A ​dühös tűz fellángolása (Lélekboszorka krónikák 1.) 51 csillagozás

Boszorkányok? Látók? Őrzők?

Veres Holda megrémül, amikor Laura elájul az iskolaudvaron. Kiderül barátnőjéről, hogy látó, de mielőtt felfognák ennek jelentését, a lány váratlanul eltűnik.
Holda barátságot köt egy alakváltó fiúval, annak félvámpír ikertestvérével és a zavarba ejtően jóképű Áronnal. Ők hárman segítenek neki barátnője keresésében, és hamarosan az is világossá válik, hogy Holda sem átlagos végzős gimnazista.
Miközben Laurát egy boszorkány tartja fogva, Holda egyre jobban kiismeri újonnan szerzett képeségét és azt a mágikus világot, amely fátyolként öleli körbe Magyarországot.
Megállja a helyét ebben az ismeretlen világban?
Milyen gyorsan készül fel a rá váró küzdelmekre?
Képes lesz kezelni a benne fellángoló dühös tüzet?

Fordulatos történet a mágiával átszőtt újpalotai panelek között.

Eredeti megjelenés éve: 2022

492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373724
ISBN: 9786156373748

Veres Holda · Csendes Laura · Fekete Tamara · Hegyi Viktor · Kövesi Vanda · Nemes Anna · Setét Andor · Sors Áron · Szelíd Emese · Váró-Veres Dóra · Veres Balázs

Cs_N_Kinga P>!
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Hűha!!! Na kérem szépen, ez a könyv nekem tetszett!!!! Jó persze nem hibátlan, sőt az eleje kicsit nyögve-nyelős volt, de aztán úgy beszippantott, le se tudtam tenni!!! Sorozatindító kötetként is dicséret illeti, mert szépen fel van itt építve minden, mégsem húzta-nyúzta a szerző, nagyjából minden a helyén volt. Szerettem magát a világot, a karaktereket is. Tetszett, hogy emberiek a főszereplők és nem csodatévők, bár kicsit nagyobb a hatalmuk mint nekünk szimpla embereknek. Viszont ami a fél csillag levonás, az abszolút az eleje, illetve hogy kicsit szájbarágós volt egy-két helyen. De ez nekem teljesen belefért.
A boszorkányos fantasy rajongóknak bátran ajánlom! Nagyon várom a folytatását is! Kíváncsi leszek mi lesz a rossz gonosz banyával, illetve Nyílttöréssel a néma, de szimpi katonával.
És azon se lepődjön meg senki, hogy más lényekkel és természetfelettiekkel is találkozik. Mondjuk ez volt még kicsit zavaros nekem, de gondolom a folytatásban mindenre fény fog derülni:)
Tetszett:)

Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Micsoda remek meglepetés ez a 2022-es ifjúsági megjelenés! Azt tudtam, hogy boszorkányos történetre számíthatok, de ez alapvetően nem az a varázsszó, ami hallatán kezem, lábam törve rohannék, hogy minél hamarabb olvashassam. Boszorkányos mesék, na azok igen! Azokról tudok ömlengeni maratoni távon. A regényekbe néha-néha már beletört a bicskám – ld. nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeim, vagy nem úgy, ahogy azt reméltem, vártam. A dühös tűz fellángolása azonban már első oldalaitól kezdve magával ragadott. A címet már értem, elsőre azonban ez is kissé furcsa és pejoratív hangzással bírt a számomra. A legkülönlegesebb az volt, hogy egyszerű és a legkevésbé sem erőltetett a történetmesélés. Szinte megkönnyebbülten sóhajtottam fel, amikor ezzel szembesültem. Olyan sok nehéz és túlírt regénnyel találkozom az ifjúsági irodalomban, hogy ez már magában hatalmas örömmel töltött el. A karakterek (egy-két kivétellel, pl. Kevin) élettelik, a humora kedves és egyszerű. A boszorkányvilág Magyarországon elfogadhatónak és már-már hitelesnek hat. Szerencsére nem függővéggel zárult, így nyugodtan várhatom a folytatást anélkül, hogy merő adta egy idegcsomó lennék, hogyan folytatódik a történet. Nagyon szívesen fogom tovább olvasni. Remélem olyan kedves, egyszerű, humoros és kalandos lesz, mint a kezdő kötet!

