Csak ​egy év (Csak egy nap 2-2,5.) 264 csillagozás

Gayle Forman: Csak egy év

Amikor kinyitja a szemét, Willem nem tudja, hol van – Prágában? Dubrovnikban? Vagy visszakerült Amszterdamba? Annyit tud, hogy ismét egyedül van, és meg kell találnia egy lányt, akinek Lulu a neve, és akivel egy varázslatos napot töltött Párizsban. Volt abban a napban – abban a lányban – valami, amitől Willemnek azt kell gondolnia, hogy a sors is egymásnak szánta őket, így Lulut keresve beutazza a világot Mexikótól Indiáig. Ám ahogy telnek a hónapok, és Lulu még mindig utolérhetetlen, a fiú kezd kételkedni benne, hogy a sors keze olyan erős lenne, mint képzeli…
A Csak egy nap romantikus, érzelmes párdarabja a döntésekről szól, amelyeket hozunk, a véletlenekről, amelyek csak úgy jönnek – meg a boldogságról, ott, ahol ezek találkoznak.

A „Csak egy éjszaka” (Just One Night) című novellával kiegészítve.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2014
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635398874 · Fordította: Sóvágó Katalin

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Willem de Ruiter · Allyson Healey · Broodje · Kate Roebling · Pratík · Yael


Kedvencelte 41

Most olvassa 8

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 151

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

K_A_Hikari>!
Gayle Forman: Csak egy év

„Néha a sors vagy az élet, vagy nevezd aminek akarod, résnyire nyitva hagy egy ajtót, és te átmész rajta. De máskor bezarja, és neked kell megkeresned a kulcsot, vagy feltörnöd a zárat, vagy berúgnod az egész vacak ajtót. És máskor még csak nem is mutat neked ajtót, úgyhogy magadnak kell fölépítened.”

Örülök, hogy ezúttal nem hagytam ki, kalandos utazás volt, sok tapasztalatmegállóval.
Olyan ez a regény, mint egy puzzle másik fele. Allyson története az egyik oldal, Willemé a másik.
Külön-külön se annyira rosszak, de a teljes képet mégis együtt adják.
Vannak olyan dátumok, napok, találkozások, amik meghatározóak. Amiket nem tudsz, nem akarsz felejteni.
Hiába telik el akár egy teljes év, a múlt egy darabja, annak a napnak az emléke ott marad, és várakozik, hogy a jeleneddé válhasson.

Bővebben:
http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/04/gayle-forman-…

5 hozzászólás
oldmoviegirl01 P>!
Gayle Forman: Csak egy év

A második duológiát olvasva tőle kijelenthetem, hogy szerintem Gayle Forman sokkal jobban tud férfi szemszögből írni. A Ha maradnék sorozathoz hasonlóan ebben az esetben is sokkal jobban tetszett a második, férfiszemszögből íródott rész.
Sok, sok olyan témáról szól a regény, amelyek nagyon foglalkoztatnak: a véletlenről, a sorsról, az útkeresésről, az időzítésről, a saját életünk kormányának megragadásáról. A témák, és azok kifejtése Willem utazásai, találkozásai, önkeresése, hol is van az igazi helye a világban kétségein keresztül, nem meglepően a kedvencemmé tették a könyvet.
Olvastam, hogy maga Gayle is nagyon sok országba eljutott már, ami nagyon érezhető volt főleg Willem indiai utazása során, nagyon érzékletesen írta le az országot, az embereket.
Nagyon megtalált ez a regény, újra azt az érzést keltve, hogy most jött el az olvasásának ideje, ahogy Willemnek és Lulunak is kellett az az egy év, hogy megtalálva önmagukat, megtalálhassák egymást.

Orsi999>!
Gayle Forman: Csak egy év

Gyengébb volt, mint Allyson története, de a végén lévő novella miatt megért minden szenvedést. Így lett kerek egész a történet. Willem keresése sokkal unalmasabb volt, voltak olyan részek ahol átlapoztam pár oldalt, mert már annyira untam. A barátait nem nagyon tudtam megkülönböztetni spoiler

CsakSimánDorka>!
Gayle Forman: Csak egy év

Te jó isten, hogy én mennyire szenvedtem vele! o.O pedig nagyon szerettem volna szeretni, mert Willem annyira felkeltette az érdeklődésem az első részben. Aztán itt van ez az izé, ami teljesen lerontotta eme csodás pasi imidzsét :D Szóval köszönöm ez így egyszer elég volt!

