Vámpírok ​múzsája (Borbíró Borbála 1.) 433 csillagozás

Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Borbíró ​Borbála a magyarországi Vámpírkutató Intézet alkalmazottja, bakancsos tudós és magánéleti szerencsétlenség, akinek a munkája a mindene – ám amikor hatalomra kerül az Emberfeletti Összefogás Pártja, az intézet az élőholtak megnövekedett politikai befolyásának köszönhetően bezárja kapuit. Mit tehet egy állástalan vámpírkutató egy olyan Magyarországon, ahol a vámpírok lassan teljes jogú állampolgárokká válnak, és ahol a háttérben köttetett szerződések különleges kiváltságokat is megadnak nekik?

Az állás, amely végül az ölébe hull, jóval több és veszélyesebb, mint amiről valaha is álmodott, és rejtélyes, új főnöke hamarosan hajmeresztő feladat elé állítja: be kell épülnie a kormány tanácsadói, az IQ vámpírok közé, hogy kiderítse, mit titkolnak emberi szövetségeseik elől. Bori nem tudja, képes lesz-e átverni Magyarország legokosabb vámpírjait úgy, hogy csupán eszére és alaposan felvágott nyelvére támaszkodhat, de a vérét, életét és emberségét… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Delta Vision, Budapest, 2012
468 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161384
>!
Delta Vision, Budapest, 2012
472 oldal · ISBN: 9786155161536

Enciklopédia 56

Szereplők népszerűség szerint

Borbíró Bori · Sebes Attila · Fehérholló Filip · Koppány · Bőrkabátos Béla · Eric Bowman · Kristóf · Levente · Ligeia · Mark Hensel · Rocco


Kedvencelte 57

Most olvassa 8

Várólistára tette 269

Kívánságlistára tette 203

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Disznóparéj_HVP IP>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Szóval akkor az úgy volt, hogy elmentem bölcsész egyetemre, mert nem értettem a számokhoz, főleg, amikor a róluk szóló tantárgy óráin a számok el is tűntek a tábláról és a helyüket mindenféle rúna és obskurus mágikus véset foglalta el. Ellenben szerettem a nyelveket és nagyon érdekelt, mitől működnek és mitől működnek jól meg hogy mit lehet írni a segítségükkel. Nem akartam én bölcsész lenni, de bakker, ez érdekelt.
Aztán kiderült, hogy bölcsésznek lenni nem hogy jó, hanem nagyszerű dolog. (Csak hát nem, nem azért, mert azóta arany alvázas Royce-Royce dübörög a popsim alatt.)
Ezeket a jó érzéséket szabadította rám a Vámpírok múzsája, de garmadával. Folyamatosan úgy éreztem, hogy én ezt a Borit ismerem, aztán szépen rájöttem, hogy ÉS TÉNYLEG ismerem: tényleg volt olyan lány barátom az egyetemen, akinek a hűtőjében pálinka volt, de más nem, akivel gond nélkül lehetett beszélgetni az elmúlt négyezer év legizgalmasabb csatáiról vagy legérdekesebb titkosírásairól, esetleg a keresztes háborúk téves megítéléséről – de aki évek óta nem volt moziban, és halvány elképzelése se volt, milyen párt van jelenleg kormányon…
És én szerettem ezekkel az arcokkal lógni, úgyhogy már az elején úgy éreztem, hogy Borival is jó lesz.
És jó is lett.
A csaj kellően vagány és tökéletesen bölcsész (a kettőnek köze is van egymáshoz), stílusa tökéletesen illeszkedik a szöveg stílusához: lendületes, erős. A sztorit spoilerezés nélkül kb. úgy tudnám körülírni, hogy olyan, mintha az Underworld írói egy este bepálinkáztak volna J. Goldenlane-nel és egy csapat egyetemi irodalomtanárral, és eldöntötték volna, hogy közösen írnak egy regényt, amiben a vámpírok nem csillognak, hanem rohadtul ijesztőek, a bölcsészek meg végre nem McDonaldsban robotoló habókos Hugrabug-tagok, hanem hasonlítani fognak a valóságos bölcsészekre. Azaz nem teszetosza kretének, hanem saját ágazatukban kúl arcok, ráadásul nyitottak és gyorsan képzik magukat más területeken is.
Így lesz Boriból titkosszolgálati munkatárs, hogy felderítsen egy rendkívüli összeesküvést, ami a mágikus lények és az emberek közti törékeny béke megtörésével fenyeget, pedig szakirányú végzettsége alapján nem igazán kellene ilyen veszélyes környezetbe engedni…
Pokoli szórakoztató átirata ez a diplomákba és napi politikai polgárháborús drámánkba szerelmes hazánknak, realisztikus, véres vámpírokkal, elég sötét sötétséggel és elég vicces viccekkel – meg egy női főszereplővel, aki minden trenddel szembemenve
1. nem leszbikus
2. nem boldog, energikus szingli
3. nem „erős női karakter”, ahogy a divatossá vált kifejezés szól
4. úgy vagány, hogy közben nő
5. úgy bölcsész, hogy nem lúzer
6. úgy lúzer, hogy az hihető.
Szóval, tessék Gaura Ágnes tanárnőnél felvenni a BBNVÁM-001-es tanegységet, a Bevezetés a szórakoztató magyar vámpirológia 1-et, de gyorsan, mielőtt elfogynak a helyek, vagy kidob a neptun!

