Királyi ​játék 23 csillagozás

Gárdos Péter: Királyi játék

1782-t írunk, amikor két férfi elindul, hogy becsapja Európa uralkodóit. Különleges találmánnyal járják be a kontinenst, s bár a hírverés óriási körülöttük, küldetésük valódi célja titkos. Sikerük birodalmi érdek, bukásuk pedig az életükbe kerülhet.
Kempelen Farkas, a polihisztor udvari tanácsos számára az egész út időfecsérlő ostobaság, ami csak akadályozza abban, hogy valódi tudományos munkáival foglalkozzon. Dragóner Arnold, a hányattatott sorsú, briliáns sakkozó pedig méltánytalannak tartja, hogy folyamatosan rejtőzködnie kell.
Ahogy Európa rossz útjain zötykölődnek a titokzatos találmánnyal, kisszerű árulások, fékezhetetlen irigység és brutális gyilkosságok örvényében találják magukat. Legyűrik-e őket a hatalom mocskos praktikái? Van-e bennük elég rafináltság, szívósság és hit ahhoz, hogy túléljék a kalandot?
A Királyi játék az európai történelem egyik legkülönösebb hatalmi svindlijének izgalmas és megrázó története.

Róla szól: Kempelen Farkas

>!
Libri, Budapest, 2019
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336860
>!
Libri, Budapest, 2019
372 oldal · ISBN: 9789634337126

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
szabadosági
Gárdos Péter: Királyi játék

Gárdos Péter fantaszikus! Már a Hét mocskos napot is imádtam, és új regénye felveszi vele a versenyt. Alig tudtam letenni. Az Olvasás Éjszakáján interjúzhattam vele, ezért elsők között olvashattam a könyvet. Faltam az oldalakat, pedig bevallom a sakk nem tartozik érdeklődésem középpontjába!
Adott egy magyar zseni, Kempelen Farkas, akiről alig tudunk valamit, pusztán azért mert régen élt, pedig híresebb volt, mint Puskás – teszem azt. Feltalált egy sakk-automatát, ami valójában egy trükknek köszönhetően működött, és verte rommá az akkori világot. Ráadásul izgalmas időszakba pillanthatunk bele: akkor élt (így a könyvben megjelenik) James Watt, Mozart, Goethe..
A hatalom csúnya eszközei, az elnyomás, a manipuláció, a hírnév kínzó kérdései kerülnek elő a regényben, és egy különleges barátságot ismerünk meg.
Olvassátok, megéri!

>!
robinson P
Gárdos Péter: Királyi játék

Gárdos ugyan nem szépíró, mégis a stílusa megfogja az olvasót. A történések sodornak, a rövidke fejezetekkel olvastatja magát a könyv. Talán éppen ez a bajom a könyvvel. Nincs igazán megírva.. valóban érezhető a filmes háttér, mintha egy ötlet és vázlathalom lenne a történet, ami filmszerűen pörög az olvasó előtt.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/11/kiralyi-jatek.html

>!
Ildó P
Gárdos Péter: Királyi játék

     Gárdos Péter neve nálam már azt jelenti, hogy olvasnom kell, ha valamit ő írt. A Hajnali lázzal és a Hét mocskos nappal ellentétben a Királyi Játék témája kissé távolabb áll tőlem. Megmondom őszintén, ha nem ő írta volna, talán nem is kerül sorra nálam, azonban nagyon jól tettem, hogy elolvastam. Bár alul marad számomra a két korábbi könyvéhez képest, azonban így is remek kikapcsolódst nyújtott.
     Egy olyan történelmi személyiség a könyv főszereplője, akit érdemes ismerni, és ehhez tökéletes kiiindulópontot nyújthat ez a regény. Kempelen Farkas kalandos turnéját ismerhetjük meg a sakkautomatával, melyben társa – többek között – Dragóner Arnold. Az egymást követő izgalmak során komolyabb kérdések, gondolatok is felemrülnek. Milyen könnyedén egy játszma részei lehetünk, amiből aztán nem könnyű kilépni, még ha szeretnénk is. Mennyire tarthat markában a hatalom? Miként alakul át az üzleti kapcsolat barátsággá?
     Gárdos írói stílusa észrevétlenül olvastatja magát, könnyedén bele lehet merülni a történetbe, még akkor is, ha nem igazán zsánerregény számunkra. Én is így jártam vele, gyorsan a végére értem, amint egy kicsit több időm volt olvasni. Nincs benne túl sok leírás, mégis elég jól megismerjük a karaktereket.
     Ez a könyv pedig újra a figyelmembe sodorta a sakkot, melyet most már tényleg ideje lenne gyakorolnom, játszanom.

>!
b_edina
Gárdos Péter: Királyi játék

Szép ez a kiadás, de tele van elírásokkal.

Bővebben majd később.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

Az igazság szemlélet kérdése. Attól függ, ki nézi, és honnan.

200. oldal

>!
Ildó P

…ha szenvedünk, ha fáraszt a világ, nincs más boldogság, mint a magány.

168. oldal

>!
Ildó P

…mi történik, ha valaki belefárad a magányba is?

169. oldal

>!
robinson P

Kempelen semmit sem csinált fél kézzel. A sakkról például meggyőződése volt, hogy egyfajta művészet.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kempelen Farkas
>!
robinson P

A császár rámosolygott Kempelenre. Csakhogy ebben a mosolyban nem volt semmi barátságos. Etikettvigyor volt, amolyan kötelező gesztus.

42. oldal

>!
KanameTora 

Elfogott a bizonytalanság, és a gyanú egyre csak hízott, amíg már olyannyira eluralkodott bennem, hogy levegőt vennem is fájdalommal járt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Laczkó Géza: Rákóczi
Bauer Barbara: Még látlak odafenn
Sági György: Maschera ti saluto!
T. O. Teas: Gyilkosság négy lépésben
Michelle Moran: Madame Tussaud
Robert K. Massie: Nagy Katalin
Per Olov Enquist: Az udvari orvos látogatása
Juliet Grey: Királyné lettem
Emmanuel Dongala: A Bridgetower-szonáta