Föld ​2 záróvizsga 24 csillagozás

Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Az eddig elsősorban színészként ismert Gáspár András Gáspár első regénye vérbeli sci-fi, kamasz főhősökkel, akikre életük eddigi legnagyobb feladata vár: bebizonyítani egy különös vizsgaterepen, valahol az univerzum peremén, hogy az emberiség bizalmat érdemel, képes tanulni korábbi hibáiból.
A Föld 2 egy különleges utazás története, melynek kamasz hősei, a Highbury Hills diákjai szándékuk ellenére, érthetetlennek tűnő körülmények között egy földszerű bolygóra kerülnek, ahol nemcsak virtuális és valóságos ellenfelekkel kell megküzdeniük, hanem saját magukkal is. Nem bukhatnak el, mert ha kudarcot vallanak, az emberiség sorsa megpecsételődik. De vajon képes-e egy gimnáziumnyi lány és fiú megmenteni a jövőnket? Képesek-e működőképes társadalmat létrehozni? Vagy hasonló sors vár rájuk is, mint a történetben megidézett híres Golding-regény, A Legyek Ura fiatal szereplőire?

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634865193
>!
Móra, Budapest, 2020
336 oldal · ISBN: 9789634865209

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

A „mi” Gáspár András Gáspárunk nagyon otthon van a (kis)kamaszok világában, és ez tisztán érezhető első művén, a „Föld 2 Záróvizsga” című regényén. Különös és kissé megmosolyogtató élmény a könyv kapcsán, hogy a 6. leckéig (fejezet) milyen… hm, mondjuk úgy: udvarias, „felnőttbarát”, „anyu-apu finom lelkét óvó” a szöveg. Mintha Gáspár írás közben arra gondolt volna, hogy a boltban könyvek közt válogató szülő, nagyi úgyis legfeljebb csak az elejébe olvas bele, addig tehát „jól kell viselkedni”, de aztán hadd szóljon a kamasz száj szabadossága, ahogy a csövön kifér. Persze valószínűleg nem erről van szó! A 6. fejezet után azért is válthatnak hirtelen szabadszájúra a szereplők, mert a környezetükből egy csapásra eltűnik minden felnőtt, s ők végre úgy „kurvanyázhatnak”, ahogy a kedvük tartja.
A kritika többi része a linkekben!!!

pveronika>!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Mostanában egy kisebb olvasási válság lett úrrá rajtam, főleg amiatt, hogy a nehezemre esik a koncentráció a világ történései miatt. Eleinte magam sem hittem volna, de pontosan erre a könyvre volt most szükségem, hogy egy kicsit kiszakadjak a saját zsáneremből, és valami egészen új világba csöppenjek.

Amikor egyik reggel Adam elindul otthonról a suliba, nem is sejti, hogy aznap már nemhogy nem a saját ágyában, de még csak nem is ebben a galaxisban fogja álomra hajtani a fejét. A Highbury Hills nem egy akármilyen iskola. Ide a világ minden pontjáról érkeznek diákok, akik egytől egyig kitűnnek valamiben. Azonban amikor hirtelen egy másik bolygón találják magukat, ahol feladványok, próbatételek és ismeretlen ellenségek várnak rájuk, na meg az a hatalmas felelősség, hogy megmentsék az emberiséget, kérdés, hogy meg tudnak-e birkózni egy ilyen hatalmas feladattal…

Nagyon érdekes és izgalmas volt az alapötlet. Tetszettek a feladatok, az izgalmas fejtörők és a leckék. Rengeteg egyedi ötlet és gondolat volt a kötetben, és kiemelkedőnek találtam, hogy bár tinédzserek a főszereplők, egészen elgondolkodtató filozófia is megbújik a sorok között. Vajon tényleg nem vagyunk már méltók a Földre? Kaphatunk egy újabb esélyt? Milyen áron?

Kedveltem Adam, Paul, Phil és Eva karakterét, és tetszett, hogy mindenkinek megvolt a maga szerepe ebben az elképzelt mini-társadalomban. Jó volt, hogy a sok izgalom mellett még egy kis fiatalkori románc is elfért a lapokon, bár szerintem ez a szál nem volt teljesen kidolgozva.

Számomra egy picit hasonlított ez a történet az Éhezők viadalához, és bár 12 éves kor a kiadói ajánlás, én inkább 15-16 év felett ajánlanám ezt a történetet, és nem csak azért, mert egészen véres jeleneteket is tartalmaz, hanem a történet komoly üzenete miatt is.

Bár nem volt tökéletes, és bevallom, nekem a könyv vége sem annyira nyerte el a tetszésemet, véleményem szerint debütáló regénynek kiemelkedő volt ez a könyv! A szerző kiváló stílusa és az izgalmas történetvezetés azonnal magába szippantott, és csak úgy peregtek a lapok a kezeim között. Összességében mindenképpen ajánlom ezt a könyvet, mert aki a kezébe veszi, garantáltan nem fogja tudni letenni!

http://veronikasreaderfeeder.com/gaspar-andras-gaspar-f…

Chöpp >!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Könnyen, gyorsan csúszott, mégsem mondhatnám, hogy elégedett lennék vele. Nem is tudom felsorolni, hány helyen voltam elégedetlen a szöveggel. Hogy csak egyet emeljek ki, nagyon nem szeretem – az életben sem –, amikor káromkodnak. Külön rühellem és herótom van attól, ha ezt kamaszok teszik. Igen, roppant életszerű, de INKÁBB NE! Különösen zavarnak a durva dolgok spoiler a YA-kban, mivel ezeket legfőképpen a fiatal felnőttkor küszöbén állók olvassák (remélhetően nem gyerekek), és ha nem muszáj, INKÁBB NE.
Szóval enyhén viszolyogtam a történettől és előadásmódjától, de attól még egy izgalmas és gondolatébresztő sci-fi szerűség, ami talán jó arra, hogy tovább olvasgassanak ebben az irányban is a mai fiatalok. spoiler

2 hozzászólás
krlany IP>!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Agytorna „mi lenne ha…” kategóriában. Legyek ura sci-fisítve.
Nem rossz történet, de néha kiszámítható pl. spoiler Jó, hogy voltak „elrejtve” jelek, csak jó lett volna, ha nem óvodás szinten, hogy egyből szembeötlő legyen. Ha már megfejtések: Az utolsó vacsora ötletessége nekem is tetszett, az viszont kevésbé, amit a végén műveltek spoiler
A kiadó 12 éves kortól ajánlja. Én semmiképpen sem.

PTJulia P>!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Nem igazán értem mostanában a gyermek-és ifjúsági kiadókat, hogy egyre lejjebb adják a könyvek korosztályos besorolását. Nem ez az első eset, hogy durván alálőnek a korosztályon. Ezen a könyvön a 12+ szám szerepel, de ezt a könvet TILOS LENNE 12 ÉVES GYEREKEK KEZÉBE ADNI!! Nemcsak azért, mert a könyv tulajdonképpen egy DUGÁSSAL zárul (szándékosan használom ezt a szót, mivel többször is így fordul elő a könyvben); hanem a regényben megtörténő rengeteg és brutális ERŐSZAK miatt, és a szereplők hihetetlen durva LELKI MEGPRÓBÁLTATÁSAI miatt. Ha ez film lenne, 16+-os KARIKA lenne rajta… Eleve maguk a szerepők is 15-18 évesek, általában az stimmelni szokott, hogy annyi éves gyerek már olvashatja, ahány éves a főhős. Nos ennél a könyvnél ehhez nagyon tartani kellene mindenkinek magát!

A cselekmény tulajdonképpen azt a sci-fi vonalat követi, hogy vajon létezik-e a Földön kívül intelligens civilizáció (akár több is), és ha igen, ezekkel kapcsolatba lehet-e kerülni. A regény szerint igen. A bemutatott fikció szerintem nem nagyon hordozza magában azt, spoiler Egy-egy helyen persze botlik a koncepció spoiler, de mondjuk annyira ezek nem voltak vészesek.
A nevek bizonyos koncepciója nekem nagyon snassz volt, ellenben Az utolsó vacsora például ötletes. A karakterek szerintem fejlődtek, még az általam nagyon utált Steve is képes meglepetéseket okozni.
A könyv pozitívuma, hogy az az olvasó, aki a cselekmény sodró voltából képes feltekinteni, meg-megállni; az el tud gondolkodni azon, hogy jól van-e így, ahogy most van a világunkban, meg ahogy eddig volt, és hogy lehetne jobb. Esetleg nem utópisztikusan, hanem ő maga mit tud ezért tenni – bár ilyen dimenziókba azt hiszem, ez a regény nem fog felemelni.

2 hozzászólás
Habók P>!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Gyermek és ifjúsági irodalom? Gyerekeknek nagyon nem ajánlanám. Nemcsak azért, mert meglehetősen véresen kezdődik, hanem azért sem, mert bár értelmesen elmagyaráznak benne elméleteket és tényeket, azért ezek megértéséhez már kellenek természettudományos és egyéb ismeretek. Egyébként nagyon jó sci-fi (bár történik utalás a Legyek Urára, én inkább egy 21. századi Két évi vakációnak éreztem) remek befejezéssel (habár én, mint öreg olvasó, nem igazán reménykedem a sikerben…)

5 hozzászólás
bagie P>!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Nagyon nem az én könyvem volt, de alapvetően olvastatja magát, pörgős, beszippant a rövid fejezeteknek hála – bár nekem olykor voltak hiányérzeteim események között – de lehet, hogy csak épp nem figyeltem eléggé.

Alternatív teremtéstörténet – spoiler

Az ember evolúciós fejlődése tehát eredményes volt. Hosszú évezredek során megteremtődött egy továbbfejlődésre alkalmas faj. Egy olyan faj, amely képes az intelligencia továbbörökítésére, és nem veszélyezteti többé az univerzum végső egyensúlyát…” » Ezzel azért manapság vitatkozni lehetne…

2 hozzászólás
Utószó_blogger>!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Ami mindenképpen nagy pozitívuma a regénynek, az a fordulatos cselekmény, ugyanis nagyjából a harmadik fejezettől nagyon pörögnek az események, folyton izgalmas kérdésekbe és helyzetekbe botlunk, és miközben hőseink a túlélésért küzdenek, sok titokra is fény derül. A történet elején rengeteg a kérdés, nemcsak az olvasó, de a szereplők sem értenek semmit, de a szerző mesterien adagolja az információmorzsákat, így végig fenntartja az izgalmat. Ugyanakkor néha kissé logikátlannak éreztem az események folyását, vagy a szereplők reakcióját egyes helyzetekre. Hogy csak egy példát említsek, a halál torkából éppen csak megmenekülő, egy teljesen új helyre, új bolygóra kerülő diákok – akik még azt sem tudhatják, életben maradtak-e otthon a szeretteik – a félelem vagy aggodalom teljes hiánya nélkül csobbannak egy idegen bolygó tengerének vizébe, nem félve sem a víztől, sem az állatoktól.

Annak ellenére azonban, hogy néha nem igazán értettem a diákok reakcióját egy-egy helyzetben, a szerző nagyon szépen ábrázolt karaktereket, minden szereplőt egyedi tulajdonságokkal, hibákkal ruházott fel, így végeredményben olyan háromdimenziós karaktereket kaptunk, akik nagyon hasonlítottak az igazi emberekre: hol jól, hol rosszul döntöttek, hibáztak, mégis igyekeztek a legjobban teljesíteni ezen az ismeretlen színtéren. Ezért aztán a regényből nem tudnék kiemelni egyetlen egyértelműen negatív megítélésű karaktert sem, a konfliktusok nem jó és rossz között zajlottak, ami a sci-fi háttere előtt mégis nagyon életszagúvá tette a történetet.
Bővebben a blogomon: https://www.utoszo.hu/2020/04/29/gaspar-andras-gaspar-f…

Veee_Sis>!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Ezelőtt sosem halottam a könyvről.
A könyvtár polcán láttam meg, és felkeltette az érdeklődésemet a címe és a borítója. Végül kikölcsönöztem és el is olvastam.
A fülszöveg kicsit összezavart és nem nagyon tudtam, mire kell számítani ettől a könyvtől. A Highbury Hills-t nagyon érdekes koncepciónak tartottam, már az elején is, és aztán fény derült a Highbury létrehozásának igazi okára. Nagyon ötletes könyvnek tartom, nagyon apró részleteken kívül mindent imádtam benne.
spoiler
A szereplők nagyon jók voltak, bár volt olyan mellékszereplő, akinek nagy szerepe volt a történetben, mégis keveset tudtunk meg róla. Személyes kedvenceim Paul és Phil voltak, spoiler Eva hihetetlenül erős női karakter volt, aki nem fél cselekedni és kimondja amit gondol.
Összességében nagyon jó könyv volt, szinte biztos vagyok benne, hogy beszerzem.

josé91 P>!
Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Gáspár András Gáspár ifjúsági regényében bibliai utalásokat és a Golding A Legyek ura című regényének megidéződését találhatjunk meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Napnak fénye
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Gabriel Wolf: A titok
Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn
A. M. Aranth: Oculus
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában
Martin Kay: Titkok útvesztője
Láng Attila D.: Nicky
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet