Istenre ​hangolva 29 csillagozás

Isten szeretetnyelvei
Gary Chapman: Istenre hangolva Gary Chapman: Istenre hangolva

E ​könyv azzal a céllal íródott, hogy segítsen az olvasóknak az Istenhez való közeledésben, és az ő határtalan szeretetét megismerve mindannyian szeretőbb emberekké válhassunk. Mi lehet fontosabb annál, mint hogy szeressünk és szeretetet kapjunk? Azt hiszem, a szeretet melletti döntés kulcsa Isten megismerésében rejlik.
Isten szeretetének befogadása, illetve viszonzása hasonlóan történik, mint az emberi kapcsolatokban. Elméletben tudjuk, hogy Isten ezerféle módon kifejezheti irántunk való szeretetét, de személyes tapasztalatot csak akkor szerzünk róla, amikor az elsődleges szeretetnyelvünkön szól hozzánk" – írja a szerző.
Chapman meggyőződése szerint a szeretet kifejezési módjai – a szeretetnyelvek – az emberi kapcsolatokban Isten szeretetét tükrözik vissza. Ha az ember Isten képmását hordozza, joggal feltételezhetjük, hogy a szeretet különféle nyelvei Isten jellemében és természetében is megnyilvánulnak. A pszichológus szerző könyvéből megtudhatjuk, hogyan közli velünk… (tovább)

Eredeti cím: The Love Languages of God

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2019
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632883014 · Fordította: Szabó Ágnes
>!
Harmat, Budapest, 2017
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632883014 · Fordította: Szabó Ágnes
>!
Harmat, Budapest, 2015
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632883014 · Fordította: Szabó Ágnes

5 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Gary Chapman: Istenre hangolva

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Szeretem Chapman könyveit. Olvasmányosak, nincs szakkifejezésekkel és tudományos hivatkozásokkal teletűzdelve; humorral és hétköznapi példákkal alátámasztva ismerteti meg olvasóit a szeretetnyelvek lényegével.
Az 5 szeretetnyelv: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.
Anyanyelvünk mellett mindannyian értünk egy szeretetnyelven, melyen a körülöttünk élők szeretetét érzékeljük, érezzük, így szeretettankunk mindig telített. Mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, mely mélyebben érint minket érzelmileg, mint a másik négy, és ezt érezzük a legkifejezőbbnek.
Ahhoz a személyhez vonzódunk, aki érti, tudja és beszéli a mi elsődleges szeretetnyelvünket, mivel betölti érzelmi szükségleteinket. Ha ez nem így történik, nem vagyunk a másik személy szeretetében biztosak, érzelmileg nem értjük meg egymást.
A kapcsolati problémák nagyban vezethetők vissza arra a kiindulópontra, hogy mindkét fél csupán a saját szeretetnyelvét beszéli, egymásét nem. Mintha két, különböző anyanyelven beszélő szeretné egymást megértetni.
Emberi kapcsolataink sokkal gazdagabbá vál(hat)nának, ha megismernénk egymás szeretetnyelvét és megtanulnánk rajta kommunikálni.
Istennek is megtalálhatjuk egymás szeretetnyelvét, melyen keresztül jelenlétét érezzük, szólni tudunk hozzá és értjük válaszát. Ebben az esetben is saját, elsődleges szeretetnyelvünk a bázis, melyen az ő szeretetét tudjuk érezni és szavát hallani.
"Nekünk csak ki kell nyújtanunk a kezünket, hogy elfogadjuk szeretetét. Nem meglepő, hogy János apostol így jellemezte őt: „Isten szeretet” (János első levele 4,8)"
„Azért szerethetjük őt, mert ő előbb szeretett minket!”