kratas P>!
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Pár napja sziszegtem egy értékelésben, hogy ha ifjúsági meg boszorkányok, akkor mire is számítok és hogy nem azt kaptam akkor. Most viszont az jött, amiben bíztam: egy klassz fantasy világ, ami ráadásul magyarországi helyszíneken játszódik, volt még izgalmas cselekmény és teljesen megvettek maguknak a szereplők nevei.
De sajnos – vagy talán nem is annyira sajnos, mert van miért várni a következő részt, hiszen mindig van hova fejlődni – a megvalósítással vannak problémáim. Hiányzott a gördülékenység, a harmónia a szövegből, amikor a beszélgetések és a gondolatok szép és kerek részeket alkotnak. Aztán a hideg rázott a 'Csitu'-tól, ami nincs sokszor használva (de ennyi is elég volt belőle), de minden egyes alkalommal fájt. Jó lett volna egy alaposabb korrektori munka spoiler. A szereplők 17-18 évesek, amire gyakran kellett emlékeztetnem magam, mert sokszor inkább 13-14 évesnek éreztem őket a reakcióik alapján spoiler.
Első próbálkozásnak teljesen jó, de aki ilyet tud kitalálni, az az illető meg is tudja jobban írni.
És jajj, a buta fejem, egy nagyon fontos dolgot elfelejtettem leírni: végre egy hormonmentes történet! Ahol nem a szokásos szeret/nem szeret/tetszik körül forog minden, hanem fantasyt ígér és azt is ad :)

Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Az ifjúsági fantasy köteteket alapjáraton nagyon szeretem, de ez a kötet sokkal jobb lett, mint amire számítottam. Szinte már az első oldalakon a kedvencemmé vált a könnyű, pörgős, izgalmas történetvezetése miatt, illetve a szereplőket is sikerült nagyon megkedvelnem. Nem csak a két főszereplő lány vált a kedvenc karakteremmé, hanem a mellékszereplők többsége is. spoiler

Bővebben: link

Zyta88>!
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Ez egy kellemes kis ifjúsági fantasy, amiben a gimnazista Holda és legjobb barátnője, Laura felfedezik a napjaink Magyarországát körülölelő mágikus hálót, és a benne élő boszorkányokat, őrzőket, látókat és védelmezőket. Pont annyira hasonlít a többi ilyen ‘tinilány bekerül egy új világba, amiben különleges’ típusú történethez, hogy az ember otthonosan érezze magát benne, viszont pont annyira egyedi is, hogy kicsit mást is tudjon nyújtani. És nekem mindig pluszpont, ha Magyarországon játszódik egy fantasy, mert ilyenből nincs annyira sok. Ráadásul pont Újpalotán mozogtunk sokat, ahol én is gyakran megfordultam, sőt, laktam is a kerületben, szóval a helyszínekhez is tudtam kötődni.
Ami még nagyon tetszett, hogy itt a legjobb barátnőnek is megvan a maga külön útja, nem csak annyi a szerepe, hogy ő a főhős barátnője. Holda ugyanis boszorkány, Laura pedig látó meg őrző felmenőkkel rendelkezik, és úgy néz ki, ők is örökölték a képességet, pedig Holda családjában már két generáció óta csak mágia nélküli elveszettek születtek. Van hangsúly a világépítésen, pl. érdekes volt az a legenda is, miért van egyre több elveszett. Persze ahogy az lenni szokott, a két lány rögtön felkelti a rettegett gonosz boszorkány figyelmét, aki már évek óta egy kastélyban él elrejtőzve néma katonáival, ám most kilátásba helyeződik egy nagy csata, ugyanis Holda és ő ellentétes elemeket uralnak. Tetszett, hogy Marinának is megvan a maga története, legalábbis be lett lengetve egy titokzatos múlt, valószínűleg nem ok nélkül ilyen gonosz, és körülötte feltűnt több morálisan szürke karakter is, amit én mindig szoktam szeretni. Nyílttörésre például nagyon kíváncsi vagyok, illetve Andor esetében, ami felmerült is fontos kérdés: mennyire lehet valaki eredendően gonosz és mennyire tudja maga alakítani a sorsát.
Jó volt az is, hogy a rendőrségnek is megvan a mágiával foglalkozó egysége, akik közösen nyomoztak a lányokra vigyázó védelmezőkkel. A beszélő nevekkel amúgy nem volt gondom, bár nem tudom, mi lesz szegény Zsenge Ignáccal 30 év múlva tapasztalt nyomozóként, nevet változtat? :)
Pozitív volt az a szülői minta, amit a lányok anyukái képviseltek: “- Ők ketten már elindultak a maguk útján. Te és én már csak szurkolók lehetünk.” Nem minden szülő tudja ilyen éretten elfogadni, hogy a gyerekük felnőtt és a saját útját járja. Szerettem azt is, hogy a mentorok mindig türelmesek voltak és arra fókuszáltak, amit sikerült elérni, nem arra, ami nem ment. Sőt, arra ösztönözték Holdát, hogy higgyen magában, mert van, ami bizonyos szinten tényleg fejben dől el és a hozzáállás sok mindent befolyásol.
A boszorkányok búcsúja a haldoklóktól is nagyon szimpatikus: “A szépet és jót vidd el magaddal!”, meg a köré épített magyarázat. Igazából már azon a ponton tényleg nem lenne szabad semmi mással mérgezni a lelkünket.
A szereplőket is kedveltem, bár eléggé zsánertipikusak voltak, talán kicsit sok is volt belőlük és némelyiknek ezért csak egy-egy jellemző vonása akadt, pl. Kevin mindig épp evett valamit, amikor feltűnt. Remélem, a későbbiekben azért sikerül mindenkivel kezdeni valamit és mélyebben megismerni őket, mert van bőven potenciál a mellékkarakterekben is, Nyílttörés mellett még Vanda, Vince meg Richárd volt nekem érdekes. Megvolt a háttérben a bimbózó szerelmi szál is az egyik védelmezővel, ami egyelőre nem sok mindent váltott ki belőlem, azon kívül, hogy én biztosan minimum felképelném, aki azt mondogatja nekem, hogy csitu van. :D Áron szerencséjére Holda nem így állt a dolgokhoz. :)
A legvégén több dolog is zavaros volt számomra: spoiler
Kifejezetten ígéretes sorozatindító, kíváncsian várom, mit hoz még ki a szerző ebből a különleges világból.

B_Kittina P>!
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Szeretném megköszönni az írónőnek, hogy útjára bocsátotta eme csodálatos regényét, hogy áttudjuk élni minél többen ezt a varázslatos élményt!

Tetszett, hogy Magyarországon (valós helyeken) játszódott, valamint magyar szereplői voltak a könyvnek.
Picit tartottamaz „ifjúsági” vonaltól, de szerencsére a mágia erősebbnek bizonyult.
A szereplők szerethetőek voltak. Akiket a történet legelején nem kedveltem azok közül sokak indokait megértettem a könyv végére.

A borító nagyon elegáns lett. off
Kíváncsian várom hogyan folytatódik a közös kalandjuk :)

492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373724
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Nagyon jó volt belehelyezkedni a Magyarországon felépített varázsvilágba. A szereplőket és a helyszíneket is közel éreztem magamhoz. Engem megvett ez a boszorkányos sztori magának, élveztem nagyon és csak úgy faltam az oldalakat. Tetszett ahogy sorra derülnek ki a titokzatos információk, ahogy csepegtetve vannak a miértek.

Egyetlen egy problémám volt vele, hogy a végére kicsit leült a történet, és elfogyott a lendület. Remélem, a következő részben újra fellángol a sztori, és kitart a végéig az izgalom! spoiler

Laszdo IP>!
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Panelfantasy Budapestről, tini-gimi sztori boszorkákkal, mágusokkal és vámpírokkal.
Ez az érdekes háttér remek hangulatot ad a regénynek, és már önmagában elviszi a hátán a cselekményt. A szerző azonban nem állt meg a nagyszerű alapötletnél, ugyanis mesteri kézzel építette fel a lakótelepi világra fátyolként boruló varázsvilágot és azt hiteles, szerethető karakterekkel népesítette be.
A hétköznapi és a mágikus világ egymás mellett létezése kellően átgondolt, a vonatkozó ismereteket fokozatosan adagolva kapjuk meg, és külön dícséretes, hogy többnyire párbeszédekben, és nem narrációban.
A szereplők megrajzolása is hasonlóan alapos, külön tetszett, hogy még a varázshatalommal bírók sem szuperhősök, hanem esendő lelkek, akár bármelyikünk osztálytársai vagy szomszédai is lehetnének. A karaktereken sokat dobnak a beszédes vezetéknevek is.
A szerző jól ír, a szöveg könnyen befogadható, gördülékenyen olvasható,stílusa választékos, csak néhány helyen éreztem, hogy a szerző kicsit kizökkent a formájából, de első kötet esetében ezt a legkevésbé sem rovom fel hibaként.
Bár a romantika a kezdetektől jelen van, a szerző kifejezetten ízlésesen és visszafogottan tálalta. Bevallom, a romantikus fantasy nem a világom, és tartottam a szélben lobogó ingek alól elővillanó izmos mellkasok és vágytól izzó női keblek sistergő találkozásától, de szerencsére megúsztuk a szirupos limonádét.
A címlap is utal rá, hogy ez egy krónika-sorozat első része, és a regényben érezhető is, hogy itt még a világépítés zajlik.
A dühös tűz éppencsak fellángolt, de sejthető, hogy a későbbiekben lesz még itt nemulass!

