Ida ​regénye 670 csillagozás

Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye

A félárva, zárdában nevelkedett Idának az apja, Ó Péter borkereskedő gazdag hozománnyal, hirdetés útján keres férjet: sürgősen szabadulni akar leányától, hogy továbbra is szabados életmódjának hódolhasson. A leendő férjnek életmentő a pénz, hisz tehermentesítheti vele nővére birtokát, s jómagának is alkalma nyílik festői ambíciói megvalósítására. Az esküvő előtt Balogh Csaba és Ó Ida megfogadja egymásnak: üzleti alapú és szigorúan formális házasságukat egy esztendő múltán felbontják…

Eredeti megjelenés éve: 1924

>!
Fekete Sas, 2017
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155568459
>!
260 oldal · ISBN: 9789633641620
>!
Kossuth, Budapest, 2012
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630972055

16 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Ó Ida · Balogh Csaba · Balogh Jolán · Ó Péter

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · München


Kedvencelte 221

Most olvassa 26

Várólistára tette 239

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Első, máig egyik legkedvesebb könyvem Gárdonyi Egri csillagok-ja. Olvastam tőle még néhányat, ahogy éveim, s „fogamban az idegen anyag” is szaporodott. Könyvtáramban korábban is szerepelt vagy tíz kötete, de mégis, az Ida regénye című alkotását egy, a Szépirodalmi kiadásában 1966-ban 36.000 példányban megjelent sorozatból a Bosnyákon vettem meg. Nem emlékszem, hogy korábban olvastam volna.
Most viszont olvastam Gárdonyi e kitűnő regényét, amely szerény véleményem szerint vetekszik „az író legjobb regénye” címért.
A századforduló közelében zajló történet sajátos helyzetből indul, kellőképp fordulatos, olvasása közben az ember izgul és reménykedik, s az író végig sikeresen tartja fenn a krimibe illő feszültséget és reményt. Olyan nyelvezettel és stílussal vezeti elő a cselekményt és a főszereplők gondolatait, hogy kellő empátiával az olvasó is átérezze a történések nyomán lelkükben zajló eseményeket, viharokat. Amíg helyenként nyíltan felnevettem – feleségem érdeklődve nézett, vajon mit is olvasok – szórakoztató is volt, romantikus is, amellett, hogy nagyon tanulságos.
Kitűnő könyv! Mindenkinek ajánlom!

3 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Muszáj volt ezt ma végigolvasom, mert annyira érdekelt a vége, de nem vagyok maradéktalanul elégedett vele. Amikor már csak két oldal van hátra és még semmi sem tisztázódott…
Szép történet volt, fordulatos, bár ennyire nem akartam belemerülni a festészetben. Idát sajnáltam, az apja viselkedése szörnyű, ráadásul a kapcsolata Csabával tele volt félreértésekkel. Nagyon reménykedtem a boldog befejezésben. Végül is megvolt, csak nem úgy, ahogy reméltem.

>!
gabiica P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Féltem tőle, ezt be kell vallanom. Az Egri csillagok mély nyomot hagyott bennem annak idején, és nem feltétlenül pozitívat. Hiba volt azonban ehhez hasonlítani, és a korábbi olvasmányélmény alapján előítéleteket gyártani ezzel kapcsolatban.
Ida regényét imádtam. Minden egyes mondata magába szippantott, ott éreztem magamat Ida mellett, átéltem mindent, amit ő. Csodálatos történet volt. Kellően rózsaszín és romantikus, éppen az adott korszaknak megfelelően. Ida makacssága és akaratossága hamar megnyerővé tette a szememben a karaktert, nagyon megszerettem. Kiváló alkotás.

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

„…egy láthatatlan jóságos kéz van a kezünkön. Vezet.”

Főiskolás koromban olvastam először az Ida regényét. Már akkor elvarázsolt, elgyönyörítette szívemet. Azóta ez már a többszöri újraolvasás volt, de akárhanyszor fogom még olvasni, tudom, hogy mindig képes leszek pityeregni és mosolyogni, és mindig felfedezni valami újabb csodaszép gondolatot a könyvben.
Mint például most is:

„Engedd megtalálnom azt a férfit, akinek az ajka ha nevemen szólít, a szeme így szólítson: – Boldogságom!”

>!
Ardena P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Be kell vallanom, hogy akárhogy mondogattam is, hogy nincs, mégis volt bennem némi előítélet és félsz. Gárdonyit én is az Egri csillagokkal társítottam gondolatban, pedig olvastam tőle már mást is, de mégis az maradt meg bennem, mert rettentően szenvedtem vele. Kb. oldalanként felugrottam, és újságoltam otthon, hogy micsoda hős vagyok, már csak sokszáz oldal van hatra, nem sokszáz+1 :D Azért egy ilyen helyzetből nehezen tornázza fel nálam magát bárki, de rá kellett jönnöm, hogy feleslegesen izgultam. Ez a történet sokkal befogadhatóbb, érthetőbb, szórakoztatóbb volt, az elején néha mosolyogtam is jókat, főleg Ida párbeszédei tetszettek. Nem mondom, hogy rengeteg izgalmat tartogatott, és valószínűleg most már nem ennyire ördögtől való az ismerkedésnek ezen módja (apróhirdetés útján), de azért akkoriban biztosan elég formabontónak tűnhetett. :) Azon kellett kapnom magam olvasás közben, hogy nézegetem, mennyi van még vissza, mikor örülhetek annak, hogy szereplőink egymásra találtak, vagy mikor szomorodhatok el, hogy nem. Eléggé a végére maradt ennek a rejtélynek a megoldása :)
Lehet, hogy jókor olvastam, de nagyon tetszett a stílus is, maga a történet is, és a szereplőket is megkedveltem, spoiler kivéve talán Ó Pétert spoiler.

7 hozzászólás
>!
gumicukor
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Általános iskolában az Egri csillagok volt a kedvenc kötelező olvasmányom. Vagyis egész életem kedvenc kötelezője, nem csak az áltsulis. Szerettem minden sorát, úgy éreztem, hogy ott vagyok, én is védem a várat. A történelemtanárom szavajárása az volt ezzel kapcsolatban, hogy „remélem azon a részen már túlvagytok, hogy két gyerek fürdik a patakban”. Így tanultam meg örökre, hogy mi az Egri csillagok első sora. És akárhányszor a kötelezők jutnak eszembe, amiről mindjárt az Egri csillagokra asszociáliok, eszembe jut, hogy kellene még Gárdonyitól olvasnom, mert ez a könyv alapján ő az én emberem a klasszikus magyarok közül.

Aztán eltelt 10 év, és végre tényleg rászántam magam, hogy nekiugorjak még egy Gárdonyinak. Ida redényének. És I-MÁD-TAM! Minden sora gyönyörű, simogatta a lelkem… Úgyhogy új kedvencet avattam.

Ida, Csaba, Ó Péter és az összes karakter annyira emberi volt. Utáltam őket, szerettem őket, értettem őket, nem értettem őket. A történet vezetésében az tetszett a legjobban, hogy folyamatosan váltogatták, hogy kinek az élettörténéseibe és gondolataiba láthatok bele. De közben mégsem tudtam pontosan, hogy miről mit tudnak. Aztán míg ezen filóztam és izgultam, jött egy félmondat, és kiderült, hogy mindent tud az a bizonyos szereplő. És akkor csak így néztem, leesett az állam. És a vége… Oké, befejeztem az ömlengést, inkább olvassátok el!

>!
Sárhelyi_Erika I
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Ez a könyv édes, édes, édes! De nem gejl, szirupos, mézsűrű, hanem mint a friss tejszín – lágy és könnyű. Bájosan romantikus, kedves, még a mai asszony- és lányszíveknek is. Mert szerintem ez inkább női olvasmány, mint férfiregény – már ha lehet ilyen különbséget tenni. Merthogy csipke és porcelán ritkán dobogtatja meg a férfiszívet. Hacsak nem festőművész, akit épp Balogh Csabának hívnak, és nem mellékesen békebeli úriember az illető :)

>!
V_Ili P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Első TEO-m.
Köszönöm a lehetőséget. ;)
„Érdekes” volt olvasni a Kőkemény után. Kicsit más stílus :)
Szánom bánom, de sokszor kellett az idegen szavak szótárát használnom. Nem ilyen olvasmányokhoz vagyok szokva.
Kíváncsi lettem volna, hogy mik lehettek azok a könyvek, amiket Ida pironkodás után a tűzre dobott
„Szégyentől égő arccal olvasta némelyiket. Alighogy belekezdett, már oly utálattal fogta, mintha köpőláda volna a kezében. Dobta a tűzbe,”
Szerintem a könyveim 90 %-át a tűzbe dobhatnám. :D
Ida végig tartotta magát az egyezséghez, pedig mindketten érezték, hogy több is lehetne ebből, csak túl sok volt a félreértés és megint csak a kommunikáció hiánya.
Kicsit más befejezésre számítottam, de végül is megvolt a nagy egymásra találás.

9 hozzászólás
>!
Oriente P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

A zárdában nevelkedett, majd apróhirdetés útján férjhez adott fiatal lány romantikus történetéből nem kerekedett nagyobb dráma, mint amit ebből az egyetlen mondatból sejteni lehet. Bájos történet két önérzetes és ügyetlenkedő fiatal egymásra találásáról.
A cselekmény tehát nem kecsegtet igazán izgalmas fordulatokkal, a könyv maga viszont számos kuriózumot tartogat: egyrészt a választékos, zamatos nyelvezet már önmagában magas élvezeti szintet biztosít, másrészt megismerhetjük a müncheni magyar művészvilág sajátos miliőjét*. Az is izgalmas, hogy Gárdonyi egy erősen női nézőpontot választott, amelyből szépen kirajzolódnak bizonyos társadalmi tanulságok, elsősorban a nők kiszolgáltatottságára vonatkozólag, amely leginkább (a neveltetés természetéből fakadó, és ezáltal szándékolt) tudatlanságból ered.
Végül pedig nagyon örültem a kis talpraesett siket szolgáló szerepeltetésének, aki jelnyelven kommunikált az udvarlójával – ez sok egykorú olvasó előítéleteit enyhíthette a siketekkel szemben spoiler.

*A művészek szájából többször is elhangzik, hogy Münchenben olcsóbb az élet, mint Pesten. Érdekes kordokumentum a századelőről.

>!
Sippancs P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

2015
Ez a regény egy gyöngyszem! Egy lassú folyású, lelket simogató és szívet melengető, gyönyörűen megírt történet, ami 91 évvel a megjelenése után is minden sorával és mozzanatával, minden, a szerelemről, szeretetről, hazafiságról és művészetről alkotott gondolatával (a fél könyvet ki tudtam volna írni idézetként) elrabolta a szívemet.
Köszönöm, hogy olvashattam. Életre szóló élményt nyújtott.

2017
Másodszori olvasásra is ugyanolyan csoda volt. ♥

24 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Lahara ISP

A könyvesbolt kirakatában látta, hogy csupa regény. Kedve lett volna mindjárt be is lépni, de érezte, hogy nem elégedne meg eggyel: tízenkint veszi ő majd, s a cseléd hozza mögötte haza.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvesbolt
>!
Dün SP

– A sírás nem egyéb – mondta hidegen –, csak tehetetlenségünk érzésének a nyomása a szemünk idegeire.

212. oldal (Kossuth, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: sírás
>!
Izolda +SP

(…) ökör vagyok! És bivaly vagyok! És szamár vagyok! És egy egész állatkert vagyok!

302. oldal

1 hozzászólás
>!
worsi ASP

Vajon boldogok-e a fák, mikor virágzanak?

148. oldal (Kincses könyvek, 1964)

>!
Or_Sheet

Sötétben állunk néha, magunk se tudva, hogy kerültünk belé. Csak meresztjük a szemünket, csak tapogatódzunk, bizonytalankodunk. És a szívünk hüledez.
– Merre?
S véljük, hogy semerre.
Csak tapogatódzunk. Lépünk. Meg-megállunk vakul. Fejünk felett talán kőszikla csügg? Lábunk előtt talán farkasverem vagy szakadék tátong? Talán kígyóra lépünk? Szívünk remeg, mint a nyárfalevél.
– Istenem!…
De mennünk kell, hogy kijussunk valamerre. Hát lépünk, bizonytalankodunk tovább és tovább. Az iránytalanságban. Vakon. Dermedezve. Tapogatódzva. Szemünket olykor könny önti el. Szívünket olykor elszorítja az aggodalom. Aléldozunk.
– Hova jutok?!
S nem érezzük a sötétségben, a bizonytalanságban, a veszedelmek között, a Halál el-ne-csússz ösvényén, nem érezzük, hogy egy láthatatlan jóságos kéz van a kezünkön. Vezet.

>!
Enola87 P

Akik szeretik egymást, keresik egymást. Ha a szél kétfelé fújja őket, térden is visszamásznak egymáshoz. Ha tengert vetnek közéjük, a lelküket küldik által a tengeren: levélben találkoznak.

268. oldal

>!
damaru

– Mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy.

11. oldal, 1. rész, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Balogh Csaba
1 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I

Mentül igazabb a szó, annál kínosabb a hallása.

257. oldal (Akkord)

>!
Sárhelyi_Erika I

A szeretet a laterna magica! A szeretet a mindent arannyá változtató csodaláng. A láng heve a gyönyörület. A gyönyörületet kincsünknek érezzük, tehát mentjük az elmúlástól. A festő menti festékkel, a költő tollal. A képnek az a része mesteri. A könyvnek az a lapja halhatatlan.

310. oldal (Akkord)

>!
Cheril

– Miért nem szól, ha fixírozzák?
Ida vállat vont.
– Nem tudtam, hogy szóljak-e. Nekem bizony kellemetlen volt.
– Hát máskor azonnal szóljon.
– De hát minek? Mit tehet vele?
– Mit? Azt, hogy pofon ütöm.

3. rész, 5. fejezet

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

William Somerset Maugham: A festett fátyol
Kathryn Hughes: A levél
Leda Schwartz: A harmadik szerető
J. L. Armentrout: Opposition – Ellenállás
Danielle Steel: Az idők végezetéig
Catherine Garbera – Jennifer LaBrecque: Tripla vagy semmi / A természet lágy ölén
Leiner Laura: Egyszer
Kaffka Margit: Hangyaboly
Wilhelmine V. Hillern: És mégis jönni fog! I-II.
Denis Diderot: Az apáca