Az ​Alhambrában nem jártam 7 csillagozás

Gáspár Fanni: Az Alhambrában nem jártam

Az ​Alhambrában nem jártam egy felnőtté válás történet, amely az utazás varázslatán keresztül mutatja meg azokat a kérdéseket, dilemmákat és kihívásokat, amellyel a későhúszas-koraharmincas generáció küzd: a külföldre költözést, mint az önállósodás gyorsított eljárását, amiben kaland, nyíladozó érdeklődés és érzékenység keveredik; a szembesülést a társadalmi egyenlőtlenségekkel, a mássággal, kettős mércékkel.

A másik hangsúlyos téma az együttélés tanulása egy krónikus betegséggel, az egyes típusú diabétesszel. A könyv nem csak betekintést enged a betegségmenedzsment részleteibe, nem csak megkapó egyenességgel beszél a mindennapi kihívásokról, de egyben érzékenyít is, tanulságai túlmutatnak az egyes ember tapasztalatán és élettörténetén – megfogalmazza azokat a tanulságokat, amelyek valószínűleg sok tartós betegséggel- vagy fogyatékkal élő utazó fejében megfordulnak, az ép társadalom azonban gyakran mit sem tud róluk.

A hangvétel pedig friss, kortárs, szellemes – a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Magánkiadás, Budapest, 2021
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150126500

Kedvencelte 1

Most olvassa 7

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Papírszárnyak>!
Gáspár Fanni: Az Alhambrában nem jártam

Ez sokkal inkább egy országokon és kultúrákon átívelő napló, mintsem egy „tippek utazóknak” jellegű könyv. És hogy én mennyire szeretem ezért! Tetszik a stílusa, az őszintesége, Fanni lelkesedése az utazásért és a küzdelmei, amiket megvívott magával és a világgal szemben. Amúgy a könyvet alig tudtam letenni, a repülőn pl. rajtam kívül mindenki aludt, de én csak olvastam.

És azért lőttem egy képet a könyvvel az Alhambrában: https://www.instagram.com/p/CXWR5YqI6V3/

Juhász_Mónika>!
Gáspár Fanni: Az Alhambrában nem jártam

Alapjáraton tetszett a könyv, gyorsan lehetett haladni vele.
Viszont…én amit hiányoltam, hogy csak egy árnyalattal többet írt volna a helyekről ahol járt…tudom akkor vegyek utazós könyvet…
Értem, hogy a hangsúly a betegségen, a feldolgozáson, a körülményeken van…és ez nagyon szépen ki is van bontva.
Csak örültem volna még plussz infóknak…

Eszter_Vermes>!
Gáspár Fanni: Az Alhambrában nem jártam

Egy nap alatt olvastam el – gyakorlatilag egy este és egy reggel alatt, annyira beszippantott. Én nem ismertem Fanni munkásságát a könyv előtt, véletlenül jött szembe velem az ajánlás, úgyhogy teljesen „szűz szemmel” olvastam, és szuper élmény volt. Az útleírások érzékletesek, fontos új információkat tudtam meg a cukorbetegségről is – mondjuk az döbbenetes, hogy tényleg ilyen keveset tudunk erről a népbetegségtől. A könyv előtt én sem tudtam volna feltétlenül, hogy mit kell tennem, ha egy cukros ismerős elájul. Illetve, valamiért volt bennem, hogy ez egy olyan betegség, ami nagyon könnyedén menedzselhető, de Fanni írása alapján hatalmas érzelmi és mentális terhet róhat az emberre. Nehéz témák is jócskán voltak a könyvben, de egyiket sem éreztem nyomasztónak, szóval ez úgy jó ahogy van. Csak azért vagyok kicsit szomorú, mert meghozta a kedvem az utazáshoz, ami jelenleg sem nem könnyű, sem nem feltétlenül bölcs dolog.

eszter0417>!
Gáspár Fanni: Az Alhambrában nem jártam

Régóta követem Fanni kalandjait instán és a blogján. Nagyon szeretem a fotóit, és ahogyan ír a bejegyzéseiben.
Mikor megtudtam, hogy könyvet ír, biztos voltam benne, hogy ezt el kell olvassam. És milyen jól tettem! Komoly őszinteséggel ír az életéről, fentekről és lentekről, mindezt az utazási élményekkel gazdagítva. Ez nem egy utazós könyv, hanem egy fiatal lány felnőtté válásának története. Én nagyon szerettem, és azt még jobban, hogy még dedikálta is nekem. :)


Népszerű idézetek

Jdit>!

Ha valaki átélt már pánikrohamot, akkor nem kérdőjelezné meg, mennyire félelmetes és kétségbeejtő egy-egy ilyen epizód, azonban a pszichés rosszulléteket sokszor nehéz leírni, hogy azok is értsék és komolyan vegyék, akik nem éltek át ilyesmit. A gondolataink könnyebben kontrollálhatónak tűnnek, mint mondjuk a veseműködésünk vagy egy migrén, vagy éppenséggel akár az ember cukorbetegsége. Emiatt sokszor stigmatizálja a társadalom azt, aki a gondolatain nem tud “uralkodni”, mintha ez tényleg egy tudatos döntés lenne, ami csak azon múlik, hogy “megembereled magad”.

213. oldal

Jdit>!

… az utazás nagyszerű dolog, mely hidat teremthet emberek és kultúrák, családok és vadidegenek között, közelebb hozhat bennünket egymáshoz, tágítja a perspektívánkat, segíti egymás megértését, érzékenyít, felnyitja a szemünket, elgondolkoztat, friss szemléletet, új ötleteket adhat.

187. oldal

Jdit>!

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

2020 decembere van, hajnal fél kettő, és olyan elmosódott kábaságban telt ez a mai nap is, mint ennek a (kibaszott) évnek a nagyrésze.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Viktória: Egy év Rómában
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Borsa Brown: Légy(ott) Isztambulban
Szép Zsolt: Kárpát Walzer
Berg Judit: Rumini és az elsüllyedt világ
Sienna Cole: Az álmok útján
K. A. Tucker: The Simple Wild – Az egyszerű vadon
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban