Hajnali ​láz 593 csillagozás

Gárdos Péter: Hajnali láz Gárdos Péter: Hajnali láz Gárdos Péter: Hajnali láz

Meghalni ​most? Amikor az élet elkezdődhet végre? Amikor a szerelem beköszönhet? Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. A huszonöt éves Miklóst újra halálra ítélik: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós élni akar. Levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza elkezdheti az életét. Kedves Nóra, kedves Erzsébet, kedves Lili, kedves Zsuzsa, kedves Sára, kedves Szeréna, kedves Ágnes, kedves Giza, kedves Baba, kedves Katalin… Reggeltől estig ír – levelet, verset, cikket –, fordít, a hazai híreket lesi és várja a gyógyulást. És hamarosan rátalál az igazira. Mint aki megtáltosodott, úgy sodorja magával a tizenkilenc éves Lilit, hogy legyőzve szorongásait és kísértő álmait, nekiinduljon ő is új életük, az igazi élet felépítésének. A regény szerelmük szárba szökkenését meséli el, miközben az erőfeszítések, az árulások, az igaz és hamis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Libri, Budapest, 2016
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633109960
>!
Libri, Budapest, 2015
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105764
>!
Libri, Budapest, 2015
284 oldal · ISBN: 9789633107508

1 további kiadás


Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Ludwig van Beethoven · Hans Christian Andersen · Erik Lindholm főorvos úr · Gárdos Miklós · Gold Judit · Harry · Köves Klára · Kronheim Emil · Reich Lili

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország


Kedvencelte 69

Most olvassa 48

Várólistára tette 346

Kívánságlistára tette 229

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Gárdos Péter: Hajnali láz

Egy csodálatos gyógyulás és szerelem története a holokauszt után. Az élet él, és élni akar! Hamarosan filmen is. Hihetetlen élniakarás, tini-optimizmus, sugárzik belőle, szerintem, lehet kissé naivak is, ettől életszerűbb. A borzalom pedig csak érintőlegesen jelenik meg, bár érzékelhetően. Az újrakezdésről a vágyról mesél, amellett egy filmrendező első könyvének tökéletes. Ha bele tudja magát élni, képzelni a sorsukba az olvasó. Élmény volt.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/10/hajnali-laz.html

21 hozzászólás
>!
Miamona
Gárdos Péter: Hajnali láz

Ez a regény a meg nem varratott télikabátok könyve, az elcsókolt és a soha el nem csókolt csókoké, a széklábon billegő életeké.
Hej, kisöcsém, ha valami igazán tartalmasan szépet akarsz, nem nyúlósan, girlandosan szépet, akkor ezt a kis szilánkos kacsintást olvasd el! Több leszel tőle, s a lapok többek lesznek általad. Higgy nekem, kisöcsém, én már tudom, és rosszat még sosem akartam neked.

Tüdőfoltnyit bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2015/10/gardos-pe…

5 hozzászólás
>!
klara_matravolgyi
Gárdos Péter: Hajnali láz

Szívmelengető történet arról, hogy az emberi akarat, hit és szerelem csodákra képes. Tanulság arról, hogy miért nem szabad feladni, miért kell küzdeni. Lecke arról, hogyan lehet a múlt borzalmain felülkerekedni. És végül egy bizonyítéka annak, hogy az élet a maga valóságával felül tudja múlni a legkreatívabb írói elmét is.

>!
tgorsy
Gárdos Péter: Hajnali láz

A könyv felénél megtelt a szemem könnyel, aztán csak szivárgott, én meg törölgettem. Le-letettem, mert nem akartam, hogy vége legyen.
Finom, légies, mint Lili, és szívós, kitartó, makacs, mint Miklós.
Mint a fű, mely a beton alól nő ki. Nem felrobbantja, szétmorzsolja. Mint a szerelem a gátakat.

>!
meseanyu MP
Gárdos Péter: Hajnali láz

Nagyon szép történet, erőt ad és hitet a csodákban. Tömören, egyszerűen, de nagyon erős képekkel, plasztikusan, líraian és egyben finom humorral írta meg Gárdos Péter a svéd környezetet, a szereplőket, pár szóval, de nagyon érzékletesen jellemzett tájakat és embereket. Nagyon tetszett a szerkesztés is, a rövid jelenetek, a be-bevillanó múlt, a levélrészletek. Mindenképpen szeretném megnézni a filmet is, és újra átélni az egészet.

1 hozzászólás
>!
WindStorm P
Gárdos Péter: Hajnali láz

– A lélekről szeretnék önnel beszélni, főorvos úr.
Lindholmnak az álla és az orra volt megvilágítva.
– Az fura jószág.

Nem igazán tudok hosszú véleményt írni erről a könyvről. Őszíntén, nem erre számítottam. Amikor megvettem ezt a könyvet, az volt az első gondolatom: végre egy új holokausztról szóló regény. Nem, mégsem az.
Ennek ellenére különleges volt.

Érdekes történet vezetés, nem egetrengető cselekmény, viszont a szívbemarkoló levelezésekből nincs hiány. Némely résznél mosolyogtam, feszülten várakoztam, majd fellélegeztem, amikor rájöttem, hogy szabadok.

Ami nagyszerű volt és ámulatba ejtett, az bizony a korabelisége és valósághűsége.

Olvasás közben azt éreztem, bárcsak az én szüleimnek lennének ilyen emberi, megörzött kincseik. Aztán rájöttem, hogy bizony vannak, csak ők is a szekrény mélyén őrzik azokat, mert az egyben a múlt, s fájdalom.

>!
Libri, Budapest, 2015
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105764
2 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Gárdos Péter: Hajnali láz

Először láttam a filmet, a könyvet olvasva minden jelenet megelevenedett előttem. Tetszett a film, nagyon jól megválasztott szereplőkkel, hatásosan dolgozta fel a regényt, az átlagoshoz képest jobban követve annak jeleneteit. A kötet is tetszett, a mesélés közötti levélrészletekkel hatásos és hiteles. Különös történet, úgy magánügy, hogy közben nagyon markánsan érződik mellette/mögötte/körötte a történelem borzalmassága, a túlélés mögött az életveszélyes fenyegetettség, a családtagokért való aggódás, a bizonytalanság és akkor még ott van az újabb halálos fenyegetettség: a betegség. A történet mégis nagyon pozitív és biztató, a mindig van remény lehetősége a nehézségek legyőzésének szükségessége pozitív üzenet. Érdekesek voltak azok a jelenetek, amelyek másként dolgozott fel a könyv és a film (kabátanyag összevagdosása, öngyilkosság).

4 hozzászólás
>!
Sippancs P
Gárdos Péter: Hajnali láz

Az a baj ezzel a világgal, hogy az emberek 99%-a elkényelmesedett, és elfelejtett kézzel írni, pontosabban kézzel levelet írni. Pedig mennyi szépség, mennyi érték lapulhat a sorok között!

>!
Madama_Butterfly P
Gárdos Péter: Hajnali láz

Az élet a legnagyobb és leghitelesebb meseíró… élni akarásról, hitről, emberi akaratról, szerelemről… most elfogytak a szavak, szerintem ezt a könyvet olvasni kell.

>!
ppeva P
Gárdos Péter: Hajnali láz

Egy hihetetlen, szép és igaz történet az élni- és szeretniakarásról. Amikor már majdnem minden elveszett, amikor újra rá lehetett csodálkozni arra, hogy élnek, ráadásul egymásra találtak, akkor csak nem fogják feladni értetlenség, hűvös orvosi érvek, kicsinyesség, féltékeny barátnők miatt? Szerencse, csoda, élniakarás, a szerelem ereje – nevezze mindenki, ahogy akarja.
Nagyon tetszett a megvalósítás is – a levéltöredékek, a szűkszavúan leírt események, a pár szóval jellemzések. Nem volt semmi túlírtság, manír, nem akart könnyeket facsarni.
De azért nem mertem volna nyilvánosság előtt olvasni…


