Hogyan ​utánozza az élet a sakkot 9 csillagozás

Garri Kaszparov: Hogyan utánozza az élet a sakkot

Azok ​a sakkozók, akiknek a táblán kívül is van életük, szívesen hasonlítják össze az életet a sakkal. És ki lenne erre alkalmasabb, mint az az ember, aki két évtizedig állt a sakkvilág élén, hosszabban, mint a modern korban bárki? Garri Kaszparov ma már üzletember és politikus. A szovjet rendszer bírálójából Vlagyimir Putyin és az orosz rendszer bírálója lett. Ezt az utat járja velünk végig ebben a könyvben, amely önéletrajz és gyakorlati tanácsok gyűjteménye egyben. A sakk iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan ez a mű, hisz részletesen mesél Kaszparov sakkpályafutásáról, nagy elődeiről és ellenfeleiről. De nem csak ennyiről szól. Az állandó tanulás és gondolkodás, ami szükséges volt ahhoz, hogy világbajnok lehessen, hasznára vált a való életben is. Ennek a mikéntjét is megkísérli megosztani az olvasóval. Nem az üzleti siker kézikönyve ez, hanem önálló gondolkodásra inspiráló mű. Azt mutatja meg, hogyan hozunk döntéseket mindennap – és hogyan kellene meghoznunk őket. Mik az alapok,… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2008
388 oldal · ISBN: 9789630784849

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Katulin_Péter>!
Garri Kaszparov: Hogyan utánozza az élet a sakkot

Néha érdemes hideg fejjel, az egész képet átlátva nézni magunkat, az életet, és erre Kaszparov, aki egész életében ezt gyakorolta, kiválóan alkalmas.

Dzsúz>!
Garri Kaszparov: Hogyan utánozza az élet a sakkot

Kasparov a könyv születésekor Vezető tréningeket és motivációs előadásokat tartott top menedzsereknek. A könyv a döntéshozatalról szól. Hogyan hozzunk jó döntéseket. Nem recept könyv, hanem egy példatár. Tele üzleti anekdotákkal és sok-sok sakk történettel.

Davidinak>!
Garri Kaszparov: Hogyan utánozza az élet a sakkot

Kiváló könyv megszívlelendő tanácsokkal! Sajnálom, hogy csak most olvastam.


Népszerű idézetek

Horváth_Gergely_Gőte>!

(Mi is járt Mihail Tal fejében a Vaszjukov elleni partin)

Jöttek egymás után a gondolatok. Szerettem volna egy olyan finomságot elsütni, amely egyszer már sikerült, csak hát jelen esetben természetesen egyáltalán nem ment. Ezért aztán hamarosan teljes összevisszaságban rajzottak fejemben mindenféle lépések, s a hírhedt „változatfa”, melyről az edzők tanácsa szerint mielőbb le kell nyesegetni az apró ágakat, hihetetlen gyorsasággal terebélyesedett.
És ekkor valamiért eszembe jutott Kornyej Csukovszkij klasszikus gyerekverse:
De nehéz a vízilovat
Kiásni a mocsárból.
Nem tudom miféle asszociáció révén került a víziló a sakktáblára, de jóllehet a nézők meg voltak győződve róla, hogy továbbra is az állást tanulmányozom, egészen máson járt az eszem: Hogyan áshatnám ki a vízilovat a mocsárból? Emlékszem, hogyan táncoltak a szemem előtt emelők, csigák, helikopterek, még egy kötélhágcsó is megjelent. Hosszú tűnődés után beláttam, hogy mérnökként kudarcot vallottam, de mérgesen arra gondoltam: „Hát akkor fulladjon meg!” És egyszer csak eltűnt a víziló. Ahogy jött, úgy le is ment a tábláról. Mondhatni magamagától. És már nem is látszott olyan bonyolultnak az állás. Azt valahogy tisztáztam magamban, hogy az összes változatot úgysem lehet kiszámítani, a huszáráldozat, már a természeténél fogva is, tisztán intuitív. És mivel érdekes játékot ígért, nem tudtam ellenállni neki.
Másnap aztán örömmel olvastam az újságban, hogy Mihail Tal negyven perc elmélyült gondolkodás után pontosan végigszámolt tisztáldozatot hozott…

99. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Makszim Gorkij: Ember születik
Alla Sirjajeva: Hívja Leonyid Brezsnyevet!
Feliksz Kuznyecov: A mai szovjet próza
Ilja Zbarszkij – Samuel Hutchinson: A mauzóleum árnyékában
Nikodémusz Elli (szerk.): Hol lészen szállásunk
Martin Amis: Koba, a rettenetes
Alekszej Szemjonovics Csujanov: Sztálingrádi napló
Krausz Tamás: Sztálin
Lukács György: Lenin
Jean Mitry: Sz. M. Eizenstein