21 hozzászólás
DoreenShitQ>!
Gayle Forman: Csak egy év

    Ugyanaz a Shakespeare-utazgatós hangulat, mint az első kötetben, mintha semmi nem lett volna más, csak az változott, hogy Williemet helyeztük a középpontba. Igaz ezt a férfiszemszöget most nem szerettem meg jobban, mint az első kötetet, ahogy szoktam, de ezt a kötetet is tetszett, így lett teljes egész a sorozat. Hiába tudtuk meg Willem történetét, nekem valahogy megmaradt annak a rejtélyes srácnak, és nem tudtam se jobban, megkedvelni, de ellenszenves se volt. A befejezésért nagyon haragudtam volna, ha nem lett volna az a novella, ami rengeteget dobott a köteten, és végre lezárást adott a sorozatnak.
    Összességében én nagyon szerettem ezt a sorozatot, és Gayle Forman már véglegesen befurakodott a kedvenc íróim közé, a két fantasztikus sorozatával.

2 hozzászólás
ggizi P>!
Gayle Forman: Csak egy év

Willem (az én olvasatomban) tipikusan az a fajta srác, aki egy kedves, laza, nemigazán felelősségteljes világutazó, aki bárkit le tud venni a lábáról és mindezt rendesen ki is élvezi. Egy igazi életművész. Pont ezért nem is tudtam annyira a szívembe zárni és kíváncsi voltam, vajon az ő életére volt-e egyáltalán hatással az a párizsi nap, ami Allysonét teljesen felforgatta.
Örültem, hogy jobban beleláthattunk most a hátterébe, a családi helyzetébe, hogy miért is olyan Willem amilyen. Egy kicsit jobban megkedveltem ezáltal, de valahogy még mindig nem volt az igazi. Willem valójában csak sodródik az árral…
És végig ott volt a levegőben a bizonytalanság, amire többen is rámutattak a környezetében, hogy vajon tényleg valami különleges történt köztük akkor, vagy csak azért izgatja őt Lulu, mert egyszerűen csak lezáratlan volt az a találkozás.

És nem csodálom, hogy a rajongók kiharcolták azt a novellát a végére, mert a Csak egy év története szinte ugyanott ért véget, ahol a másiké. És a lényeg ez a szinte, ami igazából pont elég lett volna, hogy utat mutasson a jövőre nézvést. De bevallom, az én lelkemnek is jól esett most ez a novella, ami végre túllépett azon a fránya küszöbön és végre pontot tett a dolgok végére.

(Csak a könyvre amúgy 4*-ot adnék, de elég szentimentális hangulatomban vagyok épp, így a novella miatt felhúztam egy kicsit :))

3 hozzászólás
tmezo P>!
Gayle Forman: Csak egy év

Hasonlóan az első részhez, itt is hullámzott a hangulat. Ez a könyv az első rész párja, Willem szemszögéből.
Az eleje érdekes volt, a közepe lassú és szenvedős, a végén meg ott a na végre! érzés, amit az elejétől vársz.
Willem végigszenvedte ezt az 1 évet. Járt mindenfelé, kereste az útját. Szerencsétlen fickónak hatott, és nagyon furcsálltam a kapcsolatát az anyjával. A második résztől volt újra lendületes a könyv, és végre szerencsésen alakultak Willem dolgai.
A kiegészítő novella a Csak egy éjszaka nekem ráadás volt, örültem neki, mert itt ketten együtt voltak jelen a történetben. Óvatos puhatolózós ismerkedés, a szálak összefűzése.
Összességében ez egy kedves történet…
(…) az a titokzatos metszéspont, ahol a szerelem találkozik a szerencsével, ahol a sors találkozik az akarattal.

gab001 P>!
Gayle Forman: Csak egy év

Willem szemszögéből is megismerhetjük a Csak egy nap történetét és az azt követő egy évet. A könyv egy útkeresés térben, időben és érzelmileg egyaránt. Willemnek meg kell találnia a helyét ahhoz, hogy megtalálhassa az ő Luluját. Szerettem az utazásokat, az új karaktereket és ezek hangulatát. Az Indiában játszódó részek különösen tetszettek. Kellemes ráadás volt a Csak egy éjszaka novella, mintha felkerült volna az i betűre a pont. Élménydús kikapcsolódás volt.