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

– Mit mondott Ádám Évának, amikor először találkoztak?
(…)
– Hölgyem, kérem, álljon odébb, mert nem tudom, meddig nő ez az izé.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry
1 hozzászólás
>!
robinson P

– Mi is a maga foglalkozása, Miklós?
– Újságíró voltam. És költő.
– Á! A lélek mérnöke. Szép.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erik Lindholm főorvos úr · Gárdos Miklós
>!
cassiesdream

Fagyott tócsára léptem tegnap
reccsent a szürke jég,
vigyázz, ha szívemhez érsz,
csak egy mozdulat elég,
hogy megpattanjon rajta a
védővé dermedt zúzmara!
Úgy jöjj hát el, pille könnyedén,
csak mosollyal ajkadon
magad keresd meg, hol fagyott
még jéggé a fájdalom,
csak simogasd meg melegen
váljon harmattá szívemen.

80-81. oldal

>!
Etike P

– Hogy viszonyul a legyekhez, Gold Judit?
Kronheim Emil az íróasztal fölött zümmögő légyre mutatott.
– Irtózom tőlük.
– Vigyázni kell az irtózattal. Könnyen átcsaphat gyűlöletbe. Majd rögtön utána jön az agresszió. Később az ideológia. S a végén legyeket üldözhet egész életében.

79-80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: agresszió · Gold Judit · gyűlölet · ideológia · Kronheim Emil
>!
robinson P

– A lélekről szeretnék önnel beszélni, főorvos úr.
Lindholmnak az álla és az orra volt megvilágítva.
– Az fura jószág.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erik Lindholm főorvos úr · Gárdos Miklós · lélek
>!
Szelén P

A szerelem nagyszerű dolog. A házasság rajta a pecsét.

271. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság · Kronheim Emil · szerelem
>!
egy_ember

– Hány kiló Ön most, Miklós?
– Negyvenhét.
– Na látja. Megy ez, mint karikacsapás.
A főorvos úr, aki feleségének köszönhetően törte ilyen fortélyosan a magyar nyelvet, és tizenkét éve vezette Lärbro kórházát, ezzel a megjegyzésével arra célzott, hogy Apám testsúlyát a drasztikus kúra eredményeképpen 29 kilóról 47 kilóra sikerült feltornászni. (…)
Apám mosolygott.
Lényegében majdnem az összes foga vipla volt. A vipla egy orvosi fémötvözet, saválló, ronda és olcsó. Amint Apám megérkezett Lärbróba, már másnap meglátogatta egy fogorvos, mintát vett, intézkedett. Figyelmeztette, hogy ideiglenes fogazatot kap, inkább praktikus lesz, mint esztétikus. Aztán, ripsz-ropsz, beépítette a szájába ezt a fémgyárat. Apám mosolya minden volt, csak nem szívmelengető. (…)
Még öt percig feszengtek, egyre fokozódó zavarba. Lindholm főorvos úr azt mérlegelte magában, hogy feladata-e néki kioktatni egy halálra ítéltet, feladata-e felszólítani a lehetőségek józan mérlegelésére. Apám meg azt fontolgatta, érdemes-e beavatni egy ilyen sokat tapasztalt tudóst az optimista világképbe. De aztán inkább békén hagyták egymást.

15-23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erik Lindholm főorvos úr · Gárdos Miklós
3 hozzászólás
>!
robinson P

Apámnak ekkortájt jutott eszébe, hogyan cselezze ki a sorsot. Külsejét tekintve nem voltak illúziói.

81. oldal

>!
Szuszusz

– Ismeri a Varázshegyet, főorvos úr?
– Olvastam.
– Úgy vagyok a lélekkel, mint Hans Castorp. Az a torz nosztalgia… amelyet az egészségesek iránt érzek… szinte fáj…

116. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Annemarie Selinko: Désirée
Isabel Allende: Kísértetház
Thomas Keneally: Schindler bárkája
Thomas Keneally: Schindler listája
Diane Ackerman: Menedék
Kertész Imre: Sorstalanság
Nyíri János: Madárország
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Spiró György: Tavaszi Tárlat