Hajnali ​láz 981 csillagozás

Gárdos Péter: Hajnali láz Gárdos Péter: Hajnali láz Gárdos Péter: Hajnali láz Gárdos Péter: Hajnali láz

Egy ​levélköteg 60 éven át várta, hogy a szekrény mélyéről előkerülve megmutassa, mit jelent az újrakezdés, a kitartás, az élni akarás és a határtalan szerelem.
„Szüleim, Miklós és Lili hat hónapon át, 1945 szeptemberétől 1946 februárjáig leveleztek, mielőtt Stockholmban összeházasodtak volna. A levelek létezéséről ötven évig nem tudtam. Azután Apám halála után Anyám, szinte mellékesen, két formás levélköteget nyújtott át, búzakék és skarlátszínű selyemszalaggal összekötve. A történettel hosszú ideig képtelen voltam foglalkozni – aztán tíz évvel később megírtam a regény első változatát, s ezzel párhuzamosan elkészült a film forgatókönyve is. Abban a kivételes szerencsében részesültem, hogy írhattam is, rendezhettem is szüleim szerelmének történetét.”
Gárdos Péter
Svédország, 1945. A huszonöt éves Miklós Bergen-Belsen koncentrációs táborából a svédországi Gotland szigetére szállítják. Aztán a rehabilitációs kórházban ismét halálra ítélik: svéd orvosa hat hónapot ad… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Open Books, 2021
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720316
>!
Open Books, 2021
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720224
>!
Open Books, 2021
282 oldal · ISBN: 9789635720323

5 további kiadás


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Ludwig van Beethoven · Gárdos Miklós · Gold Judit · Hans Christian Andersen · Köves Klára · Reich Lili · Ádám · Erik Lindholm főorvos úr · Éva · Harry · Kronheim Emil

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország


Kedvencelte 120

Most olvassa 64

Várólistára tette 471

Kívánságlistára tette 366

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

A Kecskeméti Könyvklub első közös könyveként vettem kezembe Gárdos Péter könyvét, melyben méltó emléket állít szüleinek. Lili és Miklós története szerelmük szárba szökkenéséről szól. A második világháborút követően mindketten haláltáborokból szabadulnak, majd Svédországba kerülnek rehabilitációra, ahol levelezés útján ismerkednek meg. Bár Miklós súlyos, sőt halálos betegséggel küzd, de hite, élni akarása és a kialakuló szerelem ereje minden nehézségen átsegíti őt.
Szívbemarkoló, életigenlő, felemelő történet. Örülök, hogy olvashattam!

>!
Libri, Budapest, 2015
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105764
Csilla‿ P>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

Azt nem tudom, hogy ebben a könyvben mennyire van kiszínezve a valóság és mennyi a ténylegesen igaz történet. Csak azt tudom, hogy ez egy csodálatosan szép, megható történet. spoiler Többszöri olvasásra érdemes regény.

2 hozzászólás
Ottilia P>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

A második világháború után, Svédországban gyógyítják a testileg-lelkileg sérült túlélőket, ott gyökerezik az író szüleinek ismeretsége és szerelme,ennek a műnek levelezésük adja az alapját.

A holokauszt más nézőpontból, valójában csak a sorok közül kiolvasva, érintőlegesen említve, azt hinnénk így könnyebb az olvasónak befogadni, de így is erőteljesen hat, mélyre hat, megráz, elborzaszt.

A fő vonal a gyógyulásba és a jobb életbe, a szerelembe vetett hit ereje. Hihetetlen optimizmus, naivitás, kitartás, küzdelem és kiteljesedés.

Érdekessége még a műnek a svéd környezet és a svéd emberek bemutatása.

Egyszerű stílus, gördülékeny, kifinomult humor.

Egy filmrendező első könyveként kiváló alkotás. Remélem, olvashatok még tőle! A filmet is meg szeretném nézni.