>!
Ciceró, Budapest, 2014
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635398874 · Fordította: Sóvágó Katalin
Lady_E>!
Gayle Forman: Csak egy év

Egyelőre nem igazán állnak össze a mondatok a fejemben. Fantasztikus volt, csodálatos, felemelő, érzelmes, megsemmisítő, elképesztő…
Általában tartani szoktam tőle, mikor egy történetnek megírják a párját, csak más szemszögből, de Gayle Forman ezt frenetikusan csinálja, tényleg, mindenkinek róla kéne példát venni.
Mert ez a történet valami teljesen új, teljesen egyedi. És bár sok mindent tudhattunk a Csak egy napból, ez mégis egy önállóan is élvezhető, érthető, lenyűgöző regény egy fiúról, aki keresi a helyét a világban.
Willem teljesen rabul ejtett. A sármjával, az intelligenciájával, a kalandvágyával és a sebezhetőségével. spoiler Örömmel olvastam, hogy az egy év alatt hogyan válik egy céltudatosabb, komolyabb emberré, hogyan hozza rendben szépen sorban a kapcsolatait, mikor már azt hitte, hogy egyedül áll a világban.
Ez a könyv is remekül példázza, hogy van még emberi jóság, és mindig van segítség, csak hagyni kell, hogy mások meglássák, hogy segítségre szorulunk.
Az első rész végénél nagyon kíváncsi voltam, hogy mi történt, miután Lulu bement az ajtón, így szinte öröm táncot jártam, mikor ebben a könyvben végre tovább olvashattam a közös történetüket. spoiler
És már csak egy gondolat: Soha nem lehetek elég hálás a Csak egy éjszaka című novelláért, mert ha ez nincs, abba beleőrültem volna.

Light_House>!
Gayle Forman: Csak egy év

Ha a lelked nincs jól, mehetsz a világ végére is, akkor sem leszel jobban…
Tetszett Willem szemszögéből a történet, jól kiegészítette az első részt.


Népszerű idézetek

Greylupus>!

– Mert ha keresünk valamit, sose találjuk meg. Akkor találjuk meg, amikor nem keressük.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Willem de Ruiter
viky0222>!

Néha egyszerűbb hagyni, hogy az emberek elhamarkodottan következtessenek, mint elmagyarázni a bonyolult igazságot.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Willem de Ruiter
viky0222>!

Túlléphetsz valamin, ha azt se tudod, min lépsz túl?

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Willem de Ruiter
No_Exist>!

Saba mondogatta, hogy más a vagányság és más a bátorság. Vagány az, aki gondolkodás nélkül megtesz valamilyen veszélyes dolgot. A bátor ember úgy megy neki a veszélynek, hogy tisztában van a kockázatokkal.

141. oldal

Szelén P>!

– Olyan, mint megtalálni életed nagy szerelmét – kezdem.
– És rájönni, hogy meg sem kérdezted a nevét? – fejezi be Kate.

302. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kate Roebling · Willem de Ruiter
viky0222>!

– Néha a sors vagy az élet, vagy nevezd, aminek akarod, résnyire nyitva hagy egy ajtót, és te átmész rajta. De máskor bezárja, és neked kell megkeresed a kulcsot vagy feltörnöd a zárat, vagy berúgnod az egész vacak ajtót. És máskor még csak nem is mutat neked ajtót, úgyhogy magadnak kell fölépítened. De ha egyre csak azt várod, hogy megnyíljanak az ajtók… – Elnémul.
– Igen?
– Akkor, azt hiszem, még az egyszeres boldogságot is nehéz lesz megtalálnod, nemhogy a kétszerest.

143. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kate Roebling · Willem de Ruiter
No_Exist>!

Néha váratlan helyekre fúj bennünket a szél, néha meg elfúj ugyanonnan.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Willem de Ruiter
No_Exist>!

A személyiség körvonala nem valóságosabb a vászonra kivetített ábrándnál.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Willem de Ruiter
No_Exist>!

Pedig nekem van igazam, mert tudom, hányféle módon próbál szabadulni az ember, és néha csak azért szökik meg az egyik börtönből, hogy rögtön be is kerüljön a másikba, amelyet ő épített magának.

295. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephanie Perkins: Isla és a hepiend
John Green: Csillagainkban a hiba
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
Jennifer E. Smith: Létezik térkép a szerelemhez?
Kelly Oram: Cinder és Ella
Catherine Rider: Csók Párizsban
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké
Cora Carmack: Szakítópróba
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad