Netfüggő ​gyerekek 10 csillagozás

Gary Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek

A digitális nemzedék szülei komoly kihívás előtt állnak: a gyerekek egyre több időt töltenek a képernyők előtt. A szerzők kutatási eredményeken és gyakorlati példákon keresztül mutatják be, mi mindent tehetnek a szülők azért, hogy a technológia ne szétzilálja, hanem inkább összehozza a családot. Könyvükből megtudhatjuk
– mennyi képernyőidő számít túl soknak, és hogyan szabhatunk reális időkorlátokat
– miként taníthatjuk gyermekeinket tudatos képernyőhasználatra
– hogyan helyettesíthetjük a képernyőidőt közös családi időtöltéssel
– hogyan segíthetünk gyermekeinknek a társas készségek elsajátításában
– szülőként milyen mintát adunk saját képernyőhasználatunkkal.

>!
Harmat, Budapest, 2016
264 oldal · ISBN: 9789632883694 · Fordította: Szabadi István
>!
Harmat, Budapest, 2016
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632883359 · Fordította: Szabadi István

Enciklopédia 12


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
dorcika
Gary Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek

Volt benne néhány hasznos tanács, de volt, amiben túl szigorúnak éreztem őket (pl. gyerek internetezésének 100%-os ellenőrzése – oké, ez azért már a magánszférában turkálás kategóriája szvsz). Nekem úgy tűnt, nagyon démonizálják az elektronikus eszközöket, talán ezért sem esett szó ezeknek a konstruktív használatáról.
Viszont kifejezetten ijesztő volt azzal szembesülni, hogy mennyi időt töltök a képernyő előtt… meg is fogadtam, hogy mostantól tudatosabban figyelek a nethasználatra. Aztán hogy meddig tartok ki a fogadalmam mellett, az jó kérdés :)

>!
Gazella 
Gary Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek

Attól, hogy mindenki csinálja, még nem normális.

Érdekes, milyen az ember. Lecsap minden újdonságra, vakon átadja magát neki, aztán utána kezd rájönni, hogy hoppá, nem feltétlen csak előnyei vannak. De akkor már nem változtat, mert mindenki így csinálja.

Azt hiszem, a zombis filmek kismiskák ahhoz képest, ami most van. Ok, az agyamat nem akarja megenni senki, de amikor látom, hogy az autóvezetők a telefonjukat nyomkodják, összeszorul a gyomrom, hogy így kell közlekednem három gyerekkel. Ez csak egy példa, belemehetnék jobban is, de nem fogok – túl személyes lenne. Mindenesetre tűzzel-vassal védem a gyerekeimet, és nem érdekel, hogy diktátornak gondolnak mások, vagy hogy a kölkök nem tudnak majd beilleszkedni… A mai gyerekek/tinik közé? Isten ments!

Remek könyv, minden szava arany és gördülékeny a stílusa. Minden szülőnek el kéne olvasni, lehetőleg minél előbb.

Summa summarum: a tv és az internet olyan, mint az alkohol. Ha azt akarod, hogy a gyereked ne legyen függő, és ne torzítsa el a „szer" a személyiségét, ne rabolja el az életét, vigyázz rá, és persze mutass jó példát!

1 hozzászólás
>!
mszanita
Gary Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek

Kijózanító írás a rendszeres képernyőhasználat kognitív és lelki hatásairól a tanulás és a családi, embertársi kapcsolatokra gyakorolt hosszútávú hatásairól. Szülőknek, tanároknak kötelező olvasmánynak javasolnám! Tudnunk kell, milyen hatással van a gyerekekre a képernyőfüggőség!

>!
loci93 IP
Gary Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek

Ez egy remek könyv! Annak ellenére, hogy félve álltam neki, tekintve, hogy ez egy szakmai könyvről van szó, meglehetősen pozitívan csalódtam. A könyv nemcsak, hogy olvastatja magát, de egyenesen meg is szólítja az (elsősorban szülőnek vélt) olvasót. A szerzőpáros nem csak arról beszél, hogy mi a helyzet, hanem példákkal szemlélteti, lábjegyzetekkel igazolja, és nem mellesleg gyakorlati tanácsokkal vagy megoldási lehetőségekkel is ellátja az egyes fejezeteket. Ugyan érezhető az amerikai szakkönyvekből ismert „én megmondom a tutit” mentalitás, de hál' Istennek nem arcba-tolakodó módon. A témát kellően körüljárja, noha egyszer-kétszer úgy éreztem, hogy kissé messzire kerültünk az alapgondolattól. Ettől függetlenül szerintem egy hiánypótló mű, aminek ma ott kell lennie minden szülő könyvtárában. És már most biztos, hogy a szakdolgozatomban ebből a könyvből kerül ki a legtöbb idézet.

Ezt a könyvet szinte kötelező jelleggel minden szülőnek ajánlom, mert nagyon sok és jó tanáccsal szolgálhat. Akit viszont feszélyez az amerikaiak „én megmondom a tutit” mentalitása, annak lehet, hogy nem fog tetszeni a könyv.

E könyv elolvasása nekem 295 percet vett igénybe.

>!
Dóra_Hegedűs
Gary Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek

„Tanulmányok igazolják, hogy míg a TV talán csak háttérzaj a gyermek számára, a szülők figyelmét leköti. A gyermek nyelvtanulási képessége közvetlenül összefügg azzal, hogy mennyit beszélget a szüleivel. Bekapcsolt készülék mellett a szülők kevésbé kezdeményeznek beszélgetést, így szegényebbé válhat a gyermek szókincse.”
„A legjobb, ha videózás helyett gyermekünket ölbe vesszük és olvasunk neki. A könyvekkel való találkozás fejleszti a gyermek szókincsét. A jó olvasóvá válás a mesehallgatással kezdődik, érdemes tehát gyakran olvasnunk gyermekünknek.”
„Húszas éveiket még mindig az elnyújtott kamaszkorban rekedve töltik, ami gátolja őket abban, hogy kilépjenek a való világba – munkát keressenek, társasági életet éljenek és függetlenné váljanak.”
„Ironikus, hogy azok az elektronikus eszközök, amelyek összekapcsolnak a világ túlsó felén élő ismerőseinkkel, egyszersmind elválasztanak azoktól, akik mindössze egy karnyújtásnyira vannak tőlünk.”
„Házastársak között gyakori panasz, hogy miközben beszélgetnek, valamelyikük TV-t néz vagy a közösségi oldalakat böngészi a telefonján."Figyelek rád”-mondják, miközben a képernyőre merednek."
„Hát nem különös, hogy az eBay technológiai igazgatójának gyermekei egy kilencosztályos iskolába járnak, melynek tantervéből teljes egészében hiányzik a digitális technológia használata? Ugyanígy tesznek olyan digitális óriásvállalatok munkatársai is, mint a Google, az Apple, a Yahoo vagy a Hewlett-Packard. Se számítógép, se képernyő. Bill Gates csupán napi 45 percnyi internetezést engedélyezett a lányainak.”
„A pornográfia félrevezeti a gyerekeket, összezavarja őket és téves képet alakít ki bennük a szexualitásról. Leértékeli a nőket, felmagasztalja a tökéletes testalakot és olyan hamis elvárásokat támaszt, amelyeket a gyerekek magukkal visznek későbbi kapcsolataikba.”
„A gyerekek jól látják, hogyan befolyásolja szüleik kapcsolatát a technika. Vajon mindketten a képernyők bűvöletében élünk vagy pedig beszélgetünk egymással, együtt nevetünk, és odabújunk egymáshoz? Ha több időt szentelünk a telefonunknak, mint a társunknak, akkor valami nincs rendben.”


Népszerű idézetek

>!
Coffee I

Ironikus, hogy azok az elektronikus eszközök, amelyek összekapcsolnak a világ túlsó felén élő ismerőseinkkel, egyszersmind elválasztanak azoktól, akik mindössze egy karnyújtásnyira vannak tőlünk.

