Túlontúl 193 csillagozás

Gaura Ágnes: Túlontúl

Mindig ​az Ördög győz – tartja a mondás Tündérföldön is, ami a mesés Erdélytől a rejtélyes Csallóközig Nagy-Magyarország árnyékvilágaként rejtőzik az ismert valóság mögött. Egykor erős és örökkévaló birodalom volt, de egy bűverejű szerelem feldúlta ember és tündér szövetségét, és az Ördög véghezvitte a lehetetlent: áthatolhatatlan Árokkal kettészakította, ami egynek rendeltetett. Hatalmát egy tiltott csóknak köszönhette, és átkát csakis egy újabb csók törhetné meg – ám a szerelmesek évszázados álomba dermedtek a birodalom két végében, és azóta sem akadt senki, aki át tudott volna kelni az Árkon, hogy segítsen egymásra találniuk.
A megváltó csók egy nap mégis kiszabadul Tündérföldről, útra indul egy utazókönyv segítségével, és végül a Budapesten élő Liliomig jut – ám a tündérmeséken nevelkedett lány nem is sejti, hogy Tündérország sorsa összefonódott az övével. Az utazókönyv varázsa az ő korántsem mesés életét is felborítja, így kettős feladat vár rá: ahhoz, hogy felismerje a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Delta Vision, Budapest, 2018
614 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952429
>!
Delta Vision, Budapest, 2017
616 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952429 · Illusztrálta: Kovács Péter
>!
Delta Vision, Budapest, 2017
444 oldal · ISBN: 9789633952429 · Illusztrálta: Kovács Péter

Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Berenczi Liliom · Fekete Szilárd · Álmok Hű Árnyéka / Árnyék · Csókacsíny · Margaréta · Fekete Farkas · Kemény Boróka · Patrícia · Rókaszó · Tündérszép Ilona · Vértes Levente


Kedvencelte 26

Most olvassa 3

Várólistára tette 219

Kívánságlistára tette 180

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

„Az együtt töltött idő csak akkor tűnik rövidnek, ha elég hosszú ahhoz, hogy lásd benne a jövőt.”

Egyetlen hatalmas bánatom van evvel a történettel kapcsolatban, még pedig az, hogy túl rövid volt az idő és végesek az oldal számok.
Most egy olyan értékelést fogok írni, amit végtelen hála övez.

Kedves Írónő!

Köszönöm!!!

Köszönöm, hogy ebben a rideg, hideg időben, az életem egyik legkeményebb szakaszában hidat emeltél, nap – nap után életet leheltél belém.
Újra élhetem a gyermekkoromat, persze mindvégig tudtam, hogy ez egy felnőtt mese.
Mégis úgy éreztem és most is úgy érzem, megmozdult ott lent, legbelül valami.
Újra álmodni kezdtem.

Az általad megteremtett világ, a szereplők, egytől -egyig velem lélegeztek, sírtak nevettek és féltek vagy szerettek.
Itt volt minden, sok sok tündér, fantasztikus mesealakok százai, szerethető és kissé aljasabb típus, de még őket is szívembe zártam és csak azt akartam, pusztuljon a gonosz és mindent öleljen át a szeretet.

És igen, bizonyos halál eseteknél patakokban folyt a könnyem, úgy gyászoltam, mintha egy közeli barát kezét kellett volna elengednem.

Csodálatos érzelmekkel teli történetet kaptam, minden este egy picit olvastam, hogy velem legyen egy megfáradt nap után és magammal vihessem az álmok mezejére.

Minden pillanata, még az is, ami a valóságot tükrözte gyönyörű volt.

Szóval köszönöm ezt a páratlan élményt és mivel első könyvem, mindenképpen nem az utolsó.

Egy új rajongó, határtalan szeretetével kívánok továbbra is minden jót és sok sok csodás regényhez erőt!

Üdv.: Egy tündérekkel álmodó

Ui.: Aki ezt a borítót tervezte…csókolom a kezét, mert valami gyönyörűre sikeredet. Emiatt vettem meg, és a rajzok is mind kiemelkedőek.

Ajánlom és hatalmas kedvenc!!!!!

10 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Gyerekkorom meséit idézte meg Gaura Ágnes ezzel a történettel. Bár Liliom nem Bori, és most tündérekről szól a mese, ugyanúgy levett a lábamról, mint az eddigi könyvei.
Adva van egy átok, egy varázskönyv, egy lány, aki tündérmeséken nőtt fel, egy fura festő, jogász öccse, a majdnem szőke herceg, valamint manók, tündérek és az Ördög. Az írónő pegig csodálatos történetet főzött ki ezekből a hozzávalókból.
Olvassátok!

Timár_Krisztina I>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Sokféle könyv létezik. Van, amelyik gyomorszájon vágja az embert. Van, amelyik megsimogatja a fejét. Más torkon ragadja, és nem engedi el többé. Előfordul olyan, hogy egy könyv vállon veregeti az olvasóját, sőt olyan is, hogy csak mérhetetlen magasságból néz le rá megvetően. De olyan könyvvel nagyon ritkán lehet találkozni, amelyik a legelején meglepetésszerűen elkapja a kezemet, jó erősen megszorítja, aztán húz magával tökön-paszulyon át, ahogy a jó barát, amikor sürgősen és halaszthatatlanul mondani akar valamit. Valami fájdalmasat, szépet, vicceset, komolyat, fenyegetőt, felemelőt, valamit, amit egyszerűen muszáj elmesélni, üljél le a fenekedre, azt' hallgassad végig, értve vagyok?

Ez a hasonlat nem pusztán esztétikai értékkel bír. Olvasás közben nagyon gyakran éreztem úgy, mintha közeli baráttal beszélgetnék, akivel egyrészt egyezik az emlékeink jó része, másrészt hasonlít a véleményünk is.

Részletes értékelés a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/03/06/gaura_agne…

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
444 oldal · ISBN: 9789633952429 · Illusztrálta: Kovács Péter
34 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Három részre szedném a gondolataimat erről a könyvről. Igaz, megérne négyet is, de az a cikkely, hogy Gaura Ágnes mennyit tanulmányozta a mesevilágot már annyiszor elhangzott, meg én csak gyermek- mesehallgató vagyok, nem tisztem ebbe belemenni, tehát inkább ugorjuk is.

Először is, mivel egy nagyon elvarázsolt fantáziájú (vagy inkább lüke, sokszor nem evilágon tartózkodó) egyed vagyok, roppant nagy örömmel képzeltem el, hogy Gaura, mint az utazókönyv írója elindítja a Túlontúl-t, ami eljött az elszakított Tündérországba, ehhez a setét fehérnéphez, nekem meg az a dolgom, hogy mindenfele begyökereztessem idehaza, hogy közelebb kerüljenek az erdélyi tündérek a magyar szerzőhöz, akinek párja szintén egy elszakított vidékről lopott tündér. HA. Nem is vagyok magamnak való azzal, hogy máris beleloptam szerénytelen, de annál jelentéktelenebb énem a sztoriba? De akkor is, pont találunk a sztorihoz, s én ennek vigyorogtam napokig. PONT.

Második pont. Átszaladva az értékeléseket nem tűnt fel, hogy más is felhozná, és tudom, hogy a moly nem tolerálja a politizálást, de én mint egy deviáns tag, belevágok. Gaura beintett minden Nyírő- Wass bannoló szervnek és írt egy tündérmesét, amit ha az itteni hatóságok elolvasnának, tuti kitiltanák a boltok polcairól, de valószínűleg magát a szerzőt is feketelistára pakolnák. Szerintem a fenn említett, és idehaza annyira rettegett szerző egyetlen művéből sem érződik ki ilyen szinten a Trianon utáni elszakadás okozta „fájsz”, sőt Gaura metaforáinak mértéke is messze alájuk rúg. Lehet azért van, mert sok évet dolgoztam ott ahol, kisebbségiként itt, ahol élek, viszont ez a kötet számomra sokkal inkább a mi helyzetünk, a nemzetünk utópisztikus ódája, mint egy magyar mesevilágot felvonultató romantikus fantasy. Viszont, mint az első pontnál is, mindez csak az én olvasatom, nem belemagyaráznék, csupán leírom, mit éreztem, mikor olvasás során hallottam Gaura szívdobbanását, vagy inkább amikor felébredt bennem is kicsit a nemzeti lelkület ütőere.

