Isten ​rabjai 330 csillagozás

Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Egy XVI. századi nyelvemlék, a Margitlegenda hívta föl Gárdonyi figyelmét IV. Béla király leányának, Margit regényes élettörténetére. A Ráskai Lea másolatában megmaradt legenda föltételezett szerzője Marcellus páter, Margit gyóntatója volt, akivel a regény több jelenlétében mi is találkozhatunk. A 231 lapból álló kódex a Nyulak szigetén, a mai Margitszigeten létesített Domonkos-rendi kolostor híres lakójának életrajzát tartalmazza. Az író szorgalmasan tanulmányozza a kolostori regulákat, a rendház elhelyezkedésének, helyiségeinek rajzát, régi följegyzésekből megismeri Margit apácatársainak nevét, korát, származását. Képzelete azonban túllép a szűkös történelmi adatokon, kitölti a krónika hiátusait, fantáziája rekonstruálja a kolostor és a korabeli Magyarország mindennapjainak életét. Hosszú előkészület után egyetlen év alatt írja meg híres történelmi regényét. Az Isten rabjai első kiadása 1908 áprilisában jelent meg, és azóta az egymást követő nemzedékek kedves olvasmányává lett.

Eredeti megjelenés éve: 1908

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Talentum diákkönyvtár, Gárdonyi Géza válogatott művei, Millenniumi Könyvtár, A magyar próza klasszikusai

>!
Kossuth, Budapest, 2012
348 oldal · ISBN: 9789630972048
>!
Akkord, 2011
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632520537
>!
244 oldal · ISBN: 9637062610

22 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Julianus barát · Szűz Mária


Kedvencelte 61

Most olvassa 16

Várólistára tette 105

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

„- Mindenki rab-e? – kérdezte félénken.
– Mindenki – bólintott Szikárdusz.
– A király is?
– Király is.
– Kinek rabja a király?
– Nemzet rabja.
– Mink is rabok vagyunk-e?
– Mink is.
– Mink kinek a rabjai vagyunk?
– Isten rabjai, fráterkám.”

27 év és 3 könyv elolvasása kellett ahhoz, hogy rádöbbenjek: Gárdonyi nagyon is a nekem való író.

39 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

„Az élet élet!”

Csodaszép gondolatok, tiszta életek és kevésbé tiszta, de mégis emberi életek.
Nehezen szoktam meg, de mégis hatással volt rám, mert most, hogy befejeztem, itt pityergek…

„A szívet azért rejtette el az Isten, hogy senki se lássa.”

2 hozzászólás
>!
eme P
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Gárdonyi regényeit olvasva gyakran az az érzésem, hogy ifjúsági regényt olvasok. Most is így alakult. Nem tudom azt sem eldönteni, történelmi regényt olvastam, vagy egy reménytelen szerelem történetét, melyet az elbeszélő a középkorba plántált. Egy kolostorba, amelyet együtt épít a dokumentum és a fantázia. Noha a regény olvasmányos, nyelvezete ízes – mégis gyakran túl didaktikus, a közbeékelt magyarázatok, felvilágosító információk zavaróak, sok a következetlenség, az anakronizmus. Ennek ellenére, érdekes képe a kolostori, szerzetesi létnek – Isten rabjainak, akik mégiscsak emberek, olyan emberek, akik bilincseiket néha szeretnék kényelmesebbekre, kellemesebbekre, kevésbé fájdalmasakra cserélni.

Minden ember akar valamit, amije nincs. A szerzetes akar a legtöbbet, amikor azt mondja: semmit sem akarok ezen a Földön!

Jancsi, János kertész fia nem akar sokat: kertészkedni szeretne. Fát, bokrot, virágot ültetni, öntözni, nevelni – zöldellő életet teremteni a kopár földön. Szeretne normális boldog gyerek, majd felnőtt lenni. Olyan ember, akinek mindent ki kell próbálnia. A regény elején ezzel a mindent tudni, látni, tapasztalni akaró életvidám legényke szemével látjuk a világot. A nehézségek ellenére könnyed, napsütéses minden. Jancsi, a kis kertészlegény nem retten vissza attól, hogy a királylányról szőjön színes álmokat. Mint a mesében. Aztán jön a valóság, és a tágas világ egyre inkább szűkül a Jancsiból János fráterré vált főhős körül. Pedig most sem akar sokat: anyjával lenni, vagy legalább gyakrabban látni őt, találkozni a szép királylánnyal, szabadnak lenni – nemcsak térben, hanem érzésben is. De nincs mit tenni: mindenkinek rabbá kell lenni. Vannak, akik a pénzé, mások a testé, ismét mások a pompáé vagy a nemzeté lesznek – van aki Istené – még akkor is, ha nem akarja. Julcsi csak egy darab rétest szeretne adni a fiának, János csak egy követ, egy virágot szeretne, majd egy lányt, szerelmet, boldogságot. De úgy tűnik, túl sokat akarnak. A mesék világa lejárt, János fráternek igába kell hajtania fejét.
Nem kedveltem meg ezt a világot – sötét, kopár és nyomasztó. Hiába érti meg végül János útjának lényegét, hiába értem én, hogy a nemes virág a szennyben virágzik legszebben, az a kis kamrában, szeméten nőtt fehér liliom vagy az üvegbe összegyűjtött rózsaillat mégsem az álmok zöldellő álomkertjéből való.