5 hozzászólás
robinson P>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

Egy csodálatos gyógyulás és szerelem története a holokauszt után. Az élet él, és élni akar! Hamarosan filmen is. Hihetetlen élniakarás, tini-optimizmus, sugárzik belőle, szerintem, lehet kissé naivak is, ettől életszerűbb. A borzalom pedig csak érintőlegesen jelenik meg, bár érzékelhetően. Az újrakezdésről a vágyról mesél, amellett egy filmrendező első könyvének tökéletes. Ha bele tudja magát élni, képzelni a sorsukba az olvasó. Élmény volt.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/10/hajnali-laz.html

21 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

Ez a történet a csodák története. A szerelem, az élet, a kitartás, az újrakezdés és a remény csodája. Felkavaró, szívmelengető, elszomorító és reményt keltő.

http://konyvutca.blogspot.com/2020/04/gardos-peter-hajn…

Miamona>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

Ez a regény a meg nem varratott télikabátok könyve, az elcsókolt és a soha el nem csókolt csókoké, a széklábon billegő életeké.
Hej, kisöcsém, ha valami igazán tartalmasan szépet akarsz, nem nyúlósan, girlandosan szépet, akkor ezt a kis szilánkos kacsintást olvasd el! Több leszel tőle, s a lapok többek lesznek általad. Higgy nekem, kisöcsém, én már tudom, és rosszat még sosem akartam neked.

Tüdőfoltnyit bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2015/10/gardos-pe…

5 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

Szívmelengető történet arról, hogy az emberi akarat, hit és szerelem csodákra képes. Tanulság arról, hogy miért nem szabad feladni, miért kell küzdeni. Lecke arról, hogyan lehet a múlt borzalmain felülkerekedni. És végül egy bizonyítéka annak, hogy az élet a maga valóságával felül tudja múlni a legkreatívabb írói elmét is.

tgorsy>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

A könyv felénél megtelt a szemem könnyel, aztán csak szivárgott, én meg törölgettem. Le-letettem, mert nem akartam, hogy vége legyen.
Finom, légies, mint Lili, és szívós, kitartó, makacs, mint Miklós.
Mint a fű, mely a beton alól nő ki. Nem felrobbantja, szétmorzsolja. Mint a szerelem a gátakat.

Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

Csodálatos történet volt, amiben a holokauszt két túlélőjével, Lilivel és Miklóssal ismerkedhetünk meg. Svédországban gyógyulnak, ahol levelezési kezdődik a szerelmük. Nem tudom, ebből a történetből mennyi igaz, és mennyi kitaláció, de nem is érdekel. Egy csodálatos, lélekmelengető történet volt, ami egyben végtelenül szomorú is.
Köszönöm @Suba_Csaba és @Papírra_vetett_gondolata…, hogy ezt a könyvet választottátok a Kecskeméti könyvklub közös könyvének. :)

4 hozzászólás
WindStorm>!
Gárdos Péter: Hajnali láz

– A lélekről szeretnék önnel beszélni, főorvos úr.
Lindholmnak az álla és az orra volt megvilágítva.
– Az fura jószág.

Nem igazán tudok hosszú véleményt írni erről a könyvről. Őszíntén, nem erre számítottam. Amikor megvettem ezt a könyvet, az volt az első gondolatom: végre egy új holokausztról szóló regény. Nem, mégsem az.
Ennek ellenére különleges volt.

Érdekes történet vezetés, nem egetrengető cselekmény, viszont a szívbemarkoló levelezésekből nincs hiány. Némely résznél mosolyogtam, feszülten várakoztam, majd fellélegeztem, amikor rájöttem, hogy szabadok.

Ami nagyszerű volt és ámulatba ejtett, az bizony a korabelisége és valósághűsége.

Olvasás közben azt éreztem, bárcsak az én szüleimnek lennének ilyen emberi, megörzött kincseik. Aztán rájöttem, hogy bizony vannak, csak ők is a szekrény mélyén őrzik azokat, mert az egyben a múlt, s fájdalom.

>!
Libri, Budapest, 2015
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105764
2 hozzászólás

Népszerű idézetek

egy_ember>!

– Mit mondott Ádám Évának, amikor először találkoztak?
(…)
– Hölgyem, kérem, álljon odébb, mert nem tudom, meddig nő ez az izé.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ádám · Éva · Harry
1 hozzászólás
robinson>!

– Mi is a maga foglalkozása, Miklós?
– Újságíró voltam. És költő.
– Á! A lélek mérnöke. Szép.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erik Lindholm főorvos úr · Gárdos Miklós
cassiesdream>!

Fagyott tócsára léptem tegnap
reccsent a szürke jég,
vigyázz, ha szívemhez érsz,
csak egy mozdulat elég,
hogy megpattanjon rajta a
védővé dermedt zúzmara!
Úgy jöjj hát el, pille könnyedén,
csak mosollyal ajkadon
magad keresd meg, hol fagyott
még jéggé a fájdalom,
csak simogasd meg melegen
váljon harmattá szívemen.

80-81. oldal

Etike P>!

– Hogy viszonyul a legyekhez, Gold Judit?
Kronheim Emil az íróasztal fölött zümmögő légyre mutatott.
– Irtózom tőlük.
– Vigyázni kell az irtózattal. Könnyen átcsaphat gyűlöletbe. Majd rögtön utána jön az agresszió. Később az ideológia. S a végén legyeket üldözhet egész életében.

79-80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: agresszió · Gold Judit · gyűlölet · ideológia · Kronheim Emil
robinson P>!

– A lélekről szeretnék önnel beszélni, főorvos úr.
Lindholmnak az álla és az orra volt megvilágítva.
– Az fura jószág.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erik Lindholm főorvos úr · Gárdos Miklós · lélek
Szelén>!

A szerelem nagyszerű dolog. A házasság rajta a pecsét.

271. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság · Kronheim Emil · szerelem
egy_ember>!

– Hány kiló Ön most, Miklós?
– Negyvenhét.
– Na látja. Megy ez, mint karikacsapás.
A főorvos úr, aki feleségének köszönhetően törte ilyen fortélyosan a magyar nyelvet, és tizenkét éve vezette Lärbro kórházát, ezzel a megjegyzésével arra célzott, hogy Apám testsúlyát a drasztikus kúra eredményeképpen 29 kilóról 47 kilóra sikerült feltornászni. (…)
Apám mosolygott.
Lényegében majdnem az összes foga vipla volt. A vipla egy orvosi fémötvözet, saválló, ronda és olcsó. Amint Apám megérkezett Lärbróba, már másnap meglátogatta egy fogorvos, mintát vett, intézkedett. Figyelmeztette, hogy ideiglenes fogazatot kap, inkább praktikus lesz, mint esztétikus. Aztán, ripsz-ropsz, beépítette a szájába ezt a fémgyárat. Apám mosolya minden volt, csak nem szívmelengető. (…)
Még öt percig feszengtek, egyre fokozódó zavarba. Lindholm főorvos úr azt mérlegelte magában, hogy feladata-e néki kioktatni egy halálra ítéltet, feladata-e felszólítani a lehetőségek józan mérlegelésére. Apám meg azt fontolgatta, érdemes-e beavatni egy ilyen sokat tapasztalt tudóst az optimista világképbe. De aztán inkább békén hagyták egymást.

15-23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erik Lindholm főorvos úr · Gárdos Miklós
3 hozzászólás
Ottilia P>!

Apám egyik levelében azt írta, hogy egy regény tervét forgatja a fejében. A vagonutat akarta megidézni, A nagy utazást, a közös borzalmat a német lágerekig, azt a művet, amelyet Jorge Semprun aztán megírt helyette.

281. oldal

Ottilia P>!

Olyan erővel sugárzott belőle a kétségbeesés, hogy Gold Judit, aki az ágyában hevert, a hasára ejtette azt a könyvet, amelyet képes volt harmadszor is elolvasni, most éppen angolul. Ez a regény az Egy tiszta nő volt, Thomas Hardytól.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gold Judit
Szuszusz >!

– Ismeri a Varázshegyet, főorvos úr?
– Olvastam.
– Úgy vagyok a lélekkel, mint Hans Castorp. Az a torz nosztalgia… amelyet az egészségesek iránt érzek… szinte fáj…

116. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula McLain: Szerelmünk romjai
Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme
Daisy Goodwin: Viktória
Alyssa Palombo: A velencei hegedűs
Philippa Gregory: A király átka
Juliet Grey: A fényűzés napjai
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Fábián Janka: A német lány