Miért ​hízunk el? 15 csillagozás

És mit tehetünk ellene?
Gary Taubes: Miért hízunk el?

Egyél ​kevesebbet, és mozogj többet! tanácsolja nekünk ország-világ, amikor felszalad ránk néhány kiló. Ám hiába a koplalás, a zsírszegény ételek, a sok testedzés, a kalóriák számolgatása – a diéta valahogy mégsem működik. Ha sikerül is lefogynunk, hamar visszaugranak a leadott kilók, vagy még több is.
Ha annyira nyilvánvaló, hogy a karcsúság a bevitt és felhasznált kalóriák helyes arányán múlik, miért nem sikerül megállítani a rohamosan terjedő elhízásjárványt?!
Sikerkönyvében GARY TAUBES lerántja a leplet a kalóriaegyensúllyal kapcsolatos tévhitekről, és elénk tárja azokat a tényeket, melyeket a szakemberek mind ez idáig figyelmen kívül hagytak. Ezenfelül megválaszolja az olvasókat leginkább foglalkoztató kérdéseket: miért tudnak soványak maradni egyesek, és mások miért híznak el? Milyen szerepet játszik a testmozgás és a genetika a testsúlyunk alakításában? Milyen ételeket ehetünk, és melyeket kell elkerülnünk, hogy ne küzdjünk túlsúllyal?
A Miért hízunk el?… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Jaffa, Budapest, 2016
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155609169 · Fordította: Rézműves László
>!
Jaffa, Budapest, 2016
324 oldal · ISBN: 9789634750130 · Fordította: Rézműves László

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nagy_Barna>!
Gary Taubes: Miért hízunk el?

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

Figyelemreméltó a fókusza a könyvnek. Nem tér el markánsan mindentől, amiket a táplálkozásról és a diéták témakörében írtak, de azzal, hogy az írója tudatosan nem diétás könyvet akart írni, hanem kutatásokra épített magyarázatot adni az elhízás okára, ezáltal mégis egyedi és gondolatébresztő lett.

Mivel az egész könyv tulajdonképpen egy érvelés, így kicsit hosszú, redundáns és unalmas is lett némelyik rész, de még éppen fent tudta az érdeklődésemet tartani annyira, hogy ezeken a részeken is átrágjam magam. A fő mondanivaló pedig nagyon ütött, úgyhogy nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet.

p_m_linda>!
Gary Taubes: Miért hízunk el?

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

Sajnálatos dolognak tartom, hogy ilyen általánosító, a lényeges mondanivalóra egyáltalán nem utaló címet kapott a könyv. Talán az volt a cél, hogy minél többen kézben vegyék? Féltek attól, hogy a konkrét utalás a tárgyalt témára elijesztene sok fogyni vágyót?
A könyv első fele kicsit vontatottra sikeredett szerintem, 140 oldalon keresztül vesézgeti a szerző, hogy hogyan lett mára a szénhidrátban gazdag étrend propagálása „az elmúlt fél évszázad legnagyobb tudományos tévedése”. Alig vártam, hogy térjen már a lényegre. A könyv második fele az izgalmas, a zsíranyagcsere és elhízás élettani alapjaival, de senki ne ijedjen meg, nem száraz tudományról van szó egy újságíró tollából, hanem olvasmányos, érdekes, szemléletes fejezetek következnek, melyekben szinte mindenre kitér, a koleszterinszint befolyásolhatóságától kezdve az inzulinrezisztencián át a ketogén diétáig, még ha csak néhány mondat erejéig is. Az írói stílus szinte kétséget sem hagy afelől, hogy szóról szóra igazak a leírtak, és csak fogjuk a fejünk, hogy a táplálkozástudomány és elhízáskutatás ilyen fontos eredményei ellenére hogy lehet az, hogy még mindig úgy néz ki a táplálkozási piramis, ahogy. Persze a szerző rögtön azzal kezdi, hogy ne higgyünk el mindent, de ha már elgondolkodunk ezen az egészen, már nagyon nagy lépést teszünk előre.
Összességében tetszett a könyv, ajánlanám másoknak is.

1 hozzászólás
SandraMarseille>!
Gary Taubes: Miért hízunk el?

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

Érdekes és elgondolkodtató. Szembe megy a jelenlegi állásponttal és hasznos tanácsokat is ad, de félvegetáriánusként elég nehezen kivitelezhető. Lényegében csak halat és tojást ehetnék, mivel a vörös húsoktól rosszul leszek és a csirkét (aminek nincs olyan meghatározó, undorító íze) is csak erősen fűszerezve, nagyon kis mennyiségben fogadja be a szervezetem. Ennek a könyvnek az alapján a vegetáriánusok többségének kéne elhízottnak lenni, mivel minden „tiltott” dolgot fogyasztanak és pont a hús és halételek hiányoznak az étrendjükből, amit a könyv alapján 80-100%-ban fogyasztani kéne. Ezzel szemben a vegetáriánusok nagy része normál testalkatú vagy kifejezetten sovány.

1 hozzászólás
Lír>!
Gary Taubes: Miért hízunk el?

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

Kivagyok ettől a könyvtől..alapvetően hajlok rá, hogy jó lehet az alapelve, de a rengeteg túlzás, kifacsart logikájú, nem alátámasztott állítástól úgy éreztem magam mintha egy szeméttelepen guberálnám a hasznos dolgokat.

Danadia>!
Gary Taubes: Miért hízunk el?

