PreZENtáció 25 csillagozás

Garr Reynolds: PreZENtáció Garr Reynolds: PreZENtáció

Garr Reynolds nemzetközi hírű kommunikációs szakember, prezentációtervező, a világ legnépszerűbb prezentációtervezésről szóló weboldalának létrehozója könyvében friss, közvetlen stílusban magyarázza el, hogyan készíthetünk jobb vetített prezentációkat PowerPoint vagy Keynote segítségével. Prezentáció című könyve egyszerű, szemléletes példákkal érzékelteti, hogy a napjainkban szokásos előadások miért nem hatásosak, és olyan szemléletváltást javasol, amellyel saját kreativitásunk felfedezésével készíthetünk a bevett formáknál sokkal inkább lényegre törő, színvonalas és ezért persze sikeresebb bemutatókat. Reynolds a prezentálás kommunikációs és üzleti vonatkozásait a keleti zen filozófia tisztaságra, gazdaságosságra és egyszerűségre törekvő elveinek megfeleltetve mutatja be.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045053
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2009
240 oldal · ISBN: 9789639686816 · Fordította: Nagy Marcell

Enciklopédia 4


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kávésbögre P>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

'A meztelen előadó' után kicsit unalmas volt, hogy kb. a könyv fele ugyanarról szól, bár az igaz, hogy míg abban inkább személyiségfejlesztő ötletek vannak, itt kifejezetten a prezentáció megtervezéséhez, kivitelezéséhez kapunk hasznos tanácsokat – amiket nem felejtek el a következő félévben alkalmazni :)

Lilluka>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Alapvetően hasznos könyv, szeretettel ajánlanám néhány egyetemi tanáromnak.
Néhol hatásvadász de hát mégiscsak amerikai a szerző, mégha Japánban él is. Tetszett a sok példa és kép, hasznosítani fogom az olvasottakat. :)

vorakmarika>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Van benne elég sok felesleges leírás, és többször ismétel is egy-két dolgot, de alapvetően nagyon hasznos és olvasmányos könyv. Rengeteg jó tippet ad, képekkel illusztrálva, egy kicsit még az előadás megtartásáról is ír, nemcsak a prezentáció elkészítéséről. Biztosan tudom majd használni a leírtakat a munkám során.

frel>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

…sok hasznosítható ötletet tartalmaz, rengeteg példával megtámogatva…

_Andrea_>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Inspiráló könyv, hasznos tippekkel és ötletekkel a prezentációkészítéshez.

Olvasás közben két dolog járt a fejemben:
a, szeretném az összes pocsék előadó kezébe nyomni a kötetet, akik órákig tartó, felsorolásokkal telezsúfolt prezentációkkal untattak az évek során
b, a kitartóbb és makacsabb képviselőiket akár el is lehetne intézni vele kivitelezését (keménység és súly) tekintve

Bánom, hogy eddig nem jutott eszembe utánaolvasni annak, mivel is tehetném jobbá a saját előadásaimat. Visszamenőleg járna nekem is egy-két fejbekólintás ezzel az anyaggal.

sarruken>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Jo kis konyv gyonyoru ilkusztraciokkal, de amerikai modon kisse tulirt.

Turcsány_Torda>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Nagyszerű könyv, jól összefoglal mindent, ami egy jó prezentációhoz kell, csak ajánlani tudom én is.

Duchon_Jenő>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Ha hatásos vizuális előadást akarunk tartani, akkor mindenképpen érdemes elolvasni. Egyszerű olvasmány, de közérthető, és nem utolsó sorban elgondolkodtató. Mindezt úgy persze, hogy érződik a hatásvadászat, a hatni vágyás, de hát ez a dolga. Ugyanakkor nemcsak olvasunk, hanem vizuálisan is átélhetjük a dolgokat, hiszen számos példát kapunk minden oldalon. Az más kérdés, hogy egy hétköznapi prezentáló mit tud ebből hasznosítani, hiszen nem egy esetben azért kiderül, hogy profi csapat dolgozik egy-egy kivetített tartalmon (grafikusokkal és kommunikációs szakemberekkel). Ennek ellenére ha a törekvés megvan, akkor bizony egy egyszerű tanár is átültetheti mindennapi munkája stílusos és hatásos megtámogatásához.

László_Benedek>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

Kötelezővé tenném, azoknak, akik előadásokat tartanak. Remek könyv.Az előadásokon túl az életvezetési tanácsai, tetszettek, amiket ügyesen a sorok közé rejtett. 5 csillag.

magnersbook>!
Garr Reynolds: PreZENtáció

alapmu. kotelezo kene legyen, akar a KRESZ vizsga az autovezetes elott.


Népszerű idézetek

Poufsouffle>!

De ha nem szakítunk a múlttal, semmi újat nem fogunk tanulni. Nyitott elmével kell a kihívások elé állnunk, hogy a világot új nézőpontból szemlélhessük. Ahogyan a jó öreg Yoda mester tanácsolta (réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban): el kell felejtened, amit eddig tanultál.

33. oldal, 1. fejezet - Napjaink prezentációi: Engedjük el a múltat!

Kapcsolódó szócikkek: kihívás · múlt · Yoda
Poufsouffle>!

Hibázni nem szégyen, sőt olykor szükségszerű. De ha azért utasítjuk el a kísérletezést vagy a kockáztatást, mert attól félünk, hogy mások mit gondolnak, többet veszítünk, mint egy ideig-óráig tartó, különösebb következménnyel nem járó tévedés következtében. Felejtsük el a kudarcainkat, tévedéseinket, hiszen egy lépés megtétele fölött érzett aggodalom és a múltbéli döntéseink latolgatása gúzsba köt, megöli a bennünk lakozó kreatív szellemet.

46. oldal, 2. fejezet - Kreativitás: A nagy átverés

Anaire>!

„Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa.”
Leonardo da Vinci

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leonardo da Vinci
Dora>!

Amikor említette, mennyire fontos, hogy egy-egy dián a lehető legkevesebb szöveget helyezzük el, eszembe jutott egy mese, amit gyermekkoromban hallottam Indiában. Valahogy így szólt:
Egyszer egy Vijay nevű férfi boltot nyitott. Cégtáblát tett az ajtó fölé, ami így szólt: „Itt friss halat árulunk.” Az apja azonban azt mondta, hogy az „árulunk” szó túl nagy hangsúlyt helyez az eladóra, olyan, mintha a vevő nem is lenne olyan fontos. Így a táblát erre cserélték: „Itt friss hal kapható”.
Azután nem sokkal később arra sétált Vijay bátyja, és azt javasolta, hogy hagyják el az „itt” szót, hiszen felesleges. Vijay egyetértett, és a felirat most már így hangzott: „Friss hal kapható.”
Csakhogy később Vijay nővére is arra járt, és azt mondta, hogy az minden szó nélkül is világos, hogy hal kapható; erre való a bolt. Tehát ne írjanak többet a táblára, csak ezt „Friss hal”.
Később egy szomszéd is benézett a boltba. Megdicsérte a halat, melynek frissességéről, mondta, minden arra járó meg van győződve; minek hát kiírni? Csak mentegetőzésnek hat, mintha felmerülne a gyanú, hogy igazából nem is volna friss. A táblán ettől fogva ennyi állt „Hal.”
Amikor másnap Vijay elment a piacra, felfedezte, hogy a halszag olyan távolságról is érződik, ahonnét a felirat már nem látszik. Így döbbent rá, hogy minden felirat szükségtelen.

123. oldal

_Andrea_>!

Az emberben lappang valami, ami már kisgyermekkorában arra ösztökéli, hogy rajzokkal, festményekkel, fotókkal fejezze ki a gondolatait.

144. oldal

Dora>!

És valóban a komputer és a Google segítségével pillanatok alatt megtalálhatunk bármilyen szükséges információt. Azonban ha hús-vér ember előadását hallgatjuk nem számokat és adatsorokat várunk tőle, hanem olyasvalamit, amit a számítógép nem tud megadni: értelmezést.

94. oldal

Dora>!

Fontos, hogy minél több időt töltsünk a közvetlen munkavégzéstől távol: kirándulhatunk, sétálhatunk a parkban, biciklire pattanhatunk, eltölthetünk néhány órát egy kávézóban újságot olvasva. Ilyenkor aktivizálódik bennünk a kreatív szellem. Néha egyedül kell lennünk, vissza kell vennünk a ritmusból, hogy más szemszögből lássuk a dolgokat.

49. oldal

Dora>!

A Why Business People Speak like Idiots (Miért beszének úgy az üzleti szférában, mint az idióták? Free Press) című könyv szerzője szerint „az emberek több következtetést vonnak le egy előttük álló személy megjelenéséből, mint az információból, amit a személy közöl.” Tanulság: nem szabad láthatatlannak lennünk.

220. oldal

Dora>!

A Heath fivérek érdeklődésének homlokterében az állt, hogy egyes történeteket miért jegyzünk meg könnyen, másokat pedig miért felejtünk el pillanatok alatt. Van, ami megragad az emberi emlékezetben, van, ami eltűnik – de mi ennek az oka? A szerzők könyvükben arra a briliáns egyszerűséggel kifejtett következtetésre jutnak, hogy az emlékezetes ötleteknek hat alapvető tulajdonsággal kell rendelkezni: legyen egyszerű, váratlan, konkrét, hiteles, legyen érzelmi hatása és legyen történet köré építve.

88. oldal

2 hozzászólás
Dora>!

Jobb, ha a prezentáció készítésének kezdeti szakaszában olyan távol kerülünk a számítógéptől, amennyire csak lehetséges. Alapvető hiba, hogy az emberek java része a monitorra meredve gondolja végig készülő előadása tartalmát és formáját. Mielőtt belevágnánk a prezentáció készítésébe, az összképet kell látnunk, és meg kell határoznunk a kulcsüzeneteinket is. Ez szinte lehetetlen nyugodt, koncentrált elmeállapot nélkül, amit a számítógép előtt ülve aligha fogunk elérni.

57. oldal

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

James Caplin: Utálom a prezentációkat
William M. Ivins Jr.: A nyomtatott kép és a vizuális kommunikáció
Temple Grandin: Képekben gondolkodom
Kepes György: A látás nyelve
Montvai Attila: Fotográfia és kultúra
Shakti Gawain: A teremtő képzelet
Blaskó Ágnes – Margitházi Beja (szerk.): Vizuális kommunikáció
Cliff Atkinson: Ne vetíts vázlatot!
Barbara Pease – Allan Pease: Testbeszéd a szerelemben
Randy Gage: Az első kör Te magad vagy!