Mai ​csodák 37 csillagozás

A természet mindenségéből
Gárdonyi Géza: Mai csodák Gárdonyi Géza: Mai csodák Gárdonyi Géza: Mai csodák Gárdonyi Géza: Mai csodák Gárdonyi Géza: Mai csodák Gárdonyi Géza: Mai csodák Gárdonyi Géza: Mai csodák Gárdonyi Géza: Mai csodák

„Azt mondjuk: a csodák világa lejárt. Azt mondjuk: nincsen Isten, és puszta véletlenség szülte és kormányozza a világot. Bizony mondom: soha nem látódott még annyi csoda a világon, mint attól az időtől kezdve, amikor az emberi szem a természetre fordul.”

Eredeti megjelenés éve: 1925

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gárdonyi Géza válogatott művei Kossuth

>!
Book and Walk, Budapest, 2013
212 oldal
>!
Kossuth, Budapest, 2013
384 oldal · ISBN: 9789630972147
>!
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638632631

4 további kiadás


Enciklopédia 11


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

mdmselle I>!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Ez a világ legjobb könyve, ez a világ legszebb könyve!
Ez a világ legjobb könyve, de komolyan. Eddig nem ismertem Gárdonyit erről az oldaláról, pedig sok könyvét olvastam már, és nagyon is szeretem, de egyik sem tett még ilyen mély benyomást rám. Nem regény ez, nem is novellák vagy elbeszélések, inkább olyan, mintha egy festő kimenne a természetbe és vászonra tenné amit odakint megfigyel és lát. Csak éppen a mi festőnk íróember, egy költő, az ecsetje toll, a festékje tinta, a vászna pedig papiros. Olyan aprólékos leírásokat ad az állatvilágról, a növényekről, egészen le a bogarak, férgek, amőbák szintjéig, mintha egy príma természetfilmet néznék, és teszi mindezt olyan bámulatos éleslátással, olyannyira bőviben az isteni szeretetnek, olyan finom nyelvi teremtőerővel, hogy a lelkem sajog belé, és olyan fergeteges humorral, hogy még mindig nyögve tapogatom elgyötört rekeszizmaimat, ha egyes részeire gondolok.

1 hozzászólás
Mazsola_78 P>!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

A csillagozásnál kicsit gondban voltam, mert voltak elbeszélések, amik nem kötöttek le, mégpedig nagyon nem…
Ugyanakkor a többségét imádtam.
Látszik Gárdonyi természet iránti szeretete, hogy az apró dolgokban, amit általában az emberek természetesnek vesznek, talán fel sem figyelnek rá, felfedezte a gyönyörűséget.
Többször elvarázsolódtam, egy-két leírásba a humort is belecsempészte, én pedig vigyorogtam a villamoson, mint a vadalma. :)
Kb. a negyedénél azon kaptam magam, hogy nagyon szerettem volna személyesen is ismerni Gárdonyi Gézát. Az írói stílusát eddig is nagyon szerettem, de itt betekintést kaptam, milyen művelt és világra, tanulásra nyitott ember volt. (Jó, persze, erre lehet mondani, hogy egy volt tanítótól természetes dolog, de én úgy éreztem, ő folyamatosan érdeklődött minden iránt. (Ennek ékes bizonyítéka a több ezres könyvtára is, amiért nagyon irigylem. :))))
Hiába untam pár elbeszélést, nem tudok kevesebbet adni a maximumnál, mert többségében elvarázsolt és abban is biztos vagyok, hogy elő fogom én még venni a könyvet és jó pár történetet fogok újraolvasni belőle.

6 hozzászólás
Szamღca>!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Ismet meg kell allapitanom, hogy nagyon szepen ir Gardonyi. Annyira tetszett amilyen szeretettel, szepen tud irni a termeszetrol. Allatokrol, novenyekrol egyarant. Minden egyes kis fejezet egyfajta meditacio a termeszet szepsegerol…. Nagyon tetszett ahogy megszemelyesitette az allatokat, novekenyeket… nem csak leirta, hogy kulsoleg milyenek hanem hogy mi jatszhothat le bennuk… a kis bogarak ahogy a viragcsardaba jarnak pihenni.
Feludules volt olvasni ezt a konyvet (is). Biztos vagyok benne, hogy ez is ujraolvasos lesz.

Emmus>!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Az az érzésem, hogy az Én falum című novellás kötet ezekből a gyönyörű novellákból nőtte ki magát.
Mert az élet szép és a csodák a lábaink előtt hevernek.

