85. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Shada (Doctor Who 4.) 103 csillagozás

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

A Doktor régi barátja, a szintén időlord Chronotis nyugdíjas éveit a Cambridge Egyetemen tölti, ahol aztán senkinek sem tűnik fel, hogy a professzor élete évszázadokig tart. Az viszont már nagyon is feltűnik valakinek, hogy amikor az öregúr eljött a Gallifrey bolygóról, magával hozott néhány szuvenírt, köztük egy igen veszélyes könyvet.

A Gallifrey imádásra méltó ősi törvénye nem tóparti olvasmány: a sötét Rassilon-kor idejéből származó Leletek közé tartozik, és nem kerülhet rossz kezekbe. A felülmúlhatatlanul gonosz Skagra pedig meg akarja szerezni a könyvet, és még ennél is alattomosabb tervet forgat a fejében.

Teljesen egyértelmű, hogy ebben a helyzetben csak a Doktor, Romana és K-9 segíthet.

A Shada az utánozhatatlan Douglas Adams forgatókönyve alapján készült: a legendás, „elveszett” Ki vagy, Doki?-történet a klasszikus tévésorozathoz íródott. A tervezett epizódok végül nem kerültek képernyőre, Gareth Roberts azonban regényt írt Adams munkája alapján.

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2013
428 oldal · ISBN: 9789636898434 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
GABO, Budapest, 2013
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636897161 · Fordította: F. Nagy Piroska

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

The Doctor · Chris Parsons · Chronotis professzor · Clare Keightley · Romana · Skagra · Wilkin


Kedvencelte 23

Most olvassa 6

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 P>!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Sokszor hajlamos vagyok elfelejteni, hogy egyes tévésorozatok milyen régóta velünk vannak.
A Doctor Who, vagy magyarul Ki vagy, Doki? egy 1963 és 1989 között futó televíziós sorozat, valamint a 2005-ben indult rebootja a mai napig megy.

Douglas Adams neve nem adott túl sok okot bizakodásra. A Glaxis útikalaúzt még nem olvastam, csak a filmet láttam belőle, Az inkább fárasztó volt és kusza, mint jó.
A Ki vagy, Doki? sorozatot viszont kedvelem, úgyhogy csak rávettem magam eme könyv elolvasására.

Fontos leszögezni az elején, hogy a regényben a negyedik Doktor szerepel. A történetben olyan szereplők szerepelnek, illetve olyan állítások hangzanak el, amik a régi tévésorozattal kompatibilisek, de a 2005-től indult szériával már nem biztos off.
Doktorunk egy kicsit szétszórt, eléggé fura, de természetesen a krízishelyzetben mindig tudja (vagy tudni véli), hogy mi a helyes lépés. Mellette ott van még Romana, aki szintén egy időlord, valamint K-9, a robotblöki.
A humorforrások általában a férfi szereplők, Chris, a Doktor és Chronotis rengeteg mókás percet tudnak szerezni. A hölgy szereplők pedig ezt ellensúlyozandó, mindig „normálisan” viselkednek.
A regény nagyon szórakoztató, olvastatja magát. Nagyon kellemes csalódás volt, általában nem nagyon kedvelem a népszerű sorozatok, filmek regényadaptációit.

Olvasás közben kipróbáltam a Google könyvek felolvasását, de inkább maradok a saját olvasásaimnál. :)

>!
GABO, Budapest, 2013
428 oldal · ISBN: 9789636898434 · Fordította: F. Nagy Piroska
Jaina P>!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Töredelmesen be kell vallanom, soha nem láttam egyetlen Doctor Who részt sem, az összes ismeretemet a sorozatról Sheldon és Leonard (The Big Bang Theory) beszélgetéseiből gyűjtöttem össze. Ezért sokáig tologattam is a várólistámon, féltem, hogy a felét nem is értem majd. Aztán teljesen véletlenül a kezembe került és elolvastam az első bekezdést. És nem tudtam letenni, Gareth Roberts igazán jól bele tudta élni magát a Douglas Adams féle bolygókon átívelő őrületbe. Néhol volt egy kis hiányérzetem, de azok, akik a Doctor Who sorozat, vagy csak szimplán a sci-fi könyvek rajongói, biztosan megtalálják benne a kedvükre valót. Azoknak is ajánlom, akik szeretik a jól megírt történeteket, az izgalmas cselekményeket és a vicces szereplőket.

