A ​halál hét arca (Legendák és enigmák 7.) 24 csillagozás

Gáspár András (szerk.): A halál hét arca

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sorozatunk hetedik kötetének szerzői a teremtett világ jelenébe és múltjába egyaránt bepillantást nyújtanak. Wayne Chapman két elbeszélése Erionba és a Zászlóháború végnapjaiba, Jan van den Boomen történetpárja a toroni határ mögé és az elf-aquir fajviszály korába vezeti olvasóit, Alan O'Connor címadó novellafűzére pedig hegyeken, tengereken és vérzivatarokon át követi egy lassan kalandozóvá érő fiatalember útját, akit hétszer kísért meg a hozzá hasonlók legádázabb ellensége, az ezerarcú halál…

Eredeti megjelenés éve: 2000

A művek szerzői: Wayne Chapman, Alan O'Connor, Jan van den Boomen, Csigás Gábor

Tartalomjegyzék

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 2000
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639238074

Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Noro >!
Gáspár András (szerk.): A halál hét arca

A Halál hét arca egyenletes színvonalú, jó válogatás. Különösebben egységes témája nincs, de többségében meglepő ügyességgel megkomponált, kalandozós történetek alkotják. Egy novella emelkedik ki belőle igazán, gyenge alkotást viszont nem is tudnék mondani.

A keretet Wayne Chapman (Gáspár András) két írása adja. A kötetnyitó Holtszezonról lényegében ugyanazt mondhatom el, amit az Átkozott esküvésekben megjelent előzményéről, az Odalentről: mindkét történet Ynev általam kedvelt, urbánus oldalát színesíti, és bár hősei nem a világvándor típusok, mégis jól adják át a Magus világának kalandozó-mentalitását. Az Odalent ugyan kreatívabb volt, de választott témájában ez is kellemes darab.

A szerző másik története, a Megkövült napvilág, elsősorban talán azért érdekes, mert a Zászlóháború utolsó napjaiba vezet. Erről a háborúságról azt érdemes tudni, hogy rengeteg Magus-történet hátterében megjelenik, mégis nagyon ritka az olyan írás, amely valóban alatta játszódik. A Tier Nan Gorduint főszerepbe állító kisregény alkalmasint világháborús filmekből is merít, amikor különböző oldalon álló szerencsevadászokat ugraszt egymásnak egy titokzatos szállítmány megszerzése céljából. Bár akad benne egy deus ex machina-gyanús fordulat, szerintem ez az egyik legjobban sikerült Gorduin-kaland.

A kötet címét adó novellafüzér nem Alan O’Connor (Pálinkás Imre) bemutatkozása a Magus világában (egy novellája ugyanis már megjelent a Sötét karok ölelésében is), de itt állt a legközelebb ahhoz, hogy a saját hangján szólaljon meg. A szerző későbbi pályafutásáról elmondanám, hogy ezek után írt köpenylobogós szerepjátékos melodrámát (Kék éjszakák árnyai), világteremtőnek szánt modoros nagyregényt (Hollóidők), steampunk-fantasyt (Síró fém), rejtői idegenlégiós fantasyt (A vas ideje), bizarr humorral ötvözött weird horrort (Csillagvető), ponyvabetétekkel ötvözött krimi-átiratot (Aquir gyűrű), hogy végül egy kalandmodul-feldolgozással zárja le ynevi pályafutását (Gorviki vér). Kreativitásban tehát első ránézésre nem volt hiány, én mégis gyakran éreztem nála az utánzási vágyat – csak épp ennek a célpontja változott könyvről könyvre. A Sianis “előtörténetét” elregélő novellasorozat viszont kellemes olvasmány, amely főként a kalandokra összpontosít és nem próbál többnek látszani, mint ami: igényes szórakoztató irodalomnak. Egyedül az utolsó részben véltem érezni némi indokolatlan melodrámázást.

Jan van den Boomen (Gáspár Péter) két kedvenc témáját dolgozta fel ebben a gyűjteményben is. A Hősi kard Toron birodalmát mutatja be szokatlan szemszögből: egy rabszolga nézőpontjából láthatjuk, hogy az ocsmány kasztrendszert igen is fel lehet rúgni – de ennek meg kell fizeti az árát. Mivel a legtöbb toron-novella jellemzően a szolgalelkűség irányából áll ehhez a kérdéshez, számomra üdítő változatosságot jelentett a történet.

Az író másik novellája, az Üstökösláng talán a legjobb Magus-írás, ami óelfes-aquiros témában valaha is született. Nem csak egy kulcsfontosságú eseményt mesél el az óidőkből, de ezt úgy teszi, hogy igazán kiérződik belőle az aquir fajzatok testi-lelki idegensége.

Végül Csigás Gábortól a Büntetés nem kifejezetten illik a kötetbe, még csak nem is nevezném Magus-novellának. De ha mindettől eltekintünk, akkor egy nagyon hangulatos és zsigerbe markoló horror történetnek fogjuk találni.

2 hozzászólás
ftamas>!
Gáspár András (szerk.): A halál hét arca

Jó novellák: Megkövült napvilág,Holtszezon Lásd[Megkövült napvilág][A bárd és a démonok]


A sorozat következő kötete

Legendák és enigmák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Wayne Chapman: Halk szókkal, sötét húrokon
Kornya Zsolt (szerk.): A sötétség szíve
Raoul Renier: Setét álmok
Eric Muldoom (szerk.): Hittel és vassal
Kleinheincz Csilla (szerk.): Rejtélyes tűz
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei
Galántai János (szerk.): A világ közepe
Wayne Chapman: Megkövült napvilág
Jan van den Boomen: Számoknak ideje
Körtvélyes Ákos: Sziréndal