Uzsonna >!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Csodaszép írások a természet csodáiról: mert a szabad szemmel láthatatlan élőlényektől kezdve a hatalmas fákig minden csodálatos a természetben. És nem mindegy, hogyan szemléljük ezeket, megtanulhatjuk, hogy nincs csúnya, nincs szemét a természetben, mert valami számára azok is szépek és kincsek lehetnek. És lehet, hogy mi is megmosolyogni valóak vagyunk más élőlények számára a kinézetünkkel, a „fontos” tárgyainkkal.
Szívesen sétálgattam volna Gárdonyival, ezekről beszélgetve, vagy éppen csak hallgatva, mit susognak a fák, vagy lekucorodtam volna vele egy szép virág mellé, együtt csodálni azt. És én is elmesélhettem volna neki gyermekkorom nyárfáit, melyeknek suhogását, mint most az olvasás révén kiderült számomra, azóta sem feledtem el.

8 hozzászólás
suzyfox>!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Ha eltekintünk az Egri csillagoktól, akkor rájövünk, hogy Gárdonyi egy nagyon jó író. És ezzel nem vitatom el az Egri csillagok helyét a magyar irodalomban. De Gárdonyi elbeszélései, tárcái, értekezései annyival többek, hogy az ember elveszlik bennük. Jó, néhol hullámzóak a szösszenetek, de ez előfordul. Árad a könyvből a természetszeretet, a kíváncsiság, a tanulnivágyás, a tanulniakarás. A leírt képek érzékletesek, szinte láttam magam előtt a kopasznyakú tyúkot, az öt szál hóvirágot, a magányos vadrózsát Erdélyben. A vége kicsit ellaposodott, mintha lett volna még miről írni, mit írni, de már be kellett fejezni. Bár nagy igazságot tartalmaz a befejező gondolat is, miszerint a természet szeretetét a szülői háznál kell elkezdeni.

Evodia>!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Csodaszép. Minden részlete gyönyörű.

cashews>!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Ha mi mindannyian a minket körülvevő világunk mozzanatait valóban csodának látnánk, talán kevesebbet szaladgálnák vásárolni újabb és újabb izéket, talán kevesebb időt fordítanánk ezeknek az izék elrendezésére stb.
Nagyon jó, hogy ráakadtam a moly-ra, mert a büdös életbe nem vettem volna Gárdonyi Géza könyvet a kezembe. A Mai csodák után viszont az Egri csillagoknak is nekiugrok még egyszer. Ez részemről a legnagyobb dícséret!

ANI69ish>!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Kedves, könnyed és lírai ez a kis történeteket tartalmazó könyvecske. Kis csoda. Aki eddig nem rajongott a természetért, ezután fog; aki pedig rajong érte, ezután még inkább.

petitrenard>!
Gárdonyi Géza: Mai csodák

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Nagyon rég olvastam Gárdonyit, talán van 20 éve is. Épp ideje volt, egy kihívásnak köszönhetem, hogy elővettem. Nem bántam meg. Ugyanúgy szeretem, mint régen, és igen, pont ezt az embert vártam a novelláiban meglátni. Biztos vagyok benne, hogy kedveltem volna…


Népszerű idézetek

Uzsonna >!

Akkoriban ismertem meg a tudósoknak azt a furfangját, hogy a tudományos mondanivalójukat különféle gubanc-mondatokba rejtik. Tán hogy más ne értse. A papok is diákul beszélnek egymással a kocsisuk előtt.
Ők ugyan hát magyarul beszélnek, de valami olyan magyar nyelven, amelyet először hallva, aggodalom száll meg bennünket, hogy a babiloni zavarodás megismétlődik.
Mondjuk például ezt a közönségesen íródott mondatot:

Likas az istálóm teteje:
kilopták a lovat belőle.

Ha ezt tudós írja le, a tudósok nyelvén így írja:

A gazdasági állat-lakosztály felrészének egy ponton való eddigelé méretlen folytonossági hiánya következtében egy quadruped osztályba tartozó állítólag equus caballus vulgarisnak mint magántulajdonnak egyelőre ismeretlen tényező általi illetéktelen eltulajdonosítása történt.

6-7. oldal, Kiskerekes, nagykerekes

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

2 hozzászólás
Uzsonna >!

Le lehet írni országokat. Le lehet írni az egész földet, minden tengerével. Le lehet írni az egész mindenséget, amit a szem belőle át bír fogni. – Le lehet írni az érzelmeket, sejtelmeket, éktelenségeket, mindent, mindent, – csak a szegfű illatát nem lehet leírni soha.
Ez az ideális finomság, ez a lelkünk minden mélységébe beleivódó finomka könnyű illat, ez elemezhetetlen, meghatározhatatlan, kifejezhetetlen.
Az emberi nyelvnek kétszázezer szava van a fogalmak leírására. Mind kevés! Mind fakó! Valamennyi hasznavehetetlen!
Aki soha életében nem vett még kezébe szegfűt, hogyan lehetne elmondani neki, milyen a szegfű illata? A képzelet is gyönge a megértésére. S ha emberi ajkak helyett hegedűk beszélnének, azoknak a szavával sem lehetne elmondani az illat dicséretét.