6 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Gary Chapman: Istenre hangolva

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Mikor elolvastam az író Egymásra hangolva c. könyvét, egyértelművé vált számomra, hogy szeretném elolvasni a többi művét is. Aztán egy csere folytán megszerezhettem ezt a kötetet. Alig vártam, hogy olvashassam, hittem, hogy jó és bölcs gondolatokat tapasztalhatok majd meg benne. És szerencsére így is lett. Nem fogja megváltani a világot ez a könyv (azt már megtette Jézus :) ), de ha elgondolkodik legalább egy-két olvasó a benne találtakon, szerintem máris jobb hellyé válik a világ, még ha csak helyi szinten is. Fontos, hogy megértsük a különböző szeretetnyelvekhez tartozó emberek motivációit, mert így tudjuk megérteni őket magukat is. De még ennél is fontosabb, hogy megértsük, Isten mind az 5 szeretetnyelvet nagyon jól beszéli. A könyv jópár példát bemutat, amikben megláthatjuk a szeretetnyelvek használtatát Isten munkájában.

mandris>!
Gary Chapman: Istenre hangolva

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Vívódtam sokat, hány csillagot is adjak ennek a könyvnek. Nem szeretnék senkit lebeszélni olvasásáról, ugyanakkor nem is szándékozom eltúlozni a könyv érdemeit. Nem kizárt, hogy valakinek alapvetően megváltoztatja (hit)életét, Istennel való kapcsolatát, de ez nem változtat azon a tényen, hogy mint könyv az én véleményem szerint iszonyatosan túlírt. Röviden azt is mondhatnám, hogy nagyon amerikai, annak minden erényével és hibájával együtt.
Kezdjük azzal, hogy amiért ajánlani tudom a könyvet az az, hogy helyesen rámutat, hogy az ember és Isten többféleképpen lehet kapcsolatban. Ezért aztán bátran ajánlom azoknak, akiket elbátortalanít, amikor mások bensőséges istenkapcsolatát látják, és ezért akár „kevésbé jó kereszténynek” érzik magukat, mert ők nem ugyanolyanok. Jó, hogy arra biztat a könyv, hogy mindenki találja meg a maga módját, és hogy fel is kínál többféle mintát.
De, ha figyelembe vesszük, hogy a mondanivaló tulajdonképpen ennyi, akkor máris szörnyen terjengősnek tűnik a könyv. Az alapvetően egyszerű üzenetet, különösen néhány tételmondatot, újra és újra elismételve, jó adag körítéssel próbálja eljuttatni az olvasóhoz, ezért aztán jó sokszor éreztem úgy, hogy most már továbbléphetnénk, mert erről már volt szó. Ráadásul, aki olvasta az Egymásra hangolva könyvet, az most ennek részeként elolvashatja annak rövid összefoglalását is. Ez sokat elmond a másik könyvről is, de erről is, és tovább csökkenti az újdonságnak tekinthető információ arányát. És nekem ez az elsődleges szeretetnyelv dolog még mindig túlzottan leegyszerűsítőnek tűnik, és ezért aztán kissé életidegennek is. Olvasás közben (már az Egymásra hangolva közben is) próbáltam magam beazonosítani, hogy nekem vajon mi lehet az elsődleges szeretetnyelvem, és legfeljebb addig jutottam, hogy az egyes nyelveket magamra többé vagy épp kevésbé jellemzőnek kategorizáljam. És ugyanez igaz a feleségemre. Ráadásul most mást mondanék, mint néhány éve, sőt, talán mást mondanék, mint ő magáról. Ráadásul ezek az egy csapásra megvalósuló megoldások nekem rendkívül gyanúsak és ugyancsak életszerűtlenek, legyen szó istenkapcsolatról vagy házasságról.
Úgyhogy, bár mindenkinek javaslom olvassa csak nyugodtan ezt a könyvet, ha érdekli a téma (nem is hosszú, csak ahhoz képest, hogy mennyi érdemi információ van benne), de ne csüggedjen el, ha ennek elolvasásától nem fog egy csapásra megváltozni az élete.

tataijucc >!
Gary Chapman: Istenre hangolva

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Két éve elkezdtem olvasni, eljutottam a feléig, majd becsuktam. A napokban újra nekigyürkőztem – szó se róla, birizgált az a sok megkezdett olvasmány – viszont tudom, hogy ezt most kellett befejeznem. Már azzal sokat adott, hogy rájöttem: évekig csak ámítottam magam, mert mást akartam (de minek?), hogy a szeretetnyelvem legyen, de hát ez van, jólesett ez a felismerés, határozottan frissítőleg hatott. Az pedig külön élmény, hogy az enneagram számommal is mekkora összefüggésben van, szóval ez most kellett.

Gwener>!
Gary Chapman: Istenre hangolva

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Úgy érzed, már nem szeret az Isten?
Úgy érzed, már nem szereted Istent?
Úgy érzed, elvesztetted Istent?
Úgy érzed, elhagyott az Isten?
Úgy érzed, már nem hallod Istent?
Úgy érzed, Isten nem szól hozzád?
Úgy érzed, …..

Olvasd el ezt a könyvet.

…lehet, hogy segít…

Szent_Habakuk IP>!
Gary Chapman: Istenre hangolva

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Érdekes megközelítésben tárgyalja Istennel való kapcsolatunkat.
Olvasás közben kissé zavart, hogy a kereszténységet, istenkapcsolatunkat is kissé a 'fogyasztói társadalomra méretezve" mutatta be, igazi amerikai stílusban: előbb az előnyök, sok-sok oldalon, hogy NEKEM hogy lesz jó, mi lesz benne a jó, mik az előnyök számomra – és csak a könyv vége felé kezdtük pedzegetni, hogy bizony, eléggé figyelembe kellene venni azt is, hogy én mit tehetnék Istenért és embertársaimért, hogy kifejezhessem szeretetemet.
És az a nagy tanulság is csak szinte egy-két oldalt kapott, és egészen hangsúlytalan említést, ami pedig szerintem szintén nagyon fontos: hogy igenis, arra kell törekednünk, hogy egy szép napon mind az öt szeretetnyelven tudjunk beszélni! Ez az emberi együttélésben is fontos – Istennel szemben pedig szinte elengedhetetlen. Mert most mondja meg valaki, hogy NEKI mi a szeretetnyelve? Nohát. Éppen ezért kell mind az öttel kedveskedni Neki, hiszen ha most eltekintünk attól, hogy a szerző protestáns szabadegyházas, és egy kicsit a katolicizmusra gondolunk, a katolikus vallásban erényként, jócselekedetként mindaz ajánlott, amit Chapman egyesével megemlít a szeretetnyelveknél.

Gabriella_Balkó>!
Gary Chapman: Istenre hangolva

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Nem is tudom igazán, hogy mit vártam ettől a könyvtől… hogy megváltoztatja számomra a világot? Felvilágosít, egyszerre lámpát gyújt bennem, és megmutatja az utat, merre kell mennem?
Mert akkor nem azt kaptam. De tudom, hogy rosszul álltam neki. Nem egy könyvtől kell elvárnom, hogy megváltoztassa a világomat, saját magam kellene érte tennem. Csak mintha már évek óta egy kiterjedt krízist élnék meg, nem tudok változtatni, mintha egy helyben topognék a szakmai és magánéletben egyaránt…
Sajnos a könyvből nem tudtam egyértelműen azt sem megállapítani, hogy mi az elsődleges szeretetnyelvem. Szívesen segítek és szívesen ajándékozok is.