32 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Már régóta el akartam olvasni ezt a könyvet, mert újabban egyre többet olvasok fiatal magyar íróktól. Bori szerencsére cseppet sem hasonlít Anita Blake-re. Inkább kicsit olyan, mint Rachel Morgan a Boszorkányfutamból. Kicsit szerencsétlen, ám nagyszájú és talpraesett. Könnyen keveri bajba magát, a szerelmi élete viszont pocsék. Attilát, a főnökét nagyon bírtam. A fickó egy kissé antiszociális, ámde felettébb önelégült tapló. A szócsatáikat nagyon élveztem. A legtöbb ilyen történetben az egymást cikiző felek előbb-utóbb összejönnek, Attila azonban már nős. Ami a vámpírokat illeti, sajnos sehol egy Jean-Claude. Különösebben sem ellenszenvesek, sem szimpatikusak nem voltak. Viszont amikor egy vámpírt Bélának hívnak, azon röhögnöm kell. Összefoglalva, nagyon jó kis történet volt. Csipet társadalomkritikával és sok-sok humorral.

19 hozzászólás
Gorkie P>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Nagyon-nagyon jó volt!
Egy jól felépített történetet kaptam, szépen kidolgozott cselekménnyel és karakterekkel.
Érdekes világot tárt elénk az Írónő. Kifejezetten tetszett az alapfelállás. spoiler. Rengeteg vámpírtörténet van már, de ez valami új volt.

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.co.ke/2016/12/gaura-agnes-v…

4 hozzászólás
szadrienn P>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Bölcsészlányként mit is mondhatnék? Szánom-bánom, hogy diplomaszerzés után nem a Vámpírkutató Intézetben helyezkedtem el. Bár kolléganőim szerint néha-néha azért a mostani munkahelyünkön is szívják a vérünket.
Ebben a habkönnyű, szórakoztató regényben zseniális módon keveredik a vámpírvilág a hazai tudományos élet és a bölcsésztársadalom elé tartott kedves, jó szándékú görbe tükörrel, a vidám percek mellett megjelennek az oda-odaszúrt ironikus fricskák, amik lerángatnak a magas természetfeletti régiókból, és hirtelen a magyar valóság rögös talaján foghatunk padlót.
A fantasy elemek között Poe novellákra, a Zrínyiászra és Vlad Tepesre vonatkozó utalások röpködnek, az alakváltók és a démonok mellett pedig még az Egyiptológiai és az Assziriológiai Tanszék is szerepel. A könyv jellegzetes humora emlékezetes és ellenállhatatlan, egyet kell értenem a sorozat mottójával: ”magyar nyakba magyar szemfog”, kár import vámpírt keresni, amikor bátran támaszkodhatunk a hazai minőségre és felhozatalra.

AniTiger P>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Az állam a padlón van, mióta befejeztem a könyvet, mert erre nem számítottam! Belevaló főszereplős, humoros dialógusokkal teli, erős sorozatkezdő regény, amit elolvasva az ember szinte nyúlna a folytatásért. Ebből adódóan 100%, hogy folytatni fogom!

A végén ugyan kicsit sok volt nekem a múzsa-risza, de ettől eltekintve végig lekötött és beszippantott a regény. Utólag belegondolva már az elején magával ragadott, pedig ott még igazán nem is történt semmi különös, csak megismertük a XII. MagicoMania Konferencia társaságát, megtudtuk, hogy Bori aktívan vámpíros szerepjátékozik és a Magyar Tudományos Akadémia Vámpírkutató Intézeténél (MTA-VKI) dolgozik vámpírológusként a bölcsészdiplomájával.

Kedvenc rész: a hányós állásinterjú és Attila ’kreatív’ megoldása. (Meg úgy általában odáig vagyok Sebes Attiláért! ,))

Rajongás: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/05/gaura-agne…

>!
Delta Vision, Budapest, 2012
468 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161384
3 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

"Mi van? – hördült fel Attila türelmetlenül.
– Mi az, nem is tudtál róla? Pedig megdöntötték. A Coca-Colának nincs fogamzásgátló hatása, hiába hitted azt annak idején.
– Most szívózol velem? – (…)
– Dehogyis – mondtam komolyan. – Tényleg nem pusztítja a kis spermiumokat. Hiába volt ez a menő módszer ifjúságod hajnalán.
– Ifjúságom hajnalán? Negyvenhat éves vagyok, cseszd meg! Tegnap volt ifjúságom hajnala.
– És ezek szerint már kezdesz szenilis lenni – (…)"

Mint, ahogy az már lenni szokott, ha egy írónőt megkedvelek, írhat bármit elolvasom.
Ezért mikor ráakadtam Gaura Ágnes eme művére, nagyon megörültem, hisz az előző kötetét imádtam.
Ez a történet teljesen más műfajú, és éreztem is néhol, hogy nem vagyok teljesen egyé olvadva a cselekménnyel.
Bár nagyon kedvelhető volt Attila, vagy Bori mégis helyenként olyan érzésem volt, hogy részletekben hasonlít az általam oly imádom Anita Blake sorozathoz. Ugyan akkor tudom, hogy valószínűleg a sok előzmény (vámpíros történetek) olvasása miatt alakult ki bennem.
És a fent leírtak miatt adtam négy csillagot.
Viszont amit nagyon szerettem, az a humor, és az az enyhe szarkazmus ami megbújik a lapok között.
Attila és Bori szócsatái eleinte nagyon tetszettek, de utána kicsit erőltetettnek éreztem.
Ez a könyv nem lett kedvenc, de pörgőssége és egyedisége miatt megérdemli, hogy folytassam és remélem a második kötet már jobban le fog kötni. :)

Niitaa P>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Azt. A . Leborult. Szivar. Végit. Neki.
Az eleje kicsit döcögősen ment, nem tudtam ráhangolódni, de aztán magával ragadt és két nyerítés között a székről leesve próbáltam összeszedni magam.
Először is: egy olyan társadalom kritikát ad, hogy köpni-nyelni nem tudtam. S nem elég, hogy a megjelenése idejére tekintve tartalmaz valós elemeket, de a mostani helyzetre is teljes mértékben rá lehet húzni. (Gaura Ágnes, csak nem médium vagy Te is? )
Kérem szépen, itt nem átlagos szereplőkkel találkozik az ember. Nincsenek meg a kötelező sémák, a bevett klisék. Ez egy ízig-vérig magyar regény, magyar poénokkal, hasonlatokkal.
Kedvenc karaktereim Kristóf és Koppány lettek holtversenyben. Aki olvasta, tudja miért, aki nem, az meg ne habozzon: kapja a kezébe a könyvet és uccu neki!
Már csak egy kérdésem maradt: Vajon hülyének néznének az utcán, ha én is „Magyar nyakba magyar szemfog” feliratú pólóban rohangálnék?

