Az ​élő Gárdonyi I-II. 2 csillagozás

Tollal a csillagokig
Gárdonyi József: Az élő Gárdonyi I-II. Gárdonyi József: Az élő Gárdonyi I-II. Gárdonyi József: Az élő Gárdonyi I-II.

Meglehetősen sokféle Gárdonyi életrajz létezik, s ezek egymásnak ellentmondó állításokat, szemléletmódokat tartalmaznak, megkérdőjelezve ezzel a hitelességet. Gárdonyi Józsefnek, az író fiának ez a dokumentum életrajza dicséretes módon a filológiai objektivitás, hitelességre törekvés, ugyanakkor a nagy író apát megillető szerény, tiszteletteljes fiúi alázat jellemzi.
A könyv először 1934-ben jelent meg, azóta több kiadást megért. Gárdonyi Géza 145 éve született. A mű mostani kiadására azért van szükség, hogy túl az életrajzi elemeken erkölcsi erejével, az írói fejlődés bemutatásával, követendő magyarságával példát mutasson íróknak, tanároknak, diákoknak, művészeknek, de azoknak is, akik pusztán jóval többet szeretnének megtudni Gárdonyi Gézáról és műveiről, mint amennyit a tankönyvek tartalmaznak.

>!
Kairosz, Budapest, 2008
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636620479
>!
Dante, Budapest, 1934
320 oldal

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Bazil P>!
Gárdonyi József: Az élő Gárdonyi I-II.

Szép, méltó megemlékezés az egyik legnagyobb magyar íróról, az egri remetéről.
Gárdonyi fia elmesél mindent, Ziegler Géza születésétől kezdve, a szegénységben töltött éveken keresztül, a néptanítóságon át, az újságíróként töltött éveket, Gárdonyi Géza első írói sikereit, Göre Gábor bíró úr leveleit, az egri száműzetést, a nagy regények keletkezését. Félresikerült házasságáról, családi életéről azonban nem nagyon szól, csak itt-ott érintőlegesen.
Nagyívű életrajz, szép, régies stílusban megírva, öröm volt olvasni. Kis hiányérzetem az Egri csillagokkal kapcsolatban van, Gárdonyi legjobb regényéről jóval többet szerettem volna megtudni, de majd kutatok másfelé is.
Rengeteg új információval szolgált a könyv, minden Gárdonyi rajongónak kötelező, és hatására Gárdonyi sok-sok könyvét kell szépen sorban elolvasnom, mert meghozta a kedvet hozzá.


Népszerű idézetek

Bazil P>!

Fiam! Tebelőled sohse lesz nagy ember, de a kenyeredet azért meg tudod keresni.
[…]
Szegény derék Répássy professzor teljes életén át bűnhődött e kijelentéséért. Emlékszem: egy nyári délután felvánszorgott hozzánk a Hóhér-part meredekjén. Becsöngetett a Gárdonyi-portán. E sorok írója fogadta kisdiákos rövidnadrágban és mély tisztelettel.
– Apám nincs itthon – válaszoltam sajnálkozóan az érdeklődésre.
– Nincs? Hát akkor mondd meg, fiam, itt járt az a szerencsétlen, aki őt megbuktatta magyarból. Életem legnagyobb gyalázata – fűzte hozzá a foga közt bosszúsan morogva, s visszaballagdált, le a völgybe süllyedt városnak.

45-46. oldal (Kairosz, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok
Kuncz Aladár: Fekete kolostor
Hornyák Mária: Beethoven, Brunszvikok, Martonvásár
Vasy Géza (szerk.): Sánta Ferenc
Piroska Rentsch: Szelíd ég alatt…
Endrődi Sándor (szerk.): Magyar hölgyek életrajzai
Szücsi József: Bajza József
Szabad György: Kossuth politikai pályája
Ipolyi Arnold: Bedegi Nyáry Krisztina
Ablonczy László: Nehéz álom