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

A könyv lényege, hogy a szénhidráttól hízunk el és hogy a kalóriakorlátozás és a testmozgás mit sem ér. Hát, ebben van egy kis igazság, de amúgy a szénhidrátszegény/ketogén diéta többet árt, mint használ. Hamar lefogysz tőle, de főleg vizet és izmot vesztesz. Nem tartható hosszú távon, nem gyógyítja a cukorbetegséget (ha nem eszel szénhidrátot, naná, hogy nem lesznek inzulincsúcsok, de ettől még nem gyógyulsz meg) és egy rakás egészségügyi hátránya is van.
Amúgy a szerző kiválogatta a neki megfelelő kutatásokat és van amelyikből téves következtetést vont le. :-/


Népszerű idézetek

RKAti P>!

A tudományt és a törvényt az különbözteti meg a vallástól, hogy (elvileg) semmit sem fogadnak el vakon, puszta hit alapján. Arra biztatnak minket, hogy kérdőjelezzük meg a bizonyítékokat, amelyek állítólag alátámasztják azt, amit el kellene hinnünk – vagy amiket egész addigi életünkben igazaknak hittünk –, és lehetőséget adnak arra, hogy megkérdezzük: valóban minden bizonyítékot elénk tártak-e, vagy az egésznek csak egy apró, kimazsolázott részét. Ha a meggyőződésünket nem támasztják alá a bizonyítékok, szabadon változtathatunk az álláspontunkon.

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

4 hozzászólás
p_m_linda>!

(…) az elhízás oka a zsírszövetek szabályozó folyamataiban keresendő, és azok a feltűnő következmények, amelyeket mi elhamarkodottan okoknak gondolunk – az étkezési szokások (falánkság) és a fizikai inaktivitás (tunyaság) –, valójában ezeknek a szabályozó folyamatoknak a működéséből erednek.

116. oldal

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

p_m_linda>!

(…) az egyetlen dolog, amit mindenképpen meg kell tennünk, ha le akarunk fogyni – vagyis ha ki akarjuk juttatni a zsírt a zsírszöveteinkből, majd elégetni –, az, hogy csökkentjük az inzulinszintünket, és lehetőleg eleve kevesebb inzulint termelünk.

154. oldal

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

Kapcsolódó szócikkek: inzulin
Danadia>!

Minél hizlalóbb egy étel, és minél inkább hajlamosak
vagyunk elhízni tőle, annál erősebben fogunk ácsingózni
utána. Az ördögi kör ettől függetlenül megtörhető, bár
elszántan harcolnunk kell a sóvárgás ellen – éppen úgy,
ahogy egy alkoholista is képes leszokni az ivásról, vagy egy
dohányos a füstölésről, de csak komoly erőfeszítés és
önmegtartóztatás árán.

219. oldal

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

p_m_linda>!

Nem azért hízunk el, mert túlesszük magunkat, hanem azért eszünk többet, mert hízunk.

124. oldal

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

p_m_linda>!

Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-ben született. Először ügyvédként, majd politikusként tevékenykedett, ám a szenvedélye mindig is az evés-ivás volt, amit ő úgy nevezett: „az asztal örömei”. Gondolatait a témáról 1790-ben kezdte papírra vetni, és 1825 decemberében, Az ízlés fiziológiája című, később magyar nyelvre is átültetett könyvében jelentette meg. Két hónappal később tüdőgyulladásban elhunyt, de a műve azóta is ott van a könyvesboltok polcain. A mottója szállóigévé lett: „Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy!”

183. oldal

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

p_m_linda>!

Az egészséges emberi étrendben nincs szükség szénhidrátokra.

219. oldal

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?

RKAti P>!

Bauer a túlburjánzó zsírszövetet egy rosszindulatú daganathoz hasonlította. Mindkettő a saját parancsait követi – magyarázta. A daganatnak az a parancsa, hogy növekedjen és szétterjedjen, ezért így is fog tenni, függetlenül attól, hogy a beteg mennyit eszik vagy mozog. A hízásra hajlamos emberek szervezetében a zsírszövetek a növekedés és a zsírfelhalmozás parancsát követik, és a rosszindulatú daganatokhoz hasonlóan mindent meg is tesznek e cél elérése érdekében. Azzal, hogy a test többi része mit csinál, vajmi keveset törődnek. „Az abnormális, lipofil szövet még alultápláltság esetén is magához vonja a táplálékot – írta Bauer 1929-ben. – Mindenáron megőrzi, vagy akár bővíti is a zsírtartalékokat, függetlenül a szervezet egyéb igényeitől. Egyfajta anarchia alakul ki: a kövér zsírszövet csak önmagával törődik, és nem hajlandó beilleszkedni a szervezet egészének precízen szabályozott rendszerébe.”

Gary Taubes: Miért hízunk el? És mit tehetünk ellene?


Hasonló könyvek címkék alapján

Oravetzné Zsóka: A végleges fogyás legnagyobb titka
Gyógyító ételek – Ártalmas ételek
Filippo Ongaro: Úgy egyél, hogy lefogyjál
Tóth Gábor: Allergia- és Candida-kalauz
Nők egészsége
David Kessler: Muszáj annyit enni?
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás
Richard Béliveau – Denis Gingras: Táplálkozással a rák ellen
Takács Éva Judit: Mozgás és diabétesz
Deák Sándor: Lúgosítás oxigénnel: igyunk oxigént