Ida ​regénye / Szerelmi történetek 24 csillagozás

Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek

Gárdonyi ​szerelem-felfogását kívánja bemutatni a kötet. Tudtuk, hogy a fiatal, a pozitivizmushoz, a naturalizmushoz is vonzódó Gárdonyi valamiféle biológiai végzetnek tekintette a szerelmet, irracionális, megmagyarázhatatlan vágyódásnak, amelyet éppen ezen természete miatt nem lehet véteknek föltüntetni, a bűntudat forrásának és okozójának szuggerálni. Az Ida regénye bevezetése elég egyértelműen eligazít ebben a kérdésben. „Sötétben állunk néha”, „Csak tapogatózunk”, vakságról és dermedtségről esik szó, szakadékról, kígyóról. „Szívünk remeg, mint a nyárfalevél”.
A regény a zárdában nevelkedő Ida és a művészetéért, szeretett húgáért érdekházasságra is képes Balogh Csaba összetalálkozását, szerelmük kibontakozását meséli el. E szerelem ábrázolását nem érezzük már igazán időszerűnek, maga Gárdonyi vagy szereplői, hősei is emlegetik a „devalválódás” kifejezést. Rövidmondatos leírásokból, kevés szavú párbeszédekből áll a szöveg. A regény egyik legpontosabban megfogalmazott… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1989
494 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631541517
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1989
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631541517 · Illusztrálta: Gyulai Líviusz
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1989
490 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631541517 · Illusztrálta: Gyulai Líviusz

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Áfonya74 P>!
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek

Lehet-e egy régi szerelmes regény ennél szerelmesebb?
Nagyon jólesett régies nyelvezettel írt romantikust olvasni végre, a sok mai romantikus között. Elvarázsolt, épp úgy, ahogyan szerettem volna.
Nagyon megszerettem Ó Idát a regény elején, Balogh Csabánéként pedig még inkább a szívembe zártam.
Egy érzéketlen apa által eltaszított leány végre menedéket és társat talál az apácazárdában eltöltött fiatal évek után, még ha ez a frigy hirdetés útján is köttetett. Menekülés ez a házasság Idának, menekülés a szülői házból, mert nem képes elfogadni apja új feleségét az új asszony múltja miatt. Itt aztán meg is szakad a kapcsolat Ida és az apja között, így figyelmét Csabára, az új háztartás vezetésére és a férj művészi kiteljesedésének segítésére fordítja. Sok, számára új dologgal és új emberekkel ismerkedik meg a maga kis tartózkodó módján. Bár az egy év letelte előtt egy félreértést követően visszaadja a gyűrűt Csabának, addigra a két fiatal rájön, hogy bizony már nem közömbösek egymás számára.
Izgalmas volt, ahogyan az író Jolánt beleszőtte a történetbe, nem kis félreértést és kalamajkát okozva ezzel.
Kell néha ilyeneket olvasnunk!

vighagika>!
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek

„Eléggé féltem a könyvtől, ugyanis Gárdonyi Géza kapcsán az Egri csillagok az egyetlen, ami szerintem szinte mindenkinek beugrik, azt viszont én utáltam. Soha nem voltam nagy rajongója az általános iskolás kötelező olvasmányoknak (mind tudjuk; úgy rossz a rendszer, ahogy van), középiskolában pedig nem követelmény egyetlen Gárdonyi mű sem, úgyhogy a teljes ismeretlenbe ugrottam bele.
Milyen jól tettem!
Az Ida regénye valami fantasztikus volt. Hajlamos vagyok a történetek elejét unni kissé, amíg megy a szereplők és az alapszituáció bemutatása, itt azonban már az első néhány rész is annyira különleges volt, korántsem átlagos, ahogyan a dolgok szép lassan kibontakoztak. Tényleg lassan, hiszen majdnem négyszáz oldalas (apró betűk, kicsi sorköz) a kötet, viszont úgy gondolom, ez kellett, hogy igazán belelássunk mindenbe és közel kerüljek a szereplőkhöz. Mert ez történt. Együtt éreztem Csabával és Idával, ám bosszantott, hogy mennyire lehetetlen alakok, közben pedig az első számú szurkolója voltam annak, hogy vegyék már észre egymást és magukat végre.”
Tovább: http://lifenexttous.blogspot.hu/2018/03/gardonyi-geza-i…

CSSMesi>!
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek

Ida regénye:
A Szerelmi történetek még hátra vannak, de hát kérem szépen ez valami csoda volt. Én úgy megszerettem Idát és Csabát. Az egyetlen amit bánok, hogy nem ezt olvastatták velünk annak idején, hanem az Egri csillagokat. Bár lehet, hogy felnőtt fejjel már arra is másképp néznék.

Szerelmi történetek:
Emlékeztettek A jó palócok édes-bús történeteire ezek a szerelmes írások. Azokat is, ezeket is szerettem.

Páncélpillangó>!
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek

„A szerelem mindent pótol – forgatta elméjében Petőfinek egy versét –, a szerelmet nem pótolja semmi.” – 57. o.

Gárdonyi Géza Ida regényét már régóta terveztem olvasni.
Kicsit félve álltam neki egy magyar klasszikus műnek, de kellemes csalódásként tettem le a könyvet, amely magába is szippantott. Lassú lefolyású regény volt, mégis érdekesnek találtam. Izgalommal töltött el Ida és Csaba kapcsolata, akiknek házassága nem szerelemből semmint kölcsönös egyezségből született, mégis a mű végére egymásra találnak, és a félreértések tisztázása után, egy év után végre igazi házastársként folytathatták az életüket. Nem megszokott szerelmi kapcsolatról volt szó, mégis tisztelték egymást, és napról-napra alakultak ki az érzéseik, melynek egy-egy érintés is jelét adta. Támogatták egymást, és a közös csónak, amelybe beszálltak az út végére összehozta őket. Tetszett Gárdonyi nyelvezete, stílusa, a mű cselekménye, és a főszereplői is igazán szimpatikusak voltak. Szomorúan búcsúztam tőlük.
A Szerelmi történetei is nagyon olvasmányosak voltak, örülök, hogy (végre) elolvastam ezt a könyvet.
Szeretettel ajánlom mindenkinek, akik kedvelik a klasszikus műveket! :)

Gabriella_Balkó>!
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek

Igazi felüdülés volt Thomas Mann után olvasni…
Láttam mindkét filmfeldolgozásár, a Jávor Pálosat és a Venczel Verásat, hát a Palis jobban tetszett, de ott kicsit megváltoztatták a történetet. De bájos kis könyvecske, habár csöppet befejezetlennek éreztem a végét.
A Szerelmi történetek is jó volt, szomorú és boldog szerelemről is van bennük szó.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1989
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631541517 · Illusztrálta: Gyulai Líviusz
dzsuditgodo>!
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek

„A szívet Isten azért alkotta, hogy szeressünk."
Tinikoromban olvastam az Egri csillagokat, A láthatatlan embert kétszer is, aztán egy magyar versenyre az Isten rabjait. Két éve volt szerencsém Gárdonyi egri otthonába is ellátogatni, ami már emlékmúzeum. Ida regénye beszippant, zseniális történeti szálak és szereplők. Senki sem ír úgy, mint Gárdonyi.


Népszerű idézetek

agisajt>!

Egyéb jó sincs a világon, mint a szép lány meg a tejfeles bableves.

373. oldal

agisajt>!

A táncot nem tanulja a magyar nő. Vérében van. Vele születik.

450. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tánc
3 hozzászólás
agisajt>!

– Nem tudja-e, hogy…
És hallani véltem a szíve szaggatott dobogását.
Halkan fejezte be:
– … hogy én leány vagyok.
– Dehogynem – feleltem nyugodtságot erőltetve hangomra. – Ha tuskó volnál, nem akartalak volna megölelni.

395. oldal

charlotte_smtms>!

– Mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy.

13. oldal (Ida regénye; Első rész 1)

Kapcsolódó szócikkek: művészet
Norcsa>!

Legyenek boldogok a fészekben, amelyet maguknak raknak egy életen által, mindvégig boldogok, mint ebben az órában, amidőn elérték álmaik főóhajtását, s teljesüljön szívük mindazon reménye, amellyel egybekeltek.

167. oldal

Gabriella_Balkó>!

Az öreg elővette a pipáját, és megtömte. A tűzből kikotort egy gömbölyű kis parazsat, megtáncoltatta a tenyerén, és rágurította a pipájára.
– Öregem – mondom neki – , maga már sok mindenen keresztülment életében.
Az öreg ugyan sohase ment keresztül egyeben, mint napjában kétszer a patakon, mert mióta él, mindig juhász volt, és a határon kívül csak szentmihálykor járt, mikor csizmát vagy subát vett a vásáron, de bevezetésnek jó volt ez.

Mi az a szerelem?, 373. oldal

Gabriella_Balkó>!

Mert valóigaz az, hogy egy ördög meg egy angyal kíséri az embert. Néha küzdenek. És amelyik győz, annak kell engedelmeskednünk.

A parasztleány, 398. oldal

Gabriella_Balkó>!

Ha a szeretet megvan, minden megvan; ha a szeretet megsincs, semmi se megsincs.

Egy szál drót, 445. oldal

Gabriella_Balkó>!

– Három veszedelemtől mentsen meg az Isten – mondotta másnap a műhelyben –, tűztől, víztől, veszett kutyától meg a hálátlan természetű embertől.
Ez ugyan négy veszedelem lett volna, de a kovács bizonyára egybeértette a veszett kutyát a hálátlan emberrel.

Szép asszony a kovácsné!, 482. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Zilahy Lajos: Halálos tavasz
Ivan Szergejevics Turgenyev: Első szerelem
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 2.
Aurora Lewis Turner: Ashley / Bolygókeringő 1–2.
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője / Két választás Magyarországon
Whitney G.: Utálattal: Ethan / Utálattal: Rachel
Leisa Rayven: Szívtiprók karácsonya
Budai Lotti: A hercegnő haragja
Budai Lotti: Az idegen