4 hozzászólás
>!
Ydna
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Ha rövid tartalmat kellene írnom a regényről, akkor egy mondattal/ a címmel állnék elő: Isten rabjai. Mindent elmond és mégis oly sok kérdést hagy megválaszolatlanul. Egy választásokkal teli tágas világban élünk, aztán mi mégis szűkre szabjuk magunknak…

>!
sarahangel P
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Nos, hol is kezdjem. Nekem elég vontatott volt a könyvnek a stílusa. Lehet, az is szerepet játszott az érzés kialakulásában, hogy a kor, amiben játszódik, annyira nem fogott meg, mint ahogy a papneveldék és az apácák élete sem, elég szigorú szabályok szerint kellett élniük. Margit pedig bizonyíték arra, hogy a jóságot is túlzásba lehet vinni, őt már szinte szamaritánusnak lehetett hívni… persze más kor, más életszemlélet volt akkoriban, de énhozzám ez nem áll közel… arra viszont jó volt, hogy megtudtam néhány olyan dolgot a vallás gyakorlásával kapcsolatban, amiről eddig fogalmam sem volt.

A legkedvelhetőbb és legemberibb szereplő Jancsi, talán pont azért, mert ő nem félt néha elkövetni hibákat – a történet elején mondhatni enyhe kleptomániában szenvedett, bár én inkább gyermeki kíváncsiságnak nevezném, hiszen egészen apró dolgokat vágott zsebre és dugott el – egy kréta, egy kődarab, stb. Felnőttkorában, mikor már szerzetes lett, spoiler Na ezek voltak nekem a teljesen emberi érzések, és nem az, amit a többi csinált – minden apró „bűnüket” bevallották, hogy aztán megkorbácsolhassák magukat, és még nevetni sem mertek, mivel az is bűnnek számított.

Margit meg alapból szimpatikus lehetett volna – az pl. kimondottan tetszett, hogy nem hagyta magát, mikor férjhez akarták adni – , de nagyon átesett a lónak a túloldalára azzal, ahogy sanyargatta magát.

A fogalmazásmód elég ’zamatos’, régies stílusú, az pedig érdekes volt, ahogy a történelmet keverte a kis meseszerű elemekkel.

Nem mondom, hogy az én könyvem volt, de azt sem, hogy nem ajánlom. Aki szereti Gárdonyi stílusát, annak szerintem érdemes megpróbálkoznia ezzel is.

11 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Csodálatos nyelvezetű, megejtően szép történet. Elmondhatatlanul szegényebbek lennénk, ha nem lett volna egy Gárdonyink.

>!
Almost_Zed
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Amikor az alapos történelmi kutatómunka találkozik a kiváló szépírói tehetséggel… Abból egy ilyen szép, és időtálló regény születik
Korábban nem ismertem részletesen a Margitsziget névadójának történetét, de Gárdonyi Géza nagyszerűen kelti életre – a később szentté avatott – Margit életét és a tatárjárás korát. Azt hiszem, Jancsi, a Domonkos-rendi kertész szerepébe kicsit magát is beleírta Gárdonyi. Sok helyen elgondolkodtató mondatokra leltem, akár életről, vallásról, férfiak és nők viszonyáról, vagy a rendet többször elhagyó majd visszatérő szerzetes sorsáról olvastam. A szerzetesek és apácák aszkétikus életének cseppet sem unalmas ábrázolása, a práterek országjárása vagy Julián práter (Julianus barát) rövid feltűnése is hozzájárult ahhoz, hogy öt csillagnál kevesebbet ne adjak a regényre.
(A könyv olvasása közben újra ellátogathattam a szerző egri házához és sírjához, ami a könyv élményét megnemesítette.)