Garbai_Ildikó P>!
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Hol van a folytatás?! Csalódott vagyok, hogy vége, én még olvasni akarom… Nagyon jól fel lett építve ez a világ, érthető, izgalmas. Tele van történésekkel. Nem volt unalmas rész benne. Alapvetően kamaszoknak íródott de szerintem aki szereti a fantasyt annak tetszeni fog.

DarvasPetra I>!
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása

Mit is mondhatnék? Már akkor imádtam ezt a történetet, amikor még csak dédelgetett álom volt. Aztán megszületett, és hirtelen akkorát nőtt, hogy csak pislogok.
Gina erőssége mindig is a hangulatteremtés volt, de most, hogy elolvastam az elkészült történetet, azt kell mondanom, hogy a világalkotás is.
A történet Magyarországon, főként Budapesten játszódik, amelyet mágia sző át. Nemcsak a mágikus világ működését fedezzük fel a főszereplővel, Holdával együtt, hanem a mágikus világhoz kapcsolódó, de Magyarországon működő szerveket is. Semmi nem lóg a levegőben megmagyarázatlanul.
A legtöbb szereplő hús-vér kamasz, akik nagyon szerethetők a hibáikkal együtt. Gina nem kíméli a szereplőit akár harcról, szélsőséges érzelmekről vagy humorról van szó. :) Tetszik, hogy a gyerekeket felnőttek is segítik.
A különleges lények színesítik a történetet, a mágikus események, a varázslatok bemutatása, a bosziharc, a démonok megszállása olyan érzékletesen megírt, hogy nemcsak a szemünk előtt rajzolódik ki a cselekmény, de a bőrünkön is érezzük a kalandot.
Személyes kedvenceim a középkori kastélyos jelenetek, melyek a sötét boszihoz kapcsolódnak. <3
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a pörgős, fantáziadús, izgalmas és látványos urban fantasyt, amelyben kidolgozott, szerethető karakterek rohangálnak.

Chöpp P>!

Tartsd magadhoz közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet.

9. fejezet

Chöpp P>!

– Ez itt koriander. Húspácokhoz, sültekhez, káposztaételekhez, kolbászhoz, de még likőrökhöz is használják. Az ázsiai ételek jellegzetes fűszere. Zergefűnek, vagy kínai petrezselyemnek is hívják nálunk. Én személy szerint nagyon szeretem – magyarázta Vanda.

9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: koriander
Ferger_Jolcsi P>!

– Ezt meg hogy? – hitetelenkedett Holda.
– Baj van? – kérdezte Áron, amikor belépett egy hátizsákkal a kezében.
– Nem, csak azt hiszem, a pohár elmosogatta magát.
– Ja, igen. Még nem ismered, ez egy öntisztító ház. Heti egyszer felmos, és porszívóz is.
– Azonnal kérek egy ilyet.

Ferger_Jolcsi P>!

– Hogy lehet valaki ilyen makacs?
– Családi örökség, jobb, ha hozzászoksz.

DarvasPetra I>!

– A gonosz sosem kételkedik abban, hogy ő helyesen cselekszik. Csak a jó kételkedik saját jóságában. […]

Kapcsolódó szócikkek: Hegyi Viktor
Chöpp P>!

Azon vitáztunk, milyen stílusú táncok legyenek. A fél osztály ír táncot akar, a másik fele meg rockyzna. Ha engem kérdezel, jobban jár a világ, ha mindenki csak szimplán meghajol a színpadon – nevetett.

5. fejezet

Chöpp P>!

Egy kicsit mindennap búcsúzunk. Sosem tudjuk, mit hoz a holnap. Minden este azzal a tudattal kéne elaludnunk, hogy az életet lezártuk, és mindenért, de főleg mindenkiért hálát adunk, aki a részese volt.

15. fejezet