Harmadjára, bocsánatot kérek mindenkitől, de Liliomot én úgy utáltam. Tökéletlen mindenségét a fehérnépjének. 600 oldalnyi Liliom, aztán a végére már nem is tudtam eldönteni, hogy utálom, vagy sem, szurkolok neki vagy sem, döntésképtelen lettem vagy sem. Viszont ha kiveszem a meséből magam, a Nagy Magyarország álomképét, akkor marad egy roppant cuki mese, amit hatalmas mosollyal s néhol gyomorideggel olvastam. Láttam, van aki a manók nyűglődését felhozta, mint negatívum. Pedig mennyire kellett az a két figura ebbe a mesébe, meg mindenki. Gauránál a jellemfejlődés nem csak abban ismerszik meg, hogy Liliom nem tudja, hogy döntsön-e, míg egyszerre csak dönt, hanem igazi metamorfózisokon vezeti át a szereplőit, akik meseszerűen mutatják meg igazi énjüket. Szeretem mese. Az elején nem gondoltam, hogy egyenest kedvencnek fogom titulálni, viszont tegnap éjjel mikor a VÉGE felirathoz értem, éreztem, hogy sokáig velem maradnak.
Liliom kapott egy olyan utolsó esélyt, és egy olyan bónusz utolsó jelenetet, hogy hirtelen mindent megbocsájtottam neki. És én is boldog lettem, meg az én szemem is mindent szépnek lát.
Köszönöm az élményt @Gaura_Ágnes, még mindig biztosra veszem, hogy ez az utazókönyv igenis el kellett repüljön hozzám.

6 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

„…két ember között legrövidebb út az ölelés.”
Gaura Ágnes fantasztikus mesélő – ez a könyve pedig egyszerre humoros, megható, elgondolkodtató és reményt adó is egyben….
Mese ez a javából: a magyar, erdélyi, csallóközi népmesék és a gyermekkorunkból ismert mesék világa keveredik a jelen valóságának realitásával, mindezt pedig olyan olvasmányosan és magával ragadóan teszi, hogy az ember tényleg elhiszi hogy Tündérország márpedig létezik. Egy mese pedig igazán ettől jó: egy pillanatig elhisszük, hogy igaz, lehet rajta sírni, lehet rajta nevetni, és a végén pedig a tanulság ott motoszkál a fejünkben még jó darabig….
Ajánlom kicsiknek és nagyoknak, időseknek és fiataloknak – mindenki megtalálhatja benne a neki szóló üzenetet és mondanivalót.
Én egy kicsit visszakaptam a gyermekkoromat, ezer köszönet érte! :) :)
Varázslatos történet, olvassátok! A borító és az illusztrációk már csak hab a tortán – egy könyvnek ilyennek kell lennie!

6 hozzászólás
Amál P>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Nagyon régóta szerettem volna az írónőtől olvasni és most végre eljött a pillanat. Először a könyv borítója fogott meg, egyszerűen gyönyörű. A regényben lévő illusztrációk is csodálatosak, gratulálok érte a kiadónak! Maga a történet pedig egy léleksimogató tündérmese felnőtteknek. Volt itt minden, ami szem-szájnak ingere, egy csomó mesebeli figura, szerelmi sokszög, izgalom, humor, halál és szomorúság. Engem megvett kilóra és alig várom, hogy olvashassam Gaura Ágnes többi könyvét is.