48. oldal, 3. fejezet - Érzelmi kötődés, szeretet (Harmat, 2016)

>!
Coffee I

Ha így gondolkodunk: „Nem akarok bocsánatot kérni a gyermekeimtől, mert azzal elveszíteném a tiszteletüket” – akkor nagyot tévedünk. A gyerekek jobban tisztelik azokat a szülőket, akik képesek elismerni, ha hibáztak. Tudják, hogy szüleik tévedtek vagy helytelenül viselkedtek, ám ha a szülő nem ismeri el a hibáját, a sérelem falként emelkedik közéjük. Ha a szülő bocsánatot kér, a legtöbb gyerek azonnal hajlandó megbocsátani, és a fal leomlik. A nevelés legszebb pillanatai közé tartozik, amikor bocsánatot kérünk gyermekünktől.

4 hozzászólás
>!
Coffee I

Sok online barátság jobban hasonlít üzleti tranzakcióra, mint emberi kapcsolatra. Ha zavarnak minket a barátaink vagy ismerőseink, akkor törölhetjük őket, és újakat szerezhetünk be. Az embereket árucikkekként kezeljük, akik azért vannak, hogy eleget tegyenek az elvárásainknak.

>!
Véda MP

Ha a hála kifejezése életformává válik a családunkban, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy megtanulják értékelni mindazt, amit mások értük tesznek.
Ha felismerjük, hogy szülőként felelősek vagyunk azért, hogy mintát adjunk gyermekeinknek a hálára, mi magunk s másképp tekintünk majd a világra. Észrevesszük mindazt a jót, amelyben részünk van, és jobban fogjuk értékelni azt, amit mások tesznek értünk.

71. oldal

>!
Véda MP

Mivel az iskolai oktatás nem mindig izgalmas, és nem feltétlenül jár azonnali sikerélménnyel és jutalommal, a képernyővezérelt gyerekek eleve hátránnyal lépnek az osztályterembe. Kevésbé vállalják a kudarc kockázatát, és nehezebben birkóznak meg a monotóniával.

108. oldal

>!
loci93 IP

A mai gyerekek többsége ezzel szemben ideje nagy részét a négy fal között tölti. A szülők nem engedik őket szabadon kószálni odakint úgy, mint egykor, mert félnek az esetleges veszélyektől. A gyerekek tehát otthon maradnak, és társas program helyett a képernyőre merednek. Ám minél több időt töltenek a képernyő előtt, annál kevesebb idejük marad a szüleikkel, a testvéreikkel és a barátaikkal való kapcsolatokra.

16. oldal (Harmat, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: család · gyermek · szabadidő · szülő
>!
Coffee I

A családokban alig észrevehető változás megy végbe napjainkban, amely alapjaiban ássa alá a szülő-gyerek kapcsolatot. Egy átlagos amerikai fiatal heti ötvenhárom órát tölt médiaeszközökkel, sokkal többet, mint a szüleivel vagy a társaival.

8. oldal, Bevezetés - Az otthon visszahódítása (Harmat, 2016)

>!
loci93 IP

Nincs olyan alkalmazás, vagy videojáték, amely helyettesítheti a személyes kapcsolatokat. A társas készségeket a való életben kell gyakorolni, és ez a gyermekek számára otthon kezdődik.

8. oldal (Harmat, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: család · kapcsolat · otthon
>!
Csancs

A hálás szív a rossz napot jóra fordítja, és mosolyt varázsol az arcokra. Azonban a hála nem jön magától a gyerekeknél – de még a felnőtteknél sem –, olyasmi ez, amit meg kell tanulnunk.

62. oldal

>!
loci93 IP

Húszas éveiket még mindig az elnyújtott kamaszkorban rekedve töltik, ami gátolja őket abban, hogy kilépjenek a való világba – munkát keressenek, társasági életet éljenek, és függetlenné váljanak.

22. oldal (Harmat Kiadó 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Megan A. Moreno: Szex, drogok, Facebook
Devorah Heitner: Képernyőtudatos család
Nicholas Kardaras: A képernyő rabjai
Kris Hirschmann: Kapcsold ki!
Allison Havey – Deana Puccio: Szex és lájk és közösségi média
Pacskovszky Zsolt – Rigler Ilona: Hogyan élheted túl, ha nincs internet?
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
A. S. Neill: Summerhill
Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak 2.
Po Bronson – Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről