PreZENtáció 29 csillagozás

Garr Reynolds: PreZENtáció Garr Reynolds: PreZENtáció

Garr Reynolds nemzetközi hírű kommunikációs szakember, prezentációtervező, a világ legnépszerűbb prezentációtervezésről szóló weboldalának létrehozója könyvében friss, közvetlen stílusban magyarázza el, hogyan készíthetünk jobb vetített prezentációkat PowerPoint vagy Keynote segítségével. Prezentáció című könyve egyszerű, szemléletes példákkal érzékelteti, hogy a napjainkban szokásos előadások miért nem hatásosak, és olyan szemléletváltást javasol, amellyel saját kreativitásunk felfedezésével készíthetünk a bevett formáknál sokkal inkább lényegre törő, színvonalas és ezért persze sikeresebb bemutatókat. Reynolds a prezentálás kommunikációs és üzleti vonatkozásait a keleti zen filozófia tisztaságra, gazdaságosságra és egyszerűségre törekvő elveinek megfeleltetve mutatja be.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045053
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2009
240 oldal · ISBN: 9789639686816 · Fordította: Nagy Marcell

Enciklopédia 6


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kávésbögre P>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

'A meztelen előadó' után kicsit unalmas volt, hogy kb. a könyv fele ugyanarról szól, bár az igaz, hogy míg abban inkább személyiségfejlesztő ötletek vannak, itt kifejezetten a prezentáció megtervezéséhez, kivitelezéséhez kapunk hasznos tanácsokat – amiket nem felejtek el a következő félévben alkalmazni :)

Daisyy>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Alapvetően hasznos könyv, szeretettel ajánlanám néhány egyetemi tanáromnak.
Néhol hatásvadász de hát mégiscsak amerikai a szerző, mégha Japánban él is. Tetszett a sok példa és kép, hasznosítani fogom az olvasottakat. :)

sirály>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Rengeteget tanultam belőle.
Előadók, tanárok, oktatók alaptankönyve.

frel>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

…sok hasznosítható ötletet tartalmaz, rengeteg példával megtámogatva…

_Andrea_>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Inspiráló könyv, hasznos tippekkel és ötletekkel a prezentációkészítéshez.

Olvasás közben két dolog járt a fejemben:
a, szeretném az összes pocsék előadó kezébe nyomni a kötetet, akik órákig tartó, felsorolásokkal telezsúfolt prezentációkkal untattak az évek során
b, a kitartóbb és makacsabb képviselőiket akár el is lehetne intézni vele kivitelezését (keménység és súly) tekintve

Bánom, hogy eddig nem jutott eszembe utánaolvasni annak, mivel is tehetném jobbá a saját előadásaimat. Visszamenőleg járna nekem is egy-két fejbekólintás ezzel az anyaggal.

sarruken>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Jo kis konyv gyonyoru ilkusztraciokkal, de amerikai modon kisse tulirt.

Turcsány_Torda>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Nagyszerű könyv, jól összefoglal mindent, ami egy jó prezentációhoz kell, csak ajánlani tudom én is.

Duchon_Jenő>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Ha hatásos vizuális előadást akarunk tartani, akkor mindenképpen érdemes elolvasni. Egyszerű olvasmány, de közérthető, és nem utolsó sorban elgondolkodtató. Mindezt úgy persze, hogy érződik a hatásvadászat, a hatni vágyás, de hát ez a dolga. Ugyanakkor nemcsak olvasunk, hanem vizuálisan is átélhetjük a dolgokat, hiszen számos példát kapunk minden oldalon. Az más kérdés, hogy egy hétköznapi prezentáló mit tud ebből hasznosítani, hiszen nem egy esetben azért kiderül, hogy profi csapat dolgozik egy-egy kivetített tartalmon (grafikusokkal és kommunikációs szakemberekkel). Ennek ellenére ha a törekvés megvan, akkor bizony egy egyszerű tanár is átültetheti mindennapi munkája stílusos és hatásos megtámogatásához.

László_Benedek>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Kötelezővé tenném, azoknak, akik előadásokat tartanak. Remek könyv.Az előadásokon túl az életvezetési tanácsai, tetszettek, amiket ügyesen a sorok közé rejtett. 5 csillag.

magnersbook>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

alapmu. kotelezo kene legyen, akar a KRESZ vizsga az autovezetes elott.


Népszerű idézetek

Poufsouffle>!

De ha nem szakítunk a múlttal, semmi újat nem fogunk tanulni. Nyitott elmével kell a kihívások elé állnunk, hogy a világot új nézőpontból szemlélhessük. Ahogyan a jó öreg Yoda mester tanácsolta (réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban): el kell felejtened, amit eddig tanultál.

33. oldal, 1. fejezet - Napjaink prezentációi: Engedjük el a múltat!