4 hozzászólás
>!
papeerzsepi
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Egyszer futó versenyre kaptam ezt a könyvet. Olvastam már valamikor tini koromban, de most mégegyszer a kezembe akadt és elolvastam. Nagyon szeretem Gárdonyi regényeit és ez a történet is bizonyíték, milyen nagyszerű író volt.
Igazából a regény Szent Margit életének egy részéről szól. Nem tudok kiemeli egy-egy részt mert minden mozzanatát faltam és szerettem ennek a történetnek.

>!
julianus
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Mindenki rab.

Jancsi fráter még Margité is.
De talán ez az igazi szabadság…
Milyen kevesen ismerik, közben a többség bele hal a szabadság habzsolásába.

>!
Porcsinrózsa
Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Másodszor is elragadtatással olvastam ezt a nagyszerű regényt. Gárdonyi nagyon ért hozzá, hogy „belevarázsolja” olvasóit a regényei világába, ezért méltó helye van a magyar klasszikusok között. Olvasás közben szinte érezni lehet a kolostorok, szerzetesházak napfénytől elzárt folyosóin a dohos, áporodott levegőt .Az ember ott ül a templomi félhomályban az apácák háta mögött…. fantasztikus az élmény! A fiatalok üdén, élettel telve érkeznek ide, de mindkét főhőst elsorvasztja a szerzetesi élet embertelenül szigorú regulája, az esztelen,testi – lelki erőt igénybe vevő szakrális követelmények, a végletekig puritán életmód. Az író nem kritizál, de ahogyan mindezt „tálalja”, abból kiérezhető a bírálata.
Mindezek mellé még társul a tatárjárás utáni korszak, az uralkodó család rendkívül hiteles ábrázolása, remek lélekrajzokkal,emberi hibákkal, gyarlóságokkal együtt.
Mostanában egyre gyakoribb az igénytelenség a nyelvi megfogalmazásban. Ezért különösképpen szerettem Gárdonyi Géza szép szóhasználatát. Imponáló volt az egyházzal kapcsolatos kifejezések alapos ismerete, helyén való alkalmazása. Olvasmányélmény volt ez a legjavából! Szívesen ajánlom azoknak, akik szeretik e kor levegőjét, örömmel olvasnak a magyar történelem gazdag múltjából.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Alcyone P

Aztán, ahogy kiandalgott a templomból, egyszerre a homlokára tapasztotta a kezét, és mély lélegzettel nekidőlt az ajtó mellett a falnak. S az arcát könnyek öntötték el.

A szívet azért rejtette el az Isten, hogy senki se lássa.

Kapcsolódó szócikkek: Isten · templom
>!
eme P

Minden ember akar valamit, amije nincs. A szerzetes akar a legtöbbet, amikor azt mondja: semmit sem akarok ezen a Földön!

214. oldal

>!
PandaSára

A szívet azért rejtette el az Isten, hogy senki se lássa.

>!
Almost_Zed

A farkas a fogával ragadja meg az embert, az oroszlán a körmével; az ördög az asszony szemével.

Második rész, 6. fejezet

>!
Lunemorte MP

Mert látod: minden ember… annyit ér… amennyit… tud. Ha olyat is tud… amit más senki se… akkor mindenkinél többet ér…

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · tudás
>!
ppeva P

Édes hallgatnunk a fonómesékben, hogy az öreg király az élete vége felé odaadja az országa felét a legderekabbik fiának.
A mesék aztán el is hallgatnak ezzel.
Mert jobb is azt nem tudni, hogy a derék fiúnak azontúl mindig azon forog az esze, hogyan túrhatná ki az öreget a maga maradék országából.

>!
Gabriella_Balkó P

A harag nem használ neked. Sem annak, akire haragszol. De ha megbékülsz vele, a te lelked is megcsendesedik, az övé is.

Harmadik rész, 12. fejezet, 342. oldal (Szépirodalmi, 1964)

>!
Amapola P

A barát hümmentett:
– Tán írni-olvasni is tudsz?
– Írni nem tudok, de olvasni elolvasok én százig is.

77. oldal

>!
Lady_Hope I

– Mindenki rab-e? – kérdezte félénken.
– Mindenki – bólintott Szikárdusz.
– A király is?
– A király is.
– Kinek a rabja a király?
– A nemzet rabja.
– Mink is rabok vagyunk?
– Mink is.
– Mink kinek a rabjai vagyunk?
– Isten rabjai fráterkám.

125. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Victor Hugo: A nyomorultak
Mark Twain: Koldus és királyfi
Leon Uris: Exodus
Umberto Eco: A rózsa neve
Szepes Mária: A Vörös Oroszlán
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.
Milos V. Kratochvíl: Három cseh királyné
Szántó György: Aranyágacska