Átkozott ​balszerencse (Borbíró Borbála 2.) 240 csillagozás

Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

Egy közönséges halandó a vámpírok kitüntetett figyelmét, a hirtelen haragú és goromba főnököt és az állandó életveszélyt is átoknak tartaná, ám Borbíró Borbála számára mindez a hétköznapi élet része.

Amikor azonban Magyarország egyetlen még aktív szolgálatban lévő vámpírológusa szégyenszemre vérszívók és vérmedvék védelmére szorul, hogy ne váljon a saját ügyetlensége áldozatává, és egy jövőlátó médium már napi szinten próbálja rábírni, hogy meneküljön, kénytelen beismerni, hogy valami nincs rendben körülötte. Ráadásul már a főnöke taplóságában sem bízhat – Attila kezd egyre különösebben viselkedni.

Peche mindenkinek lehet. Ilyen mérvű balszerencsét azonban csak egy átok okozhat. Elkezdődik a versenyfutás az idővel, és Bori túlélési esélyei egyre halványulnak – ám felvágott nyelvére a végsőkig számíthat…

Magyar nyakba magyar szemfog!

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Delta Vision, Budapest, 2013
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161926
>!
Delta Vision, Budapest, 2013
ISBN: 9789639679573

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Borbíró Bori · Sebes Attila · Fehérholló Filip · Koppány · Hajós Jakab


Kedvencelte 22

Most olvassa 7

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Nikymeria P>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

Új kedvenc sorozatot avattam! Eddig még csak két kötetet olvastam, de egyik jobban tetszett, mint a másik. :)
Hihetetlenül tetszik ez a világ a vámpírokkal, boszorkányokkal, varázslókkal, miegyebekkel.
Nekem egyáltalán nem tűnt nagyon hisztisnek Bori. Teljesen rendben volt, én sokkal rosszabbul viselném, ha meg lennék átkozva. No persze, az más kérdés, hogy bizonyos dolgok miatt adtam volna neki egy-két maflást.
Kíváncsi vagyok, mi lesz még itt. Hogy alakul Bori és Attila élete a továbbiakban, és reménykedem, hogy kapok még Koppányból, mert ennyi nem volt elég! :D
Áldom az eszem, hogy egyben rendeltem meg az 5 könyvet!

>!
Delta Vision, Budapest, 2013
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161926
2 hozzászólás
Niitaa P>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

Hmm.. Bajban vagyok most ezzel a könyvvel.
Letettem, befejeztem, vége lett és azon töröm a fejem: Hova lett a mi kis tökös Borink?
Mert ez, amit leművelt ebben a részben… cseppet sem hozzáillő volt. Értem én, hogy szerencsétlent spoiler de mindent nem lehet erre fogni! S ezt a hisztit, amit végigvisz a könyvön… Képtelen voltam tolerálni.
De ha ezt még el is nézném más dolog is zavart a személyiségében, mégpedig, hogy mennyire lenézi a vámpírokat. Értem én, ösztönlények, akik örüljenek hogy létezhetnek és a megszállott kutatójuk Bori… De ahogy beszélt a lélekről Koppánnyal… Szerencsétlen nem ezt érdemelte! S a folyamatos magában történő megjegyzése, mikor egy vámpír az élet szót használja…. Na az volt az utolsó csepp. Egyszer leírjuk, jó, persze. Kétszer leírjuk, akkor még elmegy, de már feltűnik, de hogy még többször… Hihetetlen mennyire le tudja rontani az ember kedvét.
Emellett nekem úgy jött le, mintha ezt a könyvet a szenilis emberekre tervezték volna. még ezenfelül is Mert ennyiszer elmondani, hogy vizuális típus… Illetve, hogy mennyi fizetséget kapott az eddigi munkájáért és, hogy annak a fele azt öccséé. Személy szerint én felfogtam elsőre is ezeket a jelentéktelen dolgokat, nem kellett volna folyamatosan ismételni. S ne is beszéljünk arról, mikor ennek a könyvnek a cselekvését olvassuk el 100 oldallal később…
S említsük még meg egy hangyalábnyi gondolatban a megoldást. Szépen felépített cselekményszál, az olvasó várja, mi fog történni, aztán hipp-hopp: 2 mondat és kész is, meg van oldva a probléma. spoiler Hmm…
Többet vártam, sokkal többet.
Persze voltak pozitívumok is, nemhiába került oda az a pár csillag. Attila karakterét imádtam. Örülök, hogy Géza spoiler. Tetszett az eseménysorozat nagyrésze, bár ami már Attiláék házában történik spoiler az sok volt, túlzás. Fehérhollót is bírom.
Örülök, hogy jó vége lett a történetnek, mert így bele merek kezdeni a harmadik könyvbe majd. Noha kevesebb lelkesedéssel, mint ami az első rész után járt át.