Kapcsolódó szócikkek: kihívás · múlt · Yoda
Szelén>!

„Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa.”
Leonardo da Vinci

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leonardo da Vinci
Poufsouffle>!

Hibázni nem szégyen, sőt olykor szükségszerű. De ha azért utasítjuk el a kísérletezést vagy a kockáztatást, mert attól félünk, hogy mások mit gondolnak, többet veszítünk, mint egy ideig-óráig tartó, különösebb következménnyel nem járó tévedés következtében. Felejtsük el a kudarcainkat, tévedéseinket, hiszen egy lépés megtétele fölött érzett aggodalom és a múltbéli döntéseink latolgatása gúzsba köt, megöli a bennünk lakozó kreatív szellemet.

46. oldal, 2. fejezet - Kreativitás: A nagy átverés

Dora>!

Amikor említette, mennyire fontos, hogy egy-egy dián a lehető legkevesebb szöveget helyezzük el, eszembe jutott egy mese, amit gyermekkoromban hallottam Indiában. Valahogy így szólt:
Egyszer egy Vijay nevű férfi boltot nyitott. Cégtáblát tett az ajtó fölé, ami így szólt: „Itt friss halat árulunk.” Az apja azonban azt mondta, hogy az „árulunk” szó túl nagy hangsúlyt helyez az eladóra, olyan, mintha a vevő nem is lenne olyan fontos. Így a táblát erre cserélték: „Itt friss hal kapható”.
Azután nem sokkal később arra sétált Vijay bátyja, és azt javasolta, hogy hagyják el az „itt” szót, hiszen felesleges. Vijay egyetértett, és a felirat most már így hangzott: „Friss hal kapható.”
Csakhogy később Vijay nővére is arra járt, és azt mondta, hogy az minden szó nélkül is világos, hogy hal kapható; erre való a bolt. Tehát ne írjanak többet a táblára, csak ezt „Friss hal”.
Később egy szomszéd is benézett a boltba. Megdicsérte a halat, melynek frissességéről, mondta, minden arra járó meg van győződve; minek hát kiírni? Csak mentegetőzésnek hat, mintha felmerülne a gyanú, hogy igazából nem is volna friss. A táblán ettől fogva ennyi állt „Hal.”
Amikor másnap Vijay elment a piacra, felfedezte, hogy a halszag olyan távolságról is érződik, ahonnét a felirat már nem látszik. Így döbbent rá, hogy minden felirat szükségtelen.

123. oldal

>!

Az emberben lappang valami, ami már kisgyermekkorában arra ösztökéli, hogy rajzokkal, festményekkel, fotókkal fejezze ki a gondolatait.

144. oldal

Dora>!

És valóban a komputer és a Google segítségével pillanatok alatt megtalálhatunk bármilyen szükséges információt. Azonban ha hús-vér ember előadását hallgatjuk nem számokat és adatsorokat várunk tőle, hanem olyasvalamit, amit a számítógép nem tud megadni: értelmezést.

94. oldal

Dora>!

Fontos, hogy minél több időt töltsünk a közvetlen munkavégzéstől távol: kirándulhatunk, sétálhatunk a parkban, biciklire pattanhatunk, eltölthetünk néhány órát egy kávézóban újságot olvasva. Ilyenkor aktivizálódik bennünk a kreatív szellem. Néha egyedül kell lennünk, vissza kell vennünk a ritmusból, hogy más szemszögből lássuk a dolgokat.

49. oldal

mclaren42>!

A túlterheltség megöli a kreativitást.

65. oldal (HVG Könyvek, 2017)

mclaren42>!

Ha komplex gondolatot akarunk elmagyarázni, a legjobb az, ha hasonlatokat keresünk, vagy elmondunk egy történetet, amely rámutat a lényegre.

94. oldal (HVG Könyvek, 2017)

tothmozerszilvia I>!

A vizuális összetevő azonban – akár akarjuk, akár nem – érzelmileg is megérinti a közönségünket, és nyomban ítélkeznek is arról, hogy amit látnak, mennyire vonzó, hiteles, professzionális és így tovább. Igen sokat számít e zsigeri első reakció.

142. oldal (Prezentáció és dizájn)


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin Williams: Tervezz bátran!
Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége – számítógéppel
Györffy Kinga: Add elő magad
Eric Schmidt – Jonathan Rosenberg – Alan Eagle: Google – Így vezetünk mi
Bózsvári József – Petróczi Gábor: Digitális kommunikáció a 21. századi iskolában
Dr. Ollé János: Virtuális környezet, virtuális oktatás
Bojár Gábor: GRAPHI-sztori
Mudri István: Videoszerkesztés Adobe Premiere programokkal
Nagy Gusztáv: Drupal 6 alapismeretek
Edwin Black: Az IBM és a Holokauszt