>!
Harmat, Budapest, 2008
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639564930 · Fordította: Szabó Ágnes
Lana89>!
Gary Chapman: Istenre hangolva

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Van 5 szeretet nyelv:
1.az elismerő szavak.
2.a minőségi idő.
3.az ajándékozás.
4.a szívességek
5.a testi érintés.
Mindenkinek van egy elsődleges szeretet nyelve amit használ. Isten a mi elsődleges szeretet nyelvünkön szól hozzánk. A könyvben példákat olvashatunk arról hogy Isten hogyan szólt az emberekhez a saját szeretet nyelvükön. Ha mi felismerjük hogy nekünk mi az elsődleges szeretet nyelvünk akkor azt az élet minden területén kamatoztatni tudjuk, de természetesen azt is meg kell figyelnünk hogy akikkel kapcsolatban állunk azoknak melyik a szeretet nyelve hiszen úgy tudjuk őket boldoggá tenni ha az ő nyelvükön szólunk hozzájuk. Van a könyvben igazság, érdekes volt :) Az én szeretet nyelvem az elismerő szavak:)

Mónika_Müller>!
Gary Chapman: Istenre hangolva

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Chapman könyvei nagy segítséget nyújtanak az emberi kapcsolatok szövevényes struktúrájában kiigazodni vágyónak, és miután elolvastam ezt a könyvet rájöttem mennyire logikus, hogy Isten is a szeretetnyelveinken keresztül szólít meg minket (ha hagyjuk).
Nagyon sok ismeretre tettem szert, többek közt kétséget kizáró megerősítést kaptam saját szeretetnyelvemmel kapcsolatban.
Gyakorlati példák, és Chapman doktor paxisából vett történetek gazdagítják a könyvet, nem akarom spoilerezni, de szeretettel ajánlom hívőknek és nem hívőknek egyaránt. Sokáig parkoltattam a várólistán, többször hosszabbítottam a kölcsönzést, végül egy lendülettel kivégeztem. :-)


Népszerű idézetek

lugeos>!

A kegyelem szó görög megfelelője azt jelenti: meg nem érdemelt jóindulat.

63. oldal

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

csillagka>!

Véleményem szerint az elmúlt kétezer év egyik tragédiája, hogy Isten követői túl kritikusak egymással szemben.Gyakran kifogásolják például egymás istentiszteleti szokásait. Pedig fel kellene ismernünk végre,hogy az emberi szív több szeretetnyelven képes kifejezni Isten iránti szeretetét.

7.fejezet 111.old.

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Kapcsolódó szócikkek: szeretetnyelv
lugeos>!

Isten szemében mindenki valaki !

34. oldal

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

lugeos>!

Isten annyira szeret minet, hogy távol marad tőlünk, ha erre van szükségünk ahhoz, hogy újra vágyakozzunk a jelenlétére.

160. oldal

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

lugeos>!

Minden reggel Istenre bízom a napomat, és arra kérem, hogy vezessen.

10. oldal

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

lugeos>!

…az emberi szív olthatatlanul vágyódik az Atya szeretete után.

15. oldal

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Zsucsima>!

Ha a pénzemet vesztegetik, annyi baj legyen, az pótolható. De az időmet nem engedem vesztegetni, az pótolhatatlan.

Az adás öröme

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Zoe27>!

A szeretet hiánya nemcsak a körülöttünk élőket sebzi meg, de az ő lelküket is elsorvasztja. Ezek az emberek a kétségbeesés szakadékának szélén élnek.

12. oldal

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

lugeos>!

Isten megajándékozza a gyermekeit, de csak akkor, amikor tudja, hogy készen állnak az ajándék fogadására.

161. oldal

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei

Zoe27>!

A szeretet iránti vágyunk a legmélyebb érzelmi szükségletünk akár gyermek-, akár felnőtt korunkban.

21. oldal

Gary Chapman: Istenre hangolva Isten szeretetnyelvei


Hasonló könyvek címkék alapján

James Dobson: Amikor nem értjük Istent
Philip Yancey: Az imádság
Bolyki László: Kegyelem és kalmárszellem
Philip Yancey: Hová tűnt az örömhír?
Francine Rivers: Leplezetlenül
Philip Yancey: Csalódás Istenben
Timothy Keller – Kathy Keller: A házasságról
Gyökössy Endre: A növekedés boldogsága
Joni Eareckson – Joe Musser: Joni
Henry Cloud – John Townsend: Határaink