3 hozzászólás
ViveEe P>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

Úgy érzem ezzel a kötettel megvett magának a sorozat kilóra. Imádtam!
Bár az akció valamivel kevesebb, mint az első részben, de számos más fronton emelkedtek a tétek.
Ezt az átok dolgot kettős érzésekkel fogadtam, érthető okokból Bori nem is sziporkázott annyira, bár ettől függetlenül itt is bírtam őt. Az átok megrendelője pedig eléggé leleményes volt a kivitelezéssel, nagyon tetszett.
No de a múzsa egy bizonyos csókja vitte a pálmát. Attila, szívem, imádlak! <3
Én már az első részben is nagyon szerettem őt, de most teljesen kész vagyok tőle.
Nem illik ilyet mondani, de olyan cuuki volt! Már az elején gyanúsak voltak a kirohanásai, pláne a Koppány ügyben, de amikor bedobta a nagy hírt az mindent vitt. Nem kiherélt, egyszerűen csak még inkább szeretnivaló lett a karaktere. Én úgy szurkoltam és még most is szurkolok neki. Bár Koppány is izgatja a fantáziám rendesen, de akkor is Team Attila lettem.
Gyorsan bedarálom a folytatásokat, mert ez nagyon jó. ^^

2 hozzászólás
diamondfox P>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

Sose örültem még ennyire annak, hogy valaki balszerencsés! :D
Viccen kívül, rohadtul élveztem ezt a kötetet is, remek volt a humor, hozta a szokásos szintet – legalábbis amit az első kötetben már úgy megszoktam és meg is szerettem. Attila és Bori ugyan nem csipkedte egymást eléggé, de betudom az erővesztésnek a problémát. Ezen kívül minden szereplőt szerettem, röhögcséltem jó pár visszavágásnál olvasás közben, és ezeket szeretem igazán. És természetesen a legnagyobb fordulat miatt megkapja a 4,5 csillagot, a fél csillag azért jár, mert Bori mindent IS az átokra fogott :D

Orsi_olvas>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

Édesapám félprofi kosaras volt. Az volt az álma, hogy én is kosarazni fogok. De rájöttünk, hogy nincs gömbérzékem. Meg úgy egyébként is elég topa vagyok (Baranyában használt szó, jelentése: ügyetlen, kétbalkezes). Nekimentem dolgoknak, csetlettem-botlottam, el és leestem mindenhonnan. Aztán kiderült, hogy csak a látásommal van baj.

Borbíró Bori jobban járt, őt „csak” üldözi az az átkozott balszerencse. Mégis mi az a rövidlátáshoz képest, ugye? Pár ellen-varázslat, némi vérmágia, egy kis éjszakai párnacsata, szeretők, médiumok, boszorkányok és táltosok közben járása és meg is van oldva a dolog. Sima liba!
Bori tökélyre vitte a „csak éljük túl az életet” filozófiáját. És hogy hol itt pozitív fordulat? Mindig megtudhatunk érdekes dolgokat az őseinkről, kiderülhet, hogy a vérmedvék tamagocsi vámpírt nevelnek, és hogy a szerelem sötét verem, ahonnan mindig lehet mélyebbre esni.

Riszperidon P>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

Lezárult hát a második kötet, és szélesen vigyorgok. Más kérdés, hogy ha nem lenne a polcomon a harmadik kötet ( és a negyedik, meg az ötödik), ütném a fejem a falba a folytatás után nyüszítve.
Ez előző részre is öt csillagot adtam, de ez sokkal jobban tetszett, úgyhogy erre tekintsetek úgy, hogy nálam ez ötebb. :D
Bori átkozottul jó volt, így, átokkal a nyakában nekem még viccesebb és szerethetőbb. A történet pedig nagyon pörgős végig. Attila pedig…. hm, eddig nem jött be, mint férfi (és valószínűleg nem marad a zsánerem, mondjuk ha itt azzal jönnék, hogy még mindig Koppány dobogtatja meg a szívem, mert Attila túl idős hozzám, hát… :D), de itt volt egy-két olyan jelenet, hogy kifejezetten drukkoltam neki, hogy úgy alakuljanak a dolgai, ahogy szeretné.
És persze azok a mondatok sem maradtak ki, amiken percekig röhögtem. Ezekből ugyanúgy, ahol az első kötetben is, a könyv elején volt több számomra. Valamint persze ki ne maradjon, hogy a történetet megint átszövik, a szívemnek nagyon kedves, ókori Egyiptomhoz kötődő hiteles, és nem légből kapott szálak.
Külön tetszik ismét a könyv borítója, mert így kicsiben nem, csak a kezedben tartva látszik jobban, hogy mi is van a háttérben. :)

fekiyeti79 P>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

Az ország legnagyszájúbb, legtalpraesettebb, legdögösebb vámpírkutatójának kalandjai folytatódnak.
Az előző rész eseményeinek utóhatásai, következményei felettébb szórakoztató, különös és döbbenetes szituációkba keverik a két főszereplőt.
Próbáltam hibát találni a könyvben, de most sem sikerült. Nagyon tetszett ez a rész is, ott a helye a kedvenceim között. (Nagy valószínűséggel az egész sorozat erre a sorsra fog jutni, de még messze a vége, nem iszok előre a vámpír bőrére. :) )
Kezdeti rajongásom továbbra is töretlen. Mindenki olvasson Boriverzumot, mert jó! (De csak óvatosan, mert függőséget okozhat! :D)

1 hozzászólás
Navi P>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

A hősszerelmes Attila és a 28 szonett :)
Annyit, de annyit kacagtam rajta. Imádtam minden sorát, a csipkelődéseket, az ablakcsapkodást, …
A gonosz hozta a formáját, már meg se lepődünk rajta. Azért stílszerűen alkalmazta a darts dobást :)
Kíváncsi vagyok, mikor és hogy múlik el a múzsa csókja.
Ja és a nagyi és a levél. Mi lehetett benne?
Ide nekem a következőt :)

Mrs_Curran_Lennart P>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

Bori kalandjai folytatódnak, bár ez a rész kevesebb fordulatot tartogatott, mint az első. Humoros jelenetek itt is akadnak, a tamagocsizó vérmedvétől a benarkózott Attiláig. Bori gyakran kerül elhalálozás közeli állapotba, de persze nem lenne szép dolog megölni a hősnőt mindjárt a sorozat elején. spoiler Újra feltűnik Bőrkabátos Béla, a Hajós család tagjai és az őrült Rocco is. Összességében megint jól szórakoztam.

J_Goldenlane IP>!
Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse

– Mielőtt elolvasod, szükséges elolvasnod az első részt.

– Miután elolvastad, muszáj lesz elolvasnod a harmadik részt.

Borbíró Bori újra száguld – és pontosan olyan imádnivalóan tökkelütött bölcsész, mint ahogy a Vámpírok múzsájában megszerettük. Az Átkozott balszerencsében az általa elért legkomolyabb eredmény, hogy már megint nem hal meg.

A cselekmény, ha lehet, még egyszerűbb, mint az első részben, aki nem tud élni csavaros intrikák vagy gyakori verekedések nélkül, az nem fogja élvezni. Itt hőseink végigtántorognak a gyakorlatilag egyetlen lehetséges úton, sokat isznak, veszekednek, küzdenek. És romantikáznak is, határozottan többet, mint az első részben.

A regénysorozat erénye a súlyos iróniával megrajzolt alternatív-Magyarország, ami roppant groteszk párbeszédeknek ad hihető hátteret (igen, szerintem sem szabadna nyolcéves gyerekek kezébe adni a Kincskereső kisködmönt), illetve a lefárasztó beszólások („égtem, mint vámpírbőr a szoliban”).

Íróként pedig kénytelen vagyok kalapot emelni a frappáns megoldás előtt, mellyel Gaura Ágnes a regény elején átismételtetni a feledékeny olvasóval (ez is én vagyok!) az előző rész tartalmát. Éljen a bürokrácia, éljenek a kitöltendő hivatali formanyomtatványok!

Most pedig megyek, és elolvasom a következő részt.

12 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Nem szép dolog a káröröm, de igen szívet melengető, valljuk be!

312. oldal

Riszperidon P>!

Egy málnapálinka szerintem mindig jól jön.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori
1 hozzászólás
Niitaa P>!

A jövő csak valószínűsíthető, de sohasem megváltoztathatatlan.

307. oldal

nykyriana>!

(…) – a remény hal meg utoljára, ahogy egy mondás tartja. Én vagyok az élő példa erre.
– Halott példa vagy, de ebbe most ne menjünk bele.

119-120. oldal (Delta Vision, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori · Koppány
Agatha>!

Elhallgatott, én meg várakozóan néztem rá. Ha azt hitte, most bármit is megmagyarázott, hát óriásit tévedett. Annyit értettem belőle, mint amennyit II. Ramszesz frissen életre keltett zombija abszolvált volna egy internettanfolyamból.

58-59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori
Riszperidon P>!

Adod a szendét, és élvezed a vadat. Tökéletes kombináció.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori · Fehérholló Filip
Riszperidon P>!

– Hihetetlen! – felelte ámulattal. – Ha egy nő sok pénzhez jut, tényleg egyből ékszert vesz magának.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sebes Attila
7 hozzászólás
Röfipingvin P>!

– (…) Olyan leszek, mint Harry Potter A félvér hercegben.
– Mi van?
– Bocs, ez nyilvánvalóan egy olyan irodalmi utalás volt, amit a te generációd már képtelen értelmezni. Mondhattam volna, hogy olyan leszek, mint Luke Skywalker a Csillagok háborújában, de sajnos szegény Luke-nak egyértelműen nem az volt a legszerencsésebb napja, amikor megtudta az igazat.

348. oldal

nykyriana>!

– Őszinteség és bizalom. Ezek egy tartós kapcsolat alappillérei. És ez most kioktatás. A te kapcsolatodból mindkettő hiányzik. Úgyhogy ha ez szerelem, akkor én Fehérhollóval lassan elhálhatom a nászéjszakát, mert még kettőnk közt is több a bizalom és az őszinteség, mint közted meg Géza közt.

80. oldal (Delta Vision, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Sebes Attila
Riszperidon P>!

Lehet, hogy ez a kezdeti fázis, ami idővel egyre rosszabb lesz. – Na ez aztán megnyugtatott, mint vérmedvét a csupor méz.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borbíró Bori · Fehérholló Filip

A sorozat következő kötete

Borbíró Borbála sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Az angyal
J. Goldenlane: A Szélhámos és a Varázsló
Terry Pratchett: Vészbanyák
Derek Landy: Skrupulus Fondor
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Vivien Holloway: Tolvajok kézikönyve
Rick Riordan: Csata a labirintusban
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Nyulász Péter: Helka
Mark Lawrence: Tövisek Hercege