167-168. oldal, Fehérszegfű

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Kapcsolódó szócikkek: illat · szegfű · virág
Lunemorte P>!

Bizony mondom: soha nem látódott még annyi csoda a világon, mint attól az időtől kezdve, amikor az emberi szem a természetre fordul.

A láthatatlan kéz (Kossuth, 2013)

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Kapcsolódó szócikkek: csoda · természet
Lunemorte P>!

De mi az arc? Velünk született burkolat, amely nem a lélek leveleiből fejlődik, mint a virág, hanem csak romlandó takarónk, éppúgy, mint a köntösünk. Nem mutat semmit. Nem jelent semmit, sőt inkább zavar az egymás megitélésében.

A jövő tudománya (Kossuth, 2013)

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Uzsonna >!

Kinyitom az ablakot. Látom, hogy az ég kitisztult. A hold aranyekéje széthasogatja a fellegeket és titkos angyalkezek csillagokat vetnek a felhők barázdáiba.
Lefekszem. Fejemet karomra hajtva, hallgatom a vén eperfának szerelmes gyöngéd meséit, amiket halkan besúgott hozzám.
Történetek ezek szavak nélkül. Egybehullámzó alaktalan gondolatok, amiket csak a szívével ért meg az ember. Lombjainak apró fekete árnyékai ide-oda sétálnak az íróasztalomon. Az egyik lomb behajlik és bekukucskál hozzám. Szeretné bedugni a fejét az ablakon és nézni engem csöndesen, szeretettel egész éjen át.

211. oldal, A mi öreg eperfánk

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

4 hozzászólás
Uzsonna >!

Nyáron az erdélyi hegyek között kószáltam. Az erdőket jártam ottan. Erdélyben jobbára még azok az erdők vannak meg, amiket maga az Isten ültetett. Micsoda erdők! Micsoda mesékbe illő rengetegek! Bizony van ott olyan hely is bőven, amelynek a földjét ember lába nem tapodta még. És mintha szent volna az ilyen hely. Azt érzem benne, hogy a föld nemcsak az emberé.
– De kié hát, kié?
Az ilyen hely csöndességében valami lélek álldogál. Valami hatalmas, nagy, tiszta fenséges lélek.
Ilyenféle őserdőben bolyongtam én a nyáron.
Milyen különös érzés: egyedül mendegélni a vadonban! A fák itt az urak. Az ember csak bogár. A csöndesség mély és árnyékos. Az ég felhőtlen, világoskék és napsugaras.

216. oldal, Álom az erdőn

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Lunemorte P>!

Hogyan lehet jókedv értelem nélkül? Hiszen a kedv lelki valami. A jókedv lelki csiklandozottság.

13. oldal, Kiskerekes, nagykerekes

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

padamak>!

Ha meghalok, azt szeretném, ha egy jegenyefát ültetnének a siromra. Nekem kedves az a gondolat, hogy egykor jegenyefa leszek és állok, mint éltem: magányosan, hallgató lombokkal, folyton az eget nézve: nappal a felhőket, éjjel a holdat, csillagokat.

204. oldal ((Dick Manó Kiadása 1899 - reprint kiadás: Ének a fákról)

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

3 hozzászólás
Ninácska P>!

Csodás vak hittel hiszi mindenki, hogy egy év mulva megnyugtató sikere lesz, és így egy év mulva boldogabb lesz, mint a mai napon. Pedig nézze meg magát egy év mulva. Megint azt mondja: – Egy év mulva! Kevesebb-e a gondunk egy év elmultával? Nem. Kevesebb-e az életünk? Kevesebb.

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Dün P>!

Éshát a virág az Isten legszebb teremtése. Szebb mint az ember, szebb mint az állat, szebb mint a csillagok.
A csillagok az Isten erejét tárják elénk a magasban. Az állatok a teremtő találékonyságának sokféleségét. A virág a gyönyörü képzeletét.
Mikor Isten a csillagokat teremtette, az ereje alakult ki a csillagokban. Mikor az embert teremtette, az értelme dolgozott. Mikor a virágot teremtette, – játszott a Teremtő.

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Kapcsolódó szócikkek: Az ember teremtése

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Örkény István: „Rózsakiállítás”
Ambrus Zoltán: A gyanú
Mikszáth Kálmán: A tót atyafiak / A jó palócok / Beszterce ostroma
Mikszáth Kálmán: A fekete fogat
Komáromi János: Rongyos gárda
Mikszáth Kálmán: A Szontagh Pál kutyái
Mikszáth Kálmán: Különös házasság / Kísértet Lublón / A fekete kakas
Franz Fabian – Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek I-II.
Tamási Áron: Tamási Áron válogatott művei I-II.
Thomas Mann: Tonio Kröger / Mario és a varázsló