12 ​dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt 67 csillagozás

Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Chapman saját házasságának kezdeti nehézségeiből kiindulva gyűjtötte össze azokat a szempontokat – kommunikáció, érzelmek kifejezése, konfliktusmegoldás, bocsánatkérés, nézeteltérések tisztázása, pénzügyek kezelése, a szülőkkel való kapcsolat, házassági szerepek, szexuális beteljesülés, a különbségek összehangolása –, amelyeknek közös átgondolása egészségesebbé és boldogabbá teheti a párokat. Könyvét beszélgetésre inspiráló olvasmánynak szánja, amely segít a pároknak – akár az esküvő előtt, akár utána – egymás jobb megismerésében és az együttéléshez szükséges kapcsolati készségek kialakításában.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2021
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881676
>!
Harmat, Budapest, 2017
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881201 · Fordította: Szilágyi Zsófia
>!
Harmat, Budapest, 2015
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881201 · Fordította: Szilágyi Zsófia

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 18

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Marianngabriella P>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Esküvői ajándékba kaptuk a kötetet a férjem nagynénjétől. Az esküvő után – annak ellenére, hogy sem én, sem a férjem nem rajongúk az ilyen önsegítő témájú könyvekért – leültem és elolvastam. Érdekes volt, mert 1) nem gondoltam volna, hogy valaha ilyen témájú könyvet a kezembe veszek 2) olyan kimondatlan dolgok voltak benne, amik felett eleinte könnyen szemet hunyunk, de idővel később zavarni fog 3) megszerettem a házasság segítő könyveket – pedig korábban azt hittem ezekre akkor van szükség, amikor megromlik, nem akkor, amikor éppenhogy elkezdtük, de tévedtem -.
Nem is tudom mondani mennyire is, belegondolva így lenne a logikus, előre készülünk egy ilyen komoly dologra, mint a házasságkötés. De bevallom mi nem tettük – leszámítva azt a kevéske alkalmat, ami a jegyesoktatásunk volt -. Persze, voltak terveink, de a legtöbb az esküvőre korlátozodott, utána meg csak annyit tudtunk, együttélünk, gyerekünk lesz, együtt megöregszünk vége. Ez nyilván kevés, meg nyilván nem is ez az egy könyv adj ameg a választ. A könyv abban segít, hogy megértsük, együtt kell kommunikálunk, együtt kell döntenünk, terveznünk. És bár még egyáltalán nem sok tapasztalatunk van ebben (mármint a házasságban), ezt a tanácsot elsők között fogadtuk meg. Azóta is szívesen emelem le a polcról, sőt mi több, azóta még több Chapman könyvet vettünk, kaptunk és olvastunk. És én is jó szívvel fogom ezt a kötetet ajándékba adni barátnőimnak, ha eljön a nagy nap nekik.

Izolda P>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Együttélés/Házasság 101.

Abszolút a te könyved ez, ha férjhez akarsz menni és
– egyetemista is alig vagy még
– sosem éltél még senkivel, csak a szüleiddel
– sosem éltél egyedül úgy, hogy te intézel mindent
- ha sosem feküdtél még le senkivel
– ha együtt is élsz valakivel, nem túl rég óta, és még nem gondolkoztál el azon, hogy a te és a párod családja, neveltetése, vallása, öröklött mintái vajon pár év múlva hogyan fognak titeket érinteni

Ha ezek nem illenek rád, akkor nem telitalálat.
A házasság szót kicserélném együttélésre, az talán jobban belövi a célcsoportot és a célidőpontot. A könyv kb. 2,5 óra alatt elolvasható, és van benne még így, kicsit később is hasznos, pl. ami a közös pénzügyeket illeti.
(Egy éve az összeköltözés kapcsán több kollégámmal beszélgettünk erről, és érdekes verziókat hallottam arról, hogy ki hogyan intézi a férjével, feleségével a pénzügyeket.)

Ami nettó baromság szerintem:
A házasság előtti szex és a válások kapcsolata.

Chapmannak egyébként vannak nagyon jó dolgai, így ha nem az alapkurzus érdekel titeket, akkor olvassátok inkább az Egymásra hangolvát, mert az tényleg nagyon hasznos.

@Dün, köszi! :)

>!
Harmat, Budapest, 2012
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881201 · Fordította: Szilágyi Zsófia
3 hozzászólás
melcsicsusz>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Gary Chapman-t az Öt szeretetnyelv című könyve kapcsán ismertem meg, ezért biztos voltam abban, hogy ez a kötet is tele lesz fontos és hasznos tudnivalókkal. A fél csillag levonás azért lett, mert kicsit sok volt nekem a vallási rész.

12 téma mentén mesél azokról a dolgokról, amelyet mindenkinek, aki tartós kapcsolatot, együttélést vagy házasságot szeretne kötni jó, ha tudja. Sokszor írja, hogy neki mennyivel könnyebb lett volna a házassága első néhány éve, ha ezekről a dolgokról valaki felvilágosítja.

Néhány fő téma a teljesség igénye nélkül:
1. A mindent fellángoló vagy más kifejezéssel élve a rózsaszín köd elég a hosszú házassághoz együttéléshez? – Teljesen mértékben egyetértek vele, hogy a kapcsolatoknak két fázisa van, az első fázis a nagy szerelem, majd a a letiszult, igaz szeretet.

2. Bizony „nem esik messze az alma a fájától”, akármennyire sablonos, de erre is oda kell figyelni, ha van rá módunk.

3. A megbocsátás nem érzés, hanem döntés kérdése. Ugyan a fájdalom, a megbántottság, amit átélünk, nem felejtjük el, de a mi döntésünk, hogy hagyjuk a rossz emlékeknek, hogy eluralkodjanak rajtunk és a kapcsolatunkon vagy sem.

4. A kényes kérdések, mint a pénzügyek, a háztartás vagy a gyermeknevelés, bizony meg kell beszélni, hogy ki mit szeret és tud csinálni annak érdekében, hogy minél jobban működjön. Néhány évtizeddel ezelőtt sokkal egyértelműbbel voltak a szerepek, de napjainkban sokkal szabadabbak a nők is, sokkal nagyobb az egyenlőség.

Niki_>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Miért is kezdtem el olvasni? Kíváncsi voltam arra, hogy mi lesz az a 12 dolog, amiről tudnom kellett volna. Okosabb lettem-e? Őszintén szólva nem, de nem írt hülyeségeket Chapman. Kicsit elavult a nézete, nekem túlságosan is vallásközpontú, nem szexelünk a házasság előtt, legyünk vallásosak, mert ez sok problémát okozhat, stb.
Ez a könyv úgy érzem, hogy a szüleink generációjának tudott volna sokat segíteni. Ők voltak azok – meg a nagyszüleink, dédszüleink –, akik fél-1 év ismeretség után összeházasodtak anélkül, hogy együtt éltek volna. Nos igen, náluk sok probléma adódhatott az összeszokás időszakában.
A mai világban a legtöbben pár évet már lehúznak együtt élve, külön a szüleiktől. Így a mai pároknak nem okoz problémát a házasság utáni élet, hisz már tudják, hogy Petike nem hajtja le a WC tetejét és ezt vagy elfogadta Magdika vagy lefutották már emiatt a köröket.
Bővebben: https://azajtom.blogspot.com/2019/03/gary-chapman-12-do…

Panni777>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Érdekes dolgokat írnak benne, jó egyszer elolvasni, de ha valaki párkapcsolati tanácsokra vágyik, inkább más könyvhöz forduljon. Elolvastam az esküvőnk előtt, de igazából nem nekem szólt. Ez a könyv azoknak a pároknak szól, akik 1-2 év együtt járás után a házasságot követően költöznek össze és akkor ismerik meg igazán egymást. Mivel a (most már) férjemmel majdnem 5 éve voltunk együtt a házasság előtt és annak felében együtt éltünk, nagy meglepetéseket nem okozott a könyv. Igazából, ha jól sejtem a következő nagy konfliktusunk a gyerek nevelése körül lesz, azelőtt meg talán az, hogy kihez menjünk először karácsonykor. :D Egyébként meg megveregetem a vállunkat, mert valahogy automatikusan jól kezeljük azokat a dolgokat (pénzügy, házimunka, stb.), amit a könyvben komolyabb konfliktusként említenek. Jó, hogy összeházasodtunk! <3

Brigi007>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Mintha lenne egy halovány emlékem arról, hogy minden Gary Chapman könyv értékelését úgy kezdem, hogy ez a pasi egy zseni… Hát itt is így kellene kezdenem. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon tanulságos és értelmes könyv, amit mindenkinek érdemes elolvasni. Írta a könyvben is, hogy azoknak is szól, akik már régóta házasságban élnek a párjukkal, ugyanakkor az itt leírtakat nem csak a házasságra, hanem az élettársi kapcsolatra, az együtt élésre is vonatkoztatni lehet. A szerző egyébként erősen vallásos (bár ezt persze nem úgy kell érteni, hogy bármit is úgy kezel, hogy "azt majd Isten megoldja"), ezért az együttélést mint a házasság következményét kezeli, a szempontok között pedig a vallási nézetek is olyan szinten kapnak helyet, mint mondjuk a pénzügyek, ezt pedig sosem gondoltam volna, hiszen az én életemben a vallás nem kap ekkora szerepet.
Különösen tetszett a könyvben az, hogy nem azt sugallja, hogy a házasság valami cukormázas dolog, hanem azt, hogy igenis lesznek gondok minden házasságban, de meg lehet őket oldani. Sőt, igazából majdnem minden gondot meg lehet oldani, ha a megfelelő módon állunk a másikhoz és annak dolgaihoz.
Szóval ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki szeret ilyeneket olvasni és hisz abban, hogy a könyvek is segíthetnek egy harmonikusabb párkapcsolat kialakításában. De főleg úgy ajánlom, hogy a párunkkal közösen olvassuk!

padamak>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Jó kis alapmű a célközönségnek. Bár nekem 18 évvel az Esemény után sem volt rossz – újragondolni, emlékezni, javítgatni…
Elég sokszor hivatkozik benne az alapötletére (az öt szeretetnyelvre), amit rengetegféle változatban meg is könyvesített, illetve ebben is végigveszi röviden. Más kutatások és sok-sok példa alapján jól érthetővé és elfogadhatóvá teszi álláspontját, és mind a 12 dolgot, amit meg kell beszélni a házasság előtt. Ez szerintem is nagyon hasznos, hogy ne közben kelljen a saját kárán tanulnia az Ifjú Házasoknak.
Az első fejezetben ajánlja a Függeléket (én ezzel folytattam az olvasást), amiben sorra veszi az élet öt területét (értelmi. érzelmi, társas, spirituális és fizikai), majd kérdésekkel segít ezek kölcsönös megismerésében. Az utolsó fejezet pedig nagyszerű jellemábrázoló ellentétpárokkal mutatja be az egymáshoz illeszkedést (optimista-pesszimista, pedáns-szétszórt, bőbeszédű-szűkszavú, kezdeményező-kiváró, tudós-művész, szervező-spontán).
Fogom használni a jegyesoktatás legelején! Mindenkinek ajánlom.

Luyze P>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Szerintem rég rossz, ha ebből jön rá az ember fia/lánya, hogy hoppá majd tényleg együtt élnek, és alkalmazkodni kell és nem csak egymáshoz, hanem a másik családjához is.
De gondolatébresztőnek nem rossz, végigfutni az írónak mik jutnak eszébe a témában.
Mondjuk az is igaz, hogy csupa olyat is leír, amit a rózsaszín ködben átlebegünk, és majd utána szürkülő hétköznapokban meg esetleg egyre zavaróbbá válhat, de itt megint az jön, hogy hát szerencsés esetben már ismerjük valamennyire, akihez hozzámegyünk és nem még a totál rózsaszín cukormázban tesszük ezt. Ha mégis, háát… :)

Ancsibe>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Mivel idén összeházasodunk a vőlegényemmel, ezért fontosnak tartom, hogy pár ilyen könyvet elolvassunk. Mind a ketten szeretjük a pszichológiai, önismereti könyveket, így ezt is sok haszonnal forgattuk. El is döntöttük, hogy ha kicsit érlelődnek az olvasottak, akkor beszerzünk egy saját példányt, és végigcsináljuk a kérdéseket a fejezetek végén. Tetszett a könyv felépítése, hogy tényleg minden területre felvet egy-egy kérdést. Ennek ellenére mégis azt mondom, hogy azért aki ilyenekről nem beszélget, az tényleg hogy akar házasodni. Bennünk ez a könyv csak előhozta az évek alatt megbeszélt dolgokat, amit a kérdésekkel majd újra végigbeszélhetünk.

B_Panka>!
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Szeretem Gary Chapmant, mert az alapigazságokat gyűjti össze és sok-sok személyes példával él. Bár néha már túl evidens, azért sokat lehet tőle tanulni. Egyetlen egy bajom volt ezzel a könyvvel: tele volt olyan gondolatokkal és a párunkkal átbeszélni javasolt dolgokkal, amiket szerintem már a párkapcsolat elején tisztázni érdemes, ha komolyak a célok. ("Komolyan azt hiszi, hogy ennyire nem tudok semmit a vőlegényemről?")
Magyarul: friss pároknak és egyedülállóknak nagyon érdemes; „nem frissek” :P és jegyesek találhatnak benne egy-két jó gondolatot, ötletet; házasoknak már mindegy… na jó, ami késik nem múlik :) De csak mert rövid kis olvasmány.


Népszerű idézetek

Marianngabriella P>!

Bárcsak lett volna valaki, aki elmondja nekem, hogy a lelki békémet feldúló érzések és gondolatok normálisak!

19. oldal

Marianngabriella P>!

A szüleinktől elsajátított kommunikációs minták olyan természetesnek tűnnek számunkra, hogy hajlamosak vagyunk a magunkénak érezni azokat, és többnyire észre sem vesszük, ha egészségtelen mintákat követünk.

30. oldal

Marianngabriella P>!

Ám amikor idősebb házaspárokkal beszélgettünk, kiderült, hogy minden házasságban vannak nézeteltérések.

34. oldal

Marianngabriella P>!

Több évtizedes házassági tanácsadói munka után meggyőződésem, hogy bocsánatkérés és megbocsátás nélkül nincs jó házasság, hiszen emberek vagyunk, és minden ember tesz vagy mond néha olyan dolgokat, amelyek rosszul esnek a másik félnek.

45. oldal

Marianngabriella P>!

[…] a megbocsátás nem hárítja el a vétség valamennyi következményét.

59. oldal

Marianngabriella P>!

Ha a partnerek nem beszélik meg egymás között, hogy kire milyen feladat hárul, akkor a házimunka a házasság első hónapjaitól kezdve rendszeres konfliktusforrássá válhat.

65. oldal

Brigi007>!

Gyakran használjuk a „szerelembe esés” kifejezést. Amikor ezt hallom, mindig egy őserdei vadászat jut eszembe: a vadászok ásnak egy mély gödröt a kiszemelt állat szokásos útvonalán a víz felé, majd befedik ágakkal és levelekkel. Aztán amikor a szerencsétlen pára arra megy, hogy igyon, beleesik a verembe, ahonnan nincs menekvés.

13. oldal

Marianngabriella P>!

A pénzügyi terv kialakításának második lépése az, hogy megegyezünk, a bevételeink mekkora hányadát takarítjuk meg, mennyiből adakozunk, és mennyit költünk el.

73. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Esther Perel: Affér
Mihalec Gábor: Házasság 2.0
Katherine Woodward Thomas: Boldogan élni – külön-külön
Megyeri Zsuzsanna: Gyere közelebb!
Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex
Mark Gungor: Férfiagy, női agy
H. Norman Wright: Házasodni készülsz?
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
John Bradshaw: Posztromantikus stressz-szindróma
Patricia Evans: Szavakkal verve