3 hozzászólás
Naiva P>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Tetszeni tetszett, de sokáig tanakodtam azon, mennyit ér ez nekem csillagban. Annyira szeretni akartam, mint ahogy itt az olvasói többség, de engem annyira nem ragadott magával. Az elejét vontatottnak éreztem. A könyv közepe kezdett izgalmasabbá válni, de a vége szintén lapos volt. Leeresztett. Hiányoltam az akciót.
Tetszett, hogy a könyvnek van stílusa és humora. A főhősnő a könyv végére lett szimpatikus, de Attilát tartottam a legérdekesebb szereplőnek. A végére meg is lepődtem rajta. off Adok esélyt a folytatásoknak, mert alapvetően nem volt rossz könyv. Sőt!

Wandamaci__könyvkuckója P>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Régóta tervben volt a könyv elolvasása, hiszen sok figyeltemnél láttam és elég pozitívan vélekedtek róla, viszont csak a 7. Mini-Könyvklubnak köszönhetően álltam neki, mivel úgy alakult, hogy ez a mű lett a májusi olvasásunk.
Régebben valamiért ódzkodtam attól, hogy magyar íróktól olvassak. Fogalmam sincs honnan jött ez a butaság, de már rájöttem, hogy kár volt kerülnöm őket.
Tetszett a világfelépítés. Sok vámpíros történetet olvastam már, de sosem gondoltam bele, hogy tulajdonképpen miért ne rohangálhatnának vámpírok Magyarországon is? Valahogy mindig elhatároltam a két dolgot, de itt nagyon jól működött.
A szereplőket tekintve mondhatom azt, hogy senkit nem kedveltem meg.Borinál nem tudatosult még bennem az elején, hogy a Borbíró vezetéknév nem véletlen, vagy nem is feltétlenül az alliteráció kedvéért van, hanem tényleg nem veti meg az alkoholt.Ez a nyegle lazaság és az enyhe alkoholizmus nekem nagyon elvitte a karaktert.
Az írásmódot tekintve volt a laza, szlenges stílus majd utána nagy hirtelen szinte egy tudományosabb jellegű értekezés. Ezt a kettőt nem tudtam összeegyeztetni annyira elváltak egymástól.Mindemelett csak bámultam, hogy rengeteg háttérmunkát és kutatást igényelhetett, de mégis kizökkentett.
A másik zavaró tényező számomra a humor volt. Egyszerűen pont az a fajta humor, amit én nem tudok értékelni, így sajnos nem azt reakciót váltották ki belőlem, mint amit kellett volna.
Összességében csalódott vagyok, bár belátom, hogy valójában azért mert ez a mű nem nekem íródott, nem az én stílusom. Szerintem túl komolyan vettem, amikor nem kellett volna, viszont a humoros oldalát sem tudtam értékelni.
A világfelépítés és a történet tetszett, viszont a szereplőkkel nem tudtam azonosulni.
Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.hu/2017/05/gaura-agnes-vampir…

ViveEe P>!
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Nagyon tetszett, jó a történet, a karakterek és a humor. :)
Szóval Magyarország, ahol nem éppen a megfelelően kvalifikált emberek ülnek fontos székekben, és ezért a háttérből segítik őket. És itt ezek a segítők okos vámpírok, akiknél balhé van, mert ellopták a Szent Gráljukat, és anélkül nincsen buli. A szervek félve, hogy ebből minimum az ország összeomlása származik majd, mozgosítják a mi Borinkat, aki amellett, hogy bölcsész, és kicsit magánéleti lúzer, nagy vámpírkutató.
Imádom Borit. Még ha tudja, hogy életveszélyes és őröltség amit csinál, bedobja a málnapálinkáját, és kísérőnek egy csodaszérumot és már tettre kész. Csípem a humorát, és kifejezetten jó páros Attilával. Ennyit szivatni a másikat… :D
A vámpírvilág is tetszik. Nagyon szívesen elmennék Bori törzshelyére, és jöhet a darts! Bár nagyon béna lennék, de sebaj! :D
Nagyon szívesen folytatom a sorozatot, mert érzem, hogy ez csak jobb lesz. :)
És hát annyira gyönyörű az összes borító, hogy mindenképp a polcomon a helye. :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Jeffi P>!

Az ember elvből nem utasít vissza édességet, lenyomja, még ha belepusztul is, mondja ki az íratlan Borbíró családi ebédkódex.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: édesség
5 hozzászólás
Cheril>!

– Klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a páciensek kilencvenhét százalékánál használ.
– Tényleg?
– Nem.De ha reklámot csinálnék ez a mondat biztos szerepelne benne. Állítólag a nők miatt rakják bele a számokat. Minden, ami nyolcvanon felüli szám, női vásárlókat vonz. Valószínűleg azért, mert ezt a nagyságrendet már el sem tudják képzelni.
– Elmúlt a népmesei varázsod – közöltem vele – Hacsak paraszt mivoltodat nem tekintem annak.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori · Sebes Attila
Petrocelli>!

– Elmúlt a népmesei varázsod – közöltem vele. – Hacsak paraszt mivoltodat nem tekintem annak.

183. oldal

lilla_csanyi>!

Bowman egy arcizomrándulással jelezte, hogy hallotta a szavaimat. Rövid, szőke haja és hideg kék szeme volt, és hirtelen átfutott az agyamon, hogy milyen jól festene egy Waffen SS egyenruhában. Nem mintha bírnám a nácikat. De azok aztán tudtak egyenruhát tervezni!

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori · Eric Bowman · náci
19 hozzászólás
petamas P>!

    – Nekem anyukám annak idején azt mondta, mindegy, mit csinálsz, édes kislányom, csak a legjobb legyél benne.
    – Okos asszony lehet.
    – Igaza volt. És mivel nem volt semmi, amiben a legjobb lettem volna, hát kitaláltam valamit, amivel senki sem foglalkozott. Nem kunszt a legjobbnak lenni abban, amit egyedül te csinálsz.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori
Pöfivonat>!

Ahogy Jerome vámpír is megmondta mind a kétszáznegyvenhat évével: a nőknek két olyan tulajdonságuk is van, amit évszázadok alatt sem képes megszokni egy férfi: a tökéletes következetlenség és az ezzel párosuló, kielégíthetetlen kíváncsiság.

117. oldal

7 hozzászólás
Niitaa P>!

Márpedig ha nincs jó napkezdő kávé, oda a további boldogság.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
2 hozzászólás
nykyriana>!

Mi van? – hördült fel Attila türelmetlenül.
– Mi az, nem is tudtál róla? Pedig megdöntötték. A Coca-Colának nincs fogamzásgátló hatása, hiába hitted azt annak idején.
– Most szívózol velem? – […]
– Dehogyis – mondtam komolyan. – Tényleg nem pusztítja a kis spermiumokat. Hiába volt ez a menő módszer ifjúságod hajnalán.
– Ifjúságom hajnalán? Negyvenhat éves vagyok, cseszd meg! Tegnap volt ifjúságom hajnala.
– És ezek szerint már kezdesz szenilis lenni – […]

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori · Sebes Attila
Sołya>!

[…] a vámpíroviban a „Süss fel, nap” elénekléséért sarokba állítanak minden gonosz lurkót […]

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori

A sorozat következő kötete

Borbíró Borbála sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Csóti Lili: Hetedvérig
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Virág Emília: Boszorkányszelídítő
Chloe Neill: A lányok olykor harapnak
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve
Rick Riordan: Hádész Háza
Kresley Cole: Vámpírharc
Leda D'Rasi: Lidércfény
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák