Hosszúhajú ​veszedelem 117 csillagozás

Agglegény-elbeszélések
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Karácsony ​estéjén tizenkét agglegény-barát találkozik egymással, valamennyien a családias ünnep száműzöttjei, nincs hová menniük, egyedül nem akarnak maradni, s ezért együtt vacsoráznak. Utána pedig, hogy eltöltsék az időt, külön-külön mindegyik elmeséli: miért nem nősült meg. A cím szerint valamennyi elbeszélésnek ezt kellene bizonyítani, hogy nősülni nem érdemes, a „hosszúhajú veszedelem”, a nő nem érdemli meg a férfinem figyelmét és fáradozását. Az efféle oktalan általánosítás azonban nem lehetett kedvére az írónak, s ezért nem is törekedett rá. Vannak nők, akik nem érdemlik meg a fenntartás nélküli szeretetet – ez a legtöbb, amit kiolvashatunk az elbeszélések némelyikéből, ki azért, mert zsarnoki módon féltékeny, a másik önző, s ezt látszólagos önzetlenséggel, vagy konok hazugsággal palástolja. A könyvet azonban az teszi igazán kedvessé és feledhetetlenné, hogy a társaság fele minden célzatos él mellőzésével a szépséges első szerelem emlékét idézi fel. Szépséges és fájdalmas… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1912

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Gárdonyi Géza válogatott művei, A magyar próza klasszikusai

>!
Kossuth, Budapest, 2013
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630972192
>!
Mercator Stúdió, Szentendre, 2005
288 oldal · ISBN: 9637062580
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2003
452 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635479433

7 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

William Shakespeare · Deák Ferenc · Eötvös József (1813-1871): író, politikus · Jókai Mór


Kedvencelte 29

Most olvassa 9

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mohapapa I
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Kezdjük az alapoknál: nők nélkül lehet élni, de nem érdemes. Ez az alaptétel.
A második, alatta levő tétel, hogy persze azért nem elég, hogy a nő pusztán nőnemű, Nőnek is kell lennie. Mármint nagy n-nel, Nőnek.
A harmadik tétel: ahogy az a réges-régi Ádám megkapta az oldalbordájából alkotott másik felét, a férfiember akkor boldog, ha a magáét megleli. Ehhez tisztában kell lennie önmagával, és azzal, hogy mit is akar igazán. Minden más ezután jön.

Amióta az eszemet tudom, mindig szerelmes voltam. Legkezdetben a Daktari-sorozat főhősnőjébe, Cheryl Miller-be. A nevét persze akkor nem tudtam. Hosszú-hosszú évek múlva, felnőttként újra nézve a sorozat egy-két részét, rájöttem, hogy méltatlan volt a szerelem, a hölgy egy teljesen átlagos amerikai dizájn.* A második nagy szerelem az Alany Dölonyos Zorro-film női főszereplője, Ottavia Piccolo volt.** Ő már mai szemmel is méltó volt a figyelmemre.
Aztán jöttek a hús-vér lányok: például a oviból az a két-copfos lány, akit a mai napig felismerek a nagypapám által forgatott 8mm-es néma filmen. De a nevét már nem tudom. S aztán Ágik, Ildik, Csillák, Katik, Marik, és sokan mások, mindig szerelmes voltam. Azt kell mondanom, hogy a szerelmemet két nő érdemelte meg igazán. A másodikat feleségül is vettem, most is itt ül mellettem, olvasgat.
Igaz, amikor őt megismertem, már tudtam, mit akarok. Élt bennem egy sablon, és negyvenévesen azt mondtam, abból nem engedek. Nem engedtem, s ő pont beleillett, hús a húsomból, csont a csontomból, pecsét a szívemen, pecsét a karomon.*** Elsősorban nem külsőre vonatkozott. De ő még az ilyetén igényeimnek is több, mint megfelelt: az első találkozásunkon, amikor jobban megnéztem, nem tudtam a szemem levenni róla, s ez máig így van, pedig majdnem tíz éve nézem őt mindenhol.

Voltak persze csalódások is a sok-sok év alatt, voltak átvágások is (én csak két esetben voltam nem szenvedő, hanem szenvedtető alanya), pofára esések is, fájdalmak, könnyek, volt búsongás, volt öröm, volt szenvedély, volt vágyakozás. Mindig találtam alanyt minderre. (Újra: az egyetlen igazán méltót negyvenévesen.) De soha eszembe nem jutott, hogy a csalódások, átvágások, egyebek miatt agglegény maradjak. Mert lehet élni a nők, a Nő nélkül, de nem érdemes, s mindig hittem abban, hogy az igaz szerelemnek élnie kell, léteznie kell. Úgy fest, igazam volt.

Gárdonyi mester hősei nem hisznek ebben. Vagy túl korán feladják: egy tapasztalat a legtöbbjüknek elég a végleges meghátráláshoz. Tizenkét agglegény úgy dönt, nem búsong egyedül karácsonykor, hanem leülnek és elmesélik egymásnak, hogyan, miért maradtak agglegények. Tizenkét sors, tizenkét történet (na, jó, az egyik kétsoros), tizenkét szerelem, vágyakozás, szenvedély, tizenkét szomorúság.

A könyv története tehát nem egy történet, hanem tizenkettő. Amúgy Boccaccio módra. Mondanom sem kell, hogy Gárdonyi most is remekel. Nem lesznek unalmasak a történetek, bár tudható, hogy a végső kicsengés mindig ugyanaz. Igazán tragikus talán csak egy van közöttük, a többi esetben a főhősök simán újra kezdhették volna a szerelmesnek levést. Nem tették. Pedig volt, hogy ők maguk voltak a szerelem elmúlásának okai. Az idő, a távolság, a mindennapok, ezek voltak az okaik.

Ahogy hallgatjuk ezeket a férfiakat, nevetünk, sírunk, örvendezünk, szurkolunk. Egyet nem teszünk: nem kezdünk el mutogatni a nőkre, mint minden baj forrására. (Édesapám kiskamasz koromban tanított falat fúrni, egy polc falra csavarozásának ürügyén. Munka közben mondta, amikor az egyik tipli nagyon laza lett: „Édes fiam, jegyezd meg, az életben minden baj mindig a lukak körül lesz.” No, ő nem örült volna Gárdonyi könyvének.) Nem, Gárdonyinak eszébe sincsen általánosítani, fallokrata módon megközelíteni a másik nemet, nem mutogat ujjal, nem fitymál, nem okol. Megért és mesél. És az utolsó történetből kiderül a véleménye is: ha megtaláltuk az oldalbordánkat, nincsen lehetetlen: pecsét ő a szívünkön és a karunkon, bármi is történjen. S az asztaltársaság agglegényei méltó módon reagálnak erre a felismerésre, nem szkeptikusak, nem fitymálnak, nem árnyalnak. (Tényleg, olvastátok a Facsebúkon a sokmilliós kocsival pózoló pasit, aki elmondta, miért nem bírja a mai nőket? Behalás… Mármint az általánosítása és a következtetései.)

Szórakoztató könyv ez, meg el is gondolkodtat, meg is örvendeztet, néha szomorúvá is tesz. A nyelvezete gyönyörű, Gárdonyi szépen ír, humorosan, és szereti a hőseit.
Tessenek olvasni, kérem! Lélekmelengető.

* https://hu.pinterest.com/pin/367958232028819998/
**http://zorroandhortensia.blogspot.hu/2012/11/ottavia-pi…
*** „Tégy engem mintegy pecsétet a te szívedre, mintegy pecsétet a te karodra; mert erős a szeretet, mint a halál, kemény, mint a sír a buzgó szerelem; lángjai tűznek lángjai, az Úrnak lángjai.” (Énekek éneke 8:6) A jegygyűrűnkbe is ebből a versből vésettünk egy-egy gondolatot.

14 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág P
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Tizenkét agglegény, tizenkét történet, tizenkét nő árnyéka a múltból. Van köztük szép és kevésbé szép, földre szállt angyal és féltékeny házisárkány, tragikus, szomorú, megmosolyogtató, keserédes történet, hiszen nincs két egyforma szerelem a világon. Nagyon tetszett a kerettörténet is, a karácsony este összeülő, életüket elmesélő barátok.
Az utolsó történet pedig ráteszi az i-re a pontot, én meg nem tehetek mást, minthogy továbbra is a kedvenceim közé soroljam ezt a nagy mesélőt.

>!
ponty
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Dejszen szerettem ezt én! Nem is akaródzik kötekedni olyanokon, hogy ezek az urak nem igazán arról meséltek, hogy miért nem házasodtak, hanem arról, hogy mikor jártak hozzá a legközelebb. Mert persze gondoltam eleinte, az egyik indokra majd csak rábökhetek közben, hogy a lesz az igazi, s kiválaszthatom, megtarthatom magamnak. De a fontos inkább, hogy az agglegényeink teljes mértékben megkülönböztethetők voltak egymástól, és a tizenhárom sztorinak, valóban tizenhárom különböző főszereplője volt. Illetve hát huszonhat természetesen. És egytől egyig úgy viselkedtek, ahogy az életben is tesszük fiúk, férfiak, és ti, lányok, asszonyok.
Remek az alapötlet, és bár az első egy-kettő kaland még kicsit egyszerűbb, kezdetlegesebb volt, a többsége azért jól lett kivitelezve. A befejezés pedig kifejezetten ügyes.
Ebből az utolsó elbeszélésből akár egy regényt is szívesen elolvastam volna. A romantikus irodalom némely klasszikus darabjánál nagyságrendekkel jobb lett volna, ebben biztos vagyok.
Nagy igazságokat ugyan nem közöl Gárdonyi a témakörben, csak olyat sugall esetleg, amit jóérzésű, intelligens emberek amúgy is tudhatnak már. Szórakoztató olvasmánynak viszont nagyszerű.
Isten látja lelkem! Mit tegyek? Hát romantika is lakozik benn.

Még csak annyit, hogy a napokban, mikor még javában ezt a könyvet olvastam, sógorom nagymamája, kit régen láttam már, nem is olyan váratlanul feltette az ilyenkor szokásos, klasszikus kérdést, hogy hát te nem akarsz megnősülni? Gondoltam helyben vagyunk, majd azt feleltem egy szelíd mosollyal, hogy hát nem tervezem (ami az adott pillanatban teljesen igaz is volt). Már épp vártam volna a további noszogatást, ostromot, de a legnagyobb elképedésemre csak annyit mondott félig nem is nekem, hanem csak maga elé, hogy ejj, de okosan teszed! Édes volt, nagyon. :)

3 hozzászólás
>!
Chöpp 
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Bizony, nagy igazság, hogy Gárdonyi Géza megérdemelten szerepel kiemelt helyen a magyar irodalomban! Élvezettel olvastam, fel-felnevetve és bizony még sírtam is. Nem azon, amit olvastam a történetben, hanem a továbbgondolt gondolatban, amit felvetett. Volt benne naiv, hűbelebalázs, oka vesztett és oktalan, de volt tragikus, hősszerelmes és boldogtalan is. Nem mondom, hogy mindegyik tetszett, de jórészt igen. A vége pedig igazán jóra sikeredett!

