Királyi ​játék 134 csillagozás

Gárdos Péter: Királyi játék

1782-t írunk, amikor két férfi elindul, hogy becsapja Európa uralkodóit. Különleges találmánnyal járják be a kontinenst, s bár a hírverés óriási körülöttük, küldetésük valódi célja titkos. Sikerük birodalmi érdek, bukásuk pedig az életükbe kerülhet.
Kempelen Farkas, a polihisztor udvari tanácsos számára az egész út időfecsérlő ostobaság, ami csak akadályozza abban, hogy valódi tudományos munkáival foglalkozzon. Dragóner Arnold, a hányattatott sorsú, briliáns sakkozó pedig méltánytalannak tartja, hogy folyamatosan rejtőzködnie kell.
Ahogy Európa rossz útjain zötykölődnek a titokzatos találmánnyal, kisszerű árulások, fékezhetetlen irigység és brutális gyilkosságok örvényében találják magukat. Legyűrik-e őket a hatalom mocskos praktikái? Van-e bennük elég rafináltság, szívósság és hit ahhoz, hogy túléljék a kalandot?
A Királyi játék az európai történelem egyik legkülönösebb hatalmi svindlijének izgalmas és megrázó története.

Róla szól: Kempelen Farkas

>!
Libri, Budapest, 2020
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336860
>!
Libri, Budapest, 2019
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336860
>!
Libri, Budapest, 2019
372 oldal · ISBN: 9789634337126

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 10

Várólistára tette 104

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

szabadosági I>!
Gárdos Péter: Királyi játék

Gárdos Péter fantaszikus! Már a Hét mocskos napot is imádtam, és új regénye felveszi vele a versenyt. Alig tudtam letenni. Az Olvasás Éjszakáján interjúzhattam vele, ezért elsők között olvashattam a könyvet. Faltam az oldalakat, pedig bevallom a sakk nem tartozik érdeklődésem középpontjába!
Adott egy magyar zseni, Kempelen Farkas, akiről alig tudunk valamit, pusztán azért mert régen élt, pedig híresebb volt, mint Puskás – teszem azt. Feltalált egy sakk-automatát, ami valójában egy trükknek köszönhetően működött, és verte rommá az akkori világot. Ráadásul izgalmas időszakba pillanthatunk bele: akkor élt (így a könyvben megjelenik) James Watt, Mozart, Goethe..
A hatalom csúnya eszközei, az elnyomás, a manipuláció, a hírnév kínzó kérdései kerülnek elő a regényben, és egy különleges barátságot ismerünk meg.
Olvassátok, megéri!

robinson P>!
Gárdos Péter: Királyi játék

Gárdos ugyan nem szépíró, mégis a stílusa megfogja az olvasót. A történések sodornak, a rövidke fejezetekkel olvastatja magát a könyv. Talán éppen ez a bajom a könyvvel. Nincs igazán megírva.. valóban érezhető a filmes háttér, mintha egy ötlet és vázlathalom lenne a történet, ami filmszerűen pörög az olvasó előtt.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/11/kiralyi-jatek.html

cseri>!
Gárdos Péter: Királyi játék

Ezt most afféle tisztes iparosmunkának éreztem, ki van találva, meg van írva, tanulság is le van vonva, de néha untam.

pjutko >!
Gárdos Péter: Királyi játék

Olvasás közben végig Gárdos Péter huncut-mosolygós mesélő arca volt előttem!
Csodálatos szókinccsel rendelkezik az író és a történet háromnegyede az ő kivételes derűjével megírt!

„Kosztümös könyv”, egy teljesen más világba varázsol bennünket. Körbeutazhatjuk a mi Kempelen Farkasunkkal és sakk-virtuóz találmányával Európát. A királyok, grófok, hercegek világa emellett tele cselszövéssel és intrikával. A cél igazából a pápa jóindulatának megszerzése: politika.
Arnold, a Török szíve illetve Kempelen jobbkeze sivár kis életét is megismerhetjük…ezzel fordul át majd a történet vége „szomorúba”.

Telve a könyv történelemmel, híres régi hatalmasokkal, sok-sok érdekes tudásanyaggal, nagyon jó! Gárdos Péter 3. könyvében sem csalódtam!
Olvassátok!

furacs>!
Gárdos Péter: Királyi játék

Várakozásom ellenére megszenvedtem vele. Kb. az utolsó negyede tetszett valamelyest, de a történet nagy része nem tudott bevonni, nem kerültem közel hozzá, pedig érdekelt volna. off
Sajnos a játszmák izgalmába kevés betekintést kapunk, a két zseni gondolkodásmódja, furfangja, leleménye sokkal jobban érdekelt volna, mint az aljas nagyhatalmi játszmák és az ennek következtében szorongó ill. szenvedő emberek nyomora. Nem azért, mintha nem lenne fontos, de szerintem ez anélkül is átjön, hogy ennyire túlhangsúlyozza a szerző. A nyomorúság ellenére a szereplőket se sikerült megszeretnem. Valahogy nem pendített meg olyan húrokat, amivel be tudott volna vonni. Sajnálom, pedig partner lettem volna.

Ildó P>!
Gárdos Péter: Királyi játék

     Gárdos Péter neve nálam már azt jelenti, hogy olvasnom kell, ha valamit ő írt. A Hajnali lázzal és a Hét mocskos nappal ellentétben a Királyi Játék témája kissé távolabb áll tőlem. Megmondom őszintén, ha nem ő írta volna, talán nem is kerül sorra nálam, azonban nagyon jól tettem, hogy elolvastam. Bár alul marad számomra a két korábbi könyvéhez képest, azonban így is remek kikapcsolódst nyújtott.
     Egy olyan történelmi személyiség a könyv főszereplője, akit érdemes ismerni, és ehhez tökéletes kiiindulópontot nyújthat ez a regény. Kempelen Farkas kalandos turnéját ismerhetjük meg a sakkautomatával, melyben társa – többek között – Dragóner Arnold. Az egymást követő izgalmak során komolyabb kérdések, gondolatok is felemrülnek. Milyen könnyedén egy játszma részei lehetünk, amiből aztán nem könnyű kilépni, még ha szeretnénk is. Mennyire tarthat markában a hatalom? Miként alakul át az üzleti kapcsolat barátsággá?
     Gárdos írói stílusa észrevétlenül olvastatja magát, könnyedén bele lehet merülni a történetbe, még akkor is, ha nem igazán zsánerregény számunkra. Én is így jártam vele, gyorsan a végére értem, amint egy kicsit több időm volt olvasni. Nincs benne túl sok leírás, mégis elég jól megismerjük a karaktereket.
     Ez a könyv pedig újra a figyelmembe sodorta a sakkot, melyet most már tényleg ideje lenne gyakorolnom, játszanom.

anesz P>!
Gárdos Péter: Királyi játék

borító: 5
tartalom: 5
szereplők: 5
stílus: 5
élmény: 5
mondanivaló: 5

„Sokkal inkább vágyunk a rejtélyre, mint a megoldásra.” 365. old.

A Merítésben figyeltem fel erre a könyvre. Megszereztem, és most boldogan olvastam el. Tetszett: elgondolkodtató, ugyanakkor szórakoztató. Könnyű volt azonosulni a két főszereplővel, bár szerintem az igazi főhős a zsarnok és a hatalom volt, amit szintén nagyon áthallásosnak és aktuálisnak érzek. Mind a két szereplőnk zseni a maga területén, mégis a politika és a hatalmi játék zsákmánya lesz, amiből nincs egyszerű és áldozatmentes menekvés. Először csak javaslat, majd parancs, aztán fenyegetés, zsarolás, végül gyilkos hajsza. Nagyszerűen mutatja be Gárdos Péter a fokozatokat. Mindamellett egy különös barátság története is ez. Két különböző személyiség, más-más problémákkal és életúttal, akik egyszer csak összezárva kénytelenek keresztül – kasul utazni Európa országaiba.
Zseniális volt! Első ismerkedésem az íróval telitalálat lett! :-)

Lyanna P>!
Gárdos Péter: Királyi játék

Gárdos Péter Királyi játék című könyvével itt a molyon találkoztam, egy nagyszerű értékelést olvastam róla. Gárdos Péter egyébként is kívánságlistás volt, mivel molytársaim sorra olvasták a Hajnali láz című regényét, elragadtatással.
A királyi játékkal kezdtem, mivel a sakk nagyon közel áll a szívemhez. Nem csalódtam ebben a történetben teljesen magával ragadott, olyan izgalmas volt.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Kedvenc részem a regényben amikor a török Goethével játszik, zseniális!

Barbár >!
Gárdos Péter: Királyi játék

Szépirodalom, de kalandregényként is olvasható. Nem mellesleg valóban letehetetlen, ahogy Kepes András írja a könyv hátoldalán.
Már maga az ötlet is kiváló: Kempelen Farkast mindenki ismeri, de sakkozógépében, a Törökben megbújó törpét senki sem. Nosza, szólaltassuk meg őt is – gondolja a szerző. Ez a törpe, Arnold nagyon szerethető. Erős függése Kempelentől, és Kempelen függése Swietentől és a császártól a mindenkori hatalomnak való kiszolgáltatottság példázata. Ám a megalázott alattvalónak is fel kell lázadnia egyszer.
Kalandok, ragyogó párbeszédek és jól megformált karakterek olvashatók a regényben. Az utolsó soráig élveztem.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Az igazság szemlélet kérdése. Attól függ, ki nézi, és honnan.

200. oldal

Ildó P>!

…ha szenvedünk, ha fáraszt a világ, nincs más boldogság, mint a magány.

168. oldal

Ildó P>!

…mi történik, ha valaki belefárad a magányba is?

169. oldal

BBetti86 >!

Sokkal inkább vágyunk a rejtélyre, mint a megoldásra.

365. oldal

robinson P>!

Kempelen semmit sem csinált fél kézzel. A sakkról például meggyőződése volt, hogy egyfajta művészet.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kempelen Farkas
robinson P>!

A császár rámosolygott Kempelenre. Csakhogy ebben a mosolyban nem volt semmi barátságos. Etikettvigyor volt, amolyan kötelező gesztus.

42. oldal

KanameTora>!

Felfogta, hogy vége. […]
Működött az a valahányadik érzéke, amelyik csalhatatlan biztonsággal felfogta, ami a szavakon túl van.

KanameTora>!

Olyan lett, mint egy, a habokban hányódó faág, amely tehetetlenül sodródik a megvadult folyóban. Gondolkodni kellene, védekezni, harcolni – de erre képtelenné vált.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruby Saw: A Vörös és a Vadász
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Laczkó Géza: Rákóczi
Barsi Ödön (E. A. Rodriguez): Madagaszkár királya
Berg Judit – Polgár Judit: Alma
Bauer Barbara: Még látlak odafenn
Sági György: Maschera ti saluto!
T. O. Teas: Gyilkosság négy lépésben
Peter Sanawad: Hollóvér