ppayter>!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

„Kevés olyan tévésorozat van, ami több évadon keresztül is le tud kötni, a Doctor Who viszont ilyen. A jóféle angol humor és az időnként meglepően komoly, máskor pedig szimplán elborult sci-fi ötletek időutazással súlyosbított keveréke már önmagában attól is vonzó lenne, hogy eltér minden mostanában divatos, hollywoodi túlsúlyú sci-fitől – az, hogy nem csak egyedi, hanem tényleg színvonalas is, már csak hab a tortán. Akkora rajongó azért nem vagyok, hogy a 2005-ös újraindulás előtti évadokat is végignézzem, egyelőre elég az új (bár az idei karácsonyi epizód után valószínűleg elvonási tüneteim lesznek jövő augusztusig, úgyhogy még akár ezekre is sor kerülhet), így regényformában viszont érdekes megismerkedni a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a sorozatban szereplő negyedik Doktorral. (…)

Más Doctor Who regényekkel ellentétben a Shada nem csak keményvonalas rajongóknak – vagy legalábbis a sorozattal kellőképpen tisztában lévőknek – ajánlott olvasmány (tesztelve!). A történet jellegzetességei miatt bátran kezébe veheti bárki, aki kíváncsi egy adamsesen őrült hajszára Cambridge-től az időlordok ősi börtönéig és tovább. A Doctor Who és/vagy Douglas Adams rajongói talán több apró részletet vesznek észre olvasás közben, esetleg egy-két poén vagy megoldás már ismerős is lehet, de nincs szükség előzetes ismeretekre, önállóan olvasva is tökéletesen megállja a helyét.”


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.hu/2013/12/gareth-roberts-dou…

revelácifa>!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Hiába vagyok nagy rajongója a Dokinak már egy ideje, a franchise könyveihez csak óvatosan közelítek a legutóbbi pofára esés után amit az Esős napok Cardiffban okozott. Ez a könyv azonban más, mivel itt egy soha el nem készült epizód forgatókönyvét, ráadásul Douglas Adams munkáját dolgozta át Roberts regénnyé, nem is akárhogy! Profi módon rakta össze a történet darabkáit, amiket az Adams-i hagyatékéban talált, hogy olyan eredmény születhessen, amilyet elődje eredetileg elképzelt.*

Egyébként nem csodálom, hogy nem tudták Adams idejében megvalósítani a Shadát. Ha nem tudnám, hogy mikor játszódik a történet a Doktor időskáláján, akkor lazán lehetne egy modern kori epizód is, a Davis érából. E mellett minden benne van ebben a történetben amitől egy igazi DW kaland magával tudja ragadni az olvasót/nézőt. Masszív karakterépítés, pár új idegen faj, egy csipetnyi rejtély az időlordokról, és ezeken felül egy nagy adag tipikus Adams féle humor és szatíra.

Roberts stílusa pont a megfelelő mértékben idézi fel Adamsét és nem próbálja majmolni feleslegesen azt. Jól tagolt, és a párhuzamosan futó szálakkal a sztori zenitjét tökéletesen építette fel és zárta is le a könyv. Bár nem sok részt láttam a régi sorozatból, mégis minden a helyén volt, és ha kellett Roberts nem spórolt a kontextus kialakításával sem, szóval még a sorozatot csak hallomásból ismerőknek is működhet a Shada, rajongóknak pedig kötelező. A GABO-nak pedig jár a pacsi, mert igazán teccetős köntösben hozták el mindezt nekünk.** Jöhet a következő.

*A szerző utószavát is érdemes elolvasni.
**És szem barát betűmérettel.:)

>!
GABO, Budapest, 2013
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636897161 · Fordította: F. Nagy Piroska
Spaceman_Spiff IP>!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

„Az adamsi vonalat az olyan figurák jelentik, mint a habókos Chronotis, az engedelmes, de „felvágott nyelvű” K9 robotkutya vagy a Skagráért a végsőkig lelkesedő, ám a Doktor áldásos tevékenységének hála önismeretei problémákkal szembesülő Hajó, akik egy-egy jelenetben mosolyt csalnak az olvasó arcára. Maga az egész regény is könnyed, szórakoztató és sodró, az ember egy percig sem unatkozik, miközben olvas. Persze a Shada nem mélyenszántó klasszikus, de mint szórakoztató irodalom betölti a funkcióját. Ráadásul azok is élvezettel olvashatják, akik nem ismerik a Doctor Who világát – nem úgy, mint idehaza 1993-ban minden előzmény nélkül kiadott Az idő fogságában –, de persze igazán teljes élvezetet a rajongóknak okozhat a könyv. Ahogyan egy jó történethez illik, kapunk egy nagyon nagy rejtélyt, amihez képest Skagra szervezkedése csak egy mezei gonosztevő csínytevésének tűnik, amilyennel a Doktor minden epizódban találkozik.”

Bővebben, érdekességekkel:
http://sfmag.hu/2013/11/25/gareth-roberts-douglas-adams-shada/

Banditaa P>!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

A Doctor Who néha nagyon fárasztó tud lenne. Douglas Adams pedig mindig nagyon-nagyon fárasztó. Ha ezt a kettőt kombináljuk, megkapjuk a Shadát. Nagyon vicces, nagyon fárasztó, nagyon Douglas Admases, nagyon Doktoros. Bár Tom Baker nem az én Doktorom, tetszett ez a kaland, és kíváncsi vagyok, hogy a többi Adams-féle DW történet is ennyire pihentagyú-e. Mert ez nagyon az,a szó jő értelmében.

Mircsi>!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Alepvetően tetszett. Az Adams-i stílus tökéletesen megvan, ahogy a Doktor személyisége is, a humor is megjelenik, de nekem nem működött a kémia. Az eleje kicsit vontatott, aztán kibontakoznak a szálak, van pár érdekes fordulat, de Douglas Adams se szívesen adta ki a kezéből,és ez szerintem nem véletlen. Ez a Gareth Robert jó munkát végzett, de ő nem Adams…

Piratgirl26 P>!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

A sorozatot már régen láttam és nagyon szerettem. Most jó volt olvasni ezt a történetet.
Doktort kicsit szétszórtnak éreztem néha, aki az egyik kedvencem volt.
Sokat nevettem, sok vicces részt találtam, olvastatta magát.

Anikó_Kádár P>!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Az első gondolatom az volt, hogy ez a könyv le se tagadhatná, hogy ki írta. Utána pedig, hogy a Doktornak mennyire jól áll Douglas Adams.
Úgy gondolom, hogy nem kell nagy Doki rajongónak lenni ahhoz, hogy valaki élvezni tudja a történetet (bár tény, hogy a fanoknak sok ismerős dolgot tartalmaz a regény).
Az események nehezen indulnak be (a Doktor állandóan mászkál, szaladgál, de persze nem csak itt), de a kimerítően sok semmi után minden felgyorsul.
A Doktor mindig hozza a formáját, a sokszor lehetetlennek tűnő helyzetekből is nagyon szépen kivágja magát.
Sajnos magyarul csak 5 rész jelent, igaz angolul már nekem is egy elég nagy gyűjteményem van, de a régi történetek közül még egy sincs meg, amit próbálok orvosolni, hogy még többet tudjak meg a bolondos Doktorról.

theodora >!
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Az események lassan indulnak be, van sok holtjárat, felesleges mászkálás és furcsaság, de a könyv közepére felgyorsul minden, és csak kapkodtam a fejem mik történnek :) Szerencsére hamar megbarátkoztam ezzel a 'régi' Doktorral is, ahogy a mostani sorozat is, inkább szórakoztató a könyv, még a nagy ellenfél és veszélyek ellenére is. Ott van az angol humor, amit szeretek, a Doktor furcsa beszólásai, és a szedett-vedett, de szimpatikus csapat :) Az új DW-sorozat fanjainak jó választás a könyv, de még annak is aki még egy részt sem látott belőle, annak is, mert tényleg szórakoztató, elegendő infót ad az időlordokról, a Doktorról, hogy érteni lehessen az eseményeket.


Népszerű idézetek

dontpanic>!

Elnézést a felfordulásért. Tudja, kreatív rendetlenség!

25. oldal, 2. fejezet

7 hozzászólás
dontpanic>!

Skagra ötéves korában eldöntötte, hogy Isten nem létezik. Erre a felfedezésre a legtöbb ember, aki csak létezik a világegyetemben, kétféleképpen szokott reagálni: megkönnyebbüléssel vagy kétségbeeséssel. Skagra volt az egyetlen, aki gondolkodóba esett tőle. Várjunk csak, ezt azt jelenti, hogy van itt egy betöltetlen állás.

15. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Skagra
3 hozzászólás
General_Winston_WhoLock>!

Felejtse el. Az én időmben én is sok mindent elfelejtettem. Mármint ha jól emlékszem.

2 hozzászólás
dontpanic>!

– Mi volt az a könyv, professzor úr? – kérdezte a Doktor.
– Egy földi klasszikus, a bolygó történetének egyik legnagyobb írójától – felelte a professzor. – Szörnyen vicces, szörnyen elgondolkodtató, csak most nem jut eszembe a címe, valami autóstop meg törülközők is vannak benne, már emlékszem, igen, itt van a nyelvemen… ó, hát persze, a címe, a Galaxis útika…
De megint félbeszakították [a professzort]…

445. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chronotis professzor · The Doctor
Leah P>!

