A ​tér poétikája 1 csillagozás

Gaston Bachelard: A tér poétikája

E kötet a szerző nemzetközi viszonylatban talán legismertebb könyve, annak ellenére, hogy az eredetileg természettudósnak induló szerző 1930-tól egészen az 1940-es évek végéig elsősorban tudománytörténeti témában írt alapvető jelentőségű műveket. Ebben a kései könyvében Bachelard a „tudományfilozófia alapvető témáinak” feldolgozása helyett a „költészet filozófiáját” kívánta kidolgozni.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Figura

>!
Kijárat, 2011
226 oldal · ISBN: 9639529953

Most olvassa 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 14


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

De ott vannak nekünk a könyvek, melyek otthonok ezreivel szolgálnak álmainkhoz. Ki ne élt volna át romantikus órákat a könyvek tornyaiban? Ezek az órák visszatérnek. Az álmodozásnak szüksége van rájuk.

Lunemorte P>!

A képzelet révén bejárt tér nem maradhat közömbös a többé nem függhet a geometria tudósának mércéjétől és elképzeléseitől. Átélt tér. S nem csupán tényleges mivoltában, hanem a képzelet minden elfogultságával együtt átélt tér. Védelmező határok közé szorítja a létet.

Lunemorte P>!

Kérdésekből nincs hiány: hogyan válnak titkos szobák, eltűnt szobák a feledhetetlen múlt hajlékaivá? Hol és hogyan találja meg a nyugalom a maga kiváltságos helyzeteit? Bensőséges álmodozásaink révén miként telítődnek a kérészéletű menedékek és az alkalmi szállások olyan értékekkel, melyeknek semmilyen tárgyilagos alapja nincsen?

Lunemorte P>!

Ha mélyére tekintünk, talán nem szép-e a legszerényebb otthon is?

Lunemorte P>!

[…] minden menedék, minden szoba egy álombeli együtthatóval bír.

Lunemorte P>!

A szülői ház több mint egy épületegyüttes, álmok építménye. Minden zuga ábrándok otthona volt. S az ábrándok gyakran e menedék révén nyerték el egyéni jellegüket.

Lunemorte P>!

Milyen páratlanul mély a gyermeki ábrándozás! Boldog lehet az a gyermek, aki magáénak mondhatta, valóban magáénak mondhatta magányos óráit!


Hasonló könyvek címkék alapján

Heller Ágnes: Költészet és gondolkodás
John Keats: Keats levelei
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Tóth Árpád: Tóth Árpád összegyűjtött versei és versfordításai
Weöres Sándor: Egybegyűjtött írások
Ady Endre: Ady Endre összes verse
Kosztolányi Dezső: Nyelv és lélek
Ady Endre: Válogatott versek
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső válogatott versei
Faludy György: A század vallomásai