üt vajon?

12. oldal

>!
Niitaa P

Még egy hamis szív is tudja, mi a jó és mi a rossz.

250. oldal

>!
Niitaa P

A szomorúságot nem lehet számokban mérni

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szomorúság
>!
Pandalány P

És a titkok előbb repedést okoznak, a repedésekből árkok lesznek, az árkokból völgyek, a völgyekből szakadékok, és az ember egyszerre csak egyedül marad egy jéghegy tetején, mindenkitől elvágva, aki fontos neki.

Kapcsolódó szócikkek: titok

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Richelle Mead: A halál csókja
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Colleen Hoover: Maybe Someday – Egy nap talán
Morgan Matson: Páratlan nyár
Emery Lord: Minden velünk kezdődött
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Sarah Dessen: Tökéletes
S. C. Stephens: Féktelen
Sarah Dessen: Figyelj rám!