Klodette>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Első olvasásom volt Gaura Ágnestől, de nem bántam meg, mert nagyon tetszett.
Kellett már valami igényesen megírt, izgalmas és romantikus tündérsztori és ez a könyv pont ilyen volt. A szereplők roppant szerethetőek voltak. A kedvenceim mégsem az emberek lettek, hanem a két tündéri manó, Csókacsíny és Rókaszó. A kedvenc fejezeteimben mind ők szerepeltek. Hatalmas beszólásaik voltak és mindig jókat mosolyogtam rajtuk. Olyan édesek. *_* Kicsit Dobby érzésem lett, de nálam az csak jót jelent. :)
Tetszett az egész világ, a mesék, a mondák, a regék összefűzése.
Tanultam is belőle, mert sosem tudtam, hogy Magyarországnak ilyen hatalmas és szerteágazó a tündérvilága. Nagyon érdekesnek találtam.
A szerelmi négyszög is igényesen volt megírva és nem borított ki, mint más sztorikban.
Még a végén sem tudtam, hogy vajon kit is választ majd Liliom.
Ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni, akkor még folytatást is el tudnék képzelni, hiszen spoiler

2 hozzászólás
Arianrhod>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Ha egy olvasott könyv nagyon-nagyon a szívemhez szól, két eset lehetséges. Vagy azonnal értékelem, vagy érlelem, hogy nehogy félreértelmezzem, és alszom rá néhányat. Utóbbi a helyzet Gaura Ágnes elbűvölő modern meséjével.

Tavaly fölfaltam együltő helyemben a teljes Borbíró Bori sorozatát, és nem mertem értékelést írni hozzá, mert amit írnék, az erősen politikailag orientált értekezés lenne. Arra jutottam, hogy csak ártanék vele a szerzőnek, bár azt hiszem, minden egyes burkolt célzásával és elrejtetten sugallt apró rejtjeles vélemény-nyilvánításával a legmesszebbmenőkig egyetértek. Talán ezért is fogtam vissza magam. De nem múlt el nyomtalanul a hatása, a mai napig, ha vámpírokról olvasok valahol, a magyar politikusok Gaurai képzete merül föl lelki szemeim előtt, és nem győzöm a röhögésből eredő csuklásomat elállítani.

Szóval megtanultam, hogy magyar nyakba magyar vámpír kell! És most viszont azt is, hogy magyar szívbe magyar tündér, és magyar sárkányhad, hogy észre térjünk! Bár úgy tűnik, az is kevés…

A magyar tündér nem olyan, mint a kelta megszokott fantáziavilág szülötte. A magyar tündér emberi. Szerelmes, szenvedő, önfeláldozó, tehetetlen, vergődő. Egyenesen a szépséges magyar népmesékből lép elő, ismerjük mindannyian, velük nőttünk föl a bölcsőtől. Ezért sokkal közelebb áll hozzánk a magyar tündér, mint bármely más idegen nép mágikus lénye a saját emberéhez. A magyar tündér a mi lényünk szebbik, elrejtett darabja. Mi nem akarunk rövid baráti látogatást tenni a Tündérbirodalomba. Mi vissza akarjuk szerezni a tündéreinket, és a szétszakadt birodalmuk darabjait visszacsatolni a saját földi világunkhoz. És persze, a Tündérkertünket is vissza akarjuk velük együtt kapni, mióta elvették tőlünk, hisz ez is benne van a pakliban.

És akkor még nem is ejtettünk szót a magyar manókról! Egy igazi magyar manó addig nem nyugszik, amíg szert nem tesz a jó magyar málnapáleszre! Ez roboráló hatású, jobb mint az Élet Vize. Mert a miénk! És az igazi magyar manó nem adja föl, mindent megpróbál, hogy meggyógyítsa a sebeket, amiket az ember a világán ejtett. A kelta vagy germán manók csak csúfolkodnak és kitolnak a szerencsétlen, tudatlan, becsapható emberekkel. A magyar manónak esze ágában sincs ilyesmit tenni, ő jóságos manó, ha kicsit alkesz is.

Ami pedig imádott magyar sárkányomat illeti, ő a többi közönséges sárkánnyal ellentétben nem megátalkodott gonosz. Csak szeretetre és megértésre vágyik, ha rosszul is próbálja elérni. Az önzéséből kell mindössze kigyógyítani, és máris értékes tagja lészen a tündér- és emberi társadalomnak. Én nagyon szeretném a mi sárkányunkat megváltani, elvégre esendő és természetszerető szörnyeteg. Aki pedig a virágot szereti, mint tudjuk…

Fölüdülés ilyen mélyen emberséges mai tündérmesét olvasni a sok véres, műbalhékkal és lehetetlen szerelmi szálakkal teleokádott számtalan külföldi fantasy után. És bármit is mondjon G. B. Shaw, a Szeretet igenis lehet megoldás, tanú erre ez a történet is. Nem is beszélve az Összefogásról, hogy legyőzhessük a gonoszt.

A Bori-regények állandó kísérője, a finom humor itt is jelen van, csak még inkább a felszín alatt munkál, időnként annyira, hogy csak mondatokkal később csap le a jelentősége a gyanútlan műélvezőre. De lecsap, és akkor robban. A sokkal finomabb társadalomkritika is fölüti a fejét, de nem annyira politikai irányultságú, inkább pszichológiai ihletésű, ha jól érzem. Gaura Ágnes nem tudja elnyomni az Anatole France-i énjét (remélem, nem sértem meg vele, Tisztelt Írónő!), amitől csak még kedvesebb nekem minden történet, ami a keze alól, vagy az intelligens fejéből napvilágra kerül. Alig várom, hogy újabb magyar népmesei lények áramoljanak be a mai magyar valóságba a további regényei révén! Kell még néhány jóravaló, esendő, szőkefürtű sárkány!

34 hozzászólás
Riszperidon P>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Hűűűha!
Igen, sok benne a hű, és van benne pár ha!
Már az elején nagyon magával ragadott a történet, éheztem is a könyvre már a beharangozás óta, mint vesznáj démon a szűzlány vérre. :D
Akkor először jöjjenek a hűk! Első körben természetesen ott van maga a szépséges borító. Azután pedig jönnek a gyönyörűséges belső animációk!
A kedves írónő megint csodaszépen fonta össze a magyar mesevilágot a valósággal, olyannyira, hogy az első negyven oldal elolvasása után felhívtam anyut, hogy megvan-e még a nagy mesekönyvem, amiből annak idején Árgyélus királyfiról és Tündérszép Ilonáról olvasott nekem. spoiler
Nagyon tetszettek a szereplők nevei. Kedvencem hangzásra a Liliom és a Boróka volt.
Hű még a részemről az, hogy amikor minden négyszáz oldal feletti könyvvel szenvedek az idei évben, ezt a hatszáztizet igencsak gyorsan legyűrtem. Valamint az, hogy a könyv dedikálva van meg. Köszönöm az írónőnek itt is az élményt!
Amit szintén nagy pozitívumnak és viccesnek éltem meg, utalások Borira és más Delta művekre. Valamint sokat szakadtam Boróka beszólásain, kíváncsi lennék Gaura Ágnes mennyit vett a gyerekeitől a műbe! :)
A három szálon futó cselekményekből egyedül néha a manóék nem jöttek be nekem. Bár be kell valljam, lehet van bennem valamiféle manó/apró nép rasszizmus, mert én a Gyűrűk urában is a falat kapartam Frodóéktól. :D spoiler De az ez egyik ha. Mert ha, a másik két szál nem ilyen élvezetes, biztos nem lendülök így bele. A következő ha pedig Liliom viselkedése némely helyzetben, ebből is leginkább a döntésképtelensége. Nem zsánerem a több pasi közti évődés, de az itteni körülményeket tekintve viszont nem irritált. :)
Összegészében a történet nagyon csodálatos, magával ragadó, finom, sok helyen megmosolyogtató, pár helyen elgondolkodtató, szívmelengető, nagyszerű élmény! :)

Update: kb két órája fejeztem be, és durvára elkezdett hiányozni a világ. Miért végeztem vele ilyen gyorsan? Ehh… :D

14 hozzászólás
fekiyeti79 P>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Sajnos nem tudom azt mondani, hogy ismét egy remek urban fantasyt olvashattam Gaura Ágnestől. Ha ezt állítanám, hazudnék. Ugyanis – a kedves írónő háza táján maradva – a Boriverzum az egy urban fantasy sorozat. A Túlontúl viszont egy modern köntösbe bújtatott mese. A magyar népmesék minden szépségét, komikumát, drámaiságát felsorakoztató, igazi tündérmese; varázslattal, manókkal, beszélő állatokkal, fenevadakkal, magával az Ördöggel, és nem utolsó sorban (ugye) tündérekkel.
A történet aránylag lassan csordogál, amit maximálisan kompenzál Ágnes stílusa, aki a hétköznapi dolgokat (úm. munkahelyi „időtöltés”, kávézás/fagyizás, barát(nő)i beszélgetés stb.) is úgy meg tudja fűszerezni, hogy öröm olvasni, és csak úgy pörögnek az oldalak akkor is, amikor nem történik semmi (ami nem teljesen igaz, mert mindig történik valami, de na! Értse mindenki, ahogy gondolom! :) ). A több helyszín, és a közöttük történő sűrű váltás, valamint a fordulatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egy percig se unatkozzon az olvasó.
Tündérország megformálása varázslatos, a szereplők – szerintem – egyformán kedvelhetőek*, kivéve az Ördögöt, de neki az a dolga, hogy utáljuk. Illetve Liliom döntésképtelensége egy idő után… nem idegesítő, csak egy picit bosszantó, de ez elhanyagolható negatívum.
A kötet illusztrációi nagyon találóak, és kiválóak, az írói stílus mellett, vagy inkább azt kiegészítve segítenek abban, hogy teljesen átadjuk magunkat a történetnek.
Vissza kanyarodva az elejére, ez tehát nem urban fantasy (aki arra számít, csalódni fog), hanem mese. Mese gyermek lelkű felnőtteknek, vagy felnőtt(esebb) lelkű gyermekeknek**. Annak viszont tökéletes!
Azt hiszem így kell kinéznie egy modernkori magyar nép/tündérmesének.

* Személyes kedvenceim Boróka, Rókaszó és Csókacsíny. Illetve – tényleg spoiler! – spoiler. :)

** Gyermek gyermekeknek csak szülői felügyelettel ajánlott, habár azt szoktam mondani ilyen esetben, hogy az a gyerek, aki önállóan el tud olvasni egy könyvet, az már megbírkózik a vér „látványával”, és a drámai jelenetekkel.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Riszperidon P>!

A mesék életmentő képességét nem szabad lebecsülni.

337. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese
6 hozzászólás
Riszperidon P>!

Hát nem tudom, honnan jöttél, de hogy jó helyre érkeztél, az biztos.

101. oldal

17 hozzászólás
GytAnett>!

Egy ölelésben benne van minden, ami csak adható. Minden!

408. oldal, 30. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: ölelés
9 hozzászólás
Madama_Butterfly>!

…egy férfi sármja nagyjából egyenesen arányos az őt körülvevő könyvek számával.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Berenczi Liliom
12 hozzászólás
GytAnett>!

– Ha egyvalamire rájöttem Tündérországban, akkor az az, hogy nem felejteni kell, hanem megtanulni együtt élni az emlékeinkkel.

605. oldal, Epilógus

Kapcsolódó szócikkek: emlék · felejtés
2 hozzászólás
Riszperidon P>!

Minden mese igaz. De rajtunk múlik, melyiket választjuk sajátunknak.

609. oldal

Madama_Butterfly>!

Az együtt töltött idő csak akkor tűnik rövidnek, ha elég hosszú ahhoz, hogy lásd benne a jövőt.

25. oldal

19 hozzászólás
GytAnett>!

A legjobb döntés viszont, már megtanultam, soha nem egyenlő a tökéletes választással.

365. oldal, 26. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: döntés · választás
3 hozzászólás
Riszperidon P>!

Mindenki defektes a maga módján – […] – A lényeg, hogy igyekezz megtalálni azt a defektet, amivel együtt tudsz élni.

365. oldal

Madama_Butterfly>!

A tökéletes pasik olyanok, mint a tündérek: nem léteznek.

365. oldal

9 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Eszes Rita: Rókatündér
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Ashley Carrigan: Tűzvarázsló
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Fróna Zsófia: Fegyverek Háza
Csóti Lili: Hetedvérig
Holly Black – Cassandra Clare: Az aranytorony
Tracy Wolff: Sóvárgás
Richelle Mead: A szukkubusz dala
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél