Eltévedtem 78 csillagozás

Gayle Forman: Eltévedtem

A Ha ​maradnék szerzőjének újabb New York Times bestsellerlistás műve

Megrendítő… ha készen állsz egy újabb érzelmi K.O.-ra, ez a te könyved!

Egy kis híján végzetes baleset egyetlen nap leforgása alatt sorsközösséget teremt három idegen között.
Freya a hangját vesztette el első önálló albumának felvétele közben.
Harun szökni készül, menekül mindentől és mindenkitől, akit szeret.
Nathaniel egyetlen hátizsákkal és szörnyű tervvel érkezett New Yorkba, mert már nincs vesztenivalója.
Telnek az órák, és egyre-másra lepleződnek le a titkaik, és lassan ébredezik bennük, hogy saját veszteségeikből, bánatukból egyvalami jelenthet kiutat: ha osztoznak a másik fájdalmában, ha segítenek a másik kiútját megtalálni.

Gayle Forman legújabb regénye, az Eltévedtem megrázó, sőt katartikus történet a szerelem elvesztéséről, a szerelem megtalálásáról, az önismeretről és az önámításról.

“Csodásan megkomponált szerelmes dal… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2018
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320838 · Fordította: Merényi Ágnes

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Nathaniel Haley · Harun Siddiqui · Freya Kebede


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 125

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Gayle Forman: Eltévedtem

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/02/gayle-forman-el…

"Ha valaki azt mondja nekem, hogy Gayle Forman könyvet fogok olvasni az év első negyedében, biztos hevesen ráztam volna a fejem. Mivel a szerzővel sosem volt kapcsolatom – és egyelőre nem is éreztem kiolthatatlan vágyat ennek a megváltoztatására – így nem hittem benne, hogy ez megtörténhet. Mégis megtörtént. Mondhatjuk szerencsés véletlennek, megfelelő időzítésnek, a Sors kegyes tréfájának, számomra akkor is meghatározó volt. Noha magam sem tudtam, mire van szükségem, mégis megkaptam a helyes iránymutatást. Ilyen az, mikor a könyv talál meg téged és nem fordítva.
A történet sokatmondó szépsége mellett az írói kifejezőmód is elvarázsolt. Gayle Forman nem az átlagos módon meséli el a történetét. Apró, finom ismétlések, rövid, gondolatnyi elválasztások jellemzik a könyvet, melyeknek megvan a maga varázsa, bája. Engem teljesen megvett magának. Jó szívvel merem ajánlani bárkinek. Noha ifjúsági irodalom kategóriába tartozik, véleményem szerint a felnőttek számára is kiváló olvasmány lehet. Olvasási válságra pedig egyenesen gyógyír."

5 hozzászólás
ggizi P>!
Gayle Forman: Eltévedtem

Három különböző hátterű fiatal, és egy váratlan találkozás, mely mindhármuk életére hatással lesz. Nagyjából erről szól a történet, de mégsem ilyen egyszerűen. Nagyon tetszett a könyv felépítése, ahogy a jelen történései mellett párhuzamosan villantak fel a múlt meghatározó eseményei, melyből megismerhetjük Freya, Harun és Nathaniel titkokkal teli érzelmi hátterét. Szimpatikus karakterek voltak, jó volt olvasni, hogy erőt és merszet adtak egymásnak megélni és felvállalni a valós érzelmeiket. Egyik fiatal élethelyzete sem volt könnyű, de Nathaniel története kimondottan megrázó volt.

2 hozzászólás
Pandalány P>!
Gayle Forman: Eltévedtem

Gayle Forman. A nő, akinek eddig egyetlen regényében sem csalódtam. Mindig meglep, mindig tud újat mutatni és megvan a könyveinek a sajátos hangulata témától függetlenül.
Ez a könyv nem egy tipikus ifjúsági regény, hiába szól fiatalokról. Teli van a történet érzelmekkel, rejtett humorral, és súlyos témákkal kapcsolatokról, családról, szülő-gyerek viszonyról. Gayle Forman titka az, hogy a komoly témák ellenére könyvei könnyen olvashatók és sodornak magával.
Mindhárom főszereplő nagyon rokonszenves és szerethető figura volt számomra. Különböző karakterek, de az összhang megvan közöttük. Tudtam volna még olvasni róluk, hogy mi történt velük a végkifejlet után, mit csináltak, hova mentek a Nagy Almában.
Ami igazán tetszett és vitt magával, az a történet kiszámíthatatlansága. A háromféle sors kíváncsivá tett, hogy vajon miért kellett nekik találkozniuk. És megkaptam rá a választ: hogy segítsenek egymásnak. Talán ez a könyv legfontosabb üzenete. A segítségnyújtás, támogatás. Az Eltévedtem regényben mindez megjelenik fizikai síkon (a nyitójelenet, az "esés"), de érzelmi síkon is. Egyrészt egy szoros érzelmi kapocs, a támogatás érzése alakul ki hármójuk között, másrészt ez nagyon hamar barátsággá fejlődik közöttük.
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2018/08/gayle-forma…

KöfférTzitzah P>!
Gayle Forman: Eltévedtem

Az Eltévedtem három fiatal útkereséséről szól, akik még nem rendelkeznek elég erővel ahhoz, hogy felvállalják sorsukat. Van az úgy, hogy nehéz letérni a járt útról, arról az útról, amit a környezetünk megfelelőnek tart számunkra. Van az úgy, hogy könnyebb csak sodródni, csukott szemmel lebegni, és remélni, hogy minden rendben lesz.
Hát nem lesz.
Mert vannak esetek, amikor az embernek kézbe kell vennie az irányítást a sorsa felett, dönteni a jövőről, elfogadni a múltat, elengedni azt, ami visszahúz és afelé fordulni, amit ő érez a helyes útnak, és nem más. Mert nem más éli az életünket, hanem mi magunk, és minden egyes következménnyel nekünk kell majd szembenéznünk, nem a többi embernek. Senki nem akarja úgy itthagyni ezt a világot, hogy visszanézve az életére azt mondja: Úrsiten, mennyi mindent rosszul csináltam, csak mert mások vágyait követtem, és nem a sajátjaimat!

De van az úgy is, hogy a sors közbeszól, jeleket küld, társakat, tanítókat, hogy ne legyünk gyávák, és merjünk önmagunk lenni. A három főszereplő egymás személyében megtalálja az igazságot, a segítséget, a noszogatást, mielőtt rászánnák magukat a végső lépésre, vagy elfogadnák azt, ami végzetesnek tűnő döntéseikből következik. Hányszor jósólták már meg az apokalipszist, és hányszor nem éltük túl? Bizonyos halálok után még mindig van élet – sőt van, hogy csak azok után kezdődik.

Elengedni, kitartani, feladni, elfogadni, felvállalni – ezekhez mind erő kell, melyet a három fiatal egymás segítségével mozgósít is magában. Szülői és társadalmi elvárások, gyermeki kötelezettségek, testvérféltékenység, elhagyatottság, őrület, magány – minden van ebben a könyvben, amivel egy mai fiatal szembesülhet, és ami leterelheti az önmaga felé vezető útról. Ugyanakkor nincs hiány szeretetből, reményből és bizalomból sem, ezért a könyv ezen részeihez (főleg a végéhez) erősen ajánlott egy csomag zsepi kéznél tartása.

A szereplőkkel könnyen lehet azonosulni, bár elsőre úgy tűnhet, nem hétköznapi problémákkal küszködnek, de ha mélyebbre nézünk, észrevehetjük, hogy nem is olyan mások, mint mi. Fájdalmaikat, gátlásaikat és felszabadulásukat is át lehet érezni, talán mert ezek az érzések nem ismeretlenek egyik ember számára sem, a kiváltó okoktól függetlenül. Ez rámutat arra, hogy bár nem mindig értjük teljesen a másik boldogtalanságának okát, attól még az érzésben osztozhatunk vele és társak lehetünk a gyógyulás folyamatában.

Ami hiányzik, a mélyebb hatás, amit a könyv képes lenne a lélekre gyakorolni. Szép és megható ez a hihetetlen módon összekapcsolódó életekről szóló történet, de valahogy nincs benne az a mélység, amit várni lehet tőle. Nem csap annyira fejbe, ahogy tehetné – de az igaz, hogy néhány történetnek az a célja, hogy lassan, fokozatosan hagyjon nyomot, nem úgy, mint egy villámcsapás. Úgy tűnik, ez is egy ilyen könyv.

Elsősorban azoknak a fiataloknak ajánlom a könyvet, akik olyanok, mint a főszereplők: kezd előttük körvonalazódni, hogy valami nincs rendben, valami nem jó, és ahhoz, hogy ez változzon, meg kell tanulniuk, hogy néha mindenki másnak nemet kell mondani ahhoz, hogy önmaguk számára igen legyen a válasz.

tmezo P>!
Gayle Forman: Eltévedtem

Három fiatal egy furcsa(?) véletlennek köszönhetően találkozik, és tulajdonképpen egymás életét mentik meg. Egyetlen nap alatt játszódik az egész, de rengeteg minden történik. Olyan mértéken hatással vannak egymásra, hogy fel merik vállalni addigi problémáikat, félelmeiket, gondjaikat.
Mindegyikük erőt merít a másik kettőből, és meglépik azokat a lépéseket, amiket már korábban kellett volna.
Egyik szereplő sorsa sem mondhatni túl egyszerűnek, hiszen mindenkinek vannak, lehetnek problémái. Mégis a lelkiismeretük spoiler nem engedte őket, hogy elismerjék ezeket a problémákat, és benne ragadtak egy olyan helyzetben, ami számukra nem megfelelő. Szerettem a múltról olvasni, még úgy is, hogy egy-egy esetben fájdalmas volt. Nathaniel élete kifejezetten nehéz, de Harun titka, és Freya vesztesége sem elhanyagolható.

Ella19>!
Gayle Forman: Eltévedtem

Tetszett. Három fiatalról szólt a történet, akiket összehozott a sors. A könyvben a jelen mellett a múlt is megjelent. Ez nagyon tetszett, mert így a szereplők múltja által megérthettem, hogy ők miért is azok akik. A három fiatal Freya, Harun, Nathaniel szimpatikusak voltak. Egyik fiatal élethelyzete sem volt könnyű, de legjobban Nathaniel története rázott meg. Kiszámíthatatlan volt a történet és ezáltal egy pillanatra sem untam meg. Mindhárom karakter különböző volt, de az összhang megvolt köztük. Még kíváncsi lettem volna a végén arra, hogy a Nagy Alma után mi történik velük. Ajánlom! :)

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Gayle Forman: Eltévedtem

Még mindig annyira jó érzés Gayle Forman könyvet olvasni! Van valami különleges az írónő stílusában, olyan egyedien alkotja meg a történetét, a karaktereit és a sorsukat, amit isteni olvasni, pláne mert sodró lendülettel ír, és tudja hogyan tartsa fent a figyelmet. És bár a Ha maradnék, vagy a Csak egy nap is jó volt, úgy érzem, az Eltévedtem az írónő legjobb regénye.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/08/konyvkritika-gayle-forma…

rebeka202 P>!
Gayle Forman: Eltévedtem

Gayle Forman nagyon belopta a szívembe magát a Ha maradnék sorozatával. Ezért gondoltam, nem csalódhatok benne, ha kezembe veszek tőle még valamit.

Összeségében a sztori, amiről irt, elég érdekes és egyedi. Nem nagyon hasonlít egy eddigi általam olvasott könyvre sem. Különleges volt. Három fiatal, akik nem tudják merre tart az életük, akik véletlenül találkoznak és véletlenül helyre hozzák egymás életet.

Aranyos történet volt, de ha belegondolunk talán mégsem az aranyos szó illik rá. Tanulságos, megrendítő… és olyan evilági. Olyan dolgokról irt Gayle Forman, amibe általában nem látunk bele. Például egy celeb lány élete. Egyáltalán nem az, ami külsőre látszik. Vagy a vallással kapcsolatos gondok, problémák. A másság felvállalásának a nehézségei.

Kicsit darabosan ment az olvasása a könyvnek, valamiért nem tudtam egyben lenyelni a könyvet, de lehet hogy ez igy volt jó.

Ács_Milán>!
Gayle Forman: Eltévedtem

Nem olvastam még az írónőtől, de bevallom őszintén, hogy ebben a pillanatban nem tudom eldönteni, hogy próbálkozzak-e még a jövőben más regényeivel.
Ez a történet nem hagyott túlzottan mély nyomot bennem.
Az alaptörténet nem volt rossz, de nekem a stílus, melyben íródott, annyira nem jött be.
Többször én is azt éreztem az olvasás közben, hogy Eltévedtem
Mivel a főszereplők korban nagyon távol állnak tőlem, talán ezért sem tudtak nagy hatást gyakorolni rám.
Három fiatal, akiknek ugyanúgy, mint a felnőtteknek, gondok és problémák adódtak az életükben és megpróbálják megoldani. Freya, Harun és Nathaniel véletlenszerű, de inkább talán sorsszerű találkozása elkerülhetetlen volt és ez az egymásra találás mind a három fiatal életét megváltoztatta, mondhatni pozitív irányba.
A befejezés egy kicsit gyorsnak és összecsapottak tűnt számomra, túl hirtelen fogytak el a lapok.

moonchristal P>!
Gayle Forman: Eltévedtem

Nos, a helyzet a következő, nem volt rossz könyv, már csak azért sem, mert gyorsan haladós, és a Gayle Forman féle stílus is a megszokott, de azért akadt némi problémám vele:
– egyik főszereplő sem került semmilyen szinten közel hozzám, egyszerűen valahogy túl felszínes karakterek voltak az én ízlésemnek,
– a cselekményszálak mind jól megkezdettek, de szinte sehol sem megfelelően lezártak,
spoiler
Cserébe nagyon érdekes az alapkoncepció, van mondanivalója is, csak talán inkább tényleg az ifjúságnak. Általában szeretem az ifjúsági regényeket, szerintem sosem fogok kinőni belőlük, de ez akkor sem volt az igazi.
Kár érte, mert nagyon vártam anno. Mindenesetre, egyszer mindenképp megérte. :)


Népszerű idézetek

Pandalány P>!

– Semmi nem változik meg, ha te nem akarod megváltoztatni.

Niitaa P>!

Nem fedezhetsz fel semmit, ha nem vállalod a kockázatot.

82. oldal

Pandalány P>!

– Ha egy törött csont összeforr, erősebb, mint a törés előtt – feleli Colette. – Ez az összetört szívekre is igaz.

Niitaa P>!

Meg kell érteni, hogy néha a dolgok nem terv szerint mennek, nem lehet mindent siettetni. És ha siettetünk valakit, akkor hibázik.

152. oldal

Niitaa P>!

Ha egy fa kidől az erdőben, és senki nem hallja, akkor is zajt üt vajon?

12. oldal

Niitaa P>!

Még egy hamis szív is tudja, mi a jó és mi a rossz.

250. oldal

Niitaa P>!

A szomorúságot nem lehet számokban mérni

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szomorúság
Pandalány P>!

És a titkok előbb repedést okoznak, a repedésekből árkok lesznek, az árkokból völgyek, a völgyekből szakadékok, és az ember egyszerre csak egyedül marad egy jéghegy tetején, mindenkitől elvágva, aki fontos neki.

Kapcsolódó szócikkek: titok

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Kelly Oram: Örökkön-örökké
John Green: Teknősök végtelen sora
Cassandra Clare: Éjfél kisasszony
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Cath Crowley: Szavak kékben