Töredékek ​a kuckóból 2 csillagozás

Fekete István sorsai
Gáspár János: Töredékek a kuckóból

A kötet szerző|e Gáspár János (Abony 1932.}, aki elemi és középiskolai tanulmányait Abonyban és Szolnokon, egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte. 1954–1957 között tanított a szeghalmi Péter András Gimnáziumban, majd 1960-tól feleségével és két gyermekével Ajkán élt, tanított és dolgozott a Városi Tanács Művelődési Osztályán. Giay Frigyessel, munkatársával és barátjával 1971-ben kezdték gyűjteni -Fekete Istvánné kitűnő segítségével – a Fekete-életmű hagyományait. Ezt a segítséget gazdagon kiegészítette Fekete Edith és ifj. Fekete István (mindketten Ajkán születtek). 1975-ben hozták létre az ország első Fekete István-emlékszobáját, amelynek anyaga (ifj. Fekete István adományaival és életművének bemutatásával gazdagodott) az ajkai Városi Múzeumban látható.


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

SinkaZsuzsanna>!
Gáspár János: Töredékek a kuckóból

Sosem elég jobban megismerni Fekete István. Már ami megismerhető róla.


Népszerű idézetek

>!

Ne érts félre: én őszintén és ridegen mérlegre tudom tenni könyveimet. Egyszóval: tudom, mit érnek és kissé bánatosan olvastam Hemingway „Öreg halász és a tenger” c. Nobel-díjas könyvét, amely határozottan: jó könyv. Jól van megírva, ez kétségtelen, de Nobel díj??? Itt, abban az előlegezett reményben, hogy nem beszélsz róla – szintén megmondhatom, hogy ennyit a Kele is ér és a Bogáncs is és a Nobel-díjhoz ezek szerint csak az a kis szabadkőművesség hiányzik… az a kis rózsaszínű baloldaliság s ennek tartozékai. Más magyarázatot erre a Nobel-díjra nem találok. Belátom azonban, hogy egy nagy baj mégis van az én könyveimmel, s ez a baj az édes, magyar anyanyelv. Nem tudják fordítani!!! Illetve akik tudnák, azoknak az én könyveim „fehér posztó” mint minden könyv, amelyben konstruktív istenhit és konzervált múlttisztelet van.

165-166. oldal (Fekete István Irodalmi Társaság / Nimfea Természetvédelmi Egyesület, 2002)

>!

Végül még csak annyit: Kenyerem javát megettem, és írnivalóimnak nagy részét talán már megírtam. Átéltem bennük újra mindent, ami írásaimban történt: emberekkel, állatokkal, erdőkkel, mezőkkel, nappalokkal és éjszakákkal.
Ezek az írások: Göllében születtek, velem együtt, azért ezek az írások is én vagyok.

144. oldal (Fekete István Irodalmi Társaság / Nimfea Természetvédelmi Egyesület, 2002)


Hasonló könyvek címkék alapján

Szegedy-Maszák Mihály: Márai Sándor
Kovács Péter: Pilinszky közelében
Szabó Ferenc: Találkozások
Bohuniczky Szefi: Otthonok és vendégek
Thury Zsuzsa: Ördögtánc
Borgos Anna – Szilágyi Judit: Nőírók és írónők
Kispéter András: Tömörkény István
Varga Virág – Zsávolya Zoltán (szerk.): Nő, tükör, írás
Szegedy-Maszák Mihály (szerk.): A mindentudás igézete
Márkus Béla (szerk.): Pokolraszállás