>!
gab001 P
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Nagyon szeretek Gárdonyit olvasni. Mindig erre a következtetésre jutok, bármelyik könyvét is vegyem a kezembe. Ezzel a novelláskötettel is így voltam. A kerettörténet szerint tizenkét agglegény egyesével elmeséli, hogy miért nem házasodott meg. Mindegyikük története egyedi volt, de mindegyik a szerelemről szólt. Szerettem a régies kifejezéseket és a cikornyás mondatokat. Egy olyan korba kalauzol el minket, ahol az udvarlásnak megadták a módját és nagyon sokat számítottak a társadalmi különbségek. Az érzések és a következtetések viszont mit sem változtak. A végén pedig sikerült meglepnie. Sokszínű olvasmány.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1978
428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631510816 · Illusztrálta: Zsoldos Vera
>!
Nyctea
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Karácsony estéjén 13 agglegény gyűlik össze, és az az ötletük támad, hogy mindenki mesélje el, miért nem nősült meg.
Akad olyan férfi, aki bátyja hibájából „okulva” nem hajtotta igába a fejét; szó esik olyan menyasszonyokról, akik botor módon már az esküvő előtt felfedték, miféle sárkánnyá változnak majd feleségként; de szép és tragikus történetek is elhangzanak.
13 férfi, 13 különböző stílusú és hangulatú elbeszélés, mely felidézi számunkra a régi idők hangulatát, de sok gondolata kortalan.
Ha ki kellene emelnem egy történetet, a „Három bagoly”-ra esne a választásom, mert nagyon megérintett, el is sírtam magam rajta… Az utolsó fejezet csattanója pedig olyan váratlanul ért, hogy végül fülig érő szájjal és vidám szívvel csuktam be a könyvet.

>!
Kristin_M_Furrier IP
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Tizenhárom történet, a régi módos urak, édes szerelmes pillanatairól. Tökéletes leírást nyújt a régi ismerkedések módjáról, mikor még egyetlen szempillantás elég volt, hogy kijelentsük, megtaláltuk életünk párját. Azonban ezen urak, nagy hibát vétenek, mert csak az édes szempárt látják. Majd mikor hozzáadódik az élet, akkor a pokolban égető szerelem elröppen, mintha nem is létezett volna. De létezett…Ez pedig mély nyomot hagyott rajtuk öreg napjaikra. Az utolsó történet, az édes ráadás. Mert olyan történetet „hallhatunk”, ami tanmese lehetne minden szerelmet kereső számára.
Imádtam minden egyes oldalát a könyvnek, bár voltak történetek, ahol a tökéletes bevezetés után, hopp elillant a varázs. Viszont cserébe, volt olyan, amit képtelenség volt egy percre is letenni. Biztos vagyok benne, hogy Gárdonyi ezen oldalakon olyan érzéseket csillantott meg, amiket igen csak jól ismert…

>!
dwistvan P
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Éppen gondoltam arra, hogy szigorúbbnak kellene lennem a csillagozásnál. De ez akkor is öt csillagos. Nagyon izgalmas sorsok bontakoztak ki. Az agglegény történetekből mintha az kezdett volna előbukkanni, hogy a nők mennyire hibásak voltak, de aztán többnyire kiderült, hogy a balul sikerült szerelmekben a férfiaknak is bőven volt mit elrontani. A történetek megkoronázása és a lényeg az utolsó történetben teljesedik ki, addig érdemes eljutni, tehát a könyvet jó szívvel ajánlom mindenkinek. A tanulságok, a kedves kalandok, a szerelmek, az ízes vidéki miliő (persze a dzsentri viselkedés kritikájával ellátva) mind élményt adtak ebben a könyvben.

>!
Ibanez MP
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Csak azt tudnám, hogy én, aki mindig is szerettem Gárdonyit, miért nem olvastam ezt (és még sokat)… Most a Boldog halál szekerén és eme könyv után eldöntöttem, hogy idén még legalább két Gárdonyit elolvasok :-D Hát hogy ezen én milyen jót szórakoztam :-D Olyan hasonlatok, „aranyköpések” vannak benne, hogy a hasamat fogtam (fel is vezettem, már ami nem volt még fent, az idézetek közé). Ráadásul ugye 12 agglegény meséli el szerelmi történetét (csalódását általában, ami oda vezetett, hogy nem nősült meg). Van ott minden, sárkánnyá vált feleség, féltékeny menyasszony, dühkitöréses ara (ezek elrontották, mert korán kimutatták a foguk fehérét) :-D Nagyon jó kis sztorik, nem is értem, miért van ennyire mellőzve ez a kötet.

>!
Sárhelyi_Erika I
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Bájos kis történetek. Nem egyformán voltak izgalmasak számomra, volt, amelyik kevésbé kötötte le a figyelmem, és volt, amelyik kifejezetten szórakoztatott. De az vitathatatlan tény, hogy észrevétlenül magával ragadott a hangulat, a miliő, ami iránt úgy érzek valami furcsa nosztalgiát, hogy ilyet, érthető okokból, nem élhettem meg. De ez lenne az a kor, amelyikbe néha-néha ellátogatnék, például csak úgy udvaroltatni magamnak, mert akkor még tudták, mi az :)


Népszerű idézetek

>!
Ydna

Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna meg senki.

9. oldal

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Kapcsolódó szócikkek: házasság · Isten · szerelem
1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Mindig szerettem a könyveket, és soha nem mentem el könyvesbolt mellett, hogy a kirakatát meg ne nézzem.

137. oldal

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

4 hozzászólás
>!
Izolda +SP

– So-so-sokat beszéltek! – elégedetlenkedett a báró. – Mi-mi-minden történetet e-e-el lehetett volna mo-mo-mondani egy mo-mo-mondatban.
– Hát mondd el Az ember tragédiáját egy mondatban! – fakadt rá a szmokingos.
– Az e-e-ember trragédiáját? Azt e-e-egy szóval is: A-a-asszony.

219. oldal

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

>!
Chöpp 

Megcsókoltam egy hosszú pillantásommal…

108. oldal

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

>!
Chöpp 

A gyermeket nemcsak a kenyér neveli, hanem szeretet is.

183. oldal, A hetedik agglegény elbeszélése (Fekete Sas, 2001)

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

1 hozzászólás
>!
dwistvan P

    A házasság nem csupán boldogsági társasvállalat. Szenvedések is vannak az életben. Tehát az egybekelők azokra a szenvedésekre is vállalkoznak. Csakhogy addig kiki a maga baját szenvedte, az egybekelés után már a másik baját is. Nem minden hónap május.
    Vállaljuk, hogy együtt éljük át a májust, vállalnunk kell, hogy együtt éljük át a későbbi viharokat is, rossz terméseket, fagyokat, sovány éveket.

179. oldal, II. kötet

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · házasság · szenvedés
1 hozzászólás
>!
Ninácska P

A gyermek szeme olyan, mint a kristályvizű patak: minden kavicsot, fűszálat meglátok benne. A nő szeme olyan, mint a hegyekben a tengerszem: tükrözi az eget s a belénéző embert; de mi van a mélyén? – mindig titok.

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

>!
Nandi

A legangyalibb anya is anyóssá savanyodik, mihelyt a leánya férjhez megyen.

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

>!
Chöpp 

– Minek az a sok könyv maguknak? – kérdeztem a szekrényre pillantva.
Viki csodálkozva nézett rám.
– Sok? Mink már ötször is végigolvastuk.

51. oldal

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

>!
Ydna

És mély csend állt köztünk. És mintha száz esztendő vonult volna el rajtunk abban a hallgatásban.

209. oldal

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Katie Fforde: Karácsonyi lakoma és más történetek
Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?
Guillaume Musso: Holnap
Lisa Kleypas: Rafe karácsonya
Mary Alice Monroe: Déli karácsony
J. D. Robb: Halálos ünnep
Rejtelmes karácsonyok
Leisa Rayven: Szívtiprók karácsonya
Sarah Morgan: Talán majd karácsonykor