Ha e könyv elkószálna, csípd fülön, és küldd haza.

előszó

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Leah P>!

-Nehéz elhinni, hogy az imént több száz fényévet tettünk meg.
-Miért?- Kérdezte a Doktor.
-Mindig is úgy tudtam, hogy a fénynél nem lehet gyorsabban haladni- felelte Chris.
-Ezt ki mondta?
-Einstein – válaszolta Chris
-Micsoda?- A Doktor megállt, és egyik karjával átfogta Chriss vállát. – Maga érti Einsteint?
-Igen- felelte Chris, aki nem nagyon tudta, merre tart ez a beszélgetés.
-Micsoda?- kapkodott levegő után a Doktor. -És a kvantumelméletet?
-Igen – Chris élvezte a Doktor meglepettségét; végre biztosabb talajt érzett a lába alatt.
-Micsoda- kapkodott levegő után a Doktor – És Planckot?
-Igen- felelte Chris.
-Micsoda? -kapkodott levegő után a Doktor – És Newtont?
-Igen -felelte Chris.
-Micsoda -kapkodott levegő után a Doktor – Schoenberget?
Chris egy pillanatra hallgatott. Ez valami beugratós kérdés? Emlékezett, hogy olvasott valamit a tonalitás válságáról. Úgy gondolta, a nagy részét megértette, ezért büszkén rávágta:
-Igen. Természetesen.
A Doktor füttyentett egyet; szemmel láthatóan imponált neki a dolog. Aztán azt mondta:
-Borzasztó sok mindent kell elfelejtenie, Bristol.
Chris lekonyult. Tehát semmi sem változott.

280-281. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chris Parsons · The Doctor
dontpanic>!

A falakat körös-körül könyvespolcok borították, amelyek polcain két sor mélységben, és azokon keresztben könyvek zsúfolódtak össze, de olyan tömegben, hogy kis híján szétfeszítették a polcokat. Könyvek hevertek a pamlagon, a székeken, az asztalokon; ingatag oszlopokban álltak, néhol derékmagasságban, a szőnyegen. Kemény- és puhafedelű könyvek, albumok, kinyitva háromdimenzióssá váló képeskönyvek – gyűröttek, szamárfülesek, teafoltosak, némelyik egy bizonyos oldalnál visszahajtva, soknak jelölőcetli kandikált ki a lapjai közül, és témája, mérete, kora vagy szerzője szerint egyik sem mutatott összefüggést a mellette lévővel. A mindig éhes hernyócska egy poros, György-kori frenológiai értekezés mellett hevert.

24-25. oldal, 2. fejezet

dontpanic>!

A Doktor „küldetése”, ha lehet annak nevezni (ő maga sohasem nevezte annak), mindössze a felfedezésre, a csodákban és izgalmakban bővelkedő, hosszú életre irányult. Útja során azonban helyrehozott rossz, helytelen dolgokat is, nem valami nemes és fennkölt okból, egyszerűen csak azért, mert épp ott volt és így látta helyesnek.

32-33. oldal

negoti P>!

Tulajdonképpen mit csinált Skagra hajójával, Doktor? – kérdezte Romana.
Valójában semmit. – vonta meg a vállát a Doktor. – Úgy értem, sokan gondolják rólam azt, hogy csodálatos vagyok, semmit sem kell ehhez csinálnom velük.

432. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Romana · The Doctor

Népszerű triviák

Popovicsp87 P>!

Eredetileg a sorozat 1979 és 1980 között futó tizenhetedik évadának hat részes története lett volna.
Ám az 1979-es BBC-sztrájk miatt a sorozat zárórészei nem készültek el.
Végül 1992-ben VHS-en megjelent, az eredeti stáb által rögzített szöveggel, a hiányzó szövegrészeket pedig Tom Baker narrálta.

[news.bbc.co.uk]

Kapcsolódó könyvek: Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Kapcsolódó alkotók: Douglas Adams · Gareth Roberts

Popovicsp87 P>!

A regényben a Tom Baker által játszott negyedik Doktor szerepel

Kapcsolódó könyvek: Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada

Kapcsolódó alkotók: Douglas Adams · Gareth Roberts


A sorozat következő kötete

Doctor Who sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Neal Stephenson – Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
James Patterson: Világmegmentés és más extrém sportok
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Jasper Fforde: Monokróm
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Melissa Landers: Elválasztva