Garr Reynolds nemzetközi hírű kommunikációs szakember, prezentációtervező, a világ legnépszerűbb prezentációtervezésről szóló weboldalának létrehozója könyvében friss, közvetlen stílusban magyarázza el, hogyan készíthetünk jobb vetített prezentációkat PowerPoint vagy Keynote segítségével. Prezentáció című könyve egyszerű, szemléletes példákkal érzékelteti, hogy a napjainkban szokásos előadások miért nem hatásosak, és olyan szemléletváltást javasol, amellyel saját kreativitásunk felfedezésével készíthetünk a bevett formáknál sokkal inkább lényegre törő, színvonalas és ezért persze sikeresebb bemutatókat. Reynolds a prezentálás kommunikációs és üzleti vonatkozásait a keleti zen filozófia tisztaságra, gazdaságosságra és egyszerűségre törekvő elveinek megfeleltetve mutatja be.
PreZENtáció 29 csillagozás

'A meztelen előadó' után kicsit unalmas volt, hogy kb. a könyv fele ugyanarról szól, bár az igaz, hogy míg abban inkább személyiségfejlesztő ötletek vannak, itt kifejezetten a prezentáció megtervezéséhez, kivitelezéséhez kapunk hasznos tanácsokat – amiket nem felejtek el a következő félévben alkalmazni :)

Inspiráló könyv, hasznos tippekkel és ötletekkel a prezentációkészítéshez.
Olvasás közben két dolog járt a fejemben:
a, szeretném az összes pocsék előadó kezébe nyomni a kötetet, akik órákig tartó, felsorolásokkal telezsúfolt prezentációkkal untattak az évek során
b, a kitartóbb és makacsabb képviselőiket akár el is lehetne intézni vele kivitelezését (keménység és súly) tekintve
Bánom, hogy eddig nem jutott eszembe utánaolvasni annak, mivel is tehetném jobbá a saját előadásaimat. Visszamenőleg járna nekem is egy-két fejbekólintás ezzel az anyaggal.

Nagyszerű könyv, jól összefoglal mindent, ami egy jó prezentációhoz kell, csak ajánlani tudom én is.

Ha hatásos vizuális előadást akarunk tartani, akkor mindenképpen érdemes elolvasni. Egyszerű olvasmány, de közérthető, és nem utolsó sorban elgondolkodtató. Mindezt úgy persze, hogy érződik a hatásvadászat, a hatni vágyás, de hát ez a dolga. Ugyanakkor nemcsak olvasunk, hanem vizuálisan is átélhetjük a dolgokat, hiszen számos példát kapunk minden oldalon. Az más kérdés, hogy egy hétköznapi prezentáló mit tud ebből hasznosítani, hiszen nem egy esetben azért kiderül, hogy profi csapat dolgozik egy-egy kivetített tartalmon (grafikusokkal és kommunikációs szakemberekkel). Ennek ellenére ha a törekvés megvan, akkor bizony egy egyszerű tanár is átültetheti mindennapi munkája stílusos és hatásos megtámogatásához.

Kötelezővé tenném, azoknak, akik előadásokat tartanak. Remek könyv.Az előadásokon túl az életvezetési tanácsai, tetszettek, amiket ügyesen a sorok közé rejtett. 5 csillag.

De ha nem szakítunk a múlttal, semmi újat nem fogunk tanulni. Nyitott elmével kell a kihívások elé állnunk, hogy a világot új nézőpontból szemlélhessük. Ahogyan a jó öreg Yoda mester tanácsolta (réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban): el kell felejtened, amit eddig tanultál.
33. oldal, 1. fejezet - Napjaink prezentációi: Engedjük el a múltat!

„Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa.”
Leonardo da Vinci

Hibázni nem szégyen, sőt olykor szükségszerű. De ha azért utasítjuk el a kísérletezést vagy a kockáztatást, mert attól félünk, hogy mások mit gondolnak, többet veszítünk, mint egy ideig-óráig tartó, különösebb következménnyel nem járó tévedés következtében. Felejtsük el a kudarcainkat, tévedéseinket, hiszen egy lépés megtétele fölött érzett aggodalom és a múltbéli döntéseink latolgatása gúzsba köt, megöli a bennünk lakozó kreatív szellemet.
46. oldal, 2. fejezet - Kreativitás: A nagy átverés

Amikor említette, mennyire fontos, hogy egy-egy dián a lehető legkevesebb szöveget helyezzük el, eszembe jutott egy mese, amit gyermekkoromban hallottam Indiában. Valahogy így szólt:
Egyszer egy Vijay nevű férfi boltot nyitott. Cégtáblát tett az ajtó fölé, ami így szólt: „Itt friss halat árulunk.” Az apja azonban azt mondta, hogy az „árulunk” szó túl nagy hangsúlyt helyez az eladóra, olyan, mintha a vevő nem is lenne olyan fontos. Így a táblát erre cserélték: „Itt friss hal kapható”.
Azután nem sokkal később arra sétált Vijay bátyja, és azt javasolta, hogy hagyják el az „itt” szót, hiszen felesleges. Vijay egyetértett, és a felirat most már így hangzott: „Friss hal kapható.”
Csakhogy később Vijay nővére is arra járt, és azt mondta, hogy az minden szó nélkül is világos, hogy hal kapható; erre való a bolt. Tehát ne írjanak többet a táblára, csak ezt „Friss hal”.
Később egy szomszéd is benézett a boltba. Megdicsérte a halat, melynek frissességéről, mondta, minden arra járó meg van győződve; minek hát kiírni? Csak mentegetőzésnek hat, mintha felmerülne a gyanú, hogy igazából nem is volna friss. A táblán ettől fogva ennyi állt „Hal.”
Amikor másnap Vijay elment a piacra, felfedezte, hogy a halszag olyan távolságról is érződik, ahonnét a felirat már nem látszik. Így döbbent rá, hogy minden felirat szükségtelen.

Fontos, hogy minél több időt töltsünk a közvetlen munkavégzéstől távol: kirándulhatunk, sétálhatunk a parkban, biciklire pattanhatunk, eltölthetünk néhány órát egy kávézóban újságot olvasva. Ilyenkor aktivizálódik bennünk a kreatív szellem. Néha egyedül kell lennünk, vissza kell vennünk a ritmusból, hogy más szemszögből lássuk a dolgokat.

A vizuális összetevő azonban – akár akarjuk, akár nem – érzelmileg is megérinti a közönségünket, és nyomban ítélkeznek is arról, hogy amit látnak, mennyire vonzó, hiteles, professzionális és így tovább. Igen sokat számít e zsigeri első reakció.
142. oldal (Prezentáció és dizájn)