Tök ​Magda kalandjai 20 csillagozás

Gáti István: Tök Magda kalandjai

A ​Tök Magda kalandjai sok-sok humorral, öniróniával és szeretettel ábrázol minket, embereket: a szerelmet, a kisbaba születését, a házépítést, a sportolási lázat, a könyvtári szokásokat. A versek világa tele van mai, modern világunk jelképeivel: fitneszgépek, gyorsbüfé, digitális eszközök, stb. Ugyanakkor a mesehősök igazi, színpadra való karakterek, például Tök Magda, a túlsúlyával küzdő könyvtáros, Rostosné Lopótök Irén, a színésznőből lett dadus, vagy Dinnye Dániel, Rekettye-díjas építész. Egy család hétköznapi életét, apró-cseprő problémákat, mindennapi élethelyzeteket versel meg Gáti István, sok humorral és virtuozitással.

„Tök király. Tök Magda szökdel, kalimpál, tökgyalun csúszik óraszám, és mégsem fogy el sosem. Legfeljebb lefogy. Úszik, nyaral, építkezik, könyvtárba jár. Itt is, ott is ismerős népdalok meg versek, mégis tök új mindegyik. Megismerni a tököt igazolvány nélkül… Reccsen a tökdada lába… Jó mulatság, női munka… Még azt mondják, nem illik cilinder a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2017
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158189 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
Gáti István: Tök Magda kalandjai

Tök Magdát már akkor megszerettem, amikor megtudtam róla, hogy egy kissé túlsúlyos, folyamatosan a kilóival küzdő könyvtáros.
Vicces, mert ezek alapján akár én is lehetnék.
Vagy Te.
Vagy bárki más. Mert ez a hölgy – hiába tök – nagyon valóságos és emberi.
Tökország sok mindenben hasonlít a mi világunkhoz, itt is vannak fitneszgépek, úszóversenyek, gyorsbüfék, de még bébiszittert is fogadhatsz, hogy vigyázzon a spoiler csemetéidre.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/10/12/gati_istvan_nagy_n…

9 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP
Gáti István: Tök Magda kalandjai

„Írtam hát egy tökmesét,
abba minden illett.
Bár nincs benne tudomány,
tűrhetők a rímek.”
A tűrhető, az nekem nagyon kevés. A fent idézett, utolsó vers úgy kezdődik, „Még azt mondják, nem illik”, és énekelhető is a dalra. Az első pedig „Megismerni a tököt”. A nem népdalra írtak közül a 'Ruhaköltemény' című volt az egyetlen, aminek tényleg jó ritmusa volt, a többi csak úgy eldöcögött magában.

Nem világos, mi volt a szándék: fogjuk rá, hogy gyerekvers, de elsősorban a szülőt akarjuk szórakoztatni? Csupa lehangoló, felnőtt témával: azt mondják Magdának, fogyjon le, ha férjhez akar menni (mi más életcélja is lehetne). Aztán 18+-os strófában megtalálja a nagy őt, az esküvőn részeg a brácsás, gyerekek születnek, és a kisgyerekes lét baromi nehéz, kerítenek dadát, építkeznek jómunkásdinnyékkel, betegek, uszodába járnak, „nincs egy rongya” (hát hiszen nő, érted), elmennek nyaralni, de nagyon gáz a szállás… Ki akar ezekről „gyerekverset” olvasni?! Ettől lenne mai? Meg a szokásos beleírom, hogy Google, Facebook stb-től?

A 'Könyvtári gondolatok' című a könyvek feleslegességéről kérdez, de nem válaszol: „kérdésből megárthat ám a sok” – tényleg?! A hagyjatok csak disznóólat a könyvtárban, „majd Magda néni mindent rendbe tesz. / Az jó mulatság, női munka lesz.” zárósorokra pedig még mindig nem tudok nyomdafestéket tűrően reagálni.
A rajzok is nagyon taszítóak.

24 hozzászólás
>!
Juci P
Gáti István: Tök Magda kalandjai

Ha a könyv címe Tök Matyi kalandjai lenne, vajon akkor is fogyókúráról, házasságról meg gyereknevelésről szólnának a történetek? Hétköznapi hímsovinizmus verses mese formájában. Kár érte, jó is lehetett volna.

3 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Gáti István: Tök Magda kalandjai

Alapvetően tetszett: vicces volt, mozgalmas, az illusztrációk is szép színesek. De egy-két helyen kicsit elvesztettem a fonalat: túl hosszúra nyúlt egy-egy sztori és voltak bennük felesleges kitérők.

>!
bagie P
Gáti István: Tök Magda kalandjai

Lackfi János által írt „ajánló” a könyv hátoldalán nem sok jót sejtett (számomra), de azért belevágok… Voltak rímek, sorok, versek, amelyek még tetszettek is, de nagy általánosságban a többek által említett, a női nemet lealacsonyító sorok visszataszítóak voltak.
Ez szerintem sem gyerekkönyv – és az ilyen / hasonló könyveknél mindig felmerül bennem, hogy miért kellett…

>!
Honey_Fly P
Gáti István: Tök Magda kalandjai

Erre mondjuk, hogy tökön szúrom magam? Cenzúrázok és a gyereknek nem olvasom fel de tetszenek neki az illusztrációk így azok kapnak 1,5 csillagot és tőlem még felet a néhány valóban vicces rész.

>!
dianna76 P
Gáti István: Tök Magda kalandjai

Nekem is az volt az egyik gondom ezzel a történethalommal, hogy nem igazán a gyermekkorosztályt célozza meg. Fogyni vágyás, edzés, házasság, gyerekvállalás, építkezés… Ráadásul a szóhasználat…
„Meglát egy vonzó, fess tököt, bajsza van, s szép nagy indája” – lehet, hogy szennyes a fantáziám, de nekem erről a nagy indáról spoiler Voltak azért részek, amik tetszettek, de nem az a történet amit szívesen elővennék újból. Helyenként erőltetettnek éreztem, főként a rímbe szabást. A szójátékok – már ami a neveket illeti – jópofák voltak. A bevezető és záró versike kimondottan kedvemre való volt. Az illusztrációkban túl sok kivetnivalót nem találok.

>!
Móra, Budapest, 2017
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158189 · Illusztrálta: Nagy Norbert
>!
atalant I
Gáti István: Tök Magda kalandjai

Lehetséges szerelembe esni egy tökkel? Még ha nem is ennyire túlfűtöttek az érzelmeim Magdával kapcsolatban, azért mindenképpen a védelmembe venném. Persze, nem vagyok vak, és látom azokat az aggályokat, amiket többen megfogalmaztak, de én sem túlságosan pajzánnak, sem nőellenesnek nem gondolnám. Sokszor ironizál, és lehet, hogy tényleg ingadozik a célcsoport. Ám egy gyereknek szerintem fel sem tűnik, hogy közben milyen felnőtteknek szóló kikacsintások vannak a szövegben. Gyereken ugyan nem teszteltem, de nekem – felnőttként – kifejezetten szórakoztató volt, így nálam a célját elérte.
Habár a sült tököt is szeretem (ráadásul szezonja is van), ne vessük élből máglyára! ;)

>!
poggi IP
Gáti István: Tök Magda kalandjai

A Magda, az Magda. Elfogult vagyok, és erre büszke.

Nem tudok nem elfogult lenni, és nem is akarok. Ott voltam, hozzávetőleg száz, de legalábbis olyan tizenkét évvel ezelőtt, mikor Magda megszületett. Akkor szamizdatban terjedt, akkor felnőttek szórakoztak rajta, ismertek fel benne és rajta mindennapi epizódokat. Akkor Magda még csak a miénk volt.

Megvan nálam Magda úgy is, amikor a Dörmögő Dömötör hozta le, és megvan az Aranysityakban. Ez meg a negyedik változat, a negyedik illusztrátorral. És Magda most már mindenkié, de egy kicsit még mindig a miénk, mert mi tudjuk, milyen volt újszülött palántakorában, mi ismerjük őt még azelőttről, hogy sztár lett volna. (Pedig Magda sztárnak született.)

Magda vicces. Több rétegben egymás tetején. Vicces azért, mert vicces dolgok esnek meg vele (1), amiket ő maga is viccesnek tart (2) és viccesen is meséli el (3), mégpedig egy vicces költőn keresztül (4), aki még a versformából (5) és a kötetből is viccet csinál (6), saját magáról nem is beszélve (7). Aki ebben a könyvben egyetlen szót is komolyan vesz, az szerintem vessen magára.

A gyerekek szokták tudni, hogy nem komoly, és nagyon jól szórakoznak rajta. Akkor is, hogyha a felnőttek azt mondják, hogy ezeknek a vicceknek egy része nem is a gyerekeknek szól, hanem a fejük fölött a felnőtteknek. Igen. Ahogy a Disney és Pixar filmeknek is, meg a családi filmeknek is vannak olyan viccei, amik elbeszélnek a gyerek feje fölött, és a szülőt szórakoztatják.

Madga vicces. Magda küszködik az élettel, a mindennapokkal, a világgal, a vonalaival, a munkahelyével, a karrier és a család összeegyeztetésével, de ezek sosem komoly drámák, mindig minden megoldódik, és az egész olyan vidám, olyan barátságos, és közben olyan kis piszkálódóan, diszkréten, ironizáló-gúnyos, hogy nagyjából minden oldalon örülök neki, hogy ismerem.

És hogy mások is ismerik. Mert Magda most már mindenkié.

>!
gab001 P
Gáti István: Tök Magda kalandjai

Ez a könyv valóban egy tök kalandjait meséli el. Ráadásul verses formában. Meglepően érdekes élete lehet egy töknek, tele szórakoztató eseményekkel. Ahogy olvastam, egyre hihetetlenebbnek tűnt, hogy valakinek eszébe juthat egy tökről írni könyvet. Pedig a kezemben tartottam. Ezzel együtt is megkedveltem Magdát és a családját. Sajnáltam, hogy végetért.

>!
Móra, Budapest, 2017
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158189 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Népszerű idézetek

>!
blueisthenewpink SMP

Harmadnap végre felpörög,
testét is hetykén himbálja.
Meglát egy vonzó, fess tököt,
bajsza van, s szép nagy indája:
– Kisasszony, boldog csudálat
járja át Öntől csumámat!
Fiatal szívem nem csalhat,
ég küldte magát. Köszönöm!
Micsoda bájos testalkat!
– bókol a lánynak Tök Ödön.

9. oldal - Tök Magda férjhez megy (Móra, 2017)

16 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP

KÖNYVTÁRI GONDOLATOK
– Tök Magda verse

A versek polca, kedves olvasóim,
a Kánaán, egy csöpp, de izgi hely.
Bár tökfejünknek laktató a jó rím,
előtte persze reggelizni kell.
Ha elmerülsz itt hangyaszorgalommal,
a sok kis könyvgerinc között kutatsz,
elönt a líra édessége nyomban,
s leszel betűkre éhes könyvkukac.
Miért e polc? Hisz ott van már az e-könyv!
A Google és a torrentoldalak.
A költők facebookos profilja. Kell több?
Miért a polccal körbevont falak?
Nem értem én se, mért kell még a töknek
e néma tárgyak bódító szaga.
Ti mit gondoltok, tökmagok? Van ötlet?
Minek lapozni, kölcsönözni ma?
De kérdésből is megárthat ám a sok.
A válasz tán a könyvekben leledzik.
Hát tobzódjatok, válogassatok,
és hagyjatok csak kuplerájt, ha tetszik,
majd Magda néni mindent rendbe tesz.
Az jó mulatság, női munka lesz.

35. oldal - Könyvtári gondolatok (Móra, 2017)

12 hozzászólás
>!
Nefertari

Mint a hűtlen zenés színpad
nyugalmazott csillaga,
szolgálatom felajánlom,
én, a csúcs-szuper dada.
Lábam fürge, hangom tiszta,
remélem, hogy örültök.
Szívetekbe lopom magam,
én, a lopó-lopótök!

Csecsemőtől iskolásig
sok kis tököt nevelek.
Megtanulnak szépen enni
s köszönni a gyerekek.
Nem hallgat az apukára?
Bajuszára csomót köt?
Modorát majd kifésülöm,
én, a lopó-lopótök!

Pelenkázok, főzök, varrok,
dalolgatva szökdelek.
Számolni is megtanítok
minden apró tökfejet.
Nem csúszik le mind a gyógyszer?
Lázas kölyök bogyót köp?
Gyógyítok majd meseporral,
én, a lopó-lopótök!

Irigykednek szupernagyik,
buzgó Mary Poppins-ok,
de én majd az utánzóknak
kobakjára koppintok!
Kidőltek már apák, anyák,
nagyik, dédik, óvónők?
Friss erővel színre lépek,
én, a lopó-lopótök!


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Natália: A Nap születésnapja
Móra Ferenc: A didergő király
Kormos István: Vackor az első bében
Kányádi Sándor: A kíváncsi Hold
Kálmán Jenő: Sicc
Romhányi József: Bömbi
Varró Dániel: Diótörő
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Szabó Magda: Bárány Boldizsár
Endrődi Béla: Krampusz-könyv