A ​munkahelyi elismerés 5 nyelve 19 csillagozás

Útmutató az eredményes, személyre szabott motiváció gyakorlatához
Gary Chapman – Paul White: A munkahelyi elismerés 5 nyelve Gary Chapman – Paul White: A munkahelyi elismerés 5 nyelve

Hogyan alakítható ki egy olyan munkahelyi légkör, amely a legjobb teljesítményre ösztönzi a munkatársakat? Milyen szerepet játszik a személyre szabott elismerés a munkatársak motiválásában, és hogyan alkalmazható ez a gyakorlatban?
A New York Times bestseller szerző Gary Chapman és Paul White „A Munkahelyi Elismerés 5 Nyelve” című könyvében bemutatja, hogy a megerősítés, az elismerés és a bátorítás nemcsak a kapcsolatokat teszi jobbá, de nagyban hozzájárul a szervezetek hatékonyabb működéséhez is.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Harmat, Budapest, 2012
226 oldal · ISBN: 9789632881768 · Fordította: Abrudán Katalin

Jeffi P>!
Gary Chapman – Paul White: A munkahelyi elismerés 5 nyelve

Gary Chapman – Paul White: A munkahelyi elismerés 5 nyelve Útmutató az eredményes, személyre szabott motiváció gyakorlatához

Tehát, okos a könyv, de nem sokra megy vele az ember, ha nem tölti ki mindenki. Vagy ha kitölti mindenki, és elolvassa mindenki, még mindig ott van az emberi tényező, hogy vajon mennyire képes ezt használni. Például olyan dicséretnek sem örül feltehetően senki, ami nem őszinte. Hanem mert „ez az elismerésnyelved ezért mondom” alapon vágják hozzá az emberhez. Mindegy is, el lehet gondolkodni a dolgon, bár tartom, hogy ez sajnos Amerikában jelenleg még jóval jobban működő dolog mint kicsiny hazánkban. És nem azért, mert itt nem lenne igénye a munkába járó embereknek arra, hogy elismerjék őket, hogy bátorítsák, hogy jó amit csinál, hanem mert egyszerűen nincs meg hazánk embereiben a készség, hogy mást is lássanak, mint azt, hogy minden szar.

Bővebben a blogomban:

Zyta88>!
Gary Chapman – Paul White: A munkahelyi elismerés 5 nyelve

Miután elolvastam Chapman az 5 szeretetnyelv szólóban című könyvét, gyorsan elolvastam az eredetit is (Egymásra hangolva) és utána erre is kíváncsi lettem. Maga az 5 szeretetnyelv koncepciója nagyon tetszik, érdekesnek és elgondolkodtatónak tartom. A Szólóban és az Egymásra hangolva közt nem éreztem szinte semmi különbséget, max annyit, hogy az egyikben még nem házas párok problémái voltak, a másikban pedig már házas párok problémái, ebben a könyvben viszont éreztem némi újdonság faktort, vagyis inkább úgy mondanám, hogy érződött, hogy kicsit más szemüvegen keresztül próbálják a témát megközelíteni. Lehet ez annak köszönhető, hogy nem egyedül írta Chapman.
Nekem komoly problémát okoz a munkában az, hogy sok ember esetén úgy érzem, a munkát csak szükséges rossznak tekintik, és sehogy sem tudják motiválni magukat. De most elgondolkodtam, hogy lehet nem megfelelően viszonyultunk mi többiek, vagy a vezetőség hozzájuk. Nyilván mindenki pénzért dolgozik, de kell legyen más motiváló tényező is. Mindenképp ki fogom próbálni ezt a megközelítést és beszélek majd erről a főnökömmel is. Igazi hatást akkor lehet elérni, ha egy csoport együttesen kezdi el ezt alkalmazni.

viktike >!
Gary Chapman – Paul White: A munkahelyi elismerés 5 nyelve

„Csodálom az optimizmusodat! Engem bizony néha elfog a csüggedés, de ha veled beszélek, akkor mindjárt jobb fényben látom a dolgokat.”
Megítélésem szerint zseniális könyv és minden vezetőnek javasolnám, hogy olvassa el és alkalmazza a leírtakat :)

szibolya>!

És persze a csokoládéról se feledkezzünk meg!

Kapcsolódó szócikkek: csokoládé
Jeffi P>!

Amit följegyzünk a naptárunkba, azt nagyobb valószínűséggel valósítjuk meg, mint amit csupán fejben próbálunk rögzíteni.

117. oldal, 8. fejezet - A legkevésbé fontos nyelv (Harmat, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: naptár
szibolya>!

Munkahelyi környezetben az elismerést leginkább kifejező ajándék természetesen az élelmiszer. Egy-egy zacskó pogácsa vagy fánk szétosztása, egy csomag kollégánk kedvenc kávéjából, vagy egy pénteki pizzaebéd rendelése az egész irodának – mind-mind remek lehetőség az elismerés kifejezésére. És persze a csokoládéról se feledkezzünk meg!

95. oldal (Figyelmes ajándék)

szibolya>!

1. Az elismerés és bátorítás kifejezésének többféle módja van.
2. Az öt nyelv közül mindenki számára van egy, amelyet a legfontosabbnak érez.
3. Az elismerés és a biztatás akkor a leghatékonyabb, ha azon a nyelven fejezzük ki, amelyik a másik fél számára a legfontosabb.
4. A kevésbé fontos nyelven kifejezett elismerés általában nem éri el a célját.

szibolya>!

Nemrégiben végzett kutatások szerint átlagosan 17 másodpercig hallgatjuk a partnerünket, mielőtt félbeszakítanánk, hogy elmondjuk a magunk véleményét.

66